Chatt I fredagens chatt listade Marcus Hernhag sina tre utdelarfavoriter med hög direktavkastning. Han föreslog även tre sektorer som kan stå pall vid en eventuell recession, samt utnämnde en specifik A-aktie till en fullständig "börsbubbla".

Niklas: Hej, vilka är din långsiktiga favoriter med utdelning för att skapa lite kassaflöde i portföljen?
Marcus: Hej! Tre favoriter när det gäller stabil utdelning och hög direktavkastning är Corem Pref, SBB D och Tele2 B.

Hans L : Hej Marcus. Varför är det ibland så stor prisskillnad mellan A- och B-aktier? Är det endast antalet röster som skiljer?
Marcus: Hej! I vissa fall är det en fullständig gåta. Atlas A framstår som en fullständig börsbubbla jämfört med Atlas B. Kursen i A-aktien är 14 procent högre än i B-aktien. Det tycker jag är för mycket, då båda aktierna har god handel och omsättning.

Tova: Hej! Jag tror på kommande recession. Önskar dock delvis ligga kvar i aktiemarknaden då man inte kan ha kontanter då inflationen stiger. Funderar över två branscher. Läkemedel samt grön energi. Räknar med att den senare sektorn kommer att få stora investeringar då EU ska bort från beroendet av gas. Vad säger du, dels om den nuvarande värderingen inom framför allt läkemedelssektorn, dels generellt om investeringar inom dessa branscher då stagflation står för dörren? Är de lämpliga, kommer de kunna höja priserna i takt med inflationen?
Marcus: Hej! Det är såvitt jag vet två bra val, men dagligvaror kan stå pall också. Jag vet inte säkert hur grön energi kan klara inflation i kostnadsledet, men sektorn gynnas av höga energipriser på annat som olja. Höga alternativa kostnader ökar intresset för grön energi.

Christian: Är rekommendationen fortfarande att ”sitta lugnt i båten”, vad gäller aktier och fonder på grund av kriget?
Marcus: Bara om du sitter i båten i tre till fem år framåt. Hela 2022 kan bli oroligt på börsen, vem vet var det tar vägen? Ett krig i ett land är inte undergången för bolagen och ekonomierna globalt sett, hur hemskt det än är med krig.

Nisse: Hej Marcus! Jag äger ett gäng aktier i Trelleborg. Tror du att det blir extra utdelning nu i samband med avyttringen av Wheel Systems och hur tror du framtiden för Trelleborg ser ut? Har du någon favoritaktie inom industrin?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Trelleborg skriver att mer info om hur likviden ska nyttjas kommer senare. En bonusutdelning kan vi nog räkna med, för alternativet vore förvärv för hela slanten men det känns ändå mer långsökt. En favorit inom industri är annars Alfa Laval.

Gullan: Hej! Vad har du för syn på Capios bud på GHP Specialty Care? Skulle du ha tackat ja eller nej?
Marcus: Hej! Jag hade nog tackat ja då det är en bra budpremie som skickat upp kursen till rekordnivåer. GHP är annars ett stabilt växande bolag.

Rogge: Hej. Det händer mycket med Cibus nu. Utdelning av D-aktier, gröna obligationer, och nu en nyemission. Vad betyder allt detta för oss aktieägare? Är Cibus fortfarande köpvärd?
Marcus: Hej! Långsiktigt är Cibus ett intressant bolag, men just nu är aktien i en rekyl. Direktavkastningen är ännu hygglig. Utdelningen sänks på ett vis, men inte totalt om vi räknar in D-aktien och dess utdelning. Ett ovanligt sätt att införa D-aktier, men varför inte? Det ger ett till placeringsalternativ.

Kjell Öhman: Hej Marcus! Läste om din Utdelningsbox på Aktieinvest. Tycker den verkar intressant, men aktier är ju inte bara utdelning. Jag saknar en uppgift om vilket totalavkastningsmål boxen har. Har jag läst fort och fel, eller? Mvh Kjell!
Marcus: Hej! Totalavkastningsmål är så teoretiska, allt beror ju på om vi får en period med svaga börsår eller inte. Målet med alla aktier jag tipsar om är att aktieportföljen ska ge god avkastning jämfört med risken.

Olof: Hej! Kan CapMan anses vara köpvärd vid dessa nivåer? Stort tack!
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Direktavkastningen och utdelningstrenden lockar, men jag tycker det är lite svårt att veta exakt vilka exponeringar de har mot olika branscher och länder. Riskkapitalfonderna gömmer förhoppningsvis flera godbitar, men att gräva och försöka bedöma alla underliggande risker är lite svårt.

Fort Nox: Fortnox – kan bolagets positiva resa fortsätta? Är det rätt att se bolaget som långsiktigt innehav? Och är dagens värdering rimlig? Inga träd växer till himlen…
Marcus: Bolag lär fortsätta växa med 20-40 procent om året åtminstone, men med ett p/e-tal på 137 krävs det rätt mycket för att det inte ska bli kursras utan fortsatt uppgång på sikt. Med säg 30 procent i uthållig tillväxt vore det rimligt att aktien handlades till 60-70 gånger årsvinsten. Långt över 100 kräver att förvärven verkligen lyckas. Aktien är dyr.

Hagman: Hej Marcus! Anser du att Essity är köpvärd på nuvarande nivåer? Tror du kursen snart kan vända upp?
Marcus: Hej! Ja, och nej. Essity borde vara köpvärd, men en vändning kan dröja. Så länge kursen bara faller nu bör vi tänka extra mycket på riskerna och inte köpa för snabbt.

milan: Hej Marcus! Vad tror du om Aker BP:s kurs efter sammanslagningen? Och vad är din syn på SSAB i nuläget? Tack!
Marcus: Hej! Jag gillar båda aktierna som i alla fall kortsiktiga placeringar, men långsiktigt kräver det helt andra perspektiv. Oljan och stålet står högt i kurs nu så det är skördetid. Stigande kurser kan fortsätta upp ett tag till.

Arne: Hur i helskotta kan Headsent ha en direktavkastning på 37 kr per aktie? Kurspriset står nu på 53 kr per aktie?
Marcus: En snabb titt i bokslutet säger mig att de sålde alla sina bolag under 2021. Likviderna delar de ut. Då ser direktavkastningen hög ut, men det finns inget mer att dela ut efter vårens utdelning.

Solblomma: Hej, vad tror du om att månadsspara i Latour? Jag har redan Investor och Bure.
Marcus: Hej! Latours historik talar för att det är en god idé.

Eva: Hej! Vad innebär erbjudandet som Lundin Mining kom med igår om nya aktier?
Marcus: Hej! De gör såvitt jag kan se ett förvärv och betalar med aktier.

RMR: Hej Marcus! Kan du kommentera Cibus senaste om D-aktier?
Marcus: Hej! D-aktier brukar göra det lättare för fastighetsbolagen att hålla en hög kreditrating jämfört med att ha preffar. Det blir även ett aktieslag till att använda som finansiering, vilket ökar flexibiliteten. Jag behöver fundera mer och se vad det blir för kurs på D-aktien innan jag helt bestämmer mig för vad jag tycker.

Christina: Hej Marcus. Veoneer och Qualcomm har nu enats om att samgåendet ska slutföras den 1 april -22. Sista dag för handel av aktierna är 30 april -22. Vad händer om man inte säljer aktierna över börsen, utan väntar på inlösen? Hur går den till och behöver man agera på något sätt? Hur tycker du att man ska göra?
Marcus: Hej! Tvångsinlösen kan ta tid, men det sker automatiskt. Viss ränta tror jag utgår under tiden. Det enklaste är att tacka ja till budet, eller sälja över börsen.

Carl: I Sverige kan man ju få aktietips genom att till exempel följa Hernhag och läsa Privata Affärer! Följer du själv någon sajt eller skribent för tips och inspiration? Till exempel på amerikanska börsen?
Marcus: Jag prenumererar på Oxford Income Letter, det är mest amerikanska aktier. Annars är det inget specifikt jag följer.

Sigge: Hej Marcus! Hur kan man köpa Nibe till p/e 59 när man kan få Electrolux och Volvo för p/e 8-9?
Marcus: Hej! Att det är en skillnad beror på att Nibe anses ha ljusare och stabilare vinstutsikter. Däremot att skillnaden är så stor som den är kan jag inte förklara på annat sätt än att (mode?)-trenden att värmepumpar och energieffektivitet är något som väldigt många vill äga just nu. Knapphetsprissättning, helt enkelt. Nibe känns därför dyrare än vad bolagets egen kvalitet kan motivera.

Micke: Hej Marcus! Om man vill investera i det stabilaste REIT-bolaget, är det Realty Income som gäller? Vad tycker du om bolaget och dess framtid?
Marcus: Hej! Det är i alla fall en kandidat som är bra när det gäller stabilitet. Jag tror bolaget kommer att leverera hyggligt framöver. Hoppas de klarar av att höja utdelningen lite snabbare också.

Ninnis: Hej Marcus. Jag ligger med lite drygt 2 millar i cash för jag vågar inte handla något just nu. Vad ska jag göra? Aktier? Fonder? Avvakta?
Marcus: Hej! Avvakta eller köp lite då och då.

Kebabs: Jag är upp 83 procent i Ogunsen – ta hem vinsten eller behålla i utdelningsportföljen med ett YOC på drygt 12 procent? Innehavet utgör 1 procent av en mycket diversifierad portfölj.
Marcus: Är det en så liten del av portföljen behöver du inte ha bråttom att ta hem vinster. Kursen ligger i en stigande trend och de möter en del bra efterfrågan nu.

PG: Hej Marcus. Ser du någon risk för börsbubbla, eller partiell börsbubbla, i och med att det finns så pass många bolag med p/e tal i segmentet 40-100?
Marcus: Hej! Vi har under det senaste året sett en hel del börsbubblor som spruckit, framför allt inom tech i USA. 50-80 procentiga kursfall. Vissa bubblor kan vara kvar att spricka, men i flera fall kan vi stå inför vändningar uppåt också.

Erik: Hej Marcus. Hur går dina tankegångar kring Fortum?
Marcus: Hej! Fortsatt undvik-läge för mig, men bolaget har en bra grund i Norden och Tyskland att stå på. Det ryska äventyret är inräknat i aktiekursen. Jag vill se hur det går med utdelningen nästa år innan jag känner mig säker och vet vad jag får med aktien.