Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om tre riskfyllda tillväxtaktier med goda chanser att leverera bra resultat. Han avslöjade också sina favoritaktier i sektorerna Skog och Fastigheter.

Joe: Tjena Marcus! Kan du nämna tre riskfyllda tillväxtaktier som har riktigt goda chanser att leverera närmaste åren?
Marcus: Hej! Medicinteknikbolaget SyntheticMR verkar utvecklas bra och är den första av tre riktigt härliga chansaktier jag tänkte tipsa om. Cellinks biobläck är mycket lovande, men efter kursrusningen kanske aktien blivit dyr även om det är svårvärderat. Surgical Science VR-simulatorer för kirurgin är också ett mycket spännadande tillväxtbolag. Lite extra höga risker råder i dessa tre jämfört med vad jag brukar skriva positivt om, men det är i vart fall bolag som har tydliga tillväxtchanser nu och förhoppningsvis lönsamhet därefter.

Benny B: Om jag ska ta in ett skogsbolag och ett fastighetsbolag i portföljen och ha det där minst fem år, vilka två skulle du rekommendera?
Marcus: Mina personliga favoriter är Stora Enso och Castellum, men det finns ganska likvärdiga alternativ i skogen som Holmen och SCA. Castellum har längt utdelningstrend i Sverige med 22 år, men Hufvudstaden kommer tvåa och är relativt lågt värderad nu då deras stora kontorsdel kanske oroar marknaden.

Christer A.: God morgon Marcus! Som bekant är Offentliga hus på väg att börsnoteras. Funderar på att teckna, om man nu får någon tilldelning. Vad anser du? Mvh. Christer A.
Marcus: Hej! Det är goda börstider och det finns mycket kapital. Offentliga hus känns som ett stabilt och bra bolag, så visst kan aktien stiga från start. Problemet är att teckningsintervallet är 20 procent, så vi vet inte värderingen om vi tecknar oss. Substanspremien blir rätt hög oavsett. Jag avstår.

Ursus: Hej Marcus. Avanza har gjort ett utskick innehållande ett erbjudande om att teckna aktier i Offentliga hus noterade på Nasdaq First North Premier. Har du analyserat detta erbjudande och kommit fram till en bedömning?
Marcus: Hej! Bra bolag, trevlig fastighetsnisch, men lite för hög värderingen och ett stort teckningsintervall. Det är inget att springa benen av sig för, men inte direkt fel att teckna heller, även om jag hellre skulle köpa SBB B.

Sven: Den här frågan gäller inte så mycket pengar utan mest principen. Förra veckan gick ett av mina nyare och mindre bolag ut med en emission. Jag tänkte ju delta, men såg nu att börskursen har sjunkit under emissionens. Är det bra för mig att köpa aktier nu eller klokast med tanke på bolagets (och därmed mitt?) bästa att delta i emissionen?
Marcus: Det är enbart storägarna som ska tänka så, vi som är för små för att det ska göra någon skillnad kan tänka mer på oss själva. Är aktiekursen under teckningskursen i nyemissionen är det en varningssignal och kanske ska man då undvika bolaget helt.

Tomas Göransson: Hej Marcus! Har du bildat dig någon uppfattning om Esteas notering av fondandelar på Nasdaq? Mvh Tomas
Marcus: Hej! Jag gillar upplägget och är intresserad av att investera. Just nu avstår jag då jag inte har plats i portföljen nu och det kan bli större substansrabatt framöver om vi har lite tur.

Ama: Tjena Marcus! Vad tror du om SBB D? Är det för sent att hoppa på tåget? Tanken är att investera och låta ligga minst fem år. Skulle pengarna inte behövas därefter så får de ligga kvar och ge utdelning. Tack för en mycket bra och intressant chat!
Marcus: Hej! SBB D är värderad på medelnivåer skulle jag säga. Den har varit både dyrare och billigare. Det här är en aktie där kursen borde röra sig cykliskt, men aldrig flerårigt trendande då utdelningen ligger fast och avkastningen därmed har en begränsad uppsida. SBB D är en lågriskaktie jämfört med de flesta andra på börsen och är det en sådan du vill ha, kör på.

Charlie: När kommer utdelningarna från bankerna och din syn på SEB ?
Marcus: Under 2021. Troligen kommer beslut om utdelningar i boksluten under vintern, dessförinnan tror jag inte det blir något.

Berndt: Hej! Har du någon uppfattning om ”veganbolaget” Simris Alg på First North? Ökade typ 40 procent igår.
Marcus: Hej! Ändå är kursen ned 92 procent på tre år, vilket kan säga ett och annat om verksamheten. Jag kan inte bolaget och en positiv nyhet är en positiv nyhet. 🙂 Risken borde vara hög så eventuella positioner i aktien bör därför vara små.

Anton: Godmorgon! Jag har cirka 100.000 kr över att leka med, jag är rätt så ny på den här marknaden och behöver inte pengarna den närmsta tiden. Hur skulle du placera dom? Fonder eller aktier? Båda? Har du några starttips på en vettig portfölj? Hög risk eller låg har ingen betydelse.
Marcus: Hej! I så fall skulle jag sätta det mesta i aktier i investmentbolag som Investor och någon fond. Därefter testa några teknikaktier som Evolution Gaming eller Embracer och där ha riktigt små innehav. En trygg bas och några spännande småposter i dyra snabbväxare.

Floppy: Hej! Jag fick ingen tilldelning i Wästbyggs börsintroduktion. Tycker du att det kan vara läge att köpa nu, aktiekursen har ju inte ”flugit iväg” upp i taket? Är Wästbygg i så fall rätt bolag om man vill ha en byggare som tänker bredda sig till förvaltning?
Marcus: Hej! Aktien är rimligt värderad och det finns andra byggbolag. Wästbygg är ändå ett som det ser ut bra bolag och gillar du deras koncept kan du börja köpa lite grann.

Hanna: Hej! Har satsat på Starbreeze A, Episurf B, Scandic Hotels Group, Norwegian Air Shuttle och Vertex Energy Inc. och dom går ej bra. Är det något att ha kvar?
Marcus: Hej! Scandic Hotels kommer att återhämta sig om två, tre år, i värsta fall blir det en till nyemission innan dess men annars kan långsiktiga avvakta. Starbreeze har gått igenom ett stålbad och kan ges en andra chans. De övriga skulle jag avråda från. Episurf ser ut att vara i stigande trend nu, men börjar den vika av – sälj.

Thomas: Hej Marcus, jag har senaste veckorna köpt lite Allianz, aktier för omkring 160-165 kr. Till den kursen är p/e kring 9, direktavkastning 5,5-6 procent. Jag gillar den relativt ocykliska modellen och starka kassaflödet. Liten varningsflagg kring relativt hög belåning, men annars tycker att att det känns attraktivt på fem års sikt. Vad har du för syn på Allianz som investering på fem+ års sikt från nuvarande nivå? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Jag kan den inte som bolag, men aktien ser rätt billig ut. Försäkringar är en sektor som inte varit populärt på börsen på ett tag. Aktier i branschen kan fungera som ett skydd mot högre räntor, om det mot förmodan kommer sådana en dag.

Thomas: Hej Marcus. Det finns ju ingen gräns för när vinstvarning eller omvänd vinstvarning behöver ske, men borde inte Volvo meddelat en omvänd vinstvarning inför dagens rapport? Daimler gjorde det eller de spelar i en annan ”division”?
Marcus: Hej! I Volvos fall tidigarelade man väl rapporten istället för att komma med omvänd vinstvarning. Båda sätten fungerar.

Johan: Bygger upp en pref-portfölj bredvid min utdelningsportfölj. Klövern och Akelius ingår nu, planerar för Sdiptech och Sagax. Är det ett rimligt innehåll? Noterade att Sdip ligger över inlösen. Är den större direktavkastningen i Sagax D gentemot preffen motiverad? Kanske köpa D-aktien istället för preffen? Andra preffar du rekommenderar, framför allt när det gäller säkerhet över tid?
Marcus: Känns som bra och rimliga bolag att köpa preffar i. Sagax D har lite högre risk än Sagax Pref, som är väldigt tunt handlad. Sagax D tycker jag därför mycket bättre om. Sdiptech har en teoretisk nedsida då de handlas ovanför inlösenkursen, men jag tror inte det kommer att lösa in än på länge.

Slobodan: Tjena! Alfa Lavals finska äventyr. Hur tror du fighten slutar?
Marcus: Hej! Jag tror de köper en del av bolaget och nöjer sig med det.

Gamlamormor: Hej Marcus! Jag är 85 år och har en miljon att använda. Har tänkt att satsa på solenergiinstallation och vill inte ha några skulder. Är det dumt av mig att betala kontant? Vill inte att mina barn ska få lån efter mig. Är jag för gammal för solkraft på min villa? Tack snälla du för eventuella tankar du har.
Marcus: Hej! En bra investering höjer värdet på fastigheten, oavsett vem som bor där. Jag är ingen expert på solceller på taken, men är investeringen lönsam så genomför den.

Ingamajalena: Vad tror du om att teckna Nordic Paper?
Marcus: Papperstillverkning har aldrig varit min favoritbransch, även om jag gillar Ahlstrom-Munksjö. Nordic Paper kanske passar i din portfölj om du behöver något cykliskt, men det är inget bolag jag kan så mycket om tyvärr.

Mackan: Hej Marcus, vilken ”fritidsaktie” väljer du av Thule eller Fenix? Förvånande p/e-tal på en sight som är 40 resp 166 (Fenix)!!
Marcus: Hej, Fenix är en gammal favorit så jag skulle välja den. Engångseffekter och annat kan ställa till den när det gäller p/e-tal.

Lasse: Hej Marcus, jag planerar ett större köp av Spiltan Högräntefond och Spiltan kort räntefond (pengar jag troligen behöver för köp av fritidsbostad nästa år). Det som hände med högräntefonden i början på året avskräcker dock. Är det något Spiltan kan ha preparerat för eller kan det hända igen?
Marcus: Hej, bara om det blir motsvarande kris i samhället igen kan det hända, men jag tror risken för det är mycket liten. Sånt händer var tionde år eller så.

Anna : Hej! Jag gillar också att investera i investmentbolag och har sett du rekommenderat VNV Global. Vad tycker du om Volati? De har presterat bra den senaste tiden. Några andra investmentbolag att rekommendera? Gärna mot mindre marknaderna ( har redan Svolder).
Marcus: Hej! Volati känns som ett helt okej alternativ för den som gillar deras värdebolagsstrategi.

Chatt
Hernhag: Tre riskfyllda tillväxtaktier med goda chanser
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandviks resultat strax över förväntan
Aktie
Sandvik planerar särnotera SMT under 2022
Rapporter
Dags för den mest intensiva rapportveckanÖver 130 bolag släpper rapporter
16/10
Trading Direkt: Börsnyheter och tittarönskemål
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Ekonomisk smäll hotar efter bostadsförsäljningenSkatteverket: Risk för ny inlåsningseffekt
Börsen
Återhämtning på börsen
Rapport
Volvo klådde vinstförväntningarnaSläppte rapport i förtid
Aktie
Selin har gått in i Soltech
Rapport
Getinge klart bättre än väntat
Analys
DNB ser möjlig kursdubbling i Oncopeptides
Asien
Fastlandskina och Tokyo faller - Hongkong stiger
Foto: AP/TT
Wall Street
Viss återhämtning i sluthandeln
Placera
Bratt: Se upp för överexponering mot USA
Krönika
Lindberg: Fem nya spår för jakten på vinnare
Krönika
Lundkvist: En “blue sweep” kan ge starkt avslut på börsåret
Bolån
Handelsbanken sänker boräntorna
Riksbanken
"Kontanter måste skyddas och kompletteras med digitalt alternativ"
Sektor
SBB i miljardaffär i Finland
Analys
Volvo: Ökad efterfrågan får Pareto att höja riktkursen
Analyser
Här är torsdagens nya köprekar
Aktie
Readly får nytt avtal med Aller Media
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kraftigt höjt substansvärde för Kinnevik
Rapport
Castellum höjer utdelningen för 23:e året i rad