Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om tre chansaktier att köpa just nu. Han rekommenderade dessutom fem aktier han ser som intressanta att köpa under mars månad.

Anita : Hej Marcus, tre chansaktier att köpa i dagsläget?
Marcus: Hej! Cellavision, Bahnhof och VEF är mina tre tips. Bra långsiktiga chanser och de verkar i helt olika branscher.

Farris: Hej Marcus! Fem bra aktier som du rekommenderar under mars månad? mvh, Farris
Marcus: Hej! Fem aktier i stigande trend du kan titta närmare på och hoppas att kursen fortsätter klättra är Cellink, Softronic, SyntheticMR, Hexatronic och Ework. Vill du inte ha två IT-konsulter i samma femma med stigande trender byt ut den ena mot Bahnhof.

Jocke : Fem amerikanska aktier att behålla hela livet? Det måste vara rätt läge att gå in på amerikanska börsen när dollarn är lite svag.
Marcus: Ja, läget i USA är bättre nu när kronan är starkare. De tryggaste bolagen och säkraste framtidssektorerna krävs om det ska vara livslånga investeringar. Investmentbolaget Berkshire Hathaway är grundplåten, det ger bra riskspridning via en massa stabila bolag som de äger. Läkemedelsjättar som Abbvie och JNJ höjer utdelningen och har trygg efterfrågan även om vissa patent löper ut ibland. Procter & Gamble har massor av starka varumärken inom konsument och hygien. Datacenter i form av Digital Realty Trust borde vara framtidssäkert och bra också.

Hasse: Hej, vilka cykliska bolag skulle du satsa på idag?
Marcus: Hej! Boliden är värda att hålla koll på.

Robin MW: Det pratas mycket om brist på halvledare till olika industrier, har du några förslag på företag inom branschen med både hög och låg risk? Har själv sneglat på Nordic Semiconductors och Infineon, tankar kring dem?
Marcus: När det gäller datorchip gillar jag Broadcom och Texas Instruments. Stora stabila utdelningshöjare. Nordic Semiconductor känns spontant som ett bra bolag.

Kim: God morgon Marcus! AT&T annonserade ingen höjning av utdelningen som brukligt i december. Hur ser du på att de avbryter en 37 års streak och bolagets utsikter framåt?
Marcus: Hej! Höjer de senare i år har de ändå höjt varje kalenderår så då är sviten intakt. Med annan definition där vi kräver utdelningshöjning var tolfte månad är den bruten. Någon form av svaghetstecken är det, men jag ser ingen fara på taket än.

Fredrik : Hej! Hur fungerar beskattning på amerikanska aktieutdelningar? Beskattas de innan vi får dem, i USA, och sedan återigen i Sverige? Allt gott
Marcus: Hej! I regel beskattas du i det land där du är skattskriven. Har du ISK och KF i Sverige skattas du enligt våra regler och inte alls i USA. Källskatt dras på utdelningar samtidigt som de skiftas ut, men det mesta eller allt får vi tillbaka beroende på depåtyp.

Ann: Hej, har ärvt en aktieportfölj. Förutom större kända bolag så ingår även Biogaia, Medcap och Karnov Group. Vad säger du om dessa innehav? Är helt okända bolag för mig. / Ann
Marcus: Hej! Det är tre helt okej bolag, som alla har olika chanser att lyckas framöver. Probiotika, hälsovård och en juridisk databas som digitaliserats. Behåll tills vidare.

Johan: Hej Marcus, ska man överväga att sälja Stora Enso R om man har dessa på ISK nu när man själv måste ansöka hos finska skattemyndigheten att få tillbaka källskatten på utdelningarna? Mvh Johan.
Marcus: Hej! Har du aktierna i ett ISK eller aktiedepå/AF-konto så bör du överväga att sälja och köpa tillbaka i en kapitalförsäkring (utan extrakostnader och tjänster). I KF sköter pensionsbolaget/banken källskatten åt oss.

Erik: Hej Hernhag! Sektorrotation, ränteuppgång, röda börssiffror runt globen. Hur mycket mer tror du tillväxtbolag som Evolution, Embracer och Sinch kan tappa framöver? 10, 30 eller 50 procent? Tror du bolagen står högre eller lägre än i dag om ett år? Två? Ska jag som har dessa bolag i portföljen bry mig om turbulensen i dessa dagar eller bara höja blicken och ligga kvar? Det brukar vara min övergripande strategi… 
Marcus: Hej! Max 30 procent är min utgångspunkt av de tal du nämner. Jag tror att chansen ändå är god för att aktierna står högre om ett år. Det är goda börstider och någon långvarig krasch för tillväxt/IT finns det inte anledningar och drivmedel för, så att säga. Satsar du på flera års sikt – behåll allt eller det mesta tills vidare.

Amian: Några kommentarer till vad som kommer hända med börserna med anledning av att amerikanska räntor går upp?
Marcus: Så länge det är bättre konjunktur som driver på inflation och räntor är det ingen stor fara, men det är helt klart något att hålla ögonen på. Kan ge rekyler ned i vart fall.

Eva: Hej Marcus! Hjälp, vad ska jag göra! Ligger tungt i Embracer, Evo, Sinch, EG7. Beter mig säkert som en typisk småsparare; tänkte först sitta stilla i båten, men fick litet panik i går eftermiddag och sålde en stor del. Köpte sedan tillbaka det mesta strax innan stängning och idag faller alla igen, mest Sinch. Tänker att alla dessa bolag har ju stora kassor och Sinch borde väl ha goda möjligheter i USA och övriga världen. Wingefors tror jag också på, men jag skulle verkligen uppskatta att få höra hur du resonerar omkring dessa.
Marcus: Hej! Efter så många hundra procent i kursuppgång är det inte konstigt att det blir rekyler, vinsthemtagningar och sektorrotation. I längden blir kursuppgången störst i de aktier vars bolag höjer vinsten mest. Värdeaktierna kanske är bäst de här veckorna, men frågan är hur länge. Hittills känns det inte som en lång rotation eller trendskifte, utan mer som en tidig impuls eller motreaktion. Vi får se framöver om tillväxtaktierna hamnar en långsiktigt tristare trend eller inte.

Mia: Är de värt att ha cirka 25 procent i en kassako som till exempel Telia för att få fina kassaflöden om man har en småbolagsportfölj. Som Kinnevik med Tele2.
Marcus: Jag tycker det är för mycket. 25 procent i en korg med olika kassakor vore bättre, preferensaktier, D-aktier, lite Telia, etc.

Stina: Hej! Vad har du för uppfattning om Vitec-aktien, den går ner mycket idag? Är det en tillfällig nedgång?
Marcus: Hej! Uppgången har varit omotiverat stor, så nedgången känns mest naturlig. Tillfällig, jag tror det. Men någon total kursrusning kan vi inte räkna med att det blir framöver, utan en mer sansad trend efter nedgången.

Esther: Hej! Jag och min partner ska inom ett år flytta till hus. Vi vet inte hur dyrt det kommer bli och har cirka 1 miljon i aktier, 700.000 i den lägenhet vi nu äger och 250.000 kr i likvida medel. Du säger alltid att man ska ha några års framförhållning på börsen för eventuella fall, men det känns tråkigt att missa utdelningar och kanske en liten uppgång och sälja av för att vi eventuellt behöver pengarna. Speciellt när inte många ser en börskrasch i kikaren än. Hur tycker du vi ska göra?
Marcus: Hej! Börja sälja lite grann, då och då, så ni sänker riskerna i tid. Trenden på börsen är fint uppåt om vi tittar på börsindex så det är inte bråttom att sälja allt. Då ni behöver kapitalet till annat redan inom ett år är det ändå dags att börja dra ned på riskerna. Nedgångar kan komma snabbt, även om de kommer rätt sällan.

Hans Nilsson: Hej, dags att köpa lite ESG-aktier såsom BEP/C och AY nu?
Marcus: Hej! Det borde vara långsiktiga lägen nu efter nedgången, även om aktierna inte är superbilliga är det i vart fall bättre läge än på toppen. Grön energi lär det finns efterfrågan för att placera i på börsen framöver.

John Deere : Hej! Har sett flera listor över vilka finländska aktier som berörs av den nya skatten på utdelning. Men på samtliga finns INTE Fortum med. Är det 15 procent som gäller fortfarande?
Marcus: Hej! Enligt https://www.privataaffarer.se/nya-regler-for-utdelning-fran-finlandska-aktier/ berör det inte Fortum ”just nu”, men nya regler ställer till det. Jag har hört från läsare att SHB drog 15 procent i källskatt från Nordeas utdelning, inte 35 procent. Svårt att veta hur det blir exakt i slutändan.

Fredrik : Hej Marcus! Tänker att fler än jag inte orkar med finsk blankettbyråkrati och att ansöka om återbetald källskatt på aktieutdelningar året efter, enligt de nya finska reglerna som införts i år (35 procent skatt i Finland, därefter svensk skatt ovanpå det). Den effektiva skatten på utdelningar blir så hög att jag faktiskt sålt mina finska innehav. Vet du vad som gäller med beskattning av utdelningar från Danmark, Norge och USA? Samma där?
Marcus: Hej! Inte än i alla fall och det finns ju dubbelbeskattningsavtal så det finländska fallet är svårt att förstå poängen med. Vi beskattas ytterst i våra hemländer så källskatten går över landsgränserna åt båda hållen som regel.

Skogsmulle: God morgon Marcus. Tänkte lämna Stora Enso på grund av finländska källskatten och stöket med det. Men gillar skog. Vad tror du mest på, långsiktigt? Holmen eller SCA? 
Marcus: Hej! Jag har alltid gillat SCA bäst av någon anledning, för det är inget fel på Holmen. Sen kan du äga Stora Enso via KF också, så får du tillbaka källskatt utan blankett.

Pelle: God dagens! Teckna Estea Omsorg, eller inte? Räntorna smygs sakta uppåt? Får fastigheter det tuffare på lång sikt?
Marcus: Hej! Långsiktigt bra läge att teckna, fastigheter för äldre finns det stort behov av. Jag tror räntorna inte hinner stiga särskilt mycket innan nästa lågkonjunktur.

Eddie: Hej Marcus! Det har gått bra för mina aktier i Shopify, ServiceNow, Spotify och Square Inc, men de har börjat falla nu. Tror du trenden är bruten och att det är dags att plocka hem vinsten, eller kan det vara tillfällig nedgång?
Marcus: Hej! Är du bara någorlunda kortsiktig är det rätt att ta hem vinster, men det är för tidigt för att kunna säga att de långa trenderna är brutna. Utifall de är det kan det vara bra att ha sålt av lite i tid, men det lönar sig sällan att kasta sig ur börsen.

Andreas: Är det för sent att köpa Bure?
Marcus: Nej, aktien har kommit ned och substanspremien är klart lägre nu. Börjar bli köpläge i Bure för långsiktiga. Osäkert om det bottnar nu eller om det faller en femtilapp till.

Nybörjare: Hej Marcus, vad tror om att ha Industrivärden, och Investor som basinnehav och lite mindre av Kinnevik och Svolder i en portfölj? Tanken är att månadsköpa det bolag som har bäst momentum och rabatt just då. Räcker dessa eller behövs fler bolag?
Marcus: Hej! Som en start räcker det riktigt bra.

Mehdi: Sampo efter Nordea och Nordea efter Sampo, vem vinner och vem förlorar på detta?
Marcus: Sampo vinner nog i längden, i alla fall om de investerar kapitalet från försäljningen väl. Nordea kanske får ny storägare, frågan om vem det blir. Svårare att säga.

Claes Göran Wahlqvist: Dags att sälja Castellum? Kontor känns inte sådär jättehett direkt. Rutger Arnhult tar över och kommer förmodligen förändra det traditionella Castellum. Ska han äga Castellums konkurrenter? Det känns inte jättebra heller. Vad tycker du?
Marcus: Känns spännande med en huvudägare i Castellum, frågan är varför han hoppar in i ett tredje bolag. Kontorsdelen är inte superstor i Castellum, även om den är stor där strax under 50 procent vill jag minnas. Sötebrödsdagarna är nog över men jag tror inte på någon katastrof heller.