I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om de tre bästa investmentbolagen för en "barnportfölj" under 20 år. Han avslöjade också hur han ser på marknadsläget efter den senaste tidens turbulens.

Johanna : Hej Marcus, har du någon eller några aktier du idag tycker verkar lovande på lång sikt? Vi pratar barnportfölj och upp mot 20 år. Undrar också vad du tänker om Embellence? Det händer inte mycket i aktiekursen fast jag uppfattar att vinsten ökar och att det är populära produkter.
Marcus: Hej! Tre riktigt bra aktier för barnsparande tror jag är Bure, VNV och VEF. De investmentbolagen fokuserar mot tillväxtaktier, så på så många år har det säkert någon gång under perioden blivit en eller flera succéer. Kan bli svackor emellanåt, men tillväxt lönar sig på sikt och du har tiden på din sida när det gäller att vänta på alla stora potentialer som finns i respektive portfölj. Embellence är mig veterligen värda att vänta på ett tag till i alla fall.

Carro: Hej Marcus! Hur ser du på marknadsläget efter senaste veckornas turbulens? Köpläge eller avvakta ytterligare rekyler till en aktieportfölj på medellång sikt? Trevlig helg, Carro!
Marcus: Hej! Jag tror inte den långa uppgångstrenden är över än, men att börsen ändå stod stilla en månad innan vi fick lite nedgång ser ut som någon form av toppformation. Kanske blir det lite mer nedgång innan nya höjder, kanske är det redan över. Jag ser ännu inget stort och allvarligt som kan driva en djupare nedgång.

Frida: Hej, fick tyvärr ingen tilldelning till CTEK. Är det något att ta in i den långsiktiga portföljen, eller är den för dyr?
Marcus: Hej! CTEK är ett bra bolag och deras nisch är het. Men det kanske inte är bråttom att köpa den aktien än, även om jag inte tror den blir särskilt mycket billigare. Svårt läge.

Anton: Om man lyckas få några CTEK-aktier idag, borde man tänka långsiktigt eller kan den rusa snabbt under första veckorna?
Marcus: Med tanke på hur kursen rasade från skyhög nivå första timmen lär det bli slagig utveckling en tid. Antingen är du långsiktig och behåller eller så sätter du stop loss och skyddar dina positioner.

Richard: Hej! Tycker du CTEK har hamnat på en rimlig nivå i skrivande stund? Påverkas bolag som Garo och Zaptec positivt eller negativt av en redan tidigare befintlig konkurrent, men att den nu är börsnoterad?
Marcus: Hej! CTEK lär handlas på 110-140 kr en tid, gissar jag. Så bolagen kan växa in i värderingen. Andra aktier i sektorn gynnas nog av att fler aktier finns noterade så intresset kan bli större, bristen på bra bolag inom elbilsladdning är fortfarande stor.

Aros: Hej. Jag funderar på hur fördelningen av till exempel CTEK-tilldelningen vid nyemission? Jag anmälde 700 stycken aktier, fick noll. Jag undrar varför jag så sällan får aktier vid nyemissioner? Är det bara samhällseliten som får det, den som har mycket får mera? Aros!
Marcus: Hej! Ibland lottar de, ibland får många mycket reducerad tilldelning. Jag vet inte i detta fallet. Med storkunderna hos Carnegie fick säkert rejält med tilldelning. CTEK:s bolagsledning och deras vänkrets fick det nog också.

”Nästan nybörjare”: Hej! Det talas om att en viktig faktor när man väljer aktier är att se på företagens utdelningshistorik. Var hittar man lätt uppgifter om detta så att man på ett enkelt sätt kan jämföra olika bolag??
Marcus: Hej! Avanza har hygglig statistik gratis, men bäst har Börsdata som nog kostar en slant om du vill ha lång utdelningshistorik.

Johan M: Hej! Min ”tråkiga” basportfölj består av Investor, Industrivärden, Latour, Stora Enso, Castellum, Cibus och SBB. Hur ser du på att lyfta in Lundbergföretagen? Eller hade du satsat på mer spets?
Marcus: Hej! Ja, att titta närmare på Hexagon och Evolution och köpa de aktierna i lämplig rekyl någon gång kompletterar dina aktier bättre. Lundberg äger aktier i Industrivärden och fastigheter och sånt har du redan i portföljen.

John: Hej! I våras fick jag utdelning från Nordea, som är finskt. Skatten var 35 procent. Enligt Swedbank kan jag få tillbaka 20 procent genom att fylla i formulär. Jag har aktierna på depå. Gäller den här skatten alla aktier som inte är svenska? Finns enklare sätt att få tillbaka skatt än det jag beskrivit? Funderar annars att sälja Nordea och hålla mig till svenskregistrerade aktier. Är det någon skillnad om jag har det på ISK?
Marcus: Hej! I finska och norska aktier drar respektive land för mycket källskatt från utdelningarna. Det enklaste är att ha de i kapitalförsäkring tror jag, vill minnas att Avanza och Nordnet sagt de då fyller i den blanketten automatiskt åt sina sparare.

Wallenbergare: Hej Marcus! Investor har dippat rejält på senaste tiden, liksom flertalet investmentbolag överlag. Hur ser du på turbulensen inom EQT och hantering av Sobi i förhållande till Investor? Ska man tolka det som orossignal även direkt för Investor?
Marcus: Hej! Nej, det är bra affärer de gör. Investor har tjänat mycket på båda de placeringarna. Kurssrekyler kommer då och då och nu ser vi sådan, helt naturligt.

Matthew: Hej Marcus, jag behöver en fastighetsaktie eller två för en långsiktig portfölj. Har haft Hufvudstaden i många år men ger nog upp den nu. Vilket är ditt bästa tips?
Marcus: Hej! Jag tror mer på Balder långsiktigt än Hufvudstaden.

Mikael: God morgon! Vad tycker du om Emilshus preferensaktie som snart kommer ut på börsen? Teckna eller ej? Såg att det var andra fastighetsbolag som var storägare.
Marcus: Hej! Fastighetsbolaget tjänar pengar och direktavkastningen blir 7,2 procent räknat på noteringskursen. Det är en hyggligt bra nivå, varken för högt så det indikerar hög risk eller för lågt.

John: Tjena! Hur är dina tankar kring preffar och D-aktier, hur hårt drabbas dom när det blir plötsliga kursfall, eller längre björntider?
Marcus: Hej! De faller mindre än stamaktier. Sen stiger de mindre i uppgångsfaserna också. Den här typen av aktier ska aldrig stiga långsiktigt, utan röra sig cykliskt i takt med att räntorna förändras. Utdelningarna höjs aldrig, det är förklaringen. Relativt trygg utdelning är lockelsen.

Mona: Hej, finns det något hopp för Cedergrenska som jag fick vid börsintroduktionen!? Verkar bara gå ner nu. Hälsningar Mona!
Marcus: Hej! Det är ett bra tillväxtbolag i en framtidsbransch. Något vinsttak på utbildning blir det säkert inte som den parlamentariska fördelningen ser ut och som opinionsläget är. Långsiktigt är det sannolikt bra lägen i skolbolagen nu, även om Academedias fleråriga kursutveckling inte alls imponerar.

Fredrik : På många bolag har aktiekursen stigit enormt mycket sedan det gick ner 2020. Är det hållbart, till exempel som för Hexagon?
Marcus: Hittills har det varit det för att bolagsvinsterna har börjat öka så pass mycket. Tills vidare är jag optimistisk, även om vi sett en liten rekyl på börsen nu på sistone.

Henke: Hejsan. Vad tror du om att teckna Albert och Emilshus Pref?
Marcus: Hej! Albert tror jag är en bra chansaktie att teckna. De växer så det knakar, men i absoluta tal är det en oerhört dyr aktie. Emilshus Pref kan vi nog teckna till en relativt vettig nivå om vi vill ha en preferensaktie i portföljen.

Inne på 87:e: Källskatt på utdelning från utländsk aktie, är det normalt att det tar två till tre år att få tillbaka den i kapitalförsäkring? Om ja, varför tar det så lång tid? Vad händer med ej återbetald källskatt om jag skulle avlida och försäkringen faller ut till förmånstagarna?
Marcus: Ja, det är standard. Tror enbart Nordea är snabbare att betala tillbaka källskatt. Jag vågar inte uttala mig om källskatten återbetalas till dödsboet, jag får kolla upp det.

Johan : Hej, när jag räknar på Volvo så finner jag starkt köp.Utdelningen nästa år blir minst cirka 7 kr i ordinarie utdelning, cirka 3,5-4 procent i direktavkastning på inköpspris 190-195 kr. Om Volvo delar ut extra från sin stora kassa som lär öka ordentligt i år så blir totala utdelningen sannolikt cirka 15 kr som i år vilket ger en direktavkastning på cirka 8 procent på dagens kurs. Då måste aktien vara köpvärd eftersom konjunkturutsikterna talar för Volvo, deras omsättning och vinst lär öka de närmaste åren. Håller du med eller ej?
Marcus: Hej! Om inte komponentbristen ställer till det står Volvo inför en skördetid, det håller jag med om.

Småsparare : Hej Marcus! Vad bör jag göra med mina aktier i Sobi?
Marcus: Hej! Avvakta och ta sen budet om inget händer. Kanske kommer det ett högre så det är värt att vänta lite, men fullt möjligt att det inte kommer något heller.

JN invest : Hej! Gärna dina tankar kring Softronic och andra köpvärda IT-bolag? Några specifika du vill rekommendera?
Marcus: Hej! Generellt sett tror jag att IT-konsulterna lär vara kassakor framöver. Aktierna har uppvärderats ganska mycket, så det är inga fyndlägen längre.

Fredrik: God morgon Marcus. Jag märker att jag tycker det är så kul med aktier att jag gärna pillar i aktien, troligen för mycket. Gissar att portföljer liksom blommor som växer behöver lugn och ro. Några bra argument att bjuda på för att låta portföljen vara mer i fred? Den är välbalanserad och disponerad. Allt gott!
Marcus: Hej! Jag vet studier som visar på att amerikanska fondsparare de senaste decennierna haft sämre totalavkastning än de allra flesta tillgångsslag. Studien bygger på deras fondhandel och det är den som är förklaringen. De handlar med dålig tajming. Istället för börsens 10 procent om året har de bara fått något bättre än sparkontot. Många gånger har jag själv insett att det gått lika bra eller bättre om jag bara väntat kvar i ett bolag istället för att sälja av.

Cardell: Hej Marcus! Embracer har precis klubbat split 2:1 vid en kurs (~180 kr/aktie). Vid en sådan prislapp känns aktien knappast ”otillgänglig” för småsparare, så hur bör man tolka beslutet; är det ett desperat drag för att få fart på kursen på nytt, eller finns det annan rationalitet att beakta?
Marcus: Hej! En aktiesplit är ett nollsummespel för att hyfsa till aktiekursen något. Jag tror inte det är någon desperation eller att det påverkar alls, även om det blir lite lättare att månadsspara i aktien när kursen så att säga halveras.

Erik: Hej, det bombas ut besked om infrastruktursatsningar världen över, vad är din tanke kring infrastrukturfonder?
Marcus: Hej! Jag tror inte det är så enkelt alla gånger. Satsningarna är till stora delar inräknade i aktiekurserna och mycket annat spelar in. Många infrastrukturbolag har verksamheter inom avloppsrör eller samma som Telia. Det gäller att välja rätt intrastrukturfond eller -aktie om du ska få ett lyft och rätt bolag där behöver inte politikernas hjälp. Två exempel är Hexatronic och Brookfield Infrastructure. Ett byggbolag som Skanska gynnas om det blir stora vägsatsningar i USA, men annars klarar de sig bra ändå.

Peter: Hej Marcus! Hur ser du på Betsson efter den senaste turbulensen?
Marcus: Hej! Ett bra bolag i sektorn, men jag gillar sammantaget Kindred lite mer. I Betssons fall tror jag inte turbulensen kring bolagsledningen blir särskilt avgörande, även om det förstås är negativt att byta både ordförande och vd samtidigt.