Chatt I fredagens aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre fonder som är bra på lång sikt. Han föreslog också en aktie som han verkligen gillar, och som är bra att köpa i kursnedgångarna.

Trannel: Hej! Av åldersskäl vill jag förenkla min hantering av värdepapper enligt nedan och tar gärna emot dina råd och anvisningar! Jag lägger upp ett konto med reinvesterande fonder. Kan du ge förslag på tre bra fonder, tack? Sedan lägger jag upp ett aktiekonto där jag satsar enbart på investmentbolag. Bör jag välja ISK eller vanligt konto? Är det något av följande bolag du skulle välja bort: Industrivärden, Investor, Latour, Lundbergföretagen, Kinnevik? Jag räknar med att förvaltarna i såväl fonder som investmentbolag är vida kunnigare än jag. Bankkonto är ju i dag rena Ebberöds bank…!
Marcus: Hej! Tre bra fonder på lång sikt är Lannebo Vision, Core Ny Teknik och Skagen M2. Just nu handlas Latour och Lundbergs över sina substansvärden och är dyra. Annars är alla bolagen du nämner bra i grunden.

Fredrik: Hej! Jag ställde samma fråga förra veckan, men testar en gång till nu. Vad är din bedömning av Skistar? Med den nya flygplatsen, fastigheterna och trenderna; hur ser du på aktien i en långsiktig portfölj? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Skistar gillar jag verkligen då de har regionala monopol. En bra aktie att köpa i kursnedgångarna.

Luke: En följdfråga på ditt svar om att växla över preffar till mer högutdelande aktier. Vilka aktier hade du i dagsläget växlat över till i en långsiktig utdelningsportfölj? Som sagt, jag kikade lite på Sampo och Swedbank. Kanske även Kindred på denna låga nivån. För stor risk? Man vill ju helst växla över till nedtryckta aktier med minst 6 procents utdelning. 🙂
Marcus: Sampo ja. Kindred kanske, fast i så fall mindre post. Swedbank nej. Hellre Nobina och Bilia.  

Sebbe: Vad tycker du om investering i bitcoin?
Marcus: Rent strategiskt vore det en helt okej idé att ha en oerhört liten del av sparande i några olika digitala tillgångar av det slaget. I någon av de olika ”valuitorna” kan det finnas en långsiktig framtid. Men det är ännu inte så lätt att få en bred exponering och med mycket små summor. För vanliga småsparare säger jag undvik av den anledningen.

Anneli: Hej Marcus! Sectra föll kraftigt i samband med rapporten. Dags att slå till eller ska man vänta ett tag?
Marcus: Hej! Aktien är fortfarande rätt dyr, men det är ett väldigt bra bolag. Sectra bör vi bevaka nu efter nedgången, men kanske inte kasta oss över än. Vänta, eller börja köp väldigt försiktigt.

Daniel: Hej! jag har en rad frågor: XACT Obligation, ger cirka 1-3 procent per år. Känns riskfritt, men har du andra eller bättre förslag på cirka fem års sikt. I Penserpodden pratade de om att köpa obligationer i Norlandia, det lät intressant och med låg risk. Var handlar man sådant? Ingves lämnade räntan oförändrad och den spås eventuellt sänkas nästa år. Är det läge att handla preffar nu trots deras höga kurser? Finns det i så fall någon köpvärd i dagsläget?
Marcus: Hej! Xact Obligation har gått upp nu när räntorna gått ned, men med mer eller mindre negativa statslåneräntor är det rena räntebubblan att investera sig i på de här nivåerna. Även preffar känns lite för dyra för att öka i på nuvarande nivåer. Norlandia känner jag inte till, får kolla upp det framöver.

Johan: Hej! 4 procents-regeln hänvisas ofta till inom FIRE-communities. Historiskt har börserna gett cirka 10 procent nominellt. Borde man då inte över långa tidsperioder snarare kunna plocka 6 procent och ändå ha kvar till avkastningsskatt och inflation i kalkylen? Tack!
Marcus: Hej! Jo, det borde man kunna. Men det är bättre att vara försiktig än offensiv om man vill vara säker på att kunna leva på sitt kapital.

Johan: Hej! Min föräldrar är cirka 70 år och vill ha trygga med avkastande tillgångar som de kan dryga ut pensionen med. Har funderat på Akelius, Sagax D, SBB D, med fleera som obligationsliknande tillgångar. Tar gärna emot dina idéer!
Marcus: Hej! Ja, det där är obligationsliknande aktier, men de är på höga kursnivåer just nu. Annars bra grejer.

Hans: Clas Ohlson meddelar en vinst på 1,13 kr/aktie men och en utdelning på 6,25 kr/aktie. Hur får man ihop det?
Marcus: Engångsposter pressar resultatet, men utdelningen finansieras av ännu rätt bra finanser och att kassaflödena från den löpande verksamheten långsiktigt kan finansiera en utdelning på mycket mer än någon kr per aktie. Efter verksamhetsår 2019/2020 kan det bli utdelningssänkning för Clas O.

Valet & Kvalet: Hej Marcus! Är Securitas en bra aktie i nuvarande konjunkturläge? Händer inte så mycket i aktien och äger den för att jag tror att den är defensiv. Men är Securitas verkligen en defensiv aktie?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. I takt med att deras systemförsäljning ökar blir bolaget allt stadigare, för själva vaktbolagsbiten blir periodvis mycket konkurrensutsatt då det är ganska lätt att starta nya vaktbolag.

Johan: Hej. Fjärde försöket 🙂 Jag har en fond som min pappa började spara åt mig när jag föddes. Den har gått bra men avgiften är hög. Frågan är om det finns någon fördel av att låta en sådan fond med högt värde tuffa vidare i en vanlig aktie/fonddepå, eller om man bara tjänar på att sälja, skatta, och investera vidare i en isk?
Marcus: Hej! Om din framtida avkastning är god kommer du att tjäna på att sälja/skatta av och köpa andra fonder i ISK. Frågan är bara om avkastningen blir tillräckligt bra.

Gunnar: Hej! Nobina har flera av de attribut jag söker i investeringar (till exempel hög direktavkastning, långa avtal, exponering mot megatrender). Men jag känner ändå viss osäkerhet inför investering i Nobina. Det förklaras främst av osäkerhet kring framtida teknikkrav på bussar, låg moat eventuellt för nya operatörer, lågt kompetenskrav på att utföra tjänsterna. Vill gärna ha dina kommentarer kring hur du ser på långsiktig vallgrav (bestående konkurrenskraft). Stort tack!
Marcus: Hej! Nobinas varumärke i branschen och deras långa kontrakt motar bort en del konkurrenter, men visst är det kanske inte de högsta vallgravarna. Bussarna leasas och sen eventuellt köps så teknikutvecklingen där Nobina testar med bland annat självkörande är jag inte orolig för.

Björnen: I bland skriver du att ett företag ger en bra utdelning, vilket ofta förvånar mig. För att en utdelning ska vara bra måste den öka mitt kapital, då måste utdelningen överstiga inflationen plus den skatt som Magdalena har lagt på sparandet och då hamnar man på minst 3 procent. Dessutom ska företaget gå så bra att det kan fortsätta med utdelningen och helst höja den i takt med att aktievärdet stiger. Så hur tänker du kring att en utdelning är bra?
Marcus: En utdelning kan vara bra för att direktavkastningen är hög, men också för att den är stigande och att bolaget trots tillväxtsatsningar kan ge en del utdelning. En bra utdelning är i regel stabil och sänks inte i första taget. Stabil och stigande utdelning där direktavkastningen är 4-6 procent är bra.

Högstadieläraren: Gaming? Finnes något att hämta i denna sektor? Jag har tittat på Angler, GIG och Netent, men jag har bara slängt ett getöga. Vad har du för åsikter och rekommendationer i denna sektor?
Marcus: Evolution Gaming går klart bäst som bolag men är också alltid en dyr aktie. Annars är hela gamblingsektorn pressad just nu, långsiktigt är den ändå intressant men inget vi ska ha bråttom att köpa eller kasta oss över.

AktieAmatör: Hej på dig, jag är helt rudis på aktier/fonder. Fick fonder som nu gått upp med 324 procent på sju års tid. Eftersom de nu gått upp mycket, har jag förstått, ska man sälja av dem och investera i nya aktier eller; vad placerar man i dag för framtiden? Det borde väl snart vara att de nått toppen av vad de kan nå?
Marcus: Hej! Fonder placerar i olika aktier över tid, i takt med att förvaltaren ändrar i portföljen eller börsindexet som fonden följer ändras. Det finns ingen absolut topp av de anledningarna. Om din strategi är att vara långsiktigt tycker jag du ska behålla dina vinnare.

Arne: Hur tänker du kring Nobina? Aktien står och stampar lite upp och lite ner, men i dagens samhällstrend borde den ju lyfta eftersom det handlar om kollektivtrafik och politikerna styr hårt mot mer kollektivtrafik vilket borde gynna Nobina.
Marcus: Ja, det borde den förr eller senare. Jag förvånas ibland över hur en smart och påläst marknad kan låta aktier stå stilla länge och sen skicka kursen rakt nedåt eller rakt uppåt utan hämningar. Fastighetsbolagen stod stilla ett tag innan de börjar rusa senaste månaderna, allt på grund av lite lägre räntor. Som om några promilleenheter på räntesidan skulle vara så avgörande. Nobina verkar gå bra som bolag så jag kan vänta på tydlig trend där. Direktavkastningen är riktigt bra under tiden.

Luke: Läge att skala ner lite i preffarna på denna nivån och i stället växla över till högutdelare som är nedtryckta såsom exempelvis Sampo och Swedbank? Eller ska man behålla hög andel preffar inför en eventuellt kommande lågkonjunktur?
Marcus: Att successivt växla över till stamaktier med högre direktavkastning och stigande utdelning borde löna sig jämfört med att ha preffar. Risken blir högre, men sett över flera år borde det vara värt det. Swedbank kommer att sänka utdelningen, men Sampo kan klara av att behålla den.

Anders: Marcus, SCA, Holmen och Stora Enso kommer att se över värdet av skogstillgångarna under hösten. Kommer vi att se en betydande ökning av aktiekurserna?
Marcus: Det har länge varit känt att marknadspriset för skogen är högre än vad den är bokförd till, så nej det borde inte dra upp kurserna även om bolagen skriver upp värdet. Lite grann kanske, fast strategiska skogsinnehav som aldrig kommer att säljas lär alltid värderas med rabatt på börsen jämfört med marknadspriset på lagom stora innehav.

Tommy S: Hej! Jag gillar de stora insiderköpen i Kindred. Är insiderköp något som du tycker man kan ta rygg på? Visst sticker Kindred ut vad gäller insiderköp jämfört med exempelvis Catena Media och skräckexemplet Global Gaming?Ha en fin helg!
Marcus: Hej! Kindred är helt klart den gamblingoperatör som lockar mest. Inte bara på grund av insiderköpen. Kambi känns bland leverantörerna också intressant på nuvarande nivåer.

Rune: Hej! Min vän letar efter långsiktiga fonder att placera 2000 kr i månaden i. Personen har blivit tipsad om Avanza Zero av en vän, men jag känner att till exempel Spiltan skulle vara ett mer logiskt val. Har du några tips hur man kan placera sina besparingar månadsvis?
Marcus: Hej! Spiltans fonder känns rent strategiskt klart bättre än en banktung indexfond som Avanza Zero.

Danca: Hur tänker du kring illikvida aktier som levererar bra resultat som TF Bank och Fortnox? Mer ur ett riskperspektiv att kunna dels köpa in sig, dels sälja vilket jag tycker blir det svåra ifall det kommer negativa nyheter.
Marcus: Illikvida aktier bör inte väga tyngst i din portfölj, utan vara lite mindre. Kurserna svänger mycket och, ja det blir ibland svårare att komma in eller ut ur sådana aktier. Går bolagen bra är det värt risken.

Aktiesmurfeb: Om man har ett större belopp på ett konto utan ränta, säg minst 100 000 kr, som man tänker investera just nu, rekommenderar du att investera allt på en gång eller sprida ut det? Om man sprider ut, sett under hur lång tid är det rimligt att göra det?
Marcus: Det finns det inget bra svar på. Rent teoretiskt ska man köpa allt på en gång för börsen går upp fyra år av fem, men tajmar vi köpet helt fel och det bara faller efteråt mår vi dåligt. Därför är det ändå bättre att köpa då och då, så offensivt eller defensivt man tycker man vill.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag. Swedbank är mitt sorgebarn med 5 procent av portföljen. Nu ligger jag nästan 35 procent back. Jag är långsiktig och funderar på en plan. 1. Öka innehavet för att sänka GAV men då låser jag ju även detta kapital tills och om kursen behagar lyfta så att jag hamnar på plus. 2. Sitta still i båten och vänta. Som du märker så tror jag på återhämtning men så har vi ju den kommande ”bankskatten”. Vad tror du om utdelningen på sikt? Det ser jag som den viktigaste frågan.
Marcus: Hej! Alternativ två är det bästa, tycker jag. Riskerna är ändå höga i Swedbank och kurstrenden är svag. Bankskatten tror jag bankerna klarar rätt bra genom att lägga kostnaden på kunderna.

Markus: Hej Marcus! Vad anser du om Sobis värdering?
Marcus: Hej! Ser låg ut, men konkurrensen för en av deras storsäljare har ökat så jag vet inte hur mycket Sobi kan tjäna nästa år och därefter. En bra chansaktie är det ändå.

Chansaren: Hej Marcus! Köpte nära botten en relativt rejäl chanspost i Starbreeze, nu inväntas besked rörande eventuellt förlängd rekonstruktion. Med tanke på hur enormt mycket värde som försvunnit, är det ens fysiskt möjligt för ett företag att resa sig igen efter en likartad smäll? Förstår att många likt som jag kan tänka sig att chansa med redan ”vunna pengar” men ser du att någon större aktör verkligen skulle vilja investera i ett bolag som lyckats landa lika tungt?
Marcus: Hej! Kanske om bolaget har kvar nyckelpersoner och IP:n (varumärken etc). Hur mycket som är kvar och vad det kan prestera är väldigt svårt att säga. Jag tror större aktörer hellre vill plocka russinen ur kakan än köpa hela klabbet.

Lennart W: Hej Marcus! Du har ju många amerikanska aktier. Har du de i ISK med tanke på källskatten? Mvh Lennart W
Marcus: Hej! Jag har dem i KF med tanke på källskatten.

Birgitta: Hej! Jag har fått ett erbjudande från Mellby Gård som vill köpa mina Kappahl-aktier för 20 kr/styck. Ska man acceptera erbjudandet eller vad tycker du?
Marcus: Hej! Jag tycker du ska acceptera budet.

Gunnar: Kan ett företag som gett ut en preferensaktie redan ändra inlösenkursen till något mer förmånligt för ägarna? Eller är det omöjligt när den redan handlas?
Marcus: Det är möjligt och det har hänt. Klövern och Corem höjde inlösenkurserna rejält efter beslut på bolagstämmma, vilket krävs. Jag hoppas att Sdiptech också höjer inlösenkursen på preffen en bit.

Michiele: Hej Marcus:) Tycker du Klövern B och Corem Property Group B är bra långsiktiga aktier?
Marcus: Hej! Bolagen är bra långsiktigt, men aktierna får gärna falla tillbaka en bit då värderingen är relativt hög.

Totoro: Då bolag för närvarande lånar nästintill gratis, så borde väl synen på vad som kan anses vara en sund nivå på skuldsättning ha reviderats ned? Med det sagt, vid ungefär vilken soliditetsgrad tycker du man ska dra öronen åt sig och vara mer försiktig om man tittar på ett normalt bolag inom exempelvis verkstad?
Marcus: Jag tycker att minst 30 procent i soliditet är vad som känns tryggt oavsett ränta. Lite beroende på bransch förstås, men blir investeringarna dåliga slår en hävstång som är ännu högre väldigt mycket.

Anders: Hej Marcus, Alla anställda på mitt företag (fintech) har blivit erbjudna att teckna aktier/andelar i bolaget. Bolaget är ej börsnoterat i dag och de har inte heller sagt någonting om en eventuell notering. När jag ser igenom villkoren verkar det som om andelarna endast kan lösas ut ifall ett annat bolag köper upp ”oss”. Vid detta scenario blir vinsten minst x2. Vad anser du om denna deal, då man inte kan lösa ut sina andelar förens vid en eventuell försäljning? MVH/Anders
Marcus: Hej! Svårvärderat fall. Teckna småbelopp i så fall, särskilt om ni inte tjänar några pengar. Många onoterade tech-bolag blir ingen hit.

Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Börsen
Positiv avslutning efter slagig handel
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt efter spretig inledning på Wall Street
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Analyser
Här är fredagens analyser
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
Storägare accepterar höjt bud på HiQ
Råvaror
Analyschefen: Oljan kostar 65 dollar om två år"Stor osäkerhet på kort sikt"
Aktie
Första blankaren i ReadlyAktien nu under introduktionskursen
Aktier
Aktierna som stigit mest sedan marsbottenEtt halvår sedan börsen vände uppåt
Placera
Index slog aktiva förvaltare under covid-krisen
Bostad
Analys: Höjda bopriser inte hållbart på sikt"Förr eller senare får vi tillbaka 90-talskrisen"
Fonder
Robur klassar fonder utifrån Parisavtalet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Krisen
Skingsley: Rätt att fullfölja löften om tillgångsköp"Låga räntor under lång tid som gäller"
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
"Klassiska portföljstrategin förlegad"60/40-portfölj inte välutformad för dagens marknad
Aktie
Konsortium lägger bud på Ahlstrom-MunksjöPremie på 24 procent
Valutor
Feds strategi ger köpläge i perifera valutorIndiska rupie, peruanska sol och chilenska peso lockar analytiker
Foto: Shutterstock
Krisen
"Pandemin har kostat halv miljard jobb"
Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år