Chatt I dagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om två bra bettingbolag. Han nämnde även ett bra bolag att köpa i rekyler.

Anders: Morrn! Om du skulle välja två bettingbolag? Trevlig sommar!
Marcus: Hej! Kindred har bästa sportspelet via Unibet och LeoVegas har bästa mobilappen. Sägs det.

H-P: God morgon Marcus! Är flitig läsare av aktiechatten. Saknar kommentarer om AAK och Absolicon. Hur ser du på deras framtidsutsikter? Ha en bra dag! Hans-Peter
Marcus: Hej! AAK är ett bra bolag att köpa in sig i kursrekyler. Har inte följt det andra bolaget så noga.

Smålandsnisse: Med 80 procent aktierelaterade depåer så behöver senioren en större ränteexponering. Önskar förslag för placering av 2,0 miljoner kr i några räntefonder med positiv avkastning?
Marcus: Spiltan Räntefond och Carnegie Corporate Bond eller Lannebo Corporate Bond kanske är alternativ. De två sistnämnda har lite högre risk men fonderna borde kunna avkasta mer än inflationen i alla fall.

My: Hej Marcus! Jag köpte Tele2 för ett par månader sedan och tänkte fylla på efterhand men nu känns det som den stigit lite väl mycket. Är det klokt att köpa på de här nivåerna?
Marcus: Hej! Jag är skeptisk till det. Avvakta rekyl innan köp av mer Tele2.

Janne: Hej! Jag äger i dagsläget mobilspelbolaget G5 med en ganska hög övervikt. Skulle vilja sprida ut riskerna lite men inom samma bransch genom att vikta om. Vilka av dessa tvspelbolag anser du vara mest prisvärda i dagsläget? THQN, Stillfront eller Paradox?
Marcus: Hej! Svårt att säga då det varit kursrally och värderingarna kommit upp rejält, samtidigt som bolagen är expansiva och växer snabbt. Fundamentala värderingar säger nästan inget om de närmaste månadernas kurser. Däremot kanske en trendföljande strategi kan fungera för chanstagare, köp på rekyler och behåll så länge långa kurstrenden pekar uppåt.

Aktiedansaren: Hej Marcus, och tack för trevliga chattar varje fredag. Är ganska ny i aktievärlden och vill gärna ha din syn på min portfölj, 5-8 års horisont: 5 procent Acando, 7 procent Axfood, 7 procent Bure Equity, 8 procent Castellum, 5 procent Essilty, 6 procent Handelsbanken, 6 procent H&M, 5 procent Industrivärden, 15 procent Investor, 6 procent Kindred Group, 7 procent Kinnevik, 7 procent Latour B, 6 procent NCC, 5 procent Sampo, 5 procent Swedbank. Vad tycker du om fördelningen och vilken aktie/bransch skulle du addera?
Marcus: Hej! Du har en bred och bra bas i alla investmentbolag. Vill du ha fler aktier kanske industribolag som Beijer Alma vore något.

Goran O: Hej Marcus! Senaste boken inköpt och väntar på Greklandsemestern. Kort fråga, vad tror du om att köpa in Novo Nordisk och/eller Pandora? mvh Goran
Marcus: Hej! Novo Nordisk har bra produkter och jag gillar bolaget, men har inte tittat på aktiens värdering.

Anders L.: Har haft Didner & Gerge i decennier. Vad ska man tro om framtiden. Har ju inte gått så bra sista tiden.
Marcus: Alla förvaltare och fonder har svackor ibland. Känns för tidigt att ge upp.

Ove: Hej Marcus och tack för bra tips. Flera bedömare ser en kraftig nedgång på bostadsmarknaden. Är det dags att sälja mina Castellum, Klövern pref, Hemfosa?
Marcus: Hej! Nej, de bolagen påverkas inte direkt av bostadsmarknaden. Castellum och Klövern har kontor och Hemfosa har samhällsfastigheter. Inte ens fastighetsbolagen med bostäder skulle nödvändigtvis gå dåligt, då en eventuell stor prisnedgång på bostadsrätter och hus skulle få folk att flytta till hyresrätter och öka efterfrågan där. Bostadsutvecklarna är farliga aktier däremot.

Carl-Edvard: Vilken ny fastighetsaktie var det som du rekommenderade som en framtidsaktie? Jag har glömt dess namn. Det slutade på international eller något liknande.
Marcus: Jag förmodar det i så fall var Crown Castle International. Det fastighetsbolaget äger mobilmaster och fibernät i USA.

Elisabeth: Hej Marcus! THQ Nordic har gått otroligt starkt sedan börsdebuten och upp mer än 150 procent bara i år. Men enligt 4-traders ligger p/e 38 för 2018 och p/e 25 för 2019. Hur ser du på aktien på lite längre sikt i allmänhet och efter den riktade nyemissionen i synnerhet. Tack på förhand.
Marcus: Hej! Med nyemissioner och stora förvärv är det mycket som förändrats på kort tid. THQ har sammantaget en hygglig chans att växa in i värderingskostymen, även om osäkerheten är rätt stor kring vad nästa förvärv blir och hur lyckat det blir och hur spellanseringarna kommer att gå.

Stefan: Kan du rekommendera något fastighetsbolag som har valt att fokusera på att äga eller hyra ut lagerlokaler eller utrymmen till andra företag?
Marcus: Enbart lagerlokaler tror jag inte något bolag fokuserar mot, däremot stor andel lager, logistik och handel har Sagax, Stendörren och NP3.

Jan: Hur ser du nu på Oscar pref (som ger över 10 procent)? Överlever de och är det värt risken/räntan? Jag menar, du rekade dem för ett tag sedan när kursen låg kring 280 kr!
Marcus: Jag tror bolaget överlever och klarar utdelningarna, men jag tycker inte längre det är värt risken med aktien.

Inwido: Hej! Du har tidigare sagt att du inte gillar Inwido, varför är det så? Just nu har bolaget en DA på över 5 pricent samt ett p/e-tal under 15. Är det inte att se som ett väldigt prisvärt bolag just nu? Eller tror du inte på bolaget långsiktigt?
Marcus: Hej! Anledningen är att bolaget är resultatet av en hel del förvärv, ett nybygge helt enkelt. Hittills har jag inte riktigt insett storheten med Inwido, även om de har en hel del bra verksamheter i koncernen.

Roger: Hejsan, med allt positivt man kan läsa om Investor, kan man ”gå all” in på tio års sikt? Roger
Marcus: Hej! Det finns sämre val att göra, men jag vill trots Investors substansrabatt och bredd ändå inte rekommendera all in på en enda aktie, av principskäl.

Lykke : Godmorgon Marcus! Var det ett misstag att köpa Essity? Vilken är förklaringen till nedgången, tror du? Önskar dig en grym sommar och hoppas du funderar på vad nästa bok ska handla om.
Marcus: Hej! Stigande massapriser gör inköpen lite dyrare, men det kan de nog föra vidare på kunderna framöver. Efterfrågan på Essitys hygienprodukter lär stå sig. Vi får se vad som eventuellt väntar mig på bokfronten. 🙂

Magnus: Hej! Är inte Tobin Properties pref en säker investering med tanke på att de ägs av Klövern? De kan väl inte gå i konkurs eller ställa in utdelningen med en så stark ägare?
Marcus: Hej! Det kan man tycka, men det går riktigt dåligt för Tobin. Klövern är mycket långsiktiga men frågan är om de även kortsiktigt vill backa upp Tobins utdelning i ett extremscenario.

Jan-Erik: Hej! Hur ser du på Estea kapitalbevis3? Den handlas ju med över 10 procents rabatt (Nav 31/3) och tycks ha en tråkig utveckling jämfört med andra fastighetsbolag. Kan man lita på Nav:et rapporterat av bolaget?
Marcus: Hej! Hittills har jag inte fått några negativa vibbar eller så. Även det första kapbeviset handlades länge med rabatt.

Göran: Hej Marcus, kollar din chatt varje fredag, så bra. Vad tror du om Epiroc på måndag?
Marcus: Hej! Blir intresant att se, på lite sikt brukar avknoppade bolag gå bra på börsen.

Max: Godmorgon Marcus! Var det ett misstag att köpa SSM? 73 procent ner, finns det chans att vända? Tack
Marcus: Hej! Jag ser ingen vändning för branschen på kort sikt i alla fall. Med lite tur är det mesta inräknat i kursen redan.

Maria: Hej och tack för en fantastiskt bra chatt och underbart bra böcker! Jag har sen många år tillbaka några fonder i depå. Anskaffningsvärde cirka 26 000 kr och nu är de värda 113 000 så en värdeförändring med drygt 334 procent. Alla jag har rådfrågat säger att jag ska låta pengarna vara för att inte utlösa reavinstskatt om jag flyttar dem till ISK. Jag behöver absolut inte pengarna varken nu eller i framtiden men för mig verkar det ologiskt att ha kvar dem i depå. Skatten bara växer ju… vill väldigt gärna höra din åsikt. Tack på förhand och trevlig sommar!
Marcus: Hej! Jag håller med i det stora hela. Med så stor latent reavinstskatt som du kan skjuta upp är det nog lika bra att behålla fonderna. Har du otur så börjar räntorna och därmed schablonskatten på ISK stiga sen du flyttat aktierna dit, men å andra sidan med tur gör de inte det utan fonderna bara ökar i värda till låg skatt i stället. Svårt att säga, så lika bra att du ligger kvar.

Eva: Tänkte satsa 2 000 kr i månaden i tio år. Vad är mest säkert? Tänker förstås även ha koll, men ändå
Marcus: Investmentbolag är en säker början då de ger bra riskspridning. Välj bolag i branscher med framtiden för sig så vinsterna kan stiga.

Digu: Hej Marcus Tack för trevliga chattar. Vad tror du om Projektengagemang.
Marcus: Hej! Jag hänvisar till https://www.privataaffarer.se/notering-teckna-snabbvaxande-teknikkonsulten/

Lars: Hej ! Hur tror du att det går för Midsummer vid noteringen 21 juni. Jag gissar på upp 25 procent. Med tanke på tilldelningen så lär det ha varit övertecknat. Önskar dig och alla chattare en trevlig sommar.
Marcus: Hej! Vågar inte gissa hur det går för Midsummer, men visst kan det gå upp en bit.

Moderator: Marcus är tillbaka i aktiechatten igen fredagen den 3 augusti klockan 10. Trevlig sommar!

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs