Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag bland annat tre köpvärda utdelningsaktier för långsiktiga investerare. Dessutom pekade han ut tre värdeaktier "som känns bra nu". 

Uffe : Hej Marcus Tre utdelningsaktier på 15 års sikt som det är köpläge i?
Marcus: Hej! Köpläge på 15 års sikt gör den kortsiktiga tajmingen mindre viktig. Kan inte låta bli att välja storbolaget Hexagon som första kandidat. Bra utdelningshistorik och tillväxt. Swedish Match är nästa kandidat, återköp av aktier och rejäla kassaflöden i dagligvarubranschen. Assa Abloys verksamhet inom säkerhet och allt smartare lås gillar jag också. 25 år utan utdelningssänkning.

Richard : Hej! Tre värdebolag som inte är för högt värderade som en bra bas i en portfölj?
Marcus: Hej! Investor, Klövern B och Telia. Tre värdeaktier som det känns just nu.

Anjolin: Hej! Jag undrar om du fortfarande har förtroende för SBB? Har ett antal B-aktier som jag köpt eftersom du tror på dem. Och hur blir det med Offentliga Hus? Ska jag sälja av dem nu eller vänta tills SBB agerar? Och i så fall varför? Mvh Novis på börsen
Marcus: Hej! SBB B känns allt mer som en lockande aktie. En direktavkastning på 4 procent och kvartalsutdelning är trevligt. Om du säljer Offentliga Hus över börsen eller tackar ja till SBB:s bud är mest en fråga om tid. Börsenvägen går snabbare.

Saerdna : Vad tror du om Roblox i ett barnsparande?
Marcus: Låter som en bra idé, även om det är en chansaktie så det är kanske inte ska vara enda eller största innehavet.

Veronica: Kommer Brookfield Renewables Corp som jag ser i din portfölj lämna utdelning i år? Tack för en intressant chat.
Marcus: Brookfield Renewables kommer att ge utdelning på alla aktier som vanligt.

Thomas: Hej Marcus. Vad tror du om Idun Industrier. Ska man teckna?
Marcus: Hej! Spontant ser det ut som ett lockande tillväxtbolag, så om du vill ha en liten snabbväxande industrigrupp kan det vara något. De är ett konglomerat med flera helt olika industrier, lite som Volati. Det ger riskspridning, men inget fokus eller specialisering så det är på gott och ont som mycket annat.

Arne i Lidköping: Hej! Hur svårt blir det och hur lång tid kommer det att ta att få tillbaka den nya källskatten från Finland? Jag har Nordea, Sampo och Fortum med totalt tio procent av portföljen och om den nya processen blir krånglig och utdragen ska jag kanske placera i Sverige istället. Kan du ge mig förslag på vad jag i så fall ska byta till.
Marcus: Hej! Den källskatt man i depå och ISK får begära tillbaka själv för 2021 tar minst 2-3 år att få tillbaka. Aktier i KF innebär att banken sköter det åt dig. Har du ISK hos Nordnet har de löst det problemet genom att bli ”registrerad förvarare” i landet så det är därför som vissa av er läsare bara fick de vanliga 15% i källskatt dragna från utdelningen från Nordea tidigare i mars. Även Norge har samma sak med extra källskattekrångel sedan ett år tillbaka och Danmark har haft det länge. Kapitalförsäkring är en enklare lösning, men annars får det bli nordamerikanska alternativ som Fairfax och Nextera Energy.

Ossian: Hej! Har du några tankar hur man bör agera som aktieägare i Castellum mot bakgrund av Arnhults och Corems inträde, särskilt om han snart blir ordförande? Tänker på uppenbara risken med lojalitetskonflikter. Läge att skala av, vänta eller öka?
Marcus: Hej! Jag tycker det är värt att behålla tills vidare. Han borde ha en tydlig plan för hur han på bästa sätt ska tjäna pengar på investeringarna.

Elsa: Vad tycker du om s k uppköpsskal-bolag t ex ACQ Bure ? Vilka fler såna bolag finns i Sverige ?
Marcus: Finns ingen mer noterad än, de blir först ut på börsen. Jag har inget emot så kallade SPAC:s så länge man är medveten om riskerna.

Gunnar: Hej! Jag har några hundra tusen som jag tänker satsa på investmentbolag. Jag funderar på att antingen köpa Investor, Industrivärden och Kinnevik eller Spiltans investmentbolagsfond. Är inte det första smartast, jag slipper ju då fondavgiften och får i stort sett samma riskspridning, eller tänker jag fel?
Marcus: Hej! Det blir courtage när du köper aktierna och återinvesterar utdelningarna, men annars tänker du helt rätt. Med aktier kan du välja viktningen i din portfölj, hur mycket du vill ha i varje aktie. Annars gör Spiltan det åt dig i fonden mot en minimal avgift.

Birgit A: Hej! Jag är en gammal tant på 90 år som under flera år sparat i aktier. Är det dags att sälja av hela rasket och sätta pengarna på banken? Eller vad skulle du göra? Hälsningar
Marcus: Hej! Håll fast vid din strategi. Börstrenden är fint uppåt, så det är inte bråttom att sälja.

Caro: Hej Marcus! Vad tror du om Doro och särnoteringen. Behålla eller ta hem en liten vinst innan särnoteringen?
Marcus: Hej! Jag tycker det är bra de delar upp bolaget. Doro Care är mest lockande, både sett till verksamheten och till det faktum att avknoppningar över tid brukar gå bra på börsen.

Pelle: Hej Marcus! Vad tror du om Lundbergföretagen blir väll lite rabatt på rabatt när dom äger Industrivärden och Hufvudstaden ?
Marcus: Hej! Lundbergföretagen har äntligen lite substansrabatt på börsen och när även innehav som Hufvudstaden har det börjar aktien kännas billig igen.

P: Du rekar ibland Telia som ett stabilt och riskfritt val. Det kan vara storbolaget med den sämsta utvecklingen genom tiderna och en högst oklar affärsmodell idag. Vad ser du som jag inte ser?
Marcus: Riskfritt är det inte, men Telia har relativt låg risk på dessa kursnivåer. Låg risk innebär också låg potential i detta fall. Det är en bred kassako för den som vill ha den typen av aktie.

Camilla: Hej, vad tänker du om Tesla? Kom in sent och ligger ca 25 % minus med dagens kurs. Hur tror du utveckling kommer att vara de närmaste åren? Samma fråga angående nio med.
Marcus: Hej! Mycket bra bolag, men dyra aktier. Kan inte värdera dem. Tesla är en potentiell bubbla

Yoda: Hej Marcus! Om vi tänker oss sparportföljen som en tårta med olika tårtbitar, har du något taktiktips nu framåt…
Marcus: Hej! Vad sägs om en tredjedel i trygga aktier (Investor, Telia, Astra Zeneca), en tredjedel i medelrisk i form av utdelningsaktier som höjer utdelningen (Castellum, JM) och en tredjedel i tillväxtaktier (utdelningshöjarna Hexagon och Evolution). Satsa på 5-10 aktier i varje del av tårtan och köp inte allt på en gång.

Gunilla : Hej Marcus, Jag har Fortum både hos Avanza och Handelsbanken. Hur mycket, dvs % av vad, förlorar jag om jag inte orkar kräva tillbaka källskatten?
Marcus: Hej! Källskattehöjningen på 20% av direktavkastningen på 5% innebär 1 procentenhet om året i sämre totalavkastning.

ECT: Hej Marcus! Har en stor andel av min portfölj i XACT Högutdelande i Norden. Finns det något liknande för USA eller Wold?
Marcus: Hej! Ja, det finns flera olika ETF:er noterade utomlands. Som SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF och Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS.

John: Hej! Vad är dina tankar om Cloetta med en tidshorisont på +10år. Har du några andra exempel på intressanta bolag att äga under en period på minst 10 år?
Marcus: Hej! Bolaget har inte byggt upp några värden eller fått upp vinsten per aktie under de senaste tio åren. Cloetta är därför ingen aktie jag gillar alls.

Tommy: Långa trenden är väl upp fortfarande, men ska man börja lägga lite pengar på hög istället nu?
Marcus: Som försiktighetsåtgärd och strategi kan du göra det. Rekyler kommer då och då, men jag tror inte på någon långvarig nedgång än på länge. Ha därför inte för hög kassa.

Aktier: På vilket sätt tror du det nya stimulanspaketet i USA kommer påverka börsen?
Marcus: Läste att 40-50% av personer under 35 år i USA skulle köpa aktier för checkarna de skulle få. Lär gynna börsen.

Roger: Ska man behålla Cint eller var det en sån där aktie man ska hoppa på introduktionen och sälja direkt?
Marcus: Cints nisch på marknaden växer riktigt snabbt så det kan bli bra långsiktigt också. Var strategin att göra ett kort klipp eller fylla en långsiktig plats i IT-delen av din portfölj?

Mattias: Hej Vad tror du om Lundin Energy har dem nått toppen eller kan dem stiga ytterligare?
Marcus: Hej! Jag undrar om oljepriset långsiktigt kan klättra mer, vissa länder kan lätt öka utbudet. Lundin Energy börjar närma sig sina gamla kurstoppar så uppsidan kanske är rätt liten nu.

Andreas: Hej Marcus, vilka aktier ska man köpa nu? är det industri och bank? Tillväxt eller vad ska man köpa nu?
Marcus: Hej! Sektorer som gynnas av samhällets långsiktiga utveckling. Allt från hälsovård till mjukvarubolag.

Tobbe: Hej, har hört att någon säger att han kan leva på aktieutdelningar. Säljer han aktier eller hur gör han praktiskt ?
Marcus: Hej! Då säljer man inte aktierna utan bara behåller och tar emot utdelningarna. De betalas ut automatiskt vid förutbestämda datum.

Leffe: Hej! Marcus Vad tror du om CDON i nuläget och några år framåt.
Marcus: Hej! Bolaget har ingen imponerande historik och aktien står mycket högre än vanligt. Jag undviker den.

P.O: Vad tror du om Knowit på några års sikt när kursen har gått ned något ?
Marcus: Knowit är en bra spelare i IT-konsultsektorn, i rekyler kan man titta närmare på aktien.