Chatt I fredagschatten tipsade Marcus Hernhag om tre bra bolag med chans till uppstuds när det vänder. Han avslöjade också hur han själv har hanterat nedgången. För övrigt handlade fredagschatten nästan uteslutande om det rådande börsläget.  

Anna: Vilka aktier skulle du köpa i dag om du hade 200 000 kr? Eller skulle du avvakta?
Marcus: En idé är att köpa Investor som bottenplatta och sen Bure som topplock. Däremellan Alfa Laval som medelrisk. Tre bra bolag med chans till uppstuds när det vänder.

Tobbe: Hej! Tack för en bra chatt! Den uppenbara frågan som alla säkert undrar är hur du hanterar nedgången och om du säljer av, eller viktar om till följd av senaste utvecklingen?
Marcus: Hej! Jag har köpt ett par miniposter i befintliga innehav, men inte gjort något stort. För svårt att tajma sådana här snabba rekyler.

Denka: Hej, är relativt ny vad det gäller aktier. Hur länge kan eller brukar en sån här nedgång pågå och hur bör man agera? Jag är långsiktig 20-30 år. Mvh Denka
Marcus: Hej! En tredjedel av uppgångsfasen tror jag. Den vanligaste rekylen eller korrektionen på börsen är 5-10 procent och där är vi nu, men enstaka gånger faller det 40-50 procent också. Som långsiktig investerare är det ofta bäst att behålla det mesta av aktierna genom hela nedgången. Alltför ofta är tajmingen för svår för att det ska löna sig sälja och sen köpa tillbaka.

Anton: Hej Markus! Jag sitter på cirka 60 procents kassa och det känns som det kan vara läge att börja använda den. Hur skulle du använda den i detta läget? Kan tillägga att jag är 22 år om det ändrar perspektivet.
Marcus: Hej! Köp lite varje månad under resten av året. Vänta i tio år. Sen har du säkert gjort en riktigt bra affär.

Bernt: Hej Marcus, mitt största innehav i dag är Investor. Aktien passerade stödet vid 501 kr nyligen och har fortsatt nedåt. Kan du se var nästa stöd för aktien ligger?
Marcus: Hej! Vid 482 kr finns MA200-trenden och runt de nivåerna borde det bli en uppstuds. Där är B-aktien nu. Men om panik råder fungerar ingen teknisk analys, då säljer folk oavsett eftersom börspsykologin har ändrats.

Kalle: Hur länge tror du denna nedgång kommer att försätta?
Marcus: Spontant borde det vända nu, men jag har ingen egentlig aning. Vi såg ingen tydlig toppformation, utan det är bara en rejäl vändning av flöden från börsen. Det luktar mer rekyl än långsiktig nedgång, men vi kan aldrig vara säkra.

Raceman: Hejsan! Nu rasar det överallt. Köpläge hos de som rasat mest, eller vad tycker du?
Marcus: Hej! Inte generellt, men om du hittar något som passar bra in i din portfölj när det gäller bransch och risker i övrigt och där framtiden långsiktigt ändå har trenderna på sin sida, så är det nog köpläge.

Anonym: Hallå! Jag har panik. Jag har belånat vårt radhus för att köpa aktier. Köpt för över 2 miljoner i stora bolag. Har nu blivit av med över en kvarts miljon. Hur ska jag göra? Jag får panik. Vill inte behöva sälja huset. Hjälp mig!
Marcus: Hej! Jag har ingen aning vilken dag det vänder upp. Har du belånat huset är det marknadsvärdet på det som du inte vill se rasa för då hör banken av sig, ännu ett tillfälligt ras på börsen lär inte vara något hot i närtid.

Andreas: Hej Marcus, är det läget att köpa Alfa Laval? Eller Latour, Svolder eller Investor? Är det förfarandet för dyrt?
Marcus: Hej! Klart billigare nu, men inga fyndnivåer kanske då investmentbolagens aktier generellt inte fått högre rabatt. Alfa Laval känns inte särskilt dyra utan lockar, även om första halvåret lär innehålla en svacka i efterfrågan.

Gunnar: Finns det några aktier bland de som du har i Hernhags utdelare, månadsbrevet, som du skulle rekommendera att man säljer av om man förväntar sej en längre nedgång
Marcus: Inte direkt. Tror du på långsiktig nedgång handlar det mer om att sälja det som börjar lägga sig i långsiktigt fallande kurstrend. En vecka med hicka på börsen förändrar inte så mycket, som jag ser det.

GW: Prövar igen, försökt flera gånger utan att lyckats. Tycker om utdelningsaktier men skulle vilja ha någon mer med månads- eller kvartalsutdelning. Har Lundin Petrolium i dag. Kan du rekommendera några fler att passa på att skaffa sig nu när börsen verkar störtdyka?
Marcus: Stora bolag som ger kvartalsutdelning på Stockholmsbörsen är bilsäkerhetsbolaget Autoliv, investmentbolaget Creades, fastighetsbolagen Klövern, Kungsleden och SBB, gruvbolaget Lundin Mining och oljebolaget Lundin Petroleum. Jag tycker med det sagt inte att utdelningsfrekvensen ska stå högt upp på listan med köpkriterier alls, men visst är det trevligt med regelbundna kassaflöden. För månadsutdelare får vi leta i Nordamerika.

David: Hej! Köpte Africa Oil för cirka tre år sedan efter att ha läst en artikel i Di där de ansåg att det var chans till kursdubbling. I stället har kursen halverats sedan dess. Vad tror du om bolagets chanser på fem års sikt?
Marcus: Hej! Jag kan inte bedöma dem specifikt, men alla prospekteringsintensiva bolag har mycket hög risk. Håll därför nere positionerna där.

Bengan: Hej. Nu har vissa bolag blivit riktigt billiga, Stockvik p/e 6, Intrum p/e 8,5. Varför slänger man ut billiga bolag ur portföljen? Man säger att det inte finns gratis pengar på börsen. Men nu är det nära.
Marcus: Hej! Ja, det ser väldigt billigt ut, men om det kommer sämre tider eller om marknaden ser en större risk vet jag inte. Något finns där som drar ned värderingen. Främst finanssektorn är svår att analysera på djupet, vad finns det egentligen för systemrisk och annat under motorhuvarna på de finansiella fordonen, så att säga.

Amatören: När jag tittar på SVT:s börsskärm/översikt så finns där en rubrik ”Samhällsnyttiga tjänster”. Min fantasi räcker inte till för att klura ut vilka värdepapper, som döljs där! Jag är troligen ej ensam om att gå bet här, då tillfrågade vänner gärna passar på frågan…..!! Hoppas du kan reda ut begreppen, tack! Med vänlig hälsning!
Marcus: Jag tror det är ”utilities” de menar och där finns bara Etrion och Arise. Men rätta mig om jag har fel.

Oskar: Använder du något TA-program för att ta beslut om dina köp?
Marcus: Nej.

Ellot: Godmorgon Skägget, är det nu man ska använda sin kreditlina? Hur bör en ovan kredittagare tänka?
Marcus: Hej! Jag tycker inte vi ska köpa mer för belånade pengar, även om det kanske lönar sig långsiktigt. I de flesta fall innebär hävstänger att riskerna stiger och har man då otur blir det riktigt illa. Bättre vänta tills vi ser en tydligare konjunkturuppgång och gasa då i stället.

Undraren: Om man ska följa det du ofta säger så borde väl samhällstrenden nu vara sjukvårdsföretag, sjukvårdsfastigheter och medicinföretag, men det tycks inte gälla heller?
Marcus: Det finns små forskningsbolag som tokrusat på börser utomlands i hopp om botemedel mot coronaviruset, men oerhört många stora bolag forskar också. Generellt är ett vaccin inte en långsiktig kioskvältare för de stora bolagen, så kurserna lyfter inte direkt på att de håller på att ta fram något.

Torr krut: En lingvistiskt fråga till dig som författare. ”Torr krut”, vet du något om själva uttrycket, när började man använda det i investeringssammanhang? Säger du det själv? Procentuellt hur mycket torr krut har du nu i dessa tider?
Marcus: Jag skulle säga torrt krut och jag har några procent av portföljen. Varifrån uttrycket kommer vet jag inte exakt, från krig strax efter medeltiden antar jag, kanske 1600-talet.

Torrt krut: Följdfråga på ”torr krut”, vad betyder torrt krut? Att man har pengar i portföljen som inte ligger i aktier? Ursäkta frågan, det kanske är helt uppenbart?
Marcus: Ja, torrt krut betyder att man har likvider redo att köpa aktier för. Kan också kallas för krigskassa.

Tom.: Hej! Jag fattar inte det där med listor över mest köpta och mest sålda aktier. Det måste väl vara ett nollsummespel? Köper nån måste väl nån annan sälja, och tvärtom?
Marcus: Ja, fast inte hos en enskild bank eller nätmäklare. De kan mäta vad kunderna gjort och se att vissa aktier är de mest nettoköpta. Då vet vi att andra aktörer på marknaden nettosålt aktierna till dem, det är riktigt. Nordnet och Avanzas uppgifter visar därmed på hur småsparare agerar i olika lägen, för de har många sådana kunder.

Jonathan: Hej Skägget, vilka svenska bolag tror du tar mest stryk under den fortsatta virusutvecklingen, efter resebolag som till exempel SAS?
Marcus: Hej! Internationell handel som verkstadsindustri (Autoliv) och teknik som Hexagon och Amazon. De och flygbolagen är strykpåsarna, men det är också där det lär studsa upp mest när det är över.

Ola F: Dina tankar kring Collector? Hur tycker du att jag ska göra? Köpa för 10 kr, eller sälja allt?
Marcus: Ingen favoritaktie, men har du hängt med så här långt kanske du ska teckna. En mellanväg är också att sälja en del av teckningsrätterna och använda likviderna därifrån till att teckna nya aktier för.

säljinte: Vad är din opinion om guld, bear etf-er, vix som en försäkring mot längre nedgång?
Marcus: Guld är helt klart en värdebevarare man kan ha. Hävstångsinstrument är däremot inget på lång sikt.

Lotta: Hej Markus! Hur stor är handeln från ”privatpersoner” på börsen? Är det mindre handel som får kurser att rasa, för det är dåligt med köpare, eller är det de stora ägarna som säljer stora volymer, eller robothandel?
Marcus: Hej! Pensionsbolag, stiftelser, aktiefonder styr mer än privatpersonernas handel, även om den sistnämnda gruppen spelar roll i främst de minsta aktierna.

Henrik: Diversifiering mot infrastruktur likt Brookfield Infrastructure och Renewables. Finns det alternativ nu när det inte går att köpa dessa två, eller hur ska jag komma runt stoppet?
Marcus: Tror det går att handla via Nordnet. Annars deras ägare Brookfield Asset Management, den går att handla överallt.