Krönika Dogs of the Dow är en aktiestrategi som historiskt sett gett överavkastning mot börsindex i USA. Frågan är hur bra strategin är i Sverige. Jag har valt ut tre av aktierna som uppfyller kriterierna.

Att aktiestrategin har ordet hund i sitt namn är för att man utgår från att de tio storbolagsaktierna med högst direktavkastning är impopulära. Som herrelösa hundar som stryker runt på gatan och som ingen vill ha. Ett ganska negativt namn på en aktiestrategi, men så är det.

Att årligen köpa dessa tio aktier har sett över flera år lönar sig, även om det finns undantagsår. Här är de tio hundarna på Nasdaq Stockholm just nu och en markering med * innebär att bonusutdelning ingår.

SBB B 9,2%

Telia 7,4%

Handelsbanken A*7,3%

Tele2 B 7,2%

Nordea 6,9%

Volvo B* 6,8%

Boliden* 6,3%

H&M 5,2%

SEB A 5,2%

Ericsson A 4,7%

Att vara selektiv tror jag också kan löna sig. Att hög direktavkastning skulle innebära att aktien bara är tillfälligt impopulär finns det inga garantier för. Här kommer därför en trio aktier jag gillar även av lite andra skäl.

En favorit mer kortsiktigt i nuvarande läge med stigande räntor är stabila Handelsbanken. Storbankerna är inga klassiska hundar längre då aktierna går riktigt bra på börsen så länge räntorna stiger och bankaktier är därmed ett sorts skydd för att höga räntor ska slå mot din privatekonomi. I Handelsbankens direktavkastning på 7,3 procent ingår det en bonusutdelning och räknat på den ordinarie utdelningen är direktavkastningen goda 5,0 procent.

Trygga reala tillgångar i form av Tele2:s alla mobilmaster och bredbandskablar gillar jag också. I bästa fall ersätts långsiktig prispress av chansen för nätägare att börja höja priserna. På sikt har totalavkastningen varit klart bättre än för konkurrenten Telia och det är hålla i sig. Tele2 B är nedpressad just nu och känns därför lite som en impopulär strykhund. 7,2 procent i direktavkastning är högt utan att vara direkt alarmerande.

Gruvbolaget Boliden må vara konjunkturkänsliga och råvarupriserna svängiga, men den annalkande stora bristen på koppar och andra metaller i världen gör att det här är en bra basindustriaktie. Osäkerhetsmoment som låg metallhalt i gruvorna måste vi stå ut med här. Direktavkastningen är 6,3 procent inklusive bonusen. Räknat på den ordinarie utdelningen sjunker nyckeltalet till ändå hyggliga 3,6 procent.

Jag får ibland frågor på aktiechatten om Volvo B och jag har inget emot dem heller. Det är ingen dum basaktie att ha.

SBB toppar listan över hundarna på börsen och det är en fastighetsaktie som jag tidigare brukade tipsa om, men jag vågar inte längre. Detta då vi har stigande räntor plus att bolaget säljer och knoppar av så många tillgångar. Det försvårar jämförelserna över lång tid när SBB ändrar skepnad i så stor utsträckning.