Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre stabila aktier som det kan vara värt att titta närmare på. Dessutom berättade han att det möjligen kan vara en bottenformation vi nu ser på börsen. 

Borglin: Hej Marcus Finns det några stabila aktier att titta extra på i dessa tider? Hur ser du på investmentbolag finns det någon att titta lite mer på där?
Marcus: Hej! AAK, Astra Zeneca och Axfood är stabila bolag där jag tror även aktierna lär vara ganska stabila framöver. Titta gärna på Investor B och Lundbergs bland investmentbolagen.

Peter: USA steg kraftigt igår. Är vändningen här nu?
Marcus: Det kan vara någon form av bottenformation på marknaden nu.

Gurra:  Kan du utveckla varför du tror dig se en bottenformation?
Marcus: Vi har sett hur börsen slutat falla sedan sista 2-3 veckorna. När det mesta är inräknat i kurserna brukar de kunna studsa upp kortsiktigt. Framöver blir kvartalsrapporterna blir avgörande och kanske är det mesta eländet redan inräknat i aktiekurserna. Efter rapporterna kan det bli en del uppgångar av lättnader att det inte blev värre. Sett på flera månades sikt krävs mycket mer än så.

Gladilivet: Trogen följare av din chatt. När vändningen kommer, vad tror du om VNV, VEF och Embracer? Känns som de tagit mycket stryk. Ligga kvar eller till och med köpa mer? Trevlig helg
Marcus: Många tillväxtaktier kan studsa upp en bit av bara farten. För längre uppgångar krävs att bolagen börjar gå bra så de kan lyfta av egen maskin så att säga. Förr eller senare tror jag Embracer gör det, de har så många lanseringar att vissa borde bli storsäljare.

Smoothcat: Hej! bör man invänta lite nedgång i SSAB innan man går in där i ditt tycke?
Marcus: Hej! Jag är skeptisk till en så konjunkturkänslig aktie så här strax efter en konjunkturtopp. SSAB brukar tappa mycket vinst i lågkonjunkturer.

Thomas: Hej Marcus. Har två frågor. SWMA:s budsvar går ut 4 november. Kommer deras utdelning påverkas den 14 november? Igår sänkte SEB Equity Tele 2:s riktkurs till 80 kronor och idag höjer Kepler Cheuvreux analytiker Tele 2 till köp och har riktkurs 125 kronor. Hur är detta möjligt?
Chansar de bara? Kanske skall man börja spå i kaffesump eller fråga Saida innan man köper värdepapper?
Marcus: Hej! Swedish Match utdelning är beslutad på bolagsstämma och det krävs en till för att stoppa den. Utdelningen borde därför komma, men jag blir lite osäker om hinner få den om man tackat ja och budet genomförs. Analytikernas riktkurser sätts ibland/ofta ganska kortsiktigt för att generera aktiehandel så att bankerna tjänar courtage. Ibland spretar det oväntat mycket mellan vad bankerna anser att en aktie är värd.

Hasse: Hej! Jag äger många preffar i Heimstaden och är orolig för deras snåriga struktur och finansiering. Hur ser du på det?
Marcus: Hej! Ja, det är läge att vara orolig där, även om preferensaktier i alla fall har visst företräde till utdelning.

Anders: Hej Marcus, Vad säger Du om spekulationerna om att familjen Persson kommer att köpa ut H&M från börsen. Är det i så fall läge att snart sälja allt i bolaget.
Marcus: Hej! Jag tror inte att det alls sker i närtid om det alls blir av inom överskådlig tid. Kommer det mot förmodan ett bra bud kan det vara läge att sälja.

Janne: Frågan har ställts här förut och nu kommer den igen. Jag har 14150 Swedish Match aktier. Vill du ge lite synpunkter på en avyttringsstrategi?
Marcus: Jag skulle säkra en del vinst och sälj en del direkt över börsen. Omöjligt att veta vad som är allra bästa agerandet, budet riskerar att inte gå igenom helt direkt då jag inte tror PMI får in över 90 procent av aktierna.

Lars: Fortum kort och långsiktigt?
Marcus: Jag tror de får sänka utdelningen. Långsiktigt ser det lite bättre ut, men halvstatliga bolag och svag förvärvshistorik är lite avskräckande också. Gillar det nya fokuset mot mer grön energi.

Lindahl: Hej Marcus! Vilka svenska högutdelare tycker du är mest attraktiva i dagläget? Tack för en intressant chat!
Marcus: Hej! Aktier med hög direktavkastning som är värda att titta närmare på är Intrum, Tele2, Wihlborgs, Boliden och Lundin Mining. De sistnämnda är konjunkturkänsliga. Lång över 10 procent i direktavkastning på vårens förväntade utdelning är en varningssignal om att marknaden ser ett stort hot mot bolaget. Ofta är lagom hög utdelning bäst.

Anders: Hej! Investor B utgör över 98 procent av min aktieportfölj. Vilken aktie skulle du rekommendera för att balansera lite bättre? Eller räcker det med att äga Investor B?
Marcus: Hej! Det räcker långt, men komplettera gärna. Lundbergs äger även fastighetsbolag, vilket inte Investor gör.

Marie: Hej! Vilka aktier ser du som långsiktigt och stabilt alternativ till SWMA om budet går igenom eller om jag säljer mina SWMA nu?
Marcus: Hej! Haypp säljer snus via e-handelssajter och gynnas av tillväxten inom tobaksfria nikotinprodukter. Ett alternativ inom dagligvarubranschen är AAK, vars specialfetter ingår i olika livsmedel och kosmetika. Här har vi dessutom en stabil utdelningstrend att luta oss emot.

Magnus: Hej Marcus! Varför ser vi så stora nedgångar i Telia och Tele2 tror du? Kan man börja köpa in sig för att ha som en bra utdelningsbas i portföljen nu?
Marcus: Hej! En förklaring är att kapitalströmmar söker sig till räntebärande nu när räntorna har gjort återkomst och börjat existera igen. Jag gillar teleoperatörer som stabila kassakor i portföljen även om tillväxten i branschen är högst måttlig.

Majachristina: Är det läge att bottenfiska i en eller båda av BHG och Sweden Care ? Vad anser du ?
Marcus: Swedencare tror jag kan vara ett bra case för bottenfiske. Jag skulle hellre bottenfiska där än i de aktier jag nämnde i krönikan i september. Om man alls ska bottenfiska vill säga, det är ingen given strategi.

Sami: Vad anser du om Tesla i ett 5-årsperspektiv? De har fallit en del sen split. Köpläge?
Marcus: Tesla är för svåra att värdera för att jag ska gilla aktien på lång sikt.

Sara: Hej! Hur ser du på HM som en utdelningsaktie framöver? Gillar deras deras varumärke och HM Home riktigt mycket men vet inte hur bra investering är på lång sikt.
Marcus: Hej! En helt ok kassako är aktien, även om deras bransch är fortsatt tuff. Höjda butikshyror och konkurrens inom e-handel blir inte helt lätt. Jag undviker aktien pga branschen, men vill du ha något inom sällanköpsvaror är H&M en kandidat.

Richard: Hej! Att företag vinstvarnar men att aktien ändå går upp, hur är det ett tecken på att en botten kan vara nådd? Kan du förklara lite enkelt?
Marcus: Hej! Om marknaden har fruktat värre saker och/eller bolaget meddelar andra saker samtidigt som marknaden tar som en lättnad kan aktien stiga. I alla fall kortsiktigt är det tecken på en botten.

Kristoffer: Intrum känns otroligt hårt straffade under 2022. Vad är din syn på företagets framtid? Jag tycker det är svårt att låta bli att köpa dippen pga utdelningen nu.
Marcus: Jag är positiv trots att marknadens reaktion skrämmer en del. Utdelningsandelen är låg så även med en svacka i vinst/kassaflöde borde utdelningstrenden stå sig.

Ingrid: Hej Marcus, WP Carey, TransAlta renewable, Realty Inc, Digital Realty Trust, Brookfield Infrastructure, Arbor Realty och Apollo Global: hur ser du på de bolagen på 5 års sikt och kan dom behålla utdelningen under tiden?
Marcus: Hej! Jag tror de kommer att klara utdelningen, med Apollo som undantaget för där brukar kvartalsutdelningen svänga.

Ola: Teckna Cinis Fertilizer!?
Marcus: Jag litar inte på noteringsmarknaden i nuläget, så jag undviker att teckna.

B S I Nilsson: Go’ morgon Marcus. Jag förstår inte hur ”experterna” kan ge köprek. på t ex SBB som förefaller vara ett korthus. Fråga: Finns det trots allt fortf. realiserbara tillgångar som kan rädda SBB från kollaps?
Marcus: Hej, det är ingen kollaps på gång i SBB än. Först 2023 ska stora lån läggas om. Nedskrivningar av värdet på fastigheter kan komma innan dess. Efter ett hårt kursfall i år många smällar inräknade. Värt att undvika aktien av säkerhetskäl är det ändå. Bättre att vänta till vi vet vad som kommer.

John: Hej, hur ser du på Cibus nu och på lång sikt?
Marcus: Hej! Förutom högre räntor talar ändå rätt mycket för bolaget.

Nicklas: Hej Marcus Jag har en fråga om inflationen och räntehöjningarna från Riksbanken. Inflationen gillar man att redovisa med och utan energipriserna. Men då kikar man alltså på priset på el och drivmedel i princip. Men är det inte dessa priser som sen direkt påverkar exempelvis livsmedelspriserna? De i kombo med att Riksbanken har förstört kronans värde, så när vi köper in från andra länder som använder sig av USD och EUR så får vi betala så otroligt mycket dessutom. Sedan 1år tillbaka har EUR gått upp med 1kr och USD över 2,5kr. Vad tjänar det då till att Riksbanken höjer räntan? Det är väl inte vår efterfråga som är problemet? Det är väl att få ner energipriser som är boven i dramat?
Marcus: Hej! Det stämmer att ingen räntehöjning kan direkt påverka energipriserna som sätts globalt utifrån både utbudet och efterfrågan. Det blir främst annan i samhället som får ta smällen prismässigt.

Lisa : Hej! Ska man verkligen acceptera 106 kr för inlösen av Swedish match? Kursen ligger på 110 kr nu. Vad händer om man inte accepterar?
Marcus: Hej! Det är bättre att sälja över börsen än att tacka ja i nuläget, men kommer inget höjt bud är förstås de 106 kr det högsta som går att få när budet avslutas. Om du tackar nej behåller du aktierna till de eventuellt blir tvångsinlösen. Blir det inte det och budet avslutas lär aktien falla ganska hårt, så det är en risk att ta.

Johan: Om du som småsparare med 3-400tkr i aktier hade lite fritt kapital, säg 100tkr väntande, hade du då vågat gå in med det nu och i så fall på vad?
Marcus: Jag hade köpt då och då, t.ex. månadsvis, i lönsamma bolag i bra sektorer. Allt från investmentbolag till lite mindre aktier med hög direktavkastning som Softronic. Eller BTS och Bahnhof som har hygglig direktavkastning och sammantaget bra utdelningstrender.