Placera Inom hållbarhet och så kallad ESG har det sannolikt tryckts upp kurser på bubbelnivåer, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika. 

Ett sådant exempel är Garo, vilket är ett bra bolag och den del som levererar laddstolpar för elbilar är förstås rätt i tiden. Det som gör att det luktar börsbubbla är att aktien värderats upp till 77 gånger årsvinsten samtidigt som intäktstillväxten saktade in redan under 2019. Tredje kvartalet var en viss ljusning, men spana in bokslutskommunikén noga.

Nibe är ett annat kvalitetsbolag med en aktie som blivit dyr. Istället för de historiska p/e-talet på 15-20 har aktien under 2019 och 2020 värderats upp till först 30 och sen ifjol till 60 gånger årsvinsten. Du får numera väldigt lite värde när du köper aktien, men väldigt mycket förhoppningar. Nibes organiska tillväxt har heller inte varit hög alls de senaste åren, så det krävs i praktiken fantastiska förvärv för att motivera aktiekursen.

Uppgångarna från november ser dessutom ut att nästan ha accelererat jämfört med tidigare. Därmed påminner det om den euforiska slutfasen i en uppgång

Azelio på First North får jag då och då frågor om och även här har vi sett en uppgång, men nu också en tydlig rekyl nedåt. Energilagring kopplad till solkraft och vindkraft är en otroligt intressant framtidsnisch, men så länge bolaget knappt har någon omsättning alls utan bara stora förluster känns börsvärdet på 6,3 miljarder oerhört högt. En ren lottsedel för framtiden och efter den våldsamma uppgången någon form av bubbelvarning.

Nu är tajming svårt och uppgångsfaser kan pågå längre än vad vi tror. Jag vet inte säkert om marknaden har rusat händelserna för långt i förväg eller inte, men när tecknen på aktiebubbla finns där håller vi försiktiga placerare oss borta. Däremot släpper vi inte de gröna och heta aktierna ur sikte, för under de kommande åren kommer det att finnas pärlor där att fiska upp i svackorna.