Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre aktier som är köpvärda just nu. Dessutom pekade han ut en favorit bland börsens kvartalsutdelare. 

Ellen: Hej! Kan du nämna tre aktier som är köpvärda nu? Gärna investmentbolag.
Marcus: Hej! För tillväxtjägaren är Evolution Gaming intressant, då bolaget växer snabbt även utan förvärv och de lär komma in i OMXS30-indexet förr eller senare, vilket skulle öka köpintresset vid övergången dit. Jag har köpt en liten post själv i aktien. Sen tycker jag Intrum känns rätt intressanta fortfarande, brist på skulder att driva in är det inte om vi säger så. Högst substansrabatt har Investment AB Spiltan, så även om aktien inte handlas på vanlig börs är den värd att titta närmare på.

Johan: Hej! Vilka svenska kvartalsutdelare tycker du känns mest attraktiva i nuläget?
Marcus: Hej! Fastighetsbolaget SBB B är den stabila favoriten bland svenska kvartalsutdelare. Värderingen känns överkomlig. Mjukvarubolaget Vitec bland tillväxtaktierna, men P/E-talet runt 80 är lite avskräckande. En outsider är Lundin Energy, men beroendet av oljepriset gör verksamheten och intjäningen mycket svängig.

Mikael: Hej! Vilken aktie av de med direkavkastning över 5 % procent skulle du välja att investera i, om du bara fick välja EN?
Marcus: Hej! Svårt att säga, men W.P. Carey skulle jag nog ta i så fall. Med AT&T som runner up. Utdelningshöjare med reala tillgångar som grund i verksamheten.

Anna: Hej! Finns det enligt dig någon globalfond som det är värt att satsa en slant på?
Marcus: Hej! Globala fonder som investerar i vissa branscher och teman gillar jag. Som World Tech by Tin och Lannebo Teknik. Jag tycker även att Skagen M2 med fastigheter i fokus är intressant.

Sven: Hej Marcus ! Hur tycker du jag ska göra med uppköpsbudet på Gunnebo AB , Ska jag acceptera 25:- / aktie ? Vad händer om aktien behålls ? Vänligen Sven !
Marcus: Hej! Med tanke på att Gunnebo är ett av börsens sämsta bolag tycker jag att du ska acceptera budet. Vinsten per aktie pekar nedåt på tio års sikt. Troligen går budet igenom och då blir det tvångsinlösen, vilket kan vara en utdragen process.

Magnus: Hej! Har du tips på aktier som är kinesiska eller inriktade mot Kina? Är inte sugen på fonder utan aktier med tillväxtmöjligheter. Det känns som ett intressant sätt att diversifiera portföljen nu, eller?
Marcus: Hej! Visst är bolagen i Kina intressanta, men jag skulle aldrig köpa aktierna pga politiska risker där politikernas vilja till övervakning ger mig kalla kårar.

rander : Vad tror du om Stenhusen, värt att teckna?
Marcus: Vill du ha ett fastighetsbolag till portföljen, ja. De tecknas runt det egna kapitalet per aktie vilket känns relativt attraktivt.

sven: Hej Marcus Tror du det blir en börsfall snart pga pandemin? Ska man sälja nu?
Marcus: Hej! Nej, men ett fåtal procent i likvider kan det vara värt att ha. Vi såg nyligen en rekyl på börsen och annars svänger kurserna även i bra aktier. Går det ned är en krigskassa skön att ha.

T.: Hej Marcus! Tack för inspirerande böcker. Sett några gånger att det skrivits om Lime Technologies. Vad tycker du om den aktien? Varför ska man äga den? Vilka bolag erbjuder liknande tjänster? Mvh T
Marcus: Hej! Lime har snabb och lönsam tillväxt, men värderingen är därefter. Gäller att hantera riskerna och möjligheterna rätt. Mjukvaror mot företag har exempelvis Vitec och Fortnox också.

Bottenfiskarn: Hej Marcus! Vilka nordamerikanska utdelningsaktier tycker du är intressanta sett ur ett perspektiv på 5-10 år?
Marcus: Hej! Telekomjätten AT&T är en lockande kassako. Även investmentbanken Lazard har stabil och stigande utdelning, utan att aktien är särskilt dyr. Chipbolaget Texas Instruments verkar tuffa på bra och vara positionerade i rätt nischer.

Tobias: Hej! Min sambo vill börja investera i aktier. Hon kommer månadspara i sina innehav kommande 10 år. Har du några bra tips på två till tre investmentbolag som kan utgöra en bra grunda i portföljen? De skulle även vara trevligt att spetsa till hennes portfölj med något bra tillväxtbolag. Har du något du kan rekommendera? Vore tacksam för svar! 🙂
Marcus: Hej! Investor A som är något billigare än B-aktien just nu är en bra start och grundplåt. VNV Global och Bure är två andra investmentbolag, men med mer tillväxtfokus. Bure-aktien är dyr jämfört med sitt substansvärde nu, men frågan är om det kommer att ändra sig inom rimlig tid. På tio år är aktien därför ändå klart intressant.

Lena: Hej! Jag ligger ganska mycket back på Millicom och vet ej om jag ska sälja eller behålla. Hur tänker du om aktien framöver?
Marcus: Hej! Jag tycker att sannolikheten för att Millicom ska återhämta sig de kommande åren är rätt god. Det blir aldrig någon kursraket, men har man tid att vänta på högre kurser så kommer det nog när pandemin är över. Just nu drabbas de av att kontantkorten till mobiltelefonerna är mer svårsålda i vanliga butiker och långsiktigt finns det kanske en risk att folk går över till mer abonnemang eller annat där bolaget inte verkar vara lika starka. Känner mig klart osäker i den spekulationen iofs. Hittar man bättre lägen på annat håll kan man sälja och byta, men jag har inga problem med att man kan vänta också.

Moa: Hej! Vad tänker kring att vara exponerad mot fastigheter framöver? Har poster i Castellum och SBB, två fastighetsbolag jag gillar men funderar kring hur branschen i stort kommer utvecklas kommande år.
Marcus: Hej! Jag är generellt sett positiv till fastigheter då räntorna lär förbl låga. Kurserna börjar återhämta sig, men lyckligtvis inte i rekordfart utan mer i en vettig takt.

Mr Bean: I senaste Placeringsguiden beskrevs den amerikanska sjukhusoperatören HCA Healthcare som en spännande värdeaktie att titta närmare på. Vad är din syn på HCA?
Marcus: Jag är benägen att hålla med i den analysen!

Tryckarn: Hejsan Marcus ! Hur tycker du man ska göra med det höjda budet på Engelska Skolan ? Tack och ha en bra dag !! // Tryckarn
Marcus: Hej! Det höjda butet är bättre och nära gamla kurstoppar. Å andra sidan känns det inte som något överpris direkt heller. Vänta på styrelsens utlåtande och fatta beslut efter det. Om nästan alla tackar jag gör du det också, annars är Engelska Skolan ett bra bolag i sen sektor och långsiktiga investerare behöver inte stressa iväg från aktien.

Lasse: Hej Markus SAS aktien är väl så lågt värderad att den bara kan stiga.
Marcus: Hej! Det finns ingen sådan koppling tyvärr. SAS är verksamma i värsta branschen jag vet, flyg för turister. Varken historiken, coronaläget, eller framtiden lockar det minsta.

Andreas: Hej Marcus, Nobina, dags att sälja, köpa eller behålla? det händer typ ingenting med den?
Marcus: Hej! Nej, det råder nog viss tvekan kring huruvida alltfler eller allt färre kommer att åka kollektivt. När pandemin är över tror jag fortsatt att det är en bra investering som är miljövänlig, även om eldrivna individuella fordon är det som kommer att växa.

Robban: Hej Marcus, jag funderar på att ta en 2-3 tillväxtaktier i min portfölj som annars består av värdeaktier, hade tänkt på IAR Systems, Cellavision och Veonner. Vad tycker du om dessa 2 aktier och värderingen på dessa aktier ? Ha en fin helg!
Marcus: Hej! Jag gillar två av dem, men är frågande till IAR där tillväxten bara dog för ett par år sedan och intäkter och vinst pekar nedåt nu. Jag skulle vilja se en vändning där innan ett eventuellt köp.

Markus: Hej Marcus! Jag har sedan tidigare ett innehav i Essity som jag har tänkt som en trygg investering, i synnerhet i såna här tider. När de släppte sin rapport så sjönk de rejält och jag står nu kluven om det är värt att behålla dem? Vad är dina tankar om Essity aktien?
Marcus: Hej! Essity som bolag är verkligen stabilt, men nästan allt de producerar behöver pappersmassa som insatsvara och priserna där svänger cykliskt. Aktien och vinsten är därför mindre stabil än efterfrågan. Är du långsiktig behåller du.

TA: Hej Vaccinet lär vara klart i början av december och miljontals doser finns att tillgå. Sannolikt kommer vaccineringen igång snabbt och därmed öppnar sig ett helt nytt landskap för servicesektorn. Varför ser man inte det i aktiekurser för denna sektor. T ex blankas ju Scandic hårt trots indikation om bättre tider.
Marcus: Hej! Det kommer att ta flera månader att genomföra vaccinationer rent praktiskt. Viruset kan också muteras framöver. På ett till två års sikt ser det däremot mycket bättre ut, men frågan är om inte Scandic behöver mer kapital innan dess. Ett annat frågetecken är om affärsresandet återkommer som det var innan, kanske återhämtar sig branschen bara delvis till förmån för digitala möten som tar en viss del av kakan.

Nybörjaren: Vad är orsaken till att börskursen kan ändras så olika mellan en A- och en B-aktie under en dag?
Marcus: Om en aktie är tunnt handlad kan den kränga rejält, troligen är det vanligaste orsaken. Den mest omsatta av två aktier i ett bolag har stabilare utveckling.

Hanna: Hej! Vad tycker du om globala fonder? Dom rekommenderas ofta då det är stor spridning över väldigt många bolag.
Marcus: Hej! Det gör dem också mycket svårvärderade, ingen kan hålla koll på så många bolag så frågan är vad man egentligen köper. Jag gillar temafonder och branschfonder bättre än geografiska fonder av den anledningen.