Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilka tre svenska utdelningsaktier han vill köpa mer av. Han tipsade också om de bästa utdelningsaktierna på fem års sikt på storbolagslistan OMXS30, samt pekade ut två riktigt bra chansaktier just nu.

Malin: Hej Marcus! Vilken svensk utdelningsaktie skulle du köpa idag!
Marcus: Hej! Stabila SBB D och Tele2 B samt utdelningshöjaren Bahnhof är tre aktier jag funderar på att köpa mer av när det gäller svenska aktier.

Danne: Om man vill köpa den bästa ”utdelningsaktien” på OMXS30 på fem års sikt. Är det Telia som gäller?
Marcus: Telia är det tråkigaste och stabilaste utdelningsaktien. Jag skulle hellre välja utdelningshöjarna Hexagon och Evolution som de bästa utdelningsaktierna på grund av tillväxten. Vill man ha hög direktavkastning väljer jag Tele2 B.

Nils: Hej! Avanza erbjuder mig att teckna Happy Group. Vad anser du om det? Teckna eller inte? Tack för svar!
Marcus: Hej! Spontant känns det som en spännande chansaktie att teckna.

Marie: Hej! Truecaller noterades idag på börsen. Vad tror du om bolagets framtid på börsen?
Marcus: Hej! Jag tycker det är en bra chansktie.

Marie: Hej Marcus, När tror du vi får se en vändning uppåt efter korrigeringen?
Marcus: Hej Kanske dröjer flera veckor åtminstone. Ser ut som en i tid lite längre rekyl den här gången.

Tredje gången gillt: Hej! Jag vilja höra dina synpunkter på Resurs Holding!
Marcus: Hej! En bra nischbank och visst ökat intresse kan det bli inför avknoppningen av deras försäkringsbolagsdel. Resurs lär fortsatt vara en bra kassako i sin sektor, men kanske inte just min ultimata favoritaktie. Banker och regleringar och inställda utdelningar i varje kris, du vet.

Erik: Hej! Hur ser du på Kinnevik, efter det att den nästan kommit ner en hundring från toppen?
Marcus: Hej! Klart mer lockande nu, men justerat för Zalando-avknoppningen är det inga enorma djup. De ligger trots allt klart högre än precis efter det. Bra blandning i portföljen med Tele2 och främst e-handelsaktier. Den tydliga trenden i kursen just nu gör att jag undrar om man inte skulle vara kall och inte köpa för mycket för snabbt, utan vara lite avvaktande.

Viktor: Hej! Börjar få lite panik med Evolution Gaming-aktien. Fallit bra den senaste tiden. Dagskursen under SMA200. Vad göra? Öka eller börja sälja av? Vad tror du om aktien framöver? Trevlig helg alla!
Marcus: Hej! Långsiktiga ligger kvar och ger aktien fem till tio år. Bolaget utvecklas fortfarande lika bra som för ett par månader sedan och ingen utdelning har sålts. Kursen faller, men det behöver inte betyda att det måste gå långsiktigt dåligt för Evolution.

Justus: Hej! Två aktier som jag haft länge och tänkt släppa flera gånger är SSAB och Millicom. Men så har de fått köprekommendationer på betydligt högre kurser, dessutom från flera håll, och jag har behållt. Kurstrenderna är dock inte roliga… Tacksam för din syn på dessa storbolag?
Marcus: Hej! Främst SSAB har långsiktigt varit en mardröm, men kursen går riktigt bra när konjunkturen stärks och hoppet ökar på marknaden. Alla andra tider ska man undvika aktien. Millicom borde kunna gå bra, men jag tycker det är svårt att få grepp om hur mycket mervärde de egentligen bygger. Att aktien är ned 35 procent på fem år (exklusive utdelningar när de gav sådana) kanske säger en del om att de har tappat sin magi. Sätt stop loss på båda aktierna för att skydda dig.

Cristina: Hej Marcus. Hur ser du på Kindred framöver? De har ju tillfälligt stoppat sina tjänster till Nederländerna och därefter rasat i värde. Är detta en tillfällig svacka eller tror du att det blir fortsatt press på aktien? Innan detta hände så var ju analytikerna mycket positiva till aktien men efter nyheten om Nederländerna så hör man inte mycket om vad de tycker. Ska man sälja nu eller fortsätta att tro långsiktigt på bolaget?
Marcus: Hej! Sett över flera år kommer svackan och motvinden att blåsa över. Precis som tidigare gånger. Som jag varit inne på tidigare har operatörerna det svårare än de som levererar tekniken, så hellre Evolution än Kindred, även om jag är lite sugen på Kindred också om de fortsätter att falla. Styrkan i nedgången är stor just nu, men det har inte varit någon lång toppformation och än mindre någon lång nedgång i tid. Det gör det lite mer svårtolkat, så bäst att vara försiktig med nyköp. Ligger du tungt i aktien bör du minska av försiktighetsskäl, är det en liten post kan du fundera på att öka framöver.

Fisken: Hej Marcus! Vet du varför Corem Pref och H&M fallit den senaste veckan? Det är ju bra utdelning på båda och H&M säljer ju så det knakar.
Marcus: Hej! H&M kom med en rätt bra rapport, men det är ingen lätt marknad de är på och frågan är hur det kommer att gå för dem i Kina framöver? Corem Pref pressas lite av att långräntorna stiger, plus att de gav 5 kr i utdelning den 29 september, vilket förklarar en liten del av nedgången på kort sikt.

Bengan: Hej Marcus, har en hel del av de skambelagda oljeaktierna Lundin Energy och IPC med avsevärd vinst hittills. Är det dags att ta hem vinsten, eller finns fortfarande någon som vågar köpa dessa?
Marcus: Hej! Så länge oljepriset visar styrka är det lika bra att ligga kvar i aktierna. Mänskligheten klarar sig inte utan olja än på många år. Lundin Energy är en utdelningsfavorit i oljesektorn.

Erik: Hej! Jag antar att du rekade Boliden i Di igår för utdelningsjägare, därav uppgången på 5 procent. Är aktien fortsatt köpvärd?
Marcus: Hej! Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag tipsade om att hålla koll på bland annat Eolus Vind. Boliden har likt många andra konjunkturkänsliga aktier fallit sedan sensommaren. Långsiktigt tror jag mycket på koppar, så Boliden är klart värt att spana in.

Strandboer: Hej! Det underligt, at der er så stor kursforskel mellem Addvise AB A og B. Stemmeretten (rösträtten, reds. anm.) plejer ikke at betyde det helt store?
Marcus: Hej! Det är en felaktig prissättning av Addvise-aktierna på marknaden. Sånt händer ibland nuförtiden. Det spårade till exempel ur fullständigt i Hufvudstaden tidigare, så den gången avnoterades den övervärderade aktien.

Rune: Hej! Hur ser du på Stillfront och Kindred? Är det läge att köpa? Rune!
Marcus: Hej! Långsiktigt börjar det nog bli det, men jag skulle avvakta ett tag till. Med stark trend nedåt i tillväxtaktier som stöter på problem kan nedsidan bli djup.

Anna: Undrar vilket alternativ för Kungsledens uppköpserbjudande från Castellum som du rekommenderar i nuläget?
Marcus: Långsiktiga placerare tycker jag ska välja aktiealternativet, så får Kungsledenägarna ha kvar sina positioner och ägande och det tillsammans med Castellum och deras långa svit av utdelningshöjningar. Att välja mer kontanter gör du om du vill öka kassan av någon anledning, om du vill sänka risken.

Kristine : Hej! Har aktier i Kungsleden och har nu fått erbjudande att erhålla aktier i Castellum och vederlag i olika proportioner. Vad jag inte förstår är om jag inte deltar i erbjudandet, kommer mina aktier stå kvar i min depå, då Cadtellum köpt upp Kungsleden?
Marcus: Hej! Om du tackar nej (eller undviker tacka ja) lär det bli tvångsinlösen när eller om budet går igenom. Sannolikt blir det Castellum för dig oavsett, frågan är hur stor andel mellan aktier och likvider det blir.

Lars-Göran : Hej, vad tror du om Essity? Det kommer köprekommendationer då och då men det verkar som att dom går ner.
Marcus: Hej! Essity är en av mina favoriter när det gäller stabila basaktier. I inköpsledet är de konjunkturkänsliga, men efterfrågan är stabil.

Tommy: Hej Marcus! Varför händer det inget med OX2-aktierna efter introduktionen i våras? De satsar ju på vind- och solkraftsparker och de borde ju ha framtiden framför sig?
Marcus: Hej! Bolaget är lika bra nu som då, men kapitalströmmarna har vänt som om det vore en modefluga. Många tillväxtaktier pressas på börsen nu när långräntorna stigit en tid. Frågan är bara när vi vågar gå emot den nuvarande nedtrenden.

Tom: Hejsan! Jag började spara i aktier för ett halvår sedan. Nu har mitt spar sjunkit med en fjärdedel. Jag har därför sålt hälften av mina aktier. Ska det vara så här upp och ned?
Marcus: Hej! Ja. Börsen är nu ned med 7-8 procent från toppen i augusti. Det är en fullt normal rörelse och även att många aktier faller med mer än så. Har du tappat mer än så har du gissningsvis för många tillväxtaktier och chansaktier. Stabila aktier som Astra Zeneca och Swedish Match har inte fallit lika mycket som tillväxtbolag som Eolus Vind och Embracer. Kanske borde du balansera din portfölj något.

Magnus : Är Aegirbio en spännande chansaktie?
Marcus: Känns mer som lottsedel.

Dykinstruktör: Bico! Emission igår och kursen faller som en fura. Vad krävs för att vi ska se fortsatt uppgång? Studien där deras bläck med framgång använts till att framställa fettvävnad där blod rörde sig som i ”vanligt” fett passerade tämligen obemärkt.
Marcus: Mer riskvillig marknad är vad som krävs kortsiktigt. Långsiktigt att bolaget växer in i värderingskostymen, vilket blir allt lättare ju mer kursen faller.

PEA: Hej Marcus! Vad skulle du rekommendera är det första man lär sig för att bli en investerare med fokus mot värde? 
Marcus: Hej! Förmågan att zooma ut och se på bolagets nyckeltal på tio års sikt, så du kan se om du skapar värden för kunderna och aktieägarna. Ökar till exempel vinsten per aktie långsiktigt eller inte?

Johan: Hej! Varför sjunker ofta högräntefonder när börsen sjunker?
Marcus: Hej! För att räntorna just nu stiger och då minskar värdet på de (befintliga) obligationer som räntefonderna äger. Annars brukar räntorna falla när börsen faller, men inflationen är ett orosmoln nu.