Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre aktier köpvärda just nu och som är bra att spara långsiktigt. Han berättade även om en "utmärkt chansaktie".

Micke: Tre aktier som är köpvärda nu och för att spara långsiktigt?
Marcus: Fastighetsbolaget SBB, skogsbolaget SCA och om Fenix får upp tillväxttakten igen så. SBB och SCA äger stabila tillgångar inom samhällsfastigheter respektive skogsfastigheter. Fenix är ett tillväxtbolag med utmärkta meriter, även om rapporten för fjärde kvartalet inte imponerade på mig.

Thomas: Hej! Varför vågar inga ”aktieexperter” rekommendera Cellavision? Tycker att de gör allting rätt.
Marcus:
Hej! Det är ett bra tillväxtbolag med en imponerande utveckling, men ryckigheten mellan kvartalen och att det är svårt att säga exakt vad aktien är värd gör kanske att vissa drar sig för att köprekommendera. Cellavision är en utmärkt chansaktie.

 Lasse: Givet dagens rapport och historiken; tror du någonsin att man vill ta i Ratos-aktien igen? Har det varit en luftpastej? Det var ju en framgångssaga i ett antal år, och sedan störtlopp neråt med resultatet och kursen i flera års tid.
Marcus: Jag kommer inte att ta i dem på ett bra tag till. Rådet att undvika kvarstår. Om deras bolag börjar gå bra och de gör bättre förvärv så Ratos får bättre långsiktig utveckling så kan det bli annat förstås, men det känns som att det är fortsatt långt dit tyvärr.

Peter Trump: Hej Marcus! Vad håller Fed på med sina totalt korkade idéer om att manipulera börs och räntor? De gynnar de rikaste i samhället, låg risk och låga räntor. Inkomstklyftorna ökar i USA mellan fattiga och rika. Trump gillar att ha makten över Fed så att han kan gynna sig själv och sina rika kompisar som till exempel Carl Icahn.
Marcus: Hej! Centralbanker i många länder har haft väldigt låga räntor, vilket gynnar alla som äger sitt boende och som äger aktier. Lägg till automatiseringstrenden i samhällena som gör att folk under en period kan bli utan jobb. Å andra sidan har över en miljard människor gått från fattigdom till medelklass i Asien de senaste 10-15 åren. Fantastiskt bra. Det är lite ojämn utveckling i världen och jag tror löner och annat kommer att jämna ut sig i takt med globaliseringen.

Jonna: Hej! Du skrev för några år sen att Ratos var en trygg aktie att lägga i byrålådan. Jag gjorde det och såg nu att jag förlorat över 150 000 kr. Hur ska man våga lita på allas råd?
Marcus: Hej! Alla tar eget ansvar för sina egna beslut och det måste ha varit rätt många år sen jag sa det där. Jag vill minnas jag sagt undvik om Ratos de senaste åren, när de började sänka utdelningen och det gjorde de på betydligt högre kurser än vad de nu ligger på.

Peter: Hej Marcus! Vad tror du om Alfa Laval framgent? Är det något att satsa på på lång sikt eller ser du bättre alternativ i sektorn?
Marcus: Hej! Alfa Laval har i nuvarande form aldrig sänkt utdelningen som börsnoterat bolag. Deras produkter passar bra inom miljöteknik med rening av barlastvatten och effektiva värmeväxlare. Alfa Laval är ett bra basinnehav på 10 års sikt, men det närmaste årets kursutveckling vet jag inte hur bra det blir. De är konjunkturkänsliga trots allt och kurstrenden ser fallande ut.

Dennis: Hej Marcus. Tror du Skanska någonsin kommer på fötter? Känns som man kastat bort alla år av högkonjunktur på dåliga projekt.
Marcus: Hej! Ja, det ser så ut. Skanska har bra verksamheter i grunden, men dagens bokslut var en stor besvikelse. De ser aningen sämre efterfrågan, orderingången viker och sänker utdelningen efter 15 år i följd med oförändrad eller höjd utdelning. Jag undviker dem tills vidare, men aktien går säkert rätt bra när nästa konjunkturuppsving till slut kommer.

LH: Hej! Vad händer med Catena Media? Varför denna nedgång? Ska vi tro på bättre tider eller är det bättre att sälja och bita i det sura äpplet?
Marcus: Hej! Inom två, tre år har bolaget troligen fått ett uppsving i resultaträkningen och troligen också på börsen, men om det är värt risken är en annan sak. Börsnedgången förvånar mig, men den organiska tillväxttakten saktade in under fjolåret. Det blir en fortsatt skakig resa i alla fall.

Tommy: Boston Pizza som jag ser att du har i din portfölj, har ju sjunkit ganska mycket sen mitten av 2017. Är det köpläge nu?
Marcus: Jag lutar fortsatt åt att det är en stabil kassako i grunden. Sen går aktien de mest osäkra och svängiga vägar. Kursen har studsat upp rejält sen i december men är egentligen på låga nivåer än. Vill du ha hög direktavkastning till ganska hög risk är det en intressant placering, annars inte.

Hasse: Hej ! Har nu läst dina böcker, men jag har en fråga som jag inte kan få svar på i dina böcker. Jag och min fru tecknade en kapitalförsäkring i England 1991 men den blev omändrad till en ny cirka år 2001-2002, så det är väl det året som gäller för när den är tecknad. Värdet i dag är cirka 185 000 kr och det har varit höga avgifter varför vi tänkte avsluta och ta hem pengarna. Vilka skatte regler gäller på dessa pengar om vi nu avslutar försäkringen? Vissa rykten säger att det är skattefritt då det är en kapitalförsäkring i fonder men jag är inte säker på det, hoppas du kan svara på det?
Marcus: Hej! Mig veterligen går det att ta hem det skattefritt då du skattat i utlandet för den, men jag är verkligen ingen skatteexpert eller skatterådgivare.

Ulrik: Tjena! Tycker du inte att Xact Högutdelande borde ta bort Skanska och NCC ur portföljen? Är Vonovia ett bra bolag att investera i? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Sänkt utdelning leder till sänkt direktavkastning, allt annat lika. Aktierna kan trilla bort ur fonden vid nästa indexuppdatering.

Waldemar: Eftersom Nordea har flyttat till Finland är det väl bäst att hålla aktierna i Kapitalförsäkring. Eller? Tycker att aktien känns lockande nu. Tack för dina analyser och din uppskattade chatt!
Marcus: Ja, Nordea i KF är det bästa.

Per: Hej! Tack för alla kloka råd. Du har ju tidigare ägt och förespråkat Swedbank Robur Ny Teknik. Vad tror du om förvaltarnas nya fond? Ser du några andra risker eller fördelar jämfört med den tidigare fonden?
Marcus: Hej! Jag tecknade mig för en liten post i Core Ny Teknik igår kväll. Jag är väldigt osäker på tajmingen inom teknikaktier just nu, men långsiktigt gillar jag förvaltarna och deras fokus. Swedbank Robur Ny Teknik kan fortsätta leverera den också förstås, men jag vill minnas att det statistiskt sett ökar chanserna till bra avkastning om en fond har liten fondförmögenhet och att förvaltarna är delägare i fondbolaget.

Bo: Vilken av storbankerna väljer du?
Marcus: Har svårt att välja. SHB har stabilast historik, men Nordea är sämst så de har störst förbättringspotential.

Jonna: Hej! Är det grundläge i Ratos nu när den rasat?
Marcus: Hej! Ratos fortsätter att tappa eget kapital. Under 2018 sjönk det från 30 kr till 27 kr per aktie. Inget som känns lockande än, även om det kan bli en kortsiktigt rekyl upp efter dagens ras.

Tina: Hej Marcus – tack för goda råd sedan tidigare! Är lite bekymrad över framtiden: ska gå på pension inom 3-4 år – har en tredjedel på vanligt sparkonto (med låg ränta) en tredjedel i fonder och en tredjedel i aktier. För en fjärdedel av sparpengarna jag tänkt köpa två aktier som är hyfsat ”säkra” för cirka 150 000 kr totalt – vad skulle du rekommendera? Har detta innehav för närvarande: HiQ, SKF, Resurs Holding, Wallenstam, Biotage samt några ”lottsedlar” för mindre belopp (Clinical Lasethermia, Karolinska, Next Cell Pharma). Vad skulle du göra – vore jättetacksam för din åsikt! Ha det gott!
Marcus: Hej! Investor A och SCA B kanske vore stabila och bra nog.

Peter: Min 10-åriga son har fått lite försäkringspengar för sin celiaki och jag tänkte använda det för att bygga upp en ”fond” som han kan ta av senare i livet på grund av högre matkostnader (till exempel som ett månadsuttag). Så det är frågan om uttag tidigast om 8 år, men pengarna ska helst räcka en bra bit efter det. Är det 100 procent aktier som gäller?
Marcus: På så lång sikt kan man ha allt i aktier, ja. En idé är att aktier med stigande utdelningstrender och fonden Xact Högutdelande och sen vid behov ta utdelningarna som uttag och låta aktierna stå kvar. Räntefonder vore mycket stabilare, men ger nog sämre avkastning i längden. Att sälja av en del när det närmar sig uttag och ha i räntesektorn kan därför löna sig.

Stefan: Vad tror du om Duni? Vi går från engångsförpackningar i plast till något annat men är Duni en intressant aktie på lång sikt?
Marcus: Duni är stabilt, men vinsten per aktie sett på 10 år pekar inte direkt tydligt uppåt. Ett helt okej innehav som ger trygga utdelningar, men lång och brant uppgång i kursen ska vi inte räkna med.

Småspararen: Hej Marcus! Jag skulle gärna vilja veta vad det är som gör att du inte gillar Electrolux och Mekonomen.
Marcus: Hej! Mekonomen har i många år haft olika problem och det har satt sina spår i kursen. Electrolux är mycket stabilare sett till utvecklingen, men förutom ett par år när konjunkturen vänder upp brukar deras utveckling inte imponera på mig. Elux är ett av få bolag där jag hellre än kund än aktieägare.

Gabriel: Hej Marcus Riksbanken, Finansinspektionen, Finansministern, Privata Affärer och andra tidningar uppmanar att inte låna mera pengar. Dessutom ska man amortera så mycket som ens ekonomi tillåter. Jag har gjort allting tvärtom. Jag har lånat amorteringsfritt 1,25 miljoner kr från Nordea. Räntan på lånet under närmaste 5 åren är 1,79 procent. Jag har köpt Nordeas aktier med hela lånebeloppet. Nordeas utdelning är 8,70 procent. Jag får fortfarande dra av 30 procent av låneräntan. Å andra sidan måste jag betala 15 procent källskatt på Nordeas utdelning. På ett år är vinsten 76.776 kr, på 5 år är det 383.880 kr. Vad är det som jag inte har förstått, kan du förklara mycket enkelt vad är det som jag gör fel. Hälsning. En finne igen.
Marcus: Hej! Om Nordea får ett oväntat problem och sänker utdelningen så kursen rasar ser dina kalkyler värre ut. Personligen skulle jag sprida riskerna mycket mer än till ett innehav, men annars har jag inget emot att man lånar så länge man har låg belåning och bra marginaler. Aktiemarknaden brukar avkasta mer än räntemarknaden sett över de flesta femåriga perioder, så att låna lite och köpa utdelningsaktier där direktavkastningen är högre än låneräntan kan gå bra. De flesta andra i samhället har i stället lånat till konsumtion eller dylikt. Eller så har de belånat bostaden till 80-90 procent. Då är det i stället läge att amortera av försiktighetsskäl. Det är nog dessa som många tänker på när de sjunger amorterarnas vals.

J: Hej! Tack för bra chat! Vad tror du om Bilia på kort och lång sikt?
Marcus: Hej! Jag är neutral, tvekar lite. Bilia känns helt okej sammantaget, men efterfrågan känns ibland svår att förutse.

Anna Karin: Hej Marcus! Jag håller på att bygga en aktieportfölj. De största innehaven är Nibe, SEB, Svenska Handelsbanken, Diös fastigheter, Hemfosa fastigheter, Oriflame, Telia, Billerud Korsnäs, ABB, Clas Ohlson och Peab. Vad tycker du om dessa aktier? Trevlig Helg!
Marcus: Hej! Jag gillar alla utom Clas O och är lite osäker på Oriflame och Telia.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Fed
Powell riskerar att göra marknaden besviken i eftermiddagFed-chefens tal kan sänka börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Rapport
Mekonomens resultat marginellt över förväntanRedovisar organisk nolltillväxt
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Asien
Lätt uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen