Aktiechatt I veckans aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut tre investmentbolag som lockar på dagens nivåer. Dessutom listade han tre kvartalsutdelande bolag att titta närmare på. 

Daniel: Hej Marcus! Vilka är dina topp tre svenska investmentbolag till dagens kurs?
Marcus: Hej! Investor, Spiltan och även Kinnevik lockar. För de sistnämnda funderar jag på storheten i deras tillväxtportfölj, men det borde bli bra på sikt. Substansrabatter som lockar har vi i alla tre aktierna och risken är inte lika hög som i t.ex. VNV.

Erik: Hej! Vilka av de svenska kvartalsutdelarna är mest prisvärda i nuläget?
Marcus: Hej! Tre kvartalsutdelare att titta närmare på är Castellum, Lundin Mining och Vitec. Det är bra bolag inom sektorerna fastigheter, gruvor och mjukvara/IT. Svårare att säga hur prisvärd framförallt Vitec är, då aktien ännu är riktigt högt värderad.

Per: Hej Marcus, Spåkula behövs. Vilka av dagens företag kommer att stå starka även om 50 år ?
Marcus: Hej! 50 år är en lång sikt, men jag kan ge två förslag. Investor har klarat generationsskiften förut och har bred bas för sina verksamheter. Även amerikanska hälsovårdsjätten JNJ har både medicinteknik och läkemedel att stå på. Över ett sekel i följd av utdelningshöjningar i dollar talar för stabilitet.

Janne: Hej Marcus! Jag har sett att Goldman Sachs förbereder en PRE-IPO Convertible på NorthVolt. Känner Du till det? Vad anser Du om denna investering?
Marcus: Hej! Det visste jag inte, men konvertibler ger ränta och är lite säkrare än aktier. Ofta är minsta teckningsbeloppet ganska stort när det gäller onoterade bolaget. Kan vara värt att titta närmare på för avancerade placerare.

Eric: Tror du att vi nått botten nu/snart eller kommer det fortsätta neråt. Är det för sent att sälja?
Marcus: Är du fullinvesterad och inte får kapital över varje månad bör du sälja några procent av portföljen. Annars är det lika bra att fortsätta att månadsspara, men se till att ha lite extra likvider en tid till. Ingen bra idé att sälja allt och försöka tajma börsen på det viset. Det är för svårt för de flesta.

Niklas: Hej Marcus, har svårt att välja mellan att äga Lundbergs eller Industrivärden. Vilken av dem föredrar du på långsikt? Någon nackdel att äga båda?
Marcus: Hej! Jag tar Lundbergs, där aktien ger lite substansrabatt nu plus att de äger aktier i Industrivärden som handlas med rabatt även de. Lundbergs har dessutom fastighetsaktier och annat som Industrivärden inte har. Båda går bra att äga, men jag tycker det räcker med Lundbergs egentligen.

Robin : Hejsan! Soltech gav ju ut obligationer för ett tag sedan och nu närmsta året så kommer ju några av dessa att lösas in. Är inte detta en ganska bra kortsiktig investering att göra med pengarna på bankkontot eftersom obligationerna ger nästan 9% i direktavkastning idag?
Marcus: Hej! Obligationer i småbolag har klart högre risk än bankkonton med insättningsgaranti, men ändå lägre risk än motsvarande aktier. Obligationer av det här slaget kräver riskspridning och är kanske inget att ligga tungt i. Som ett komplement i portföljen passar det om du tror på bolaget.

Nisse: Hej Marcus. ser ju eländigt ut nu med allt. är det nåt som säger att aktiemarknaden ska upp i närtid? eller vänta till våren och handla kanske
Marcus: Hej! Det är inte mycket som talar för att börsen ska vända upp för gott i närtid. Med lite tur blir det en uppstuds nu när börsindex är nere på nästan samma nivåer som i juli. Sen ligger börsen före den reala utvecklingen, så marknaden borde börja titta mot nästa högkonjunktur senast under nästa år tycker jag.

Erik: Hej! Vad tror du om fastighetsbolagens utdelningar kommande år?
Marcus: Hej! Jag tror de flesta kommer att behålla eller öka utdelningarna i vår, men ett par några stycken lär sänka. Jag kan ännu inte säga vilka jag tror det blir.

Mats i Linköping : Hej Marcus. Börsen är ju allt annat än munter nu, kanske i huvudsak beroende på Rysslands invasion av Ukraina. Hur har börser reagerat före, under och efter tidigare orostider, tex 2a världskriget och Koreakriget?
Marcus: Hej! I regel innebär krig att det är nedåt på börsen i början, men inom ett fåtal år har det börjat vända upp igen.

Micke : Vad tror du om Mekonomen som ett långsiktigt innehav?
Marcus: Meko ligger på 2005 års kursnivåer, även om det hänt mycket sedan dess inklusive en del utdelningar som skiftats ut verkar det vara svårt att skapa mervärden för bolaget. Det borde kunna vända någon gång, för intäkterna per aktie stiger sett på 10-20 års sikt. Frågan är när och om rörelsemarginalerna börjar bli bra igen. Uppköpskandidat är bolaget, men jag avstår aktien.

Bengt: Hej! Hur ser du på möjligheterna att budet på Swedish Match höjs? Verkar ju finnas en tro på det eftersom kursen ligger högre än nuvarande bud.
Marcus: Hej! Det finns vissa sådana chanser, men också en risk att budgivaren inte höjer utan tar de aktier de kommer över utan tvångsinlösen. Klarar de inte att få 90 procent av aktierna blir bolaget kvar på börsen och då faller kursen. Jag skulle inte våga spekulera i höjt bud.

Louris : Hej Marcus! 5 bolag som borde växa 20-30 procent om året 5 år framme? Gracias
Marcus: Hej! Den tillväxttakten som genomsnitt över fem år kanske Fortnox, Evolution, MIPS och Surgical Science klarar av. Många bolag ligger på 10-20 procent, för 30 procent är högt.

Jesper: Hej Marcus. Du rekommenderar ofta AAK, ett fint bolag, men känner du inte inte värderingen är i högsta laget? PE25
Marcus: Hej, jo det gör jag. AAK ökar vinsten stadigt och kommer att växa in i värderingen tids nog. Frågan är hur mycket billigare de någonsin kommer att bli. AAK brukar handlas till 21-27 gånger årsvinsten om vi tittar på de senaste tio åren.

Fattig bonde: Varför är det främst defensiva aktier som blir uppköpta? Tex Nobina, Swedish Match, Ica osv?
Marcus: Historiskt är det minst lika vanligt med nischade teknikbolag och digitala bolag, som Veoneer, LeoVegas, och mjukvarubolag. Du har rätt i att det varit många defensiva på sistone. Jag tror att det är utdelningar och kassaflöden i bolag med stora marknadsandelar som lockar. Det gick länge att låna till lägre räntor än direktavkastningarna.

Dennis: Hej Marcus , Vilka företag står emot när börsen faller? Investmentbolag? Råvaruaktier (guld)? Tillväxtbolag? ”Gröna” Aktier?
Marcus: Hej! Det enda som står emot bra är hälsovård och dagligvaror. Astra Zeneca och Axfood ligger i stigande kurstrender trots 2022 års börsras.

Björnen Sover: Du skrev Investor, Spiltan och Kinnevik. Men såväl Spiltan som Kinnevik har ju mycket låg direktavkastning. Tror du alltså på kursutveckling där?
Marcus: Tids nog, ja.

Optimisten: Hej, Fortnox har en imponerande historik men har senare lagt till bl.a. finansiering som en del tror ska få en liknande utveckling som deras redovisningssystem. Vad tror du om det?
Marcus: Hej! Det är helt rätt att de kopplar på allt fler tjänster på sin befintliga plattform. Det förlänger tillväxtfasen och gör kunderna än mer beroende av bolaget.

Helge: Hej Marcus Har du några synpunkter på de amerikanska fängelseaktierna? God Helg Helge
Marcus: Hej! Såvitt jag vet pressas de av att det börjar bli lagligt med medicinsk cannabis och därmed blir det färre fängelsekunder. Den politiska risken är ganska hög och svår att få grepp om från Sverige, känner jag. Jag avstår då branschen inte är särskilt fängslande längre.

Sam : Hej Marcus, Vad är din åsikt kring ”magic formula” strategin?
Marcus: Hej! Den funkar rätt bra, men kräver sin research som de flesta andra strategier.

Filip: Vad är din syn på Bahnhof och nuvarande värdering? Omsättning, vinst och utdelning ser ut att ha ökat fint genom åren.
Marcus: Bra bolag, men lite smådyr aktie. Långsiktigt värt att behålla i och kanske även öka i då och då.

Frank: Hej Det skulle vara intressant att höra din syn på Sinch. Öka, ligga kvar eller sälja med 80% förlust?
Marcus: Hej! Jag tror det vänder upp med kraft förr eller senare. Jag vet inte från vilken nivå.

Monica: Hej Marcus, Aker BP behålla eller sälja?
Marcus: Hej! Jag skulle behålla tills vidare.

Ulf: Hej.Vad tror du om H&M, sänkta riktkurser från analytikerna nu, En tanke: Kanske folk väljer att köpa billiga kläder av H&M i dåliga tider och ratar dyra märkeskläder?
Marcus: Hej! Stigande butikshyror är med och pressar marginalerna framöver. Inflationen helt enkelt. Jag tror H&M kan klara sig rätt bra ändå, men det är ingen lätt sektor. Jag undviker aktien, men är inte helt negativ.