Aktiechatt I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag bland annat om två intressanta aktier med hög direktavkastning. Dessutom berättade han varför han sålt av en hel del preffar den senaste tiden.

Olle: Hej! På jakt efter fler utdelare till en väldigt långsiktig portfölj. Tips på några aktier som står rimligt i kurs och har potential att dela ut och höja utdelningen? Mvh
Marcus: Hej! Ett par av bolagen som väntas höja utdelningen framöver och som har rätt hög direktavkastning är NP3 Fastigheter och IT-konsultmäklaren Ework.

LEN: I förra chatten så la du ut länk till sida med dina innehav. Har du sålt av en del preffar? Om ja, hur har du resonerat? Sitter på en hel del preffar, förutom utdelningen så har de en skaplig kursuppgång sedan köp. Funderar på om det är dags att sälja en del. Vad finns det för någorlunda säker alternativ placering? Har redan en del i företagsobligationer, aktier i en del svenska storbolag och en del globalfonder, även investmentbolagsfond svensk och global och blandfond, bara lite i ett par smalare fonder.
Marcus: Ja, jag har sålt av preffar i år då kurserna blev så höga. Ser ingen anledning till så dyra preffar då räntor och annat borde vända upp snart och locka till sig kapital och därmed kanske sätta press på preffarna. Riktigt trygg placering som kan slå inflationen är möjligen vissa räntefonder, men det är inte givet det heller. Jag har placerat i vanliga stamaktier med 4-6,5 procent i direktavkastning och stigande utdelningstrend. Högre risk men borde löna sig över tid.

Hans: Hej! Vill komplettera min portfölj med ett investmentbolag. Har själv tittat på Intustrivärden och Latour. Är något av dessa bolag köpvärda eller föredrar du något annat investmentbolag?Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Jag föredrar Latour av de två bolagen. Runt hundralappen eller lite drygt känns aktien lockande.

Hasse: Hej, ska jag anta erbjudandet på Capio 48-50 kr? Vad tycker du? Tack
Marcus: Börskursen är ju högre än budnivån så det är i så fall bättre att sälja över börsen. Faller budet faller nog Capios aktie lite.

Christina: Varför ska man ha utländska aktier i KF? Har pratat med Skatteverket flera gånger. De kan inte förklara skillnaden mellan att få tillbaka skatten på ett ISK-konto och KF-konto.
Marcus: ISK har ett tak för hur mycket källskatt du kan få tillbaka. Har du bolån etcetera har du i din deklaration underskott i inkomstslaget kapital och då kan det bli svårt få tillbaka källskatten. I KF är det inga problem, för då är det rent formellt inte du som begär tillbaka den utan din bank som går det åt dig.

Mathias: Vad tror du om Catena Media i synnerhet och online gambling i allmänhet det närmaste året? Tack
Marcus: Jag är lite skeptisk till enskilda gamblingoperatörer, men gillar EVO och alla andra som levererar system. Det blir säkert en skakig kursresa men på några år ljus framtid.

Gustav: Hej Marcus! Vad sker i Intrums aktie? I dag upp kring 5,5 procent, i går liknande, dagen innan ner 4 procent, osv. Otroligt volatil. Helt omöjlig att förstå sig på senaste två åren. Vad har du för tankar kring Intrums framtid?
Marcus: Hej! Finska försäkringsjätten Sampo har köpt 5 procent av Intrum. Det är kursdrivande i dag. Samtidigt finns det många blankare och en till synes mycket låg värdering. Marknaden är helt enkelt oense om kurstrenden. Jag tror kursen bottnar runt de här nivåerna och att det sen går uppåt.

Friday: Hej! Vad tycker du, ska man ligga kvar i Tele2, eller är det mesta som skett diskonterat i kursen nu? P/e-talet är väl högt nu, och direktavkastningen kanske sänks nästa år? Hellre öka i MTG? Har även Kinnevik.
Marcus: Hej! Den enkla lösningen är att enbart ha Kinnevik och få exponering mot flera olika bolag. Tele2 går bra, men är inte lika billig längre. MTG ska tudelas och är svårtvärderade.

Jonas: Hej Marcus, jag sitter på en ganska stor post av preferensaktier i Prime Living. Det är mest dåliga nyheter hela tiden och jag börjar fundera på hur ett konkursscenario kan komma att se ut. Företaget har ju onekligen tillgångar även om likvida medel är begränsade, kostnadskontrollen bristfällig och ryktet dålig. Så vad händer när fastighetsbolag går i konkurs? Köper något annat bolag upp tillgångarna med skambud eller kan det tänkas bli kapital över till preferensaktieägarna? Vem sköter likvideringen?
Marcus: Hej! Preferensaktieägarna står före i kön jämfört med stamaktieägarna, men alla långivare och leverantörer står före. Sannolikt blir det inget till preffägarna. Skambud på konkursboet eller om bolaget blir ett skalbolag med förlustavdrag är en föga tröst. Undvik Prime Living.

Mikael: Tycker du att man ska köpa Eniros obligationer?
Marcus: Nej, fel bolag att ha exponering mot.

Benke: Hej Marcus och tack för bra tips. Vad tror du om Fortum på 3-5 års sikt? Dags att sälja Autoliv och HM ?
Marcus: Hej! Fortum har vänt ned långsiktigt från nivåer på 20 euro eller högre tre gånger tidigare sedan början av 00-talet. Det är ett annorlunda bolag nu efter strukturaffärerna, men vi får se hur kursen går, trenden just nu är bra i vart fall. Kan de behålla eller höja utdelningen framöver så är ju infrastrukturbolag som Fortum spännande för framtiden om elbilarna slår igenom och smutsigare energi är Fortums fasas ut så sakteliga. Autoliv är bättre än H&M utifrån marknadspositioner och omvandlingstryck på respektive bransch.

Olivia: Vad har hänt med Hexagon? Rapporten var bra och aktien steg men sedan har den bara sjunkit. Tacksam för din syn, Marcus!
Marcus: Hexagon är upp 26 procent i år. Ser hittills mest ut som en liten rekyl nu i september.

Utdelningsspararen: Är Sampo nu ett investmentbolag? Har hittills haft dem i kategorin finans/försäkring…
Marcus: Både Nordax och Intrum sysslar ju med finansiella tjänster, så att Sampo köper in sig där och behåller aktierna i Nordea plus flera andra mindre finanansbolag är som det brukar. Sampo är ett finanskonglomerat.

Anders: Morrn! Om man inte har någon exponering mot bank och försäkring, kan då Sampo vara en bra placering? Den har ju hög utdelning men har knappt gått upp de senaste åren.
Marcus: Hej! Storbanker och Sampo har gått trögt på börsen en tid, men så länge deras utdelningstrend är uppåt och de köper små intressanta bolag gillar jag dem.

Spelvärde: Hej Marcus Frågan har dykt upp tidigare, Karo Pharma, men svaret kort (bra chansaktie). Skulle vara intressant om du kan ge en mera omfattande kommentar, många drar paralleller med Meda, hur stor kan potentialen vara?
Marcus: Hej! Hittills har Karo Pharma haft många nyemissioner och värdena per aktie har inte höjts så oerhört mycket än. Jag kan inte bedöma potentialen i Karo och de har annan verksamhet än Meda.

PER: God förmiddag Marcus! Vad händer med Klövern pref?
Marcus: Hej! Äntligen en liten rekyl i kursen efter en lång uppgång.

Nicklas: Hej! Bud på Cinnober, ligger trots det cirka 18 procent minus. Sälja eller avvakta högre bud?
Marcus: Hej! Avvakta och acceptera sen budet.

Måns: Vad tycker du man ska köpa in sig för i Swedish Match?
Marcus: Ja, fast rekylen ned kan gå djupare. Men någon gång under vinterhalvåret eller så blir det nog ett bra långsiktigt läge.

Johanna: Jag ska köpa aktier via mitt aktiebolag (konsultar). Tycker du att man ska tänka annorlunda i sina innehav när man köper via bolag jämfört med i sin privata portfölj? Tack
Marcus: Nej, har du en strategi som fungerar så håll fast vid den.

Danne: Hej Marcus, i går publicerades en onyanserad artikel på flera sidor som sänkte kursen för Climeon med nästan 9 procent. Viket ansvar har skribenter för vad de skriver då det kan få stor kurspåverkan?
Marcus: Hej! Utifrån tryckfrihetsförordning och fria media – inget alls. Enbart eventuella sakfel bör rättas. Bedömningar står skribenten fritt att göra.

Christer: Hej Marcus! Har ett ganska stort kapital på ett aktie- och fondkonto hos Avanza. Skulle vilja flytta allt till mitt ISK, det blir ju väldigt mycket skatt. Hur skulle du göra.//Christer
Marcus: Hej! Jag skulle successivt flytta till ISK. Om du ändå ska sälja i någon aktie och köpa något annat, gör nyköpet i ISK. Och så vidare.

Yvonne : Hej Marcus, Jag har sett att du rekommenderar Sampo men är den köpvärd trots att euron står så högt?
Marcus: Hej! Troligen. Starkare euro innebär att Sampos vinster i nordiska länder utan euro som Sverige blir mindre värda räknat i euro. Sånt kan sätta press på aktiekursen. Omvänt, när euron blir svagare och kronan starkare, kan det gynna kursen. Valutan kan alltså påverka aktien i omvänd riktning, även om det verkligen inte är det som styr främst eller att det behöver vara så jämt.

Klas/Jämtland: 30 procent av porföljen i Storytel, nyemission bakvägen med utspädning 7-8 procent, dags att lämna eller fylla på? Ligger 160 procent plus.
Marcus: Har du så stor del av portföljen i Storytel borde du inte vikta upp i vart fall, även om det det är ett lovande bolag.

Trogen chatläsare: Hej Markus! Om du hade haft 600 000 fördelat på Betsson och Netent, vad hade du gjort då?
Marcus: Hej! Viktat ned och spridit riskerna till andra bolag. Inga av mina favoriter i sektorn direkt.

Foto: istock
Placera
Börsbolagen med sämst försäljningsutvecklingTio år utan säljframgångar
Valuta
Nu ska svenska sedlar tillverkas utomlands
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Utbudet i Stockholm planar ut
Börsen
Börsen vände uppåt igen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Kepler Cheuvreux: Överreaktion ger köpläge i Kinnevik
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Affärsvärlden: Sälj byggaktien
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzaus
Penningtvätt
Danske Banks vd avgårVinstvarnar efter miljarddonation mot penningtvätt
Analyser UPPDATERAS
Flera nya köprekar bland dagens analyser
Kommentar
Lockande bottenfiske i Boozt
Aktietips
DI: Köpläge i Kopparbergs efter nedgången
Aktie
Amerikanska justitiedepartementet utreder MuskTeslas aktie föll efter uppgifterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Intrum kan bli het i höst
Foto: Hasse Holmberg/TT
Reporäntan
Danske: En enda räntehöjning kommer att kännas
Foto: istockphoto
Fonder
Goldman Sachs: Indiska börsen har toppatMen andra tror på fortsatt stark utveckling
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Valuegard: Bopriserna vände upp under sommaren
Foto: Janerik Henriksson/TT
Reporäntan
Nordea ser räntehöjning i december"Men höjningen blir en engångshändelse"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsutvecklare sänker priset 10 procentKöpare får dessutom två fria år
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Uppköpsrykten viktig faktor bakom haussen för H&M
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Analys
"Stark resultatutveckling nästa år för kycklingbolaget"
Krönika
Hernhag: Den enkla vägen är också den lönsammaste
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
H&M ökade försäljningen betydligt mer än väntatAktien rusar vid börsöppningen
Aktie
Brittisk press: Persson söker finansiering av H&M-utköp
Aktietips
Fyra heta köptips
Aktietips
DI ser köpläge i HemfosaUppdelningen skapar värde
Pension
Pensionsexperten: Var kritisk mot bankernas lockerbjudanden
Foto: Jason Ogulnik/AP
Aktie
Kindred tar plats på SEB:s Nordic Ideas
Aktiechatt
Hernhag: Två intressanta högutdelare