Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre högutdelande aktier att köpa efter vårens börsfest. Han berättade också om fyra tillväxtbolag han gillar.

Caroline: Hej! Tips på tre aktier att köpa i dagsläget, gärna högutdelare som fortfarande är okej värderade efter vårens börsfest? Trevlig helg, Caroline
Marcus: Hej! Bussbolaget Nobina, teleoperatören Millicom (Tigo) och underleverantören Profilgruppen är tre aktier att titta närmare på i så fall.

Stoffe: Hej! Min portfölj består idag av Beijer Ref, Evolution Gaming, Hexagon och Fortnox samt massa kapital. Vad kan vara vettigt att investera kapitalet i för ytterligare aktier om jag vill ha lovande tillväxtbolag, är långsiktig och väldigt riskbenägen (men vill ha välskötta bolag)?
Marcus: Hej! Fyra andra tillväxtbolag som jag också gillar är Vitrolife, Cellavision, Nibe och Proact.

Mikke: Är Xact Högutdelande dyra och köpa in sig i just nu eller vad tycker du ? MVH
Marcus: Hej! Fonden är upp 16 procent i år. Det är rätt mycket på kort tid, men kommer högkonjunkturen 2020 så är börsen och Xact Högutdelande inte för dyrt. Men lite osäkert läge tycker jag det är nu, tvekar om det verkligen blir så.

KKS: Godmorgon! Är Akelius Pref för högt värderad för köp tycker du?
Marcus: Hej! Akelius Pref ligger nära toppnivåer så jag avstår. Preferensaktier styrs mycket av ränteläget och kreditrisken och mycket av det borde vara cykliskt eller övertid rätt oförändrat i ett stabilt bolag som Akelius. Jag skulle därför gärna se att Akelius Pref gå tillbaka ned mot 300-320 kr innan köp.

Vk: Hej! Är det bra läge att köpa in sig i Investor till dagens kurs? Trevlig helg alla!
Marcus: Hej! Riktigt långsiktigt går det alltid att köpa lite Investor eller Xact Högutdelande. Investor har bättre riskspridning och substansrabatt, men nu när börsen rusat tar det emot att råda till köp kortsiktigt. En stigande trend kan fortsätta, men bli inte fullinvesterad direkt i vart fall.

Robban: Hej Marcus, tack för alla dina fina böcker! Håller på att bygga min utdelningsportfölj men har följande som inte delar ut något men gillar bolagen så undrar om du tycker jag ska sälja och köpa utdelare eller behålla dessa? Cirka 15 procent av portföljens värde: MTG, Nyfosa, Amazon, Google & Nvidia.Tack!
Marcus: Hej! Du kan behålla, de där aktierna är spännande och lovande bolag inom sina respektive branscher. Att komplettera en utdelningsportfölj med tillväxtaktier breddar strategin.

Hasse: Är det värt att gå med i MQ:s nyemission? Aktien verkar ju rätt skakig.
Marcus: MQ och andra klädbolag har det rätt motigt så jag tycker det är fel bransch. Särskilt MQ är väldigt svängigt, så även om det värsta kanske är tagit i aktien nu avråder jag från att gå in med mer kapital.

Fredrik : Hej. Är Nibe för dyra att gå in i nu på lång sikt, minst tio år?
Marcus: Hej! Kanske inte på tio års sikt, Nibe är ett väldigt bra bolag. Värderingen är klart högre än vanligt just nu.

kjelle: Hej Marcus! Hur ser du på Sampo, många rekommenderar ju den aktien men jag börjar lessna, den går ju mest sidledes.
Marcus: Hej! Sampo är en bra kassako, men det kanske dröjer åratal innan kursen stiger igen. Lite beroende på hur det går för storbankerna då Sampo är storägare i Nordea.

Mats: Vad tror du om att köpa in Nilörngruppen, SJR, Bahnhof och Systemair i portföljen?
Marcus: Helt okej, men jag gillar Nederman lite bättre än Systemair. Bahnhofs och SJR:s tillväxt har stannat av, men kommer den igång så.

Johanna: Hej Marcus! Vad tänker du om att köpa Hexagon nu när den gått ner?
Marcus: Hej! Hexagon är fortsatt nära kurstoppar efter en större uppgång. Långsiktigt fortsatt en favorit hos mig, men jag vill se lite mer nedgång först.

gr: Ericsson föll igår när Gardell sålde av, dags att gå ur?
Marcus: Cevian viktade ned lite då de antagligen blivit överviktade. Kanske läge att göra samma sak, sälja av lite grann men behålla en stor del ett tag till.

Rådlös: Hejsan! Min depå är cirka 4 miljoner, belånade med cirka 10 procent. Bara investmentbolag. Tycker du jag ska amortera eller köpa mera?
Marcus: Hej! Om det är aktielån tycker jag du ska amortera. Om lånet kommer från bostaden och den är lågt belånad vore det en annan sak, men belånade aktier är riskablare.

Tore G: Hej, är SBB D med en årlig utdelning på 6,4 procent bra i förhållande till företagsspecifik risk och jämfört med liknande D-aktier och även preffar?
Marcus: Hej! SBB D känns tack vare högre direktavkastning mer prisvärd än Sagax D. Däremot kanske inte direkt billig. SBB D har inget företräde till utdelning som preferensaktier har, men den högre risken får vi lite mer för. En helt okej placering för utdelningsjägare.

Köpsugen: Hej M, vad tror du om att köpa gamblingaktier som Catena Media och GG555 efter stålbadet de gått igenom på börsen? Catena Media återhämtade lite efter rapporten, men det är långt kvar till nivåerna på över 100 kr där du och flera med dig hade dem som favoriter.
Marcus: Hej! Catena Media har sedan dess kommit med en del dåliga nyheter där förvärven inom ”finanssajt-verksamheten” inte levererat alls. Potentialen i legaliseringen av nätgambling i USA kvarstår. Långsiktigt kanske det är läge i Catena Media nu, men det blir nog en skakig resa. Så mycket värre än så här kanske det inte blir i G5 heller, men det krävs ju att det går mycket bättre för bolagens intäkter och vinst framöver för att kurserna ska fortsätta lyfta.

Mattis: Hej. Jag har läst Hans Roslings bok och är nu intresserad av att investera i Afrika. Har du några tips?
Marcus: Hej! Tyvärr inte, mycket svårt område tycker jag. Att Carnegie Afrikafond läggs ned säger kanske en del. https://www.privataaffarer.se/carnegie-fonder-lagger-ner-afrikafond/

Tommy: Hej, hur fungerar Netents utdelning, man verkar ju inte få några cash utan fler aktier!
Marcus: Hej! Du får en inlösenaktie som automatiskt omvandlas till cash. Så enkelt uttryckt, efter lite väntan blir det utdelning som vanligt. Att Netent går omvägen via en inlösenaktie påverkar ingångsvärden och skattesituationen för dem som äger aktien i vanlig aktie- och fonddepå, men för de som har ISK och KF inte alls.

Molly: Jag redan har SJR Scandinavia som i dagsläget ligger -20 procent, rekommenderar du att köpa mer?
Marcus: Långsiktigt ja, men det kanske inte är bråttom. Jag måste läsa rapporten mer noga först.

Micke från Karlskrona : Hej har en obligation som heter Addvise 002, har haft den några år och ligger back, vet inte riktigt hur den fungerar, kommer man få tillbaka satsade beloppet när den löper ut, för den löper väl ut? Lite korkat att köpa något som man inte begriper sig på. Kanske kan du bringa lite klarhet för mig hur det fungerar. Mvh Micke.
Marcus: Hej! Löptiden är till oktober 2022. Har Addvise råd så betalar de tillbaka hela beloppet till dig, så då blir din avkastning räntan du fått under tiden. Addvise är inte det största och mest vinstgivande bolaget direkt, så risken i obligationen är rätt hög.

Stefan: Cirka 1,5 procent skatt på ISK. Men i deklarationen så multipliceras det med 0,3. Blir 0,5 procet skatt. Har huslån. Eller?
Marcus: Skatten på ISK blir netto 0,5 procent om man saknar bostadslån, men schablonintäkterna som tas upp i din deklaration kvittas mot räntekostnaderna för dina lån så det blir för dig bara det eventuella överskottet där emellan som beskattas med 0,3 procent.

Karin: Hej! Vad säger du om en utökning i SCA? Läge? Tack för en trevlig chatt!
Marcus: Hej! Det kan vara ett bra långsiktigt läge i SCA. Bolaget gör stora investeringar nu och aktien är ännu en bra bit under kursrekorden.

ETF sugen: Hej! CMC Market gör reklam för att man kan handla amerikanska ETF:er på deras plattform. Stämmer det?
Marcus: Hej! Jag tror det, men det verkar vara via CFD:er, inte direktägande i ETF:er utan via derivatet CFD.