Aktiechatt I veckans aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut tre intressanta tillväxtcase han själv håller koll på. Dessutom tipsade han om ett guldkorn bland småbolagen.

Olof: Hej Marcus. Har du några bra tips på aktier man kan plocka in i sin långsiktiga portfölj som ser ut att ha en bra tillväxt och utdelning de närmsta 10 åren?
Marcus: Hej! När vi ser kursbotten i Bahnhof och Evolution Gaming samt får ner Cellavision i kurs en bit blir det intressanta lägen. Det är tre aktier jag bevakar som tillväxtcase. Just nu är börstrend och annat svåra tider för många tillväxtaktier.

Badaren : Finns det något guldkorn att hitta på listan med småbolag? Jag tänker både på utdelning och värdeökning.
Marcus: Vad sägs om SJR? Det är ett bemanningsbolag som verkar tuffa och gå. Hög direktavkastning och långsiktigt stigande vinst.

Pierre: Hej! Om du får välja 7-10 bolag som tillsammans skall utgöra en trygg, stabil och långsiktig(minst 10 år) utdelningsportfölj. Vilka skulle du investera i? Tack för ditt engagemang varje fredag! Mycket lärorikt.
Marcus: Hej! Försäkringsjätten Sampo där lite Nordea-aktier ingår i deras portfölj, fastighetsbolag som Castellum och WP Carey, när Fortum blivit lite billigare kan jag köpa tillbaka dem, när byggkonjunkturen stabiliserar sig tar vi Skanska, teleoperatören AT&T med hög direktavkastning och stigande utdelning, samt en diversifierad favorit som Brookfield Infrastrucure. Detta gärna kompletterat med Investor-aktier.

Niko: Vilka faror ser du med Amerikanska reits för de kommande månaderna?
Marcus: Vinsthemtagningar efter kursuppgångar i flera fall.

Moa: Hej, hur kommer det sig att Spiltan högräntefond backat så mkt på sistone?
Marcus: Hej! Även obligationer kan minska i värde under sin löptid. För just Spiltan högräntefond vet jag inte exakt, men rörelser på räntemarknaden och ändrade kreditrisker för bolagen de lånat ut pengar till påverkar priserna på innehaven i fonden.

David: Hej! Vill ta in några preffar framöver. Du har tidigare sagt att Akelius pref ser intressant ut när den kommer ner till 310kr. När tycker du det är läge för Klövern?
Marcus: Hej! Detsamma gäller Klövern Pref. Ner mot 300 kr är det långsiktigt bra läge.

Petter: Hej Marcus, jag har 4 preferensaktier för c:a 1 Mkr kvar i min depå. Det är Akelius, fastpartner, hemfosa och klövern med i stort sett lika fördelning. Hur ser du på dessa på på sikt? Tack för en trevlig fredags chatt.
Marcus: Hej! De fyra preffarna är alla i bolag med relativt låg risk. Stabila fastighetsbolag med lite olika inriktning.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag. Tack för bra böcker. Snart har jag läst alla som du har skrivit. Kan du ge mig ett förslag på skogsbolag till utdelningsportföljen blir jag tacksam.
Marcus: Hej! SCA känns lite billigare nu efter nedgången, även om de är känsliga för förändringar i massapriser är det långsiktigt stabilt virke i bolaget.

Olof: Hej Marcus. Vad tycker du om Serneke Group AB nu? har ju gått ner ganska mycket senaste året.
Marcus: Hej! Jag tycker det är fel bransch nu med slagsida mot bygg och bostadsutveckling. Serneke ska vi nog vänta med av den anledningen. Att renovera hyreslägenheter som Hembla och Victoria Park är bättre.

Niko: Föredrar du svenska preffar framför amerikanska reits?
Marcus: Nej, jag föredrar nog REIT:s. WPC har länge gett drygt 6% i direktavkastning och stigande utdelning. Många preffar har samma direktavkastning men höjer inte utdelningen. Även om riskerna är lite högre för REIT:s är de mer lockande sett över flera år. Med det sagt gillar jag bra svenska preffar också, men de fyller en lite annan del i portföljen.

Mr Larsson: Hej Marcus. Har tittat på Akelius fastighetsbolag och tycker det verkar som ett stabil bolag som går bra,går det endast att köpa preferensaktier? är det ett bolag att köpa nu, värdering och tid? Hälsnigar sören
Marcus: Hej! Jag har inget negativt att säga om Akelius som bolag. Tycker preferensaktien är aningen för dyr än. Någon vanlig aktie finns inte börsnoterad.

Monsi: Hej Marcus! Vad tycker du om Boston Pizza (BPF.UN) i nuläget? Aktien har backat en del sista tiden. Tycker du att man ska avvakta eller köpa mer=)
Marcus: Hej! Till största delen säger jag avvakta för den långa kurstrenden är tydligt nedåt, så det är ingen brådska att storköpa än. Är inte helt säker på att de kan behålla utdelningen. Men jag ökade ändå lite i Boston Pizza i veckan. Ta inga stora positioner i vart fall.

Lars: Hej ! Om budet går igenom för ABB, vad tror du uppsidan kan ligga på på kort tid ?
Marcus: Hej! Om marknaden blir riktigt glad kan aktien nog studsa uppåt till över 200 kr. Kanske till gamla kurstopparna. Nu när uppgifter om att sälja en del har läckt ut och kursen inte lyft mer säger det att marknaden tror mer på avmattad konjunktur än en rejäl strukturaffär.

Magnus: Hej! Det är sällan K2A pref kommer upp i chatten, är detta bolag något för framtiden? Tack för en bra chatt.
Marcus: Hej! K2A är en helt okej preff. 22 procents kursuppgång på tre år har gjort värderingen rätt hög.

Ella: Hej! Trenden på börsen verkar neråt. Hur många procent tror du att börsen generellt kommer gå ner innan den bottnar?
Marcus: Hej! Ingen aning, blir det en konjunkturavmattning finns det minst 10-20% till på nedsidan, men det är en ren gissning i det blå. 2012 och 2016 var inte så farliga nedgångar och utan finanskris borde inte börsen falla mer än 20-30% från en topp.

Mathias: Oscar Properties preff… Med det kassaflöde som de sägs vänta kommande år så känns det lockande? Men är grundvärdena i bolaget starka nog att hålla utbetalningar bortom det? Eller är konkurs/försäljning av byggrätter nästa steg?
Marcus: De överlever nog, men det är fel bransch att köpa eller öka i.

Michael : Hej Får inte riktigt grepp om Saab. Har ett innehav. Hur ser du på aktien i dagsläget.?
Marcus: Hej! Långsiktigt säger alla Saab-experter att det ser så lovande ut, men det är ju inte så att vinsten per aktie och marginaler imponerat i sin utveckling de senaste åren. Beroende på vad man är för typ av investerare är Saab och dess försvarsindustri olika lockande.

Mattias: Hej! Tankar om THQ långsiktigt? Som jag ser det (och som även de flesta analytiker verkar se det) gör dem allt rätt och kursen bör kunna dubblas på ett par års sikt, eller? Vad tror du dom har på gång med tanke på kassan som är över 1 miljard?
Marcus: Hej! Efter det stora kursuppsvinget är det paus för THQ-aktien nu. Långsiktigt finns det säkert potential, men svårt att säga när och hur mycket. THQ har gjort mycket rätt hittills. Spännande att följa.

Susanne: Hej Marcus. Det pratas om att man ska placera säkrare när det är dippar på börsen. Har innehav som sjunkit kraftigt, 20%, där 1/3 är egna placeringar och resten aktiefonder. Är lite stressad nu, men samtidigt har jag ju inte förlorat något förrän jag säljer…. Mina placeringar är inte på jättelång sikt, utan 5-10 år.
Marcus: Hej! På 5-10 år lär börsen stå högre än den gör nu. Har du bara någorlunda bra bolag och fonder så går det att övervintra en nedgång. Åtta av nio femårsperioder stiger och 99% av alla tioårsperioder på Stockholmsbörsen har gett stigande kurser historiskt sett.

Alexandra : Hej! Vad tror du om Storytels framtid? Kommer expansionerna gynna företaget? Är det en aktie att satsa långsiktigt på?
Marcus: Hej! Mycket lovande, men aktien är svår att värdera då de inte är lönsamma på sista raden utan gasar för fullt.

Andreas: Hej! Såhär i klimat-tider ökar investeringslustan i framgångsrika och välskötta företag verksamma inom förnyelsebar energi. Har du några förslag?
Marcus: Hej! Eolus Vind och Vestas är två bolag att spana in. Aktierna kanske inte direkt är rekordbilliga just nu, men kurserna ser ut att vara i stigande trender.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde