Chatt I fredagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilken tillväxtaktie han tror mest på under de närmaste åren. Han tipsade också om tre aktier för en långsiktig portfölj, en basaktie, en tillväxtaktie och en bubblare.

Fredrik: Tjena Marcus! Vilka tre aktier bas, tillväxt och bubblare skulle du peka ut och lägga i en långsiktig portfölj 20 år?
Marcus: Hej! Hygienprodukternas Essity får bli basaktien och IT-bolaget Hexagon tar tillväxtsegmentet. Båda bolagen har sannolikt två goda decennier framför sig, men vi måste ändå våga ompröva vårt investeringsbeslut då och då under den tiden. Som bubblare väljer jag VNV Global, som har ännu högre tillväxtpotential och risk än Hexagon, men inom flera olika andra områden.

Liam: Hej Marcus! Vilka tillväxtaktier och sektorer tror du mest på närmaste åren? Behöver inte vara utdelningsaktier.
Marcus: Hej! En favorit som rasat i kurs från skyhöga nivåer är Cellink, verksamhet inom biobläck.

KS: Hej! Vilket investmentbolag rekommenderar du just nu? Är inte många väldigt dyra?
Marcus: Hej! Det börjar bli lite bubbelkänningar gällande investmentbolagens aktier nu. I alla fall om vi tittar på värderingarna i absoluta tal. Kanske är det så att värderingarna kommer att vara en viss premie i genomsnitt, ungefär som rabatterna försvann efter 2000-talet och blev premier gentemot substansen inom fastighetsbolag under 2010-talet. I så fall får vi inte vara rädda för investmentbolag där kursen står högre än substansen, även om det tar emot att köpa nu. Tre rätt billiga investmentbolag är Spiltan, VEF och VNV. Där får vi lite rabatt i alla fall.

Karin: Hej! Det finns ett förslag om hårdare beskattning på ISK. Jag har nyligen fört över allt sparande från depå till ISK. Nu fick jag lite kalla fötter… Har jag gjort något tokigt? Rör sig om värden på cirka en miljon.
Marcus: Hej! Jag har svårt att se att det ska gå igenom. Vi har haft en icke-socialistisk majoritet i riksdagen sedan 2006. Kan bara förhandlingar och koalitioner gå i samma riktning är det nog ingen fara för någon större skattehöjning. Oavsett är beskattningen mycket låg nu så länge räntorna är låga.

Christina: Hej Marcus. Vad tror du om bolaget Checkin.com? Aktien har ju rusat senaste veckan men nu kommit ner en del. Jag köpte en liten post i går på 93 kr men får idag kalla fötter när den fortsätter ner. Vid vilken kurs är den köpvärd tycker du?
Marcus: Hej! Jag kan inte värdera aktien, men utifrån informationen som fanns vid introduktionen var 15,50 kr en rimlig kurs. Frågan är marknaden verkligen är smartare än bankirerna när det gäller värderingen denna gång. Allt över 30-40 kr känns mycket dyrt.

Alias: Hej! Jag fick tilldelning i Linc och köper gärna mer för långsiktigt ägande. Men det tar emot att köpa 1 kr för 1.50 kr. Är premien motiverad eller ska man ha is i magen tills aktien handlas med rabatt?
Marcus: Hej! Premien är nog här för att stanna. Men blir det en temporär motgång för något innehav kan långsiktiga börja öka i den kurssvackan kanske.

Sixten: Hej! Är du insatt i SES, Scandinavian Enviro System? Det verkar ju vara en vettig placering.
Marcus: Hej, jag kan inte bolagets verksamhet, men de går med förlust sedan många år och har ännu bara minimala intäkter. Svårt i det skedet säga att hur vettig placeringen är. Generellt sett undrar jag om något bolag någon gång lyckats utvinna något ut gamla däck med lönsamhet. Däckåtervinning är svårt och jag skulle inte ta i det med tång, men för miljöns skull vore det säkert bra om bolaget lyckades.

Johan: Har du något tips på bra preferensaktier?
Marcus: Heimstaden Pref börjar se lockande ut igen. Direktavkastningen har klättrat över 6 procent tack vare kursnedgången.

JG: Hej! De ”gröna” bolagen har inte gått så bra som man förväntat sig och fonder som Handelsbanken Hållbar Energi, Robur Transition Energy och aktier, till exempel Azelio och Climeon, ligger minus sedan årsskiftet, är inte detta framtidsplaceringar?
Marcus: Hej! Jo, men ingen sektor går upp på börsen hela tiden. Månader och år av sämre kursutveckling hör till även om det är framtidsaktier. Med tanke på kursrusningen i till exempel Azelio är lite nedgång inget oväntat. Aktien är svårvärderad innan intäkterna verkligen kommit igång.

Lisa: Borde man köpa mer Kinnevik IL utifrån nuvarande kurs? Hur har du gjort?
Marcus: Kinneviks substanspremie på 25 procent fick mig att backa, så jag köpte Tele2 B istället i slutet av maj. Plus lite i Bahnhof, som ger lite annan exponering inom bredband och webb samt en högre tillväxttakt.

Lena: Hej! Jag fick tilldelning i cedergrenska. Det rasade i premien. Jag har tilldelningen kvar. Vad anser du om det? Öka? Sälja? Behålla? Tack!
Marcus: Hej! Köpte du för att sälja direkt ska du göra det. Tecknade du för att bli en långsiktig investerare i ett tillväxtbolag i skolsektorn ska du behålla och möjligen börja öka framöver.

MH: Hej Marcus! Vad händer om man inte ägde några Kinnevik aktier före utskiftningen och nu köper teckningsrätterna? Blir de senare Zalando-aktier som för Kinneviks ägare?
Marcus: Hej! Javisst, det spelar ingen roll hur du får inlösenaktierna, de blir Zalando oavsett. Kan du dessutom snappa upp dem med lite rabatt är det ännu bättre, men omregistreringsprocessen från Sverige till tyska börsen kanske tar en viss tid och då kan du inte handla med dina nya Zalando-aktier. Det är en viss liten risk, men lika för alla.

essge: Hej! Vad tycker du om erbjudandet från Corem att byta pref till D-aktier? Plus och minus för byta respektive behålla pref-aktierna.
Marcus: Hej! Jag tycker inte det är värt risken för alla som har Corem Pref att byta till D-aktien. Visst ökar det chansen att bolaget ska få högre kreditrating, men det är ändå en annan placering med högre risk än preferensaktien.

Krister: Hej Marcus! Jag vill investera i råvaror på ett enkelt sätt. Läste i din utmärkta bok ”Tillgångarna som gör dig rik” om SEB:s och Handelsbankens råvarufonder men de verkar vara nedlagda?
Marcus: Hej! Ja, det är ju lite typiskt att när vi väl står inför ett nytt decennium av stigande råvarupriser så har fonderna omgjorts eller gått ihop med annan fond. 2000-talet var bra för råvaror och 2020-talet kan också bli det. Med det sagt, jag hittar inga bra alternativ nu i hasten, men ska kolla på det framöver.

Marie: Hej, hur ser du på Corem Property Groups erbjudande om inlösen av pref-aktien mot att erhålla D-aktien i stället? Jag önskar en så stabil placering som möjligt.
Marcus: Hej! Då ska du behålla preferensaktien.

Claesson: Kan halvledarjätten TSMC vara något för den långsiktige? Vilka andra alternativ ser du på den marknaden?
Marcus: Ja, det kan de. Nederländska ASML är också intressanta när det gäller sånt chip.

Wille: Tele2, -8 procent direktavkastning. En bra ”obligation”?
Marcus: Hej! Och räknat på ordinarie utdelning är direktavkastningen drygt 5 procent. Tele2 B känns som en ”obligation”, även om risken förstås är högre än för riktiga obligationer.

ISK-nybörjare: Hej! Är ISK att föredra jämfört med aktiedepå även när man köper fonder? Jag tänker specifikt på Spiltan Investmentbolag.
Marcus: Hej! Ja, aktiefonder lönar sig sannolikt i ISK jämfört med aktiedepå.

Sylve Andersson Boxholm: Hej.Jag fick ett erbjudande om 0,88 stamaktier av serie A i Corem mot en A-aktie i Klövern AB. Ska jag acceptera erbjudandet och i så fall varför? Mvh Sylve
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. Budet är rimligt och bolagens portföljer går bra att slå ihop så det blir stordriftsfördelar.

Jp: Hej Marcus, vad ser du som den största risken gällande Evolutions tillväxt? Potentialen verkar ju enorm även fortsatt om man ska tro det man läser. Är det rimligt?
Marcus: Hej! Det är rimligt att de över flera år växer med 20-30 procent om året, även om oväntade saker kan få tillväxten att stanna in. Svårt att komma på vad det ska vara, det känns som att utökade politiska regleringar och skatter är ett av de främsta hoten även om det är litet. Konkurrenterna verkar inte kunna komma ikapp.

Waldemar: Hej Marcus! Du har ju finska Fortum om jag förstått saken rätt. Aktien har gett god direktavkastning över tid. Elkonsumtionen antas öka betydligt. Anser du Fortum vara en god långsiktig placering, även om den blivit dyrare? Annat bolag som man borde tänka på med beaktande av ökad elförbrukning?
Marcus: Hej! Fortum har de senaste 20 åren vänt ned varje gång kursen klättrat över 20 euro, men denna gång är bolaget annorlunda och tiderna likaså. Bra att behålla en tag till, långsiktigt känns verksamheten i Ryssland som enda riskmomentet egentligen.

Bobo: Hej, hur ser dina tankar ut för Storytel och Embracer för innevarande år? Nästa år?
Marcus: Hej! Bolagen lär fortsätta att växa snabbt och aktiekurserna lär svänga längs sina fleråriga kurstrender.. Troligaste trendriktningen är uppåt.

Daniel: Hej! Vad tror du om Millicoms framtid? Kan aktiekursen återhämta sig till tidigare höga nivå?
Marcus: Hej! Steg för steg kan de nog det, även om jag inte imponeras av bolagets 10-åriga utveckling.