Krönika Börsbolagen som klarar av att hålla fast vid sin strategi även i kristider är antingen finansiellt starka själva eller så har de en kapitalstinn huvudägare. Det är här de långsiktiga vinnarna brukar finnas.

Stora investmentbolag som Investor behöver bara sänka utdelningen lite grann i varje djup börsnedgång, för att därefter höja den till nya höjder. Just Investor har dessutom 11 procent av portföljen i riskkapitalbolaget EQT som under fjolåret samlade in kapital till sin nya fond EQT X där siktet är att få in 21,5 miljarder euro. Snacka om finansiella muskler.

Har du kapital eller har lätt att få tag i kapital klarar du dig igenom svackor och kan komma ut som en vinnare. Det gäller även andra investeringsbolag som Lundbergs, vars aktieportfölj präglas av försiktighet och stabila finanser.

I fastighetssektorn finns det däremot flera som nu säljer sig genom krisen. SBB:s försäljning av 49 procent sina utbildningsfastigheter till kanadensiska Brookfield-gruppen har villkor om 14,5 miljarder i lån till låga 3 procent i ränta plus en förvaltning som känns rätt billig.

Det ger intrycket för utomstående att det är de kapitalstarka köparna i investeringsbolaget Brookfield Corporation och deras partners samt förvaltningsbolaget Brookfield Asset Management i som gör bästa affären.

De kan fortsätta att som grupp långsiktigt investera i reala tillgångar, vilket uppenbarligen inte SBB kan. Endast kortsiktigt är det möjligt och fördelaktigt att som SBB gör sälja fastigheter och betala av på obligationslån till priser långt under nominella värden.

Att SBB dessutom knoppar av och börslistar Amasten bara ett år efter att man köpte ut bostadsbolaget från börsen känns heller inte som att man följer någon långsiktig strategi.

Det är i kristider som de långsiktiga vinnarna köper. Det är inte tryggheten och långsiktigheten som får dig att ta rygg på stora spelare som faller. https://www.privataaffarer.se/hernhag-nar-de-stora-faller-ar-en-botten-nara/

Mer kortsiktigt eller trendföljande investeringsteman är en annan sak. Där kan Castellum och SBB vara aktier som trendar uppåt en viss tid.

Vill du ta de stabilaste ägarna är det de med finanser där belåningen är låg, som Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway och svenska motsvarigheter.