I veckans aktiechatt tipsade Marcus Hernhag om tre bra aktier till reapris efter raset. Dessutom berättade han hur han agerar i turbulensen. 

Johan: Hej Marcus! Är det några aktier som du tycker hör hemma på rea-hyllan nu eller i skyltfönstret, och som du sneglar på? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Intrum känns klart billiga, även om det är svårt att bedöma de underliggande riskerna i inkassoverksamheter i olika länder. Skolbolaget Academedia ser rätt billiga ut också. Skogsbolaget Stora Enso lockar allt mer på de här nivåerna.

V: Hej! Hur agerar du när börsen faller? Sitter du stilla i båten eller säljer du av?
Marcus: Hej! Jag har nettoköpt lite grann de senaste veckorna. Bure och Neste är nya innehav. Det tillför tillväxtaktier samt förnyelsebart bränsle.

Tanga-Tony: Hej Markus. Hur många procent likvider har du i dagsläget?
Marcus: Hej! Åtminstone 1,7% är i kassa. I nödfall gör jag nyinsättningar till spardepåerna.

David H: I förra veckans chatt angående rådande börsturbulens så skrev du att du anade att ”det luktar rekyl”. Står du fast vid den hållningen nu en vecka senare eller gör du en annan bedömning nu?
Marcus: Rekylen kom som på beställning i början av den här veckan, men nu är vi i en andra nedgångsvåg. Jag tror inte det är över än.

Hans: Vilka bolag hade du gått in idag eller eller inom det närmaste framtid,om du haft 1 miljon i kort krut?
Marcus: Beror helt på sparande och portföljen i övrigt. Är det några bolag som går bra nu är det Sinch och Fortnox, men är det något som har bra bredd och någorlunda hygglig direktavkastning är det Investor. Istället för högriskaktier ligger investmentbolagen bra till om man vill sova gott om natten.

PA: Hej! Förra veckan skrev du lite om torrt krut och krigskassa. Hur stor kassa tycker du man bör ha i förhållande till sina placeringar?
Marcus: Hej! För de flesta räcker det med ett fåtal procent. Ju mer långsiktig och/eller passiv du är ditt sparande du är desto lägre kassa.

Kjell Öhman: Hej Marcus! Har några Kinnevik i portföljen. Hur ser du på företaget nu när man slopar utdelningen?
Marcus: Hej! Jag gillar fortsatt Kinnevik, men nu som en tillväxtaktie/chansaktie. Zalando och ett gäng små e-handelsrelaterade innehav är en stor del av portföljen.

Dj Kecke: Hej! Veoneer tycks vara ett bottenlöst bolag.. Hur ser Du på bolaget? Efter den senaste ”urblåsningen” känns det som en nyemission blir svår att lyckas med. Finns det riska att bolaget inte överlever fram till dess att man kan få till en god försäljning och intäkter???
Marcus: Hej! Veoneer är jag säker på överlever, men jag vet inte hur djup svackan blir. Långsiktigt väntar stora order, men kortsiktigt tar det lång tid att ta fram och få in ny teknik i nya bilmodeller. Bara för att aktien går ned är inte bolaget nödvändigtvis så mkt sämre än tidigare. Däremot är förväntningarna allt lägre.

IG: Hej. Tror du att virusskräcken kommer att påverka direktavkastningen i år.
Marcus: Hej, i takt med att aktiekurserna faller stiger direktavkastningen. Däremot kommer inte utdelningarna är påverkas än, men de kan komma att sänkas här och där framöver om bolagen tappar mycket vinst under första halvåret.

Peter: Hej! Spiltan Högräntefond, hur pass trygg är den i ett börsklimat som detta?
Marcus: Hej! Allt är relativt, men för att vara en räntefond är ju risken och potentialen hög. Det visar sig i orostider genom att fonden backat lite senaste månaden. I de flesta normala marknadslägen är det däremot en rikigt bra fond.

Erik: Hej Marcus, Gör ett nytt försök, vilket omsorgsbolag bedömer du som intressantast på lång sikt? Hur ser du på på branschen, megatrender i all ära men vinstmöjligheterna måste ju också finnas?
Marcus: Hej! Jag tror att Ambea ligger rätt bra till med efterfrågan på deras vårdplatser/boenden.

Henrik: Hej Marcus! En sak jag funderat på med anledning av senaste tidens coronavirusoro. Alla rutinerade placerare vet att man inte skall vara på börsen om man har kort sparhorisont. Man skall vara långsiktig och behålla innehaven eller köpa istället för att sälja vid nedgångar. Trots detta så har den senaste tidens kraftiga börsnedgångar till stor del drivits fram av mycket stora institutioners försäljningar via automatiserade system, så kallade börsrobotar. Varför är inte dessa robotar programmerade för att ha en lång sparhorisont? De stora försäljningar som dessa robotar drar igång blir ju kontraproduktiva genom att de skapar större nedgångar än vad som är motiverat, vilken skulle kunna skapa en för alla utom blankarna lika skadlig som meningslös störtspiral nedåt. Borde kanske börsrobotarna förbjudas och ersättas av kunniga handlare med förmåga att ha ett längre och med mer balanserat perspektiv?
Marcus: Hej! Trots allt har ju institutioner och fonder behållit det mesta av kapitalet. I de flesta fall handlar det om att man säljer lite här och där i portföljen, pga neddragning av portföljrisk eller uttag ur fonden etc. Om alla gör det samtidigt som rasar kurserna trots att de flesta ändå är rätt fullinvesterade i aktier. Börsrobotar och människor kan agera så olika så jag har svårt att generalisera och säga att det ena är bättre än det andra. Regleringar gör sällan saker bättre.

David : Hej! Varför faller ett Securitas så kraftigt i relation till annat som är mer konjunkturkänsligt? Ha en fin dag!
Marcus: Hej! Det är lite märkligt, jag vet inte om nedgången där enbart beror på börsens allmänna nedgång och oro. Det borde vara en stabil aktie.

Lina: Hej! Skulle du köpa Industrivärden i dagsläget? Lina
Marcus: Hej! Investmentbolag med substansrabatt har ju alltid något lockande över sig.

Joppe: SAS tar ordentligt stryk. Kommer staten rädda bolaget om det blir riktigt j–ligt
Marcus: Staterna i ägarled ställer säkert upp om det blir nyemission. Obegripligt de inte säljer när de har chansen.

Nn: Hej! Vid vilken nivå tycker du Realty income är intressant som köp igen?
Marcus: Hej! Tittar vi på bottnar och toppar i kursgrafen är nivåer mellan 60-70 dollar intressanta för Realty Income. Men direktavkastningen på 3,5% är lägre än de 4-5% som rått historiskt, frågan är om de nivåerna kommer tillbaka.

Simme: Hej Marcus! Vad tror du om Fondplattformen Savr? Jag övervägar att flytta mitt sparande i aktiva fonder dit
Marcus: Hej! Prova. Utbudet och tjänster i övrigt skiljer sig åt mellan plattformarna, men SAVR är ju billigast.

Mathias: Hej! Jag månadssparar till pensionen som infaller senast om 37 år. Jag kollar således på bolag med fina framtidsutsikter. Veoneer har tagit ordentligt med stryk av Corona(-35%), värt att lägga i korgen och ruva på för en obestämd framtid?
Marcus: Hej! Veoneers fallande trend gör att vi nog ska ta det försiktigt där kortsiktigt. Sett på fem års sikt är det däremot ett framtidsbolag. Ska man satsa på aktien nu ska det vara en liten post i portföljen.

Funderaren: Hej Marcus! jag funderar starkt och låna ca 1 milj på min fastighet som inte är belånat och köpa aktier för. Med dagens låga räntor borde det väl bli en mycket bra affär på ett par års sikt nu när börsen har gått o ner.Eller vad säger experten?
Marcus: Hej! Så länge du håller dig lågt belånad så du klarar en nedgång på bostadsmarknaden borde det löna sig att ta lån billigt där och köpa aktier. Direktavkastningen på börsen är minst dubbelt så hög som låneräntorna, kanske mer beroende på vad du köper för aktier. Positivt kassaflöde från första året med andra ord. Med det sagt är lånefinansierade köp inget för alla precis, fortsätter aktierna ned känns det ju jobbigt. Små kompletterande lån är därför snarast min utgångspunkt om man alls ska belåna bostaden för aktieköp.

Daniel: Hej! Är 23 år och ska börja pensionsspara. Vilka 10 aktier skulle du kunna rekommendera för ett långsiktigt pensionssparande?
Marcus: Hej! Investmentbolagens aktier som grund och sen de bästa utdelningshöjarna ovanpå det. Allt från Investor och Bure till Hexagon och Nibe i kursrekyler nedåt.

Fredrik: Hej Marcus. SCA eller Stora Enso? Och vilket förespråkar du i dagsläget, breda indexfonder eller högavkastande aktier för att få bästa utväxling när börsen vänder upp?
Marcus: Hej! Stora Ensos direktavkastning lockar klart bäst just nu. Index lär nog fjädra upp mer än aktierna med högst direktavkastning när det vänder och det beror på konjunkturkänsligheten i de stora verkstadsbolagen. Allra bäst lär det studsa upp i tillväxtaktier, men där är ofta också nedsidan relativt stor när det blir oro på börsen.

Börje: Du har på senare tid börjat nämna Fortum igen. Är kolkraften på väg bort?
Marcus: Det kan vara så nu när Fortum ifjol ökade ägandet i Uniper och har klart mer makt i bolaget.

Jo: Handlar du själv med USA aktier med en svensk mäklare eller med en amerikansk?
Marcus: Jag handlar via Avanza.

Pensionären,: Hejsan, vad tror du om Assa Abloy o Securitas nu, läge för bottenfiske?
Marcus: Hej! Långsiktigt öppnar det sig nog bra lägen där nu. Svårt att se var det vänder mer kortsiktigt.

Anders B: Hej Marcus! Många bolag har nu presenterat sina bokslut och samtidigt redovisat föreslagna utdelningar. Kan den nuvarande börsoron med stora kursfall påverka de kommande bolagsstämmorna att sänka de föreslagna utdelningarna?
Marcus: Hej! Inte börsoron nej. Däremot om resultatutvecklingen blir så svag under första kvartalet att bolagen får problem kan ett bolag ändra utdelningsförslaget till årsstämman. Yttest sällan har jag sett det, tror bara det är i Fingerprint som ett lagt förslag ändrats av styrelsen innan stämman.

Aktiepensionären: Hej Marcus! Vad tycker du om Svolder? Du brukar nämna dom som ett lämpligt Investmentbolag.
Marcus: Hej! Ja, Svolder är ett bra alternativ till småbolagsfond.

Konny: Hej Marcus, tack för superbra chatt och böcker! Har idag en utdelningsportfölj med 10-15 aktier med en direktavkastning på runt 4%, men känner att jag har svårt att ha tid att bevaka alla bolagen. Funderar på att gå över helt på Xact högutdelare istället. Reflektioner? Risker?
Marcus: Hej! Det kan funka det också. Det är en bra indexfond som ger utdelning och riskspridning. Kostar bara en liten slant varje år i förvaltningsavgift.

Henrik: Hej Lundbergs har backat lite från toppnivåerna, vad tror du om att köpa in sig lite då då när det dippar, nu och framöver? Jag har även en fråga när det gäller Xact högutdelare. Vet du hur korrelationen mellan utdelningarna i innehavet korresponderar med kursutvecklingen. Kursen rör ju sig oberoende men stiger den 1:1 i förhållande till utdelningen på sikt? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Att öka i Lundbergs lönar sig säkert på sikt även om inte är någon substansrabatt än. Xact Högutdelande rör sig i kurs i takt med värdet på innehaven. Vilket direktavkastning det blir kommer att förändras över tid, jag ser ingen tydlig koppling mellan utdelningsnivåerna och NAV-kursen på fonden. Det blir alltid totalavkastningen från innehaven som styr hur fonden avkastar.

guld: Hur stor andel av portföljen ska man ha i guld nu, enligt dig?
Marcus: Vill du ha en värdebevarar på flera decenniers sikt är guld ett alternativ. Går också att ha som motvikt och riskspridning på kortare sikt. Jag tycker inte man ska ha mycket alls i guld egentligen, men det är svårt att säga en exakt procentsats.

Aktieportföljen
Vi byter fastigheter mot konsulter i portföljen
Chatt
Hernhag: Fyra gröna favoriterOch "en aktie jag skulle köpa om den fanns på börsen"
Foto: istockphoto
Valuta
Danske: Kronan blir svagare i år"Svensk inflation har redan toppat"
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan på plus
Foto: istockphoto
Försäkring
Här är bästa bilförsäkringen
Placera
Kapitalförvaltaren: 2021 ett exceptionellt år för aktierMen mer normala trender nästa år
11/6
Trading Direkt om inflation med Sarwe och Bratt
Aktier
Veckans mest blankade aktier i Sverige
Foto: Copyright (c) 2018 Vytautas Kielaitis/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Deutsche Bank: Inflationen en tidsinställd bomb
USA
Strategichefen: Hög inflation i USA längre än många tror
Analys
"Påtaglig försäljningstillväxt för Nilar framöver"Carnegie inleder med köp
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekar
Portföljen
Köp av bostadsbyggare lyfter portföljen
Aktier
DNB stuvar om i modellportföljenTvå aktier ut – en ny in
Foto: Anders Wiklund/TT
Emission
Knowit tog in halv miljard
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekobrott
Elva åtalas för grova insiderbrott inför Collectors vinstvarning
Inflation
Analytiker: Hur övergående är inflationen?Högsta på 29 år
Foto: Shutterstock
Sektor
Här är de hetaste sektorerna på Wall Street
Bostad
Hemnet: Såldes bostäder för rekordbelopp i maj
Foto: Copyright (c) 2019 ShutterstockProfessional/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
USA: Högre inflation än väntat
Amortering
FI: Amorteringskravet påverkar hushållen olika
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inflationen
Inflationstakten lägre än väntatAnalytikerna: Ingen större dramatik
Aktie
Analytiker positiva till Sinch miljardförvärv
Fonder
Spararna tankar SverigefonderMen även bland- och räntefonder lockade i maj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar