Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag sina två favoriter bland investmentbolagen just nu. Han tipsade också om sina bästa tillväxtaktier inom digital infrastruktur.

Magnus: Hej Marcus, dina fem favoriter bland investmentbolagen? För att investera 200 000 kr i och sedan månadsvis?
Marcus: Hej! Alla med substansrabatt är det enkla svaret. Sen gillar jag Bure och Latour som bolag och har lite Bure-aktier själv, men med substanspremier ska vi kanske inte ligga för tungt där.

Hybriden: Investerar du i några intressanta tillväxtcase med fokus digital infrastruktur?
Marcus: En av mina digitala infrastrukturfavoriter Crown Castle, eller CCI som deras kortnamn är, höjde utdelningen med 11 procent igår. Att äga mobilmaster och fibernät och hyra ut till teleoperatörerna är guldläge just nu och en tid framöver. Ett alternativ här är American Towers. Även Digital Realty Trust som äger fastigheter eller snarare serverhallar för datacenter ligger helt rätt. I Sverige får vi satsa på Tele2 eller det lite säkrare och tråkigare Telia. Med Telia får man stryk av börsindex över tid, men risken är å andra sidan också mycket lägre. Beroende på vad vi är ute efter, när det gäller potential och risk, väljer vi våra placeringar.

Erik: Hej. Wästbygg är nu nere på sin introduktionskurs. Köpläge?
Marcus: Hej! Verkar vara ett bra byggbolag och värderingen är överkomlig. Kan vara värt att titta närmare på aktien nu.

Maggan 2.0: Hej Marcus! Jag kommer att få ut cirka 1,5 miljoner efter en bostadsförsäljning snart. Hur ska jag tänka kring var jag ska placera pengarna. Pengarna kommer att placeras långsiktigt eftersom jag har annat boende idag.
Marcus: Hej! Köp aktier och eller aktiefonder då och då och hitta din strategi på börsen och i sparandet.

Thomas: Hej! Hur ser du på Getinge och Sobi efter senaste tidens nedgångar?
Marcus: Hej! Långsiktigt borde det öppna sig lägen, kan man tycka, det finns bra produkter i båda bolagen. Negativa rapportreaktioner tenderar att göra kursutvecklingen trist under en tid efteråt, så det kanske inte är bråttom att köpa om man är intresserad av aktierna.

Roland: Hej, Marcus! Varje dag läser vi om olika aktierekar. Ibland rekommenderas både köp och sälj av samma aktie, beroende på vem som analyserat. Hur kan man analysera så olika? Experter borde ju kunna dra åt samma håll. Finns det något analyshus som man har mer förtroende för än andra, det vill säga, i slutändan har fler rätt än andra?
Marcus: Hej! Olika analyser kan ha olika tidsperspektiv eller helt enkelt bedöma branscher och risker lite olika. Det är viktigt att vi läser analyserna rätt och tänker själva, vad behöver vi och vårt sparande.

Mormor Karin: Godmorgon! Klurar just på två olika preffar att ta in i portföljen. Klövern eller Volati? Ja, det var frågan…
Marcus: Hej! Om du har mycket fastigheter i portföljen ta Volati Pref, annars om du saknar fastigheter, ta Klövern Pref. Den sistnämnda ger utdelning nu, medan Volati Pref ackumulerar så det kan bli en större engångsutdelning sedan.

Eva: Hej Marcus! Väldigt röda siffror för mig i min portfölj (ISK) för Saab och Abliva, -38 respektive -97 procent. Ska jag sitta still eller svälja det beska pillret och sälja?
Marcus: Hej! Saab kan man försöka vänta ut, för det finns en bra verksamhet där i grunden. Abliva (f.d. Neurovive) skulle jag sälja på sikt, bioteknikbolag utan färdiga läkemedel är mer ren spekulation.

Mr håtvå: Tror du på vätgas som en uppåtgående megatrend?
Marcus: Nja, då vätgas inte finns naturligt utan behöver utvinnas ur vatten vilket slukar energi blir vätgas aldrig någon storsäljare, men säkert ett viktigt komplement. Att ha lite vätgas i portföljen behöver inte vara fel, men det är inte mitt första val direkt heller.

DeadlyKitten: Tjaba! Vill ge mig in i data- tv-spel sektorn. Vad har du för intressanta bolag under lupp inom detta område?
Marcus: Hej! Paradox är bra, men när det gäller förvärvslustan hos Embracer och Stillfront blir jag imponerad. Hittills har det gått riktigt bra för bolagen och de känns trots värderingarna på nuvarande vinster som långsiktigt köpvärda.

Sara: Hej Marcus! Pärlor som Alfa Laval, Stora Enso och Essity har gått ner på rapporterna. Deras marknader verkar inte ta fart och guidningen av vd:arna verkar inte särskilt upplyftande inför framtiden. Är det läge att lämna den här typen av ”gamla världens” bolag och satsa allt på tillväxtraketer inom gaming och biotech?
Marcus: Hej! Nej, över tid går olika branscher och aktiestrategier olika bra. Stora Ensos R-aktie står fortfarande rätt högt i kurs och en liten paus där är naturligt. Det är trots allt lågkonjunktur i år. Jag vet inte vad som kan få tillväxtaktierna att bli mindre populära när digitaliseringen av samhället tar fart och hälsotrenden är så stark, men att enbart ha skyhögt värderade aktier i portföljen kräver mycket bevakning och en aktiv strategi. Inget jag rekommenderar i normalfallet.

Sven: Hej! Du har ibland skrivit om Stora Enso. Det finns två aktier, A och R. Vad är skillnaden och vilken ska man köpa?
Marcus: Hej! R-aktien är den som är den vanliga stamaktien och hade det varit ett svenskt bolag hade vi kallat den för B-aktie.

Maria: Vad är det som händer i Lime Technologies? Vad tror du om framtiden i denna aktie, ligga kvar, sälja av eller kanske köpa mer?
Marcus: Med ett p/e-tal på uppåt 90 är kraven på fortsatt snabb tillväxt höga och Lime växte bara halvsnabbt. Därav raset. Långsiktigt ett bra bolag att ta rygg på, men frågan är var aktien bottnar nu.

Anna: Alla pratar om preferensaktier, men vad är skillnaden mellan preffar och vanliga aktier?
Marcus: Preferensaktierna (preffarna) ger en fast och hög utdelning, vilket begränsar både uppsidan och nedsidan i kursen. En lite annan typ av aktie med lägre risk och lägre potential. De vanliga aktierna är mer beroende av bolagets vinstutveckling och stiger resultatet över tid tjänar man mer på dessa aktier och omvänt om det går dåligt.

Isali: Hej! Hur gör du inför det kommande amerikanska valet? Säljer du av en del eller sitter du tryggt?
Marcus: Hej! Jag sitter tryggt, kanske blir det en kursrörelse att bry sig om, kanske inte.

FIRE, Family & Beyond : Hej! Kan du hjälpa oss att förstå varför Investor handlas med skaplig rabatt medan Latour, Lundberg med flera handlas med stor premie? Betyder det att investerarna förväntar sig betydligt snabbare tillväxt där? Är det i så fall rimligt?
Marcus: Hej! Kan kanske förklara saken, men det handlar mer om att att Investors onoterade innehav värderas lägre än Latours onoterade industrirörelse. Någonstans där har alltid Investor haft en maktrabatt. Statistikt brukar substansrabatten minska ju färre noterade innehav ett bolag har. Varför Lundbergs har en premie nuförtiden är en gåta.

Lars Ho: Hej. Hur kom det sig att Offentliga hus i Norden minskat från utgångsvärde? 13,40 till 13,00. Ingen notering över utgångsvärdet har gjorts. Samt att aktien övertecknades.
Marcus: Hej! Det var ingen fyndvärdering de introducerades till direkt. Ibland ligger marknadens jämviktspris under teckningskursen.

Trogen läsare: Hej Marcus! Har mina största aktieposter i Stillfront, Embracer, Evolution, Sedana Medical samt Sinch. De förstnämnda känner jag mig ganska trygg med, men Sinch oroar. Den brukar gå mycket upp och ner men de sista dagarna har den rasat. Jag har inte sålt eftersom jag hoppas den kommer tillbaka. Funderar på om det beror på ägarbytet, vinsthemtagningar eller? Är det en klok strategi eller en strutsmentalitet att vara passiv? Har KF så jag kan inte kvitta vinst mot förlust. Känner mig verkligen som en okunnig småsparare och vet inte hur jag ska agera. Hoppas på dina synpunkter, jag tror inte jag är ensam.
Marcus: Hej! Zooma ut och ge dig själv lite perspektiv. Sinch är upp 187 procent i kurs bara i år. Ett fall från 900 kr till 820 kr är inte mycket, bara 9 procent. Vinsthemtagningar, paus, rekyl. Aktier som handlas till 165 gånger den nuvarande årsvinsten ska vi ta det försiktigt med och även dina övriga tillväxtaktier har enorma krav på sig. Var fortsatt långsiktig, men ha gärna ett tänk där du hoppas på nedgång för att kunna köpa mera. Då är det lättare att hantera kursrörelserna.

Mange: Hej! Har du några särskilda cykliska bolag som du tror mycket på just nu? Undrar även vad du tror om Briox? Många hypar det som Fortnox i Baltikum men jag tycker värderingen ser ansträngd ut.
Marcus: Hej! Bilia är en cyklisk favorit just nu, i takt med att konjunkturen återhämtar sig borde bolaget gå bra framöver. Briox försäljning pekar fint uppåt på årsbasis sett över flera år, men tillväxttakten är inte så imponerande jämfört med de stora förluster de tar för att växa.

Lasse: Hej! Vad anser du är lämplig fördelning mellan räntebärande sparande och aktier?
Marcus: Hej! Det är en individuell fråga, något vi erfarenhetsmässigt får lära oss vad vi efterfrågar och mår bra av. Som tumregel kanske vi ska sikta mot max 75 procent i aktier och resten i andra tillgångar och ta det därifrån.

Magnus: Hej! Du har nämnt Alfa Laval som en bra långsiktig aktie förut. Hur ser du på deras utveckling de kommande två åren? Ser du något bättre alternativ?
Marcus: Hej! Jag tror på återhämtning i takt med konjunkturen för Alfa Laval. Ett bra bolag, men ingen utdelningsfavorit längre.

Peter: Hej Marcus! Jag har just nu bland annat Hexagon, Bure, Cellavision och Kindred i min portfölj. Tror du att dessa har en ljus framtid på cirka fem till tio års sikt?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Det där är fyra riktigt spännande bolag på sikt, även om Kindred och gamblingoperatörerna inte är mina absoluta favoriter. Föredrar EVO i sektorn, men vill man ha något med lägre värdering på grund av lite sämre historik är Kindred ett alternativ.

Tryckarn: Hejsan, hur ska man göra med erbjudandet om Engelska Skolan? Ska man tacka ja? Känns som lite snålt. Tack!
Marcus: Hej! Budpliktsbudet på bolaget ska du tacka nej till.

Jonas: Hej Marcus! Jag undrar hur du tänker kring Sobi och nedgången aktien haft. Tror du att aktien kommer att återhämta sig och att Sobi är ett bra företag på lång sikt?
Marcus: Hej! Det är en bra chansaktie på sikt, men räkna med fortsatta svängningar.

Chatt
Hernhag: Fem billiga aktier att köpa just nu
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Bitcoin
JP Morgan: Bitcoin fortfarande usel hedge mot börsfallSer kryptovalutan som ett "ekonomiskt sidospår"
Foto: Shutterstock
Aktie
Nytt handelsstopp i Moment GroupKaoshandel efter avskilda teckningsrätter
Analys
Nordea hyllar Sinch köp av Inteliquent"Den största händelsen för Sinch"
Aktie
Fredriksen-bolag går in i AQ Group
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Aktietips
Carnegie ser köpläge i teknikkonsultenLyfts fram som "veckans aktiecase"
19/2
Trading Direkt: Inflation i inflationsförväntningarna
Foto: ([None] (Photographer) - [None]
Aktie
Volati vill särnotera Akademibokhandeln
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna senaste månaden
Aktieportföljen
Kursrusning i aktieportföljens nytillskott
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Minskad förlust för Storytel
Foto: istockphoto
Bostad
SBAB: Rekordhöga boprisförväntningar
Bostad
Fortsatt uppgång i Erik Olssons boindex
Insiders
Börsens insiders som handlat aktier
Aktie
Hedgefonder täcker blankningspositioner i FingerprintMen Fingerprint ändå femte högst blankade aktien
Inflation
Analytiker: Inflationen fortsätter upp i vårMen vänder ner igen i höst
Deklarera
Så får du deklarationen redan i början av marsOch skatteåterbäringen i april
Inflation
Inflationen steg till 1,7 procent i januari
Premiepension
Klart: Premiepensionssystemet görs om radikaltMax 200 fonder blir kvar
Orvesto Konsument
Kanonsiffror för Privata AffärerAntalet läsare ökar med 20 procent
Gästkommentar
Lundkvist: Stigande långräntor ökar risken för stökig börsAmerikanska 10-åringen på högsta nivån på ett år
Foto: istockphoto
Pension
Skandia: Så mycket förlorar du på tidig pension
Analys
UBS: Därför höjer vi Fingerprint till köpHöjer två steg från sälj till köp