Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om tre köpvärda aktier just nu. Han avslöjade också vilken aktie han ser som "ett av de absolut bästa tillväxtbolagen vi har på börsen".

Bengt: Hej Marcus! Det känns som att vi redan uppnått årets uppgång… Finns det några aktier som är köpvärda i dagsläget?
Marcus: Hej! Det gör det alltid, beroende på placeringshorisont och vilken typ av sparande du är ute efter. Astra Zeneca håller på att öka vinsten så värderingen faller, de växer helt enkelt in i sin värderingskostym nu. Investor har alltid lite substansrabatt. Essity känns långsiktigt lovande som en basaktie i portföljen. 

Spargrisen: Hej Marcus! Sinch har rasat en del de senaste dagarna, vad tror du om den på sikt?
Marcus: Hej! Sinch rekylerar igen och det enda oroande är att det ser ut som en dubbeltopp i kursgrafen. Så länge rekylen blir grundare denna gång och bildar en högre botten är trenden intakt, annars kan det vara början på en toppformation i ett lite längre perspektiv. Som bolag tror jag mycket på Sinch, ett av de absolut bästa tillväxtbolagen vi har på börsen. Aktien är så dyr så den kan falla trots att vinsten lär lyfta i år. Behåll långsiktiga positioner, men var försiktigare med kortsiktiga. Att öka i rekyler kan löna sig även i år, även om vi inte kan räkna med lika snabba återhämtningar och kursuppgångar.

Johan : Hej Marcus. Har du några bra tips på amerikanska aktier nu när dollarn står lite lägre? Mycket känns ”dyrt”.
Marcus: Hej! Amerikanska investmentbanken Lazard har stabil utdelning och jag tycker fortsatt de är mycket mer lockande än de svenska storbankerna. 

Novisen på Börsen: Hej Marcus! 1/Kan du förklara varför SBB:s B-aktie stiger mer än SBB:s D-aktie? 2/Kan du också förklara varför handeln i Klöverns B-aktie är större än i A-aktien?
Marcus: Hej! SBB B är mer beroende av hur bolagets förvaltningsresultat ska utvecklas framöver. D-aktien handlar allt om utdelningen och hur direktavkastningen lockar jämfört med andra placeringsalternativ. Det finns många fler B-aktier än A-aktier i Klövern och därför handlas den mer. 

Hjalmar: Hej! Har sett att Investor och Hexagon ska genomföra en uppdelning, en gammal aktie ger tio nya i båda fallen. Stämmer detta och är det några fler bolag som ska genomföra en uppdelning? Har en liten baktanke om att de nya ¨billiga¨ aktierna kan öka lite mer i värde än en gammal skulle gjort!
Marcus: Hej! Investor ska ha aktiesplit på fyra och Hexagon på sju. Det är ett nollsummespel där antalet aktier stiger lika mycket som aktiekursen sjunker. Rent rationellt borde det inte gynna kursutvecklingen över tid och alla procentuella rörelser borde vara desamma även om kursen står lägre. För somliga aktörer på marknaden kanske aktien ser billigare ut vid en spontan anblick, men jag tror inte de kan styra kursen i dessa stora bolag. 

Waldemar: Rörande Hjalmars fråga om Investors aktiesplit på fyra. Det är säkert ett nollsummespel. som Marcus svarar. Ändock, kan det inte bli så i förlängningen att direktavkastningen ökar åtminstone småningom, då fyra aktier tilldelas direktavkastning?
Marcus: Om styrelsen höjer utdelningen med ett visst antal procent varje år och man ligger kvar på samma nivåer, nej, Troligen blir det så att styrelsen höjer med 25 öre istället för 1 kr om året efter en aktiesplit på fyra. Direktavkastningen bygger ju på utdelningen justerad för aktiesplitten. 

My: God fredagsmorgon. Vad tror du om Ratos på tre till fem år? Är det rättvist att jämföra gamla Ratos med nya?
Marcus: Hej! Det nya Ratos bygger på många av det gamla Ratos innehav. Det tar tid att bygga en bra portfölj av innehav på tills-vidare-basis jämfört med att köpa mediokra bolag och försöka få dem att bli bra för att kunna sälja med vinst. Nya Ratos känns allt mer lovande. 

Brutus: Hej Marcus! Tycker du att det är för tidigt att satsa på defensiva aktier som Astra Zeneca och Essity? De ligger ju och skvalpar medan industriaktier går i taket. Jag tror att börsen får en rejäl tryckare nedåt snart och har därför satsat defensivt, men det har inte lönat sig. Är det följa-John som gäller istället?
Marcus: Hej! Både risken och potentialen brukar bli lägre med defensiva aktier. Att inte rusa efter de offensivare svängigare aktierna är nog vettigt, även om konjunkturen precis börjat vända upp så det inte direkt är bråttom att sälja eventuella innehav i industri. Kommer det som du spekulerar en rekyl nedåt är defensiva aktier definitivt bra att ha. 

Anette : Hej! Jag har Millicom i min portfölj och den bara sjunker i värde hela tiden. Jag har hållit fast vid den då det påpekats flera gånger tidigare att det är ett bra bolag som kommer att få skjuts när Sydamerika öppnar upp mer igen efter corona. Gäller det fortfarande? Ska jag hålla fast vid dem, eller är det lika bra att sälja med förlust?
Marcus: Hej! Det gäller fortfarande att Millicom borde kunna återhämta sig, även om jag inte längre är optimist med det långsiktiga caset. Att kursen ligger på 2006 års nivåer gör att utdelningarna genom åren är en föga tröst. Kursen lär fortsätta att återhämta sig framöver, men det är svårt att se att tillväxten skulle ta fart och någon stabil utdelning har de uppenbarligen inte heller. 

Björn: Hej Marcus, det kom två analyser nyligen med helt olika slutsatser om Betsson är under- eller övervärderad. Har du en uppfattning?
Marcus: Hej! Nja, mycket handlar om hur det går för dem i Nederländerna och Turkiet de kommande åren. Exakt var gränsen går för över- eller undervärderad är svårt att säga. Både Betssons p/e-tal och direktavkastning ligger på historiskt sett måttliga nivåer. Händer det inget oväntat negativt lär aktien kunna fortsätta upp. 

Roy: Hur ser du på Powercell, i grunden bra produkter på en lovande marknad med stor marknadspotential, men volatiliteten är mycket stor på grund av blankare främst, tror jag.
Marcus: Lovande teknik, ja. Men bolag som är så långt från lönsamhet har just jag lite svårt för, det blir mycket karaktär av lottsedel över dem. Svårvärderade bolag blir ibland både över- och undervärderade. Blankarna spekulerar i övervärdering. 

Mange: Hej! Hur ser du på Kinneviks utdelning av Zalando? Stärker det caset på två till tre års sikt tycker du?
Marcus: Hej! Jag tycker det gör Kinneviks portfölj mer riskabel när bara Tele2 är kvar med stor andel av portföljen. Å andra sidan ökar andelen för deras lovande e-handelssatsning i övrigt. Blir ett helt annat Kinnevik med lite högre risk och högre potential. 

Carl: Hej Har tecknat mig för Hemnet men börjar fundera över om det är ett klokt beslut Läst om att teckningskurserna är dyr.
Marcus: Hej! En liten chanspost är inte fel att försöka teckna sig för i Hemnet. https://www.privataaffarer.se/hernhag-risktagare-chansar-pa-dyrt-hemnet/ Brett teckningsintervall och hög värdering plus att storägare säljer aktier. Det blir säkert en het introduktion, men det är riskablare än vanligt. 

Siv: Hej Marcus! Jag äger endast Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Nu vill jag komplettera med fem aktier. Vilka skulle du välja?
Marcus: Hej, förslagsvis fastigheter, hälsa och teknik som inte ingår så mycket i investmentbolagens portföljer. Balder, Castellum, Hexagon, Evolution Gaming och kanske även Astra Zeneca även om Investor äger en del där. Dina val av aktier ska också spegla vilka sektorer du tror mest på för framtiden och som du kan lite grunder i eller som passar dig. Jag undviker till exempel rederier och oljeservice off-shore för det svänger för mycket. 

Matte: Hej! Hur ser du på Byggmax och deras kurs framöver, är den positiv?
Marcus: Hej! Byggmax skulle jag undvika på dessa nivåer. En till stark säsong på grund av pandemin är inräknad och sen blir det mer normal marknad igen. Kortsiktigt kan man kanske hoppas på mer uppgång, ett sista ryck, men Byggmax är verkligen inget jag skulle vilja vara långsiktig och passiv i. 

Fredrik: Hej Marcus. Sitter med ungefär 10 procent av mitt sparande (250.000 kr) I likviditet och 90 procent i bra aktier. Nu kommer några 10.000 kr i utdelningar. Jag funderar på att öka den ganska låga kassakvoten eller reinvestera. Hur hade du tänkt? God helg.
Marcus: Hej! Jag hade återinvesterat, då 10 procent i kassa räcker bra i uppgångstider. 

Lisa: Hej Marcus! Äger SSAB B och har en bra vinst. Vad tror du om rapporten, sälja innan eller stanna kvar? Äger du några?
Marcus: Hej! Så här i tider när konjunkturen vänder upp är SSAB-aktien bra att ha i portföljen, men den är lika dålig när det vänder ner sen så hade jag aktien skulle jag ta hem lite vinst då och då framöver. Som strategi. Rapporten kan bli stark, men förväntningarna är också höga så jag ser ingen stor uppsida. 

Lisa: Hej Marcus! Vad tror du om Freja eID som aktie? Borde det inte finnas utrymme för fler och bättre tjänster än Bank ID?
Marcus: Hej! Lönsamheten ser spontant ut att vara långt borta, men som lottsedel gillar jag Freja eID. 

Nina: Hej Marcus! Jag är nybörjare i aktievärlden, och läser en hel del, men blir inte klokare, speciellt när jag ska välja vad ska jag köpa. Största frågan är var ska jag investera mina pengar när nästan de flesta aktiepriserna är uppe nu? Är det inget köpläge nu någonstans? Känns som att jag kom in i aktievärlden i fel tid. Min tidsplan för investering är cirka två till tre år.
Marcus: Hej! Börja köp ändå, men kanske för lite mindre belopp än du tänkt dig. Trenden kan fortsätta upp så vi ska inte stå utanför med allt, men gå heller inte in tungt efter en snabb uppgång. Investor A har substansrabatt och tråkiga värdeaktier som Telia står till och med lågt. 

Dennis: Godmorgon Marcus. Är det läge att sälja av Essity? Eller köpläge? Väger tungt i min portfölj. Vad ska man i så fall ersätta den med?
Marcus: Hej! Essity är en bra basaktie i portföljen, så sälj inte av allt. Däremot kan du vikta ned lite grann, men det är inte lätt att hitta något lika stabilt. Fenix och Thule säljer också konsumentvaror, men där är riskerna ändå lite högre och kursuppgången större. 

T: Tjena! Kan du förklara på ett enkelt sätt varför Sampo är ett bra sätt att skydda sin portfölj? Med vänlig hälsning, Tommy.
Marcus: Hej! Som försäkringsbolag måste de placera en stor del av försäkringspremierna som kunderna betalar in i räntebärande papper. Högre räntor skulle över tid gynna Sampo, till exempel ett mer normalt läge där räntorna är högre än inflationen. Just nu har de parkerat kapitalet i lågavkastande tillgångar. Många andra aktier gynnas istället av låga räntor, så Sampo är en sorts säkring mot stigande räntor.