Aktiechatt I säsongens första aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre defensiva favoriter. Dessutom avslöjade han vilka aktier han köpt under sommaren. 

Niklas: Hej Marcus, vilka defensiva bolag är dina favoriter långsiktigt? Som kan fungera lite som grund och krockkudde i portföljen?
Marcus: Hej! En defensiv favorit är Tele2. Även Axfood är bra för ändamålet, men aktien känns lite dyr. Å andra sidan ska man inte underskatta stigande kurstrender på en i övrigt svår börs. En tredje ganska defensiv favorit är stabila AAK.

Lasse: Äntligen chatt igen! Har du ökat/minskat under sommaruppehållet? Skulle vara intressant att få ta del av några som du ökat/minskat i.
Marcus: Jag har sedan sist köpt småposter i Evolution, Hexagon, Corem Pref, Estea Omsorg, Hexatronic, New Mountain FC,Xact Högutdelande Norden.

Veligpetter: Hej och välkommen tillbaka. Äntligen fredsgschatt igen. I dessa tider blir jag tveksam om att köpa (vad) eller sälja. Hur har du själv agerat i sommar?
Marcus: Hej! Jag har börjat öka igen, även om det hittills är i liten skala. I juni krympte jag portföljen genom att sälja ut innehav jag inte riktigt trivdes med och som gick dåligt, SBB D, Coinshares, Coinbase. Nu ökar jag i bra innehav då och då.

Thomas: Tror du på bud på Sinch då ägarbilden är rätt öppen?
Marcus: Någon gång i framtiden tror jag på bud på Sinch, inte i nuläget alls. Jag gissar att det är lite fel trender i bolagets marginaler för att någon ska lägga bud. Om några år kanske det blir av.

Anton: Vad tror du om OEM internationals (teknikhandel) som Kavasu nämnde i börspanelen? Megatrender? Framtiden?
Marcus: När konjunkturen vänder och vi har fortsatt trend med att flytta en del av produktionen till vårt närområde så är säkert bolag som OEM och Note intressanta.

Mats: Orrön Energy har gått som tåget, skakar till idag men oväsentligt i helheten. Vad tror du om bolaget?
Marcus: Strukturförändringarna gör att vi inte kan titta på historiken för att få vägledning om framtiden. Istället blir det att utgå från sektorn och se hur bolaget presterar och vad de äger. Elproduktion är nog bra i tider av energikris rent strategiskt, men de är ännu inte så oerhört stora och breda där. Långsiktigt spännande bolag. Lundinsfären har nog en tydlig plan.

Gunilla : Hur ser du på Fortum i dagsläget! Är det köpläge eller kan de backa ännu mer? Kinnevik B finns det hopp om uppgång inom 2-3 år eller dags att sälja gör att rädda det som finns!
Marcus: Innan vi vet slutet på Uniper-sagan för Fortum skulle jag hålla mig undan. Det håller på att bli den sämsta affären ett finskt bolag gjort på hela decenniet. Kinnevik B tror jag mycket mer på. Tele2-aktier i botten och tillväxtaktier ovanpå det. När börsen vänder mer långsiktigt lär investmentbolaget gå bra igen. Onoterat sänker portföljen nu, men när inflationen och räntorna toppat börjar det nog ljusna igen.

Kim: Hej, vad säger du om Swedish Match? Har börjat sälja av mindre poster efter att börskursen gick över budkursen. Vad är chansen för ett höjt bud? eller att det faller?
Marcus: Hej! Det är sällan som det blir budstrid. Ibland blir det höjt bud. Tidigare handlades aktien i 101 kr som om budet inte var helt säkert, nu hoppas samma marknad på höjt bud till 110-112 kr eller något. Viss sådan chans finns, men jag utgår från att budet genomförs till 106 kr tills konkreta bevis på något annat kommer.

Anders : Hej Marcus, vad tycker Du om SBB, läge att gå in nu sedan man successivt börja sänka skulderna.
Marcus: Hej! SBB kanske bottnar nu, men frågan är om det just är det bolaget du verkligen vill äga av alla fastighetsbolagen. SBB lär överleva även om vi inte vet hur tufft det blir innan de kan gå på offensiven igen. Långsiktigt är det fördelaktigt att köpa tillbaka obligationer med rabatt, men att krympa verksamheten genom att sälja fastigheter sänker intjäningsförmågan.

Marie: Hej Marcus, Vilka 5 utdelningsaktier är mest köpvärda nu?
Marcus: Hej! Mina fem förslut blir då Tele2 B, Cibus, Castellum, Softronic och ameriakanska fondförvaltaren T. Rowe Price. Här är det då stabila och höga utdelningar som lockar. Det mer än att kurserna ska slå börsindex över tid eller i snabba upprekyler. Totalavkastningen jämfört med de klart överkomliga riskerna som finns på sikt blir god, tror jag.

Erik Nilsson: Kommer Philip Morris att få in 90% av Swedich Match tro du?
Marcus: Jag tror det, med sannolikheter på säg 65-35. Kanske måste de förlänga budperioden. Oavsett tror jag de tar in de aktier de kommer över även om de inte får 90% eller mer. Minns att Axis blev kvar på börsen efter första budet från Canon. Kan bli så här också, vem vet.

Marie: Hej Marcus, Vad tycker du om strategin att bara köpa svenska investmentbolag, 5-6 st olika såsom Investor, Lundberg, Creades, Kinnevik och Latour?
Marcus: Hej! Det låter bra.

Anna: Välkommen tillbaka! Vilka preffar och d-aktier tycker du är köpvärda nu och har stabila bolag?
Marcus: Tack! I tider av hög inflation ska vi vara försiktiga med d-aktier och preffar, för där får vi aldrig någon utdelningshöjning som kompenserar för inflationen. På nuvarande nivåer gillar jag ändå Corem Pref. Sdiptech Pref en bit under 110 kr kvarstår som ett alternativ. Akelius D-aktie är det stabilaste alternativet där.

Anders B: Hej Marcus! Vad är din åsikt om fondrobot, sparrobot och robotrådgivare? Något att satsa på eller undvika?
Marcus: Hej! Sammantaget är jag neutral. Mycket handlar ju om ens egen placeringsstil och vad man vågar tro på. Får du trygghet via sådana alternativ så du behåller dina investeringar och undviker panik i djupa nedgångar är det bra.

Robert: Vad betyder defensiva bolag ?
Marcus: Det är aktier med låg risk som i regel svänger mindre än börsindex. Ofta är det konjunkturstabila bolag inom dagligvaror och läkemedel. Finanserna behöver vara god också.

Fredrik: Fagerhult känns som helt bortglömd aktie just nu. Din syn?
Marcus: Med tanke på deras otroligt dåliga alternativ till LED-belysning i min bostadsrättsförening är jag inte alls imponerad av Fagerhult. Deras armaturer lyste rakt in genom fönstren. Konkurrenten som ägdes var ett stort kanadensiskt bolag hade bra grejer där lyset hamnade mer mot marken och bara lite lagom i området omkring. Inte för jag vet om det säger så mycket om Fagerhult i övrigt, men min syn är undvik.

Eric: Äntligen är chatten tillbaka. Hur ser du förutsättningar framför? Vilka branscher ska man satsa på och vad ska man undvika?
Marcus: Börsen borde ha bottnat senast i höst eller i vinter, för jag undrar om vi sett botten nu. Långsiktigt gillar jag fortsatt dagligvaror, läkemedel, fastigheter, olika tekniknischer och framförallt inftrastruktur av olika slag.

Plånkan: Hej Marcus! Hur är din syn på Sinch, Evo samt SBB kortsiktigt samt på längre horisont (2-5år)?
Marcus: Hej! EVO är det som går bra som bolag just nu och är därför det jag i första hand skulle satsa på av de tre alternativen. Sinch och SBB hittar nog formen igen, men det kan dröja. Lite svårare case just nu.

Magnus: Hej! Vad tycker du om Nordea som utdelningsaktie?
Marcus: Hej! Ett helt okej alternativ, även om storbankerna alltid får trubbel med utdelningarna i finanskriser och coronakrascher. Nordea har en del förbättringspotential, men får svårt att växa organiskt och är inget riktigt bra bolag i grunden.

Anton: Hur tänker du kring Southern Copper? Vänta med köp till konjunkturen vänder?
Marcus: Ja, ungefär så tänker jag.

Zilverzurfarn: Orrön Energy, gammalt företag, nytt namn, dålig respons på rapporten men hur ser du på dom med tanke på budet på Slite vind och inställningen att fler förvärv kan komma.
Marcus: Det finns så få alternativ när det gäller grön energi noterat i Norden att Orrön är klart intressanta redan i nuläget. Blir det en djup rekyl igen är det värt att spana in.

Eraxon: Hej Vad har du för uppfattning kring investeringar i amerikanska aktier nu dollarn står så högt? Vad har du för uppfattning avseende investmentbolagen VNV Global och VEF de har ju båda gått ner väldigt mycket hittills i år. Är det köpläge måntro?
Marcus: Hej! Jag undviker att köpa mer i amerikanskt just nu. Vill inte öka utan snarare vikta ned den andelen. VNV och VEF tror jag på långsiktigt, men det är svårt att värdera bolagen.

Susanne: Hej! Vilken nivå på kassan är rimlig i nuläget? Är du nöjd med din egen nivå eller planerar du att sälja av och invänta bättre köplägen längre fram?
Marcus: Hej! Jag tror fortsatt att en 5-10 procent i kassan nog är bra. Lågkonjunkturen har inte ens börjat synas i de stora industribolagens orderingång och resultat än. Att ha lite extra i kassan är nog bra för det kommande året.

Jonas: Halloj! Dina tankar om Elekta? Vi har ju en stor vårdskuld i världen, samt att cancerfallen förmodligen inte blir färre i framtiden. Sett att den är mycket blankad också.
Marcus: Hej! Det är ett rätt bra bolag i en framtidsbransch, men det känns som ett svårare fall där efterfrågan svänger ordentligt. Elektas aktiekurs har backat sett på fem år. Kanske bäst att vara aktiv som placerare, istället för passiv.

Micke: Hej Marcus! Hur ser du på fastighetssektorn i nuläget? Något du köper, sitter du still eller håller du dig undan?
Marcus: Hej! Jag doppar tårna försiktigt i fastigheternas farvatten. Det behöver inte vara över än. Sett på ett par år är det nog bra lägen framöver.