Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre intressanta svenska utdelningsaktier värda att ha koll på. Han gav också exempel på två köpvärda läkemedelsaktier, en för utdelningens skull, den andra för att den är en riktig chansaktie.

Gammal ekonom: Hej Marcus! Vad tror du om Swedish Match framtid? Står just nu på lite minus! Har du några förslag på intressanta svenska aktier som kommer att ge utdelning framåt som är värda att satsa på?
Marcus: Hej! Match tror jag långsiktigt på då de är mycket skickliga på att säkra med säkert återköpa aktier och höja utdelningen. Nya produkter kompenserar för att konkurrensen gnager på gamla. Andra svenska aktier att hålla koll på är Bilia, när bilkonjunkturen vänder brukar den aktien gå riktigt bra. Troax är ett stabilt innehav sett på lång sikt där maskinskydd av olika slag lär gynnas i tider av automation.

Karin: Hej Marcus! Kan du nämna ett par läkemedelsaktier som du bedömer hyfsat köpvärda för närvarande? Tack för chatten, alltid kul att följa!
Marcus: Hej! Abbvie för den som gillar höga utdelningar. Sobi för den som gillar hög chans/risk.

Yvonne : Hej Marcus, när eller hur vet man vad utdelningen blir på Akelius D aktien innan tecknar den.
Marcus: Hej! Akelius D ger 0,1 euro per aktie i utdelning vilket innebär 5,56 procent i direktavkastning. Det är exakt lika som SBB D och något högre än Sagax D.

FondEsset: Hej Marcus, jag har precis gjort om hela min aktieportfölj till fonder i stället. Om du skulle göra detsamma, och fördela jämnt mellan fem till åtta fonder. Vilka hade du valt? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Carnegie Indienfond, Lannebo Vision, Rhenman Healthcare Equity, Skagen M2, Strand Småbolagsfond, Swedbank Robur Ny Teknik och Tundra Sustainable Frontier är de sju fonder jag har i min tematiska referensportfölj för barnsparande på https://hernhag.se/fondportfolj-och-barnsparande/ Skulle jag placera allt i fonder nu skulle jag välja Core Ny Teknik i stället för Swedbankfonden, även om det säkert är en bra fond även med nya förvaltare.

Marcus: Hej! Anser du Akelius D-aktie teckningsvärd? Trots att den utges i euro och utdelningen är mellan 5,4 till 5,7 procent?
Marcus: Hej! Priset är godkänt, men utan utdelningshöjningar och med en inflation på cirka 2 procent de senaste åren blir den årliga avkastning cirka 3,5 procent i reala termer. Då räknar jag med att utdelningen står för hela avkastning på sikt. 5,6 procent i direktavkastning minus inflationen är rätt lite kvar tycker jag. Akelius D är ändå ett helt okej innehav att ha i portföljen, lär ger bättre avkastning än kontosparande och många räntefonder.

Kalle: Hej Marcus! Vad tycker du om Akelius D-aktie? Något att teckna?
Marcus: Hej! Jag gillar verkligen att de ger ut en för det ökar alternativen av högutdelande placeringar. Det blir ju en obligationsliknande aktie. Sedan är den lika dyr som de andra två D-aktierna från Sagax och SBB. Om vi ska teckna beror ju på om vi vill ha en obligationsliknande aktie eller inte i portföljen.

Sep: Hej! Vad innebär Kinneviks nya utdelningspolicy? Och vad gäller ägandet av Millicom, kommer jag som aktieägare att tilldelas aktier i Millicom och sedan sälja dem om jag vill? Har jag förstått det rätt?
Marcus: Hej! Kinnevik kommer att sänka utdelningen nästa år. Du får Millicom-aktier senare i år och därifrån får du stabila utdelningar varje år. Millicoms aktie står på 2007 års kursnivåer, men utdelningen de senaste åren har varit stabil och direktavkastningen är fina 4,9 procent. Du kan behålla eller sälja dina Millicom-aktier, ja.

Kent: Hej! Många har ju föreslagit att man ska nappa på EQT:s börsnotering och teckna. Jag läste dock några krönikor (på realtid.se), där det uttrycktes tvivel som till exempel timingen för börsintroduktion: ”När det är smarta personer som säljer så är det kanske inte alltid den bästa tiden att köpa. Det vore konstigt om de inte tajmade toppen på marknaden när de nu är så duktiga investerare”. Konflikt i intäktsmodellen: ”I denna intäktsmodell finns naturligtvis ett dilemma. Huvuddelen av partnernas intäkter kommer att vara carried interest medan ägarna till EQT får hålla tillgodo med management-feen. Det ger en kraft, bolaget, som drar mot volym, medan den andra, partners, drar mot högre risk, för carried interest-modellen gör ju att partners förluster vid en dålig affär är liten, medan vinsten mycket stor vid en bra affär. För ska man hitta någon förklaring till att de Private Equity-jättar som är noterade är så lågt värderade så är det denna konflikt, liksom att risken att den höga managementavgiften börjar falla, likt utvecklingen inom fondvärlden. Då ser inte intjäningsutvecklingen så ljus ut.” Hur ser du på dessa tankar?
Marcus: Hej! EQT kommer att få 35 procent i vinstdelning från fonderna framöver, men det tar ett tag innan det slår igenom så på medellång sikt blir det snarare 25-30 procent. Därmed sitter de i nästan samma båt som partnerinvesterarna. Så länge EQT:s förvaltning går bra lär de kunna hålla bra avgifter för fonderna, men visst finns det risker. Gällande att ägarna säljer aktier är det ändå relativt små andelar som säljs tycker jag. Det är ingen massiv utförsäljning.

Elsa: Skall man köpa Akelius D i ISK eller KF? Behandlas den som utländsk eller svensk aktie? Eventuell utdelning i euro?
Marcus: Det går nog bra att ha aktien i ISK utan att det blir något krångel med källskatt. Det ser ut som att Akelius D blir primärnoterad i Sverige och får en svensk ISIN-kod och då gör det inget att utdelningen är i euro, du får hela beloppet i svenska kronor på utdelningsdagen utan att källskatt dras. Så verkar det vara i Hexagon, som delar ut i euro men jag har aldrig hört om källskatt där.

Irene: Hej! Vad är skillnaden mellan Akelius pref och den nya D-aktien?
Marcus: Hej! Skillnaden är att D-aktien saknar företräde till utdelning på det sätt preffen har. Vid likvidation av bolaget finns det en skillnad också. D-aktien är en stamaktie men med hög och fast utdelning. Den är lite riskablare än preffen som just nu trots det ger aningen högre direktavkastning. Därmed gillar jag preffen bättre. Om den nu inte blir inlöst framöver.

Jolo: Estea Sverigefastigheter3 ger hela tiden ut nya andelar. Påverkar inte detta oss som haft andelar sedan flera år tillbaka negativt? De ska ju vara med och dela på eventuell vinst vid försäljning.
Marcus: Jo, men de får också in mer kapital som investeras och som kan ge avkastning. Så det jämnar nästan ut sig då de nya andelsbevisen inte säljs/emitteras med någon stor rabatt. Viss rabatt mot NAV-kursen finns det men hittills ingen stor.

Monika: Hej! Tack för alla dina goda råd! Jag skulle gärna veta vad du anser om Avanza Global. Är det en fond som det är värt att investera i? Har du förslag på andra globalfonder?
Marcus: Hej! Avanza Global är en mycket billig globalfond och den bästa i sin genre, men jag är inget stort fan av just globalfonder. Avanza Global innehåller 513 aktier och ligger som alla andra globala indexfonder blytungt i USA och deras stora teknikbolag. På gott och ont. Vet du bara vad du är för typ av investerare blir det lättare. Aktivt förvaltade globalfonder med fokus mot tillväxt eller värde eller med en hel del emeriging markets, etc. Indexinvesteringar är bra, men inte bäst för alla.

Stefan: Hej! Vore kul med lite mer variation i chatten. Nästan bara Akelius så här långt. Hur ser du på Alfa Lavals värdering i dagsläget? Risk för ytterligare nedgång efter Wärtsiläs vinstvarning!
Marcus: Hej! Alfa Laval känns överkomligt värderad under 200 kr, men den svaga konjunkturen och lite trista kurstrenden gör att det är frågan om det inte dröjer innan kursen vänder långsiktigt uppåt. Bli inte fullinvesterad i Alfa än.

Märit : Hej! Har läst lite här och var om indexbubblor. Behöver man oroa sig om man har allt sitt sparande i indexfonder? Justera risken genom att även spara direkt i aktier till exempel?
Marcus: Hej! Ja, men det är inte lätt. Aktier som inte ingår i många index eller bara väger lätt i de breda indexen är ofta små. Om stora indexfonder måste sälja drabbar det illikvida småaktier värst, om nu dessa alls finns i indexen. Aktivt förvaltade fonder med lite likvider kan nog ha lättare att parera stora utflöden ur fonderna, medan indexfonderna säljer sina innehav utifrån hur fonden ska vara viktad oavsett värdering av aktierna.

P.O: Ska man överhuvudtaget äga aktier i våra storbanker på medellång sikt? Ökad konkurrens, liten tillväxt.
Marcus: Ha inga stora poster i alla fall, men utdelningsjägare kan ha lite grann i storbankerna.

Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Börsen
Uppåt på förmiddagsbörsen
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppgångar på Wall Street
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Blankning
Börsens mest blankade aktier inför rapportperioden
Rapport
Atlas Copco klart över förväntanAktien rapportrusar 6 procent
Analyser
Nya köprekar bland måndagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Notering
Så går det för id-verifieringsbolaget i premiärenZignsec handlas på First North
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Klart bättre för Byggmax
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
18/10
Trading Direkt: Om rapportsäsongen och brexit