Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre värdeaktier som kan vara intressanta vid en dipp. Dessutom berättade han hur han gjort med sitt innehav i Castellum efter den inställda utdelningen. 

Novy: Hej, kan du ge några tips på värdeaktier att köpa vid en eventuell dipp?
Marcus: Hej! En värdeaktie som definitivt är värt en extra titt vid en allmän kursdipp är Softtronic. En IT-konsult med hög utdening. Gamblingbolagen Kindred och Betsson är två andra värdeaktier som är intressanta, om man vill investera i den sektorn. Det är säkerligen mer lönsamt än att vara kund.

Janne: Vilka aktier funderar du på att köpa/öka i just nu och varför?
Marcus: Högt upp på min intresselista för köp vid nedgångar är att öka i Alfa Laval, Bahnhof, Evolution och Hexagon. I veckan sålde jag allt i Castellum, mest för att jag inte vill tappa kassaflödet från utdelningen och för att jag vill minska mitt beroende av låga räntor. Jag har ändå fem fastighetsplaceringar (varav två tycker jag tycker kan klassas som digital infrastruktur istället) kvar på börserna och dessa står för 14,5 procent av min börsnoterade portfölj. Det är för riskabelt att sitta med hur mycket fastigheter som helst när räntorna stiger.

Ralle: Hej Marcus! Vad är din åsikt om turerna kring Castellum och indragen utdelning? Är det ett vettigt beslut tycker du? Vad tror du om Akelius som ägare?
Marcus: Hej! Akelius är slug och orädd, men pratar kanske lite otajmat vs vad hans bolag och bolagsledning gör. Långsiktigt är det nog bra att ta rygg på Akelius. Märkligt bara att Castellum var självsäkra om kommande årets finansiering i delårsrapporten nyligen och några veckor senare vill en enhällig styrelse slopa utdelningen. Har något negativt hänt eller har något positivt de väntat på inte hänt? Tajmingen är märklig även här. Undrar hur mycket arbetsro det är i bolaget efter alla byten i ledningen under det senaste året.

Marie : Hej Marcus, Ska man som utdelningsjägare överväga att sälja Castellum och ta in något annat bolag nu?
Marcus: Hej! Jag har inga problem med Castellum som långsiktig investering och som värdeaktie. Man får mycket för pengarna i nuläget, även om det kan bli värre innan det blir bättre för fastighetssektorn generellt. Frågan är om de långa marknadsräntorna har toppat eller inte. Just Castellum är en annan aktie nu utan utdelning, ingen utdelningsaktie längre men fortsatt en värdeaktie. Renodlade utdelningsjägare säljer, andra kan behålla om de ännu tror på bolaget.

Stoffe: Hej! Har din syn på Embracer förändrats på grund av gårdagens rapport? Finns det andra svenska gamingbolag som du tror mer på långsiktigt?
Marcus: Hej! Ja, min syn på bolaget håller faktiskt på att förändras nu. Först förvärvar de som om det vore det bästa och plötsligt öppnar de upp för avknoppningar. Har koncernen blivit för spretig eller kapitalkostnaderna för höga? Det är saker på risksidan som jag inte sett tidigare utan bara befarat. Jag tror fortsatt på att alla deras starka varumärken och lanseringar kommer att löna sig till slut. Direkt bråttom in i aktien är det inte.

Andrea: Hej! Vad bör man göra med Corem Pref? Hur stor är risken att man sänker utdelning?
Marcus: Hej! Här tror jag den risken är liten. Preferensaktien är liten jmf för stamaktierna så det är inte mycket kassaflöden som de kan spara in på där, plus att de i princip måste betala tillbaka med ränta förr eller senare. Corem Pref behåller utdelningen, medan den sänks på stamaktierna, tror jag.

Sofia: Hej, vad tror du om bemannings- och säkerhetsbranscher framåt – bemanning exempelvis med inriktning vården och säkerhet som Securitas?
Marcus: Hej! Säkerhet är långsiktigt ett bra tema, Securitas är en hygglig basaktie där. Bemanning svänger rätt mycket utifrån konjunkturen, så anpassa taktiken i aktien utifrån det. Ju svängigare bransch desto mer aktiv bör de flesta vara.

Hoppfull: Hej M!! Blev själv förvånad över urblåsningen i Catena Media i går. Företaget har kommunicerat att deras översyn kommer mynna ut i något bra, oavsett så är ju kassaflödet bra och potentialen stor. Tror du vi ser någon form av botten i aktien på dessa nivåer och en resa upp kan börja?
Marcus: Hej! Förutom verksamheten i Nordamerika går det riktigt uselt för Catena Media med sjunkande intäkter. Översynen borde kunna ge något positivt, men kanske handlar om att göra sig av med den europeiska delen eller delar av den. Frågan är om det hjälper aktien.

Hans: Hej Marcus. Har du några förslag på högutdelande aktier. Som är lika säkra som storbankerna.
Marcus: Hej! Finska Sampo blir noterat på Stockholmsbörsen den 22 november och det är ett försäkringsbolag som är lika stabilt som storbankerna. Direktavkastningen är rätt höga 5 procent om vi räknar på ordinarie utdelning. Bolaget gynnas av stigande ränteläge. I USA hittar vi investmentbanken Lazard, som delar ut relativt mycket de också. Andra utdelningsaktier som är minst lika säkra är t.ex. Astra Zeneca, men där är direktavkastningen klart lägre.

Henrik: Vad ska man tänka på när Sampo noteras på svenska börsen? Gäller fortfarande källskatt? Köper du?
Marcus: De kommer att vara fortsatt registrerade i Finland så jag utgår från att det blir källskatt på utdelningen. Jag köper inte tillbaka efter att ha sålt i november 2021. Varken storbanker eller Sampo verkar komma någonstans tillväxtmässigt över tid. Det är inga stora värden som skapas per aktie och då och då blir det hack i utdelningskurvorna.

Aro: Hej! Nu när Sampo flyttar till Stockholmsbörsen, hur ska man tänka om man redan har bolaget i en kapitalförsäkring? Sälja och börja om på ISK? Fortsätta köpa originalet på finska börsen?
Marcus: Hej! Det är bara en parellellnotering, de blir ju kvar i Finland som vanligt. Innan vi fått bekräftat att det eventuellt mot förmodan skulle bli fritt från källskatt på utdelningen är det lika bra att ligga kvar med aktierna i en KF. Där får man tillbaka källskatten per automatik om banken/pensionsbolaget sköter sitt jobb.

Leif: Hej! Varför steg inte SBB rejält på nyheten om de framgångsrika obligationsköpen?
Marcus: Hej! Det borde vara bra affärer att köpa tillbaka obligationerna med rabatt, för då slipper SBB betala tillbaka hela skulden. Undrar varför inte fler fastighetsbolag gör likadant. Kanske är de positiva effekterna redan inräknade i SBB:s kurs och substansrabatten ändå är så stor. Vad säger inte det om farhågorna framöver och kan aktiemarknaden verkligen ha rätt där? Troligen finns det mer uppsida i fastighetssektorn på flera års sikt, men marknaden vill syna korten först. Det lär bli en svängig kursresa framöver.

RoLo: När tror du att man kommer att kunna sälja de Ryssland/Östeuropafonder som nu är låsta för försäljning?
Marcus: Det kanske blir en avveckling av fonderna innan de underliggande tillgångarna har kunnat säljas. ”För fondspararnas bästa, då deras pengar är inlåsta”. Eller nåt sånt. För de som tar över de inlåsta tillgångarna är det en vinna eller försvinna-situation som i bästa fall kan vara stora fynd om det öppnar upp sig och Ryssland blir seriöst som land igen.

Malin : Hej! Hur ska man tänka runt Fortum tror du långsiktigt? Till vilken kurs är det köpvärt om man kan stå ut sämre kurs och utdelning kortsiktigt?
Marcus: Hej! Jag kan inte säga någon specifik kurs, troligen är aktien hyggligt värderad nu. Analytiker har i snitt en prognos om sänkt utdelning från 1,14 till 0,91 euro per aktie. Jag tror på större sänkning, men det är bara min känsla.

Sohrab: Hej, Det finns fonder som minsta belopp man kan köpa är halv miljon eller sån, är det inte ngt skumt med såna fonder? Min andra frågan är vad finns för risker med Truecaller.
Marcus: Hej! Genom att enbart vända sig till större placerare så får fonderna lägre kostnader och tar lägre förvaltningsavgifter. Jag ser inga problem med det. Truecaller möter en risk i form av den där statliga tjänsten för nummerpresentation som tydligen ska dras igång i Indien. Sannolikt kommer Truecallers produkt att vara bättre än det statliga alternativet, om nu inte staten kan få fram information om nummer på att bättre sätt bara för att det är staten.

Pensionärsbosse: God morgon Marcus! Mycket talar väl för långvarigt krig, höga räntor och recession. Är det inte bäst att sälja sina aktier och köpa räntebärande papper typ obligationer. Vilka motargument har du?
Marcus: Hej! Börsen brukar bottna under krig, inte först efteråt. Stigande räntor får befintliga räntepapper att minska i värde, medan de nya som ges ut får högre räntor – ingen lätt marknad det heller. Hur många räntepapper slår inflationen på 9,3 procent? Inflationen kan långsiktigt lyfta bolagsvinsterna om bolagen har lika mycket inflation i intäktsled som kostnadsled.

MDog: Hej Marcus! Är du fortfarande positiv till utdelningsåret 2023 eller tror du att vi kommer att se många sänkningar?
Marcus: Hej! Det kommer att bli sänkningar. som i alla lågkonjunkturer och börsras. De stabilaste bolagen lär behålla utdelningarna ändå. Jag är fortsatt relativt positiv.

Dennis: God morgon! Verkar som du tror mer på Stora Enso än SCA. Varför?
Marcus: Hej! En anledning är att Stora Enso har kvar sin förpackningsverksamhet, vilket jag gillar i tider av ökad e-handel. Stora äger dessutom skog i mina hemtrakter Dalarna. Bolagets fokusområden känns rätt och de utvecklas som de ska nu, efter 00-talens fiaskon.