Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre aktier att lägga under julgranen. Han berättade också vilka hans senaste affärer på börsen varit. Dessutom pekade han ut tre aktier att ha lite extra koll på framöver. 

Dennis: Hej, jag tänkte fixa julklapp till min flickvän. Jag tänkte någon av dina nybörjarböcker och 3-4 investmentbolag och sedan några stabila bolag. Vad tror du om detta och har du tips på några bolag?
Marcus: Hej! Så trevligt. Vad sägs om Axfood, Tele2 B och Alfa Laval. De första två har varumärken hon känner igen och Alfa har energieffektiva produkter inom industri. Alla tre aktierna har stabila utdelningstrender.

Saxsin52: Hej Marcus! Jag undrar vad som är så bra med Tele 2 som du många gånger rekommenderat till dem som vill ha säkra investeringar. Tittar man på aktien så är den i dag på samma nivå som 2007 och de senaste fem åren har den ju bara backat?
Marcus: Hej! Tele2 har haft stora engångsutdelningar efter att de sålt av verksamheter utanför Sverige och Baltikum. Därför är aktiekursen missvisande när det gäller att döma bolagets prestationer på 10-15 års sikt. Det jag gillar med Tele2 är renodlingen mot reala tillgångar och digital infrastruktur. Tryggheten i att veta att samhället alltid kommer att behöva allt mer av sånt framöver och att det kommer att ge trygga kassaflöden.

Eddie: Hej Marcus, vi går in i en lågkonjuktur nu och under 2023. Hur ställer du om i din portfölj. Vilka säljer du/ vilka köper du och varför?
Marcus: Hej! Jag har aldrig haft så mycket cykliskt inom basindustri och verkstad, så jag har inte sänkt risken där netto. Jag köpte Alfa Laval som ändå verkar gå bra och sålde av en del i Southern Copper då kursen återhämtade sig, dollarn är stark och konjunkturen är lite svajig. Jag har dessutom sålt av några fastighetsaktier, Castellum i Sverige och Realty Income och WPC i USA för att göra portföljen mindre räntekänslig och ta hem lite tillgångar i dollar. De flesta av mina innehav är stabila nog att hantera lågkonjunkturer så jag försöker inte tajma sådana i någon särskild utsträckning.

Björne: Hej Marcus och tack för en intressant chatt. Sitter och ruvar på om det är värt att göra några nya inköp i tider som dessa, som känns mycket osäkra. Kanske avvakta en bit in på 2023? Hur ser du på situationen, och har du något eller några svenska bolag som är värda att bevaka, och kanske göra mindre och flera köp över det närmaste 3-4 månaderna? Tacksam för tips.
Marcus: Hej! Utbildaren BTS är ett långsiktigt intressant fall, tycker jag. Även Intrum är spännande, även om det är lite högre risk och mer osäkert läge. Kursen är mycket pressad för de tagit olika kostnader som inte påverkar kassaflödet. Evolution är fortsatt värd sin risk och har kvar potentialen. Aktien har bottnat och vänt upp som det ser ut.

Erik: Har Du gjort några köp och sälj under veckan?
Marcus: Jag sålde det sista i Tectona/Cardeon i veckan. Ett litet innehav som inte levererat och nu finns det i vart fall mer handel i aktien så det alls gick att sälja. Jag har även bytt mina två Brookfield-bolag där jag sålt företagsformen LP och köpt motsvarande i Corp, som motsvarar aktiebolag. Detta för att undvika risken för straffskatt etc framöver. Nya skatteregler i USA. Jag har med andra ord ungefär samma exponering mot samma bolag, men via nya bättre aktier.

Johan: Hej Kinnevik får säljrek idag. Vad är din syn på aktien?
Marcus: Hej! Det finns flera spännande tillväxtbolag i deras portfölj. Jag tror ändå att de på nåt vis tappat stinget när de investerar i det stora gröna stålprojektet. Det är utanför deras kärnkompetens och fokusområden. Jag är lite mer skeptisk till Kinnevik nuförtiden än tidigare.

Sven: Hej ! Anser du att det är tid nu att gå ”All In” med kapital nu eller köpa lite då och då?
Marcus: Hej! Jag svarar alltid att man ska köpa då och då. Statistiskt sett lönar sig allt på en gång, även om det förutsätter att man inte får panik eller har alltför stor otur.

Ulrika: Hej Marcus! Vad är din syn på SBB efter storaffären som blev känd i veckan? Har risken i bolaget minskat eller hur ser du på det?
Marcus: Hej! Risken har minskat rent finansiellt. Sen handlar ju mycket om SBB balansräkning och att den stärks, men säljer du 49 procent av en mångmiljardportfölj efter andra fastighetsförsäljningar kommer intjäningen också att minska.

Erik: Hur tror du flödena kommer se ut när Brookfield spin-offen sker. Finns det inte potential för rätt stora kursrörelser om ”stora spelare” vill möblera om sina innehav?
Marcus: Jo, det gör det i viss utsträckning. Frågan är bara när och hur.

Morgan: Hej. Såg att du var intresserad av Brookfield Renewables avknoppning. När och hur? Tacksam om du kan ge mig information! Trevlig helg.
Marcus: Hej! Avknoppningen sker nu i december. Jag vet inte när vi ser nya aktien på våra depåer.

Bengt: Varför faller Ctek så mycket. De har ju bra produkter och ligger verkligen i tiden med batteriladdare? Är de kanske köpvärda nu ? Bengt
Marcus: Hej! CTEK:s försäljning per aktie minskat kvartal för kvartal (särskilt organiskt) och även vinsten går det lite trögt för. Jag ifrågasätter hur bra bolagets produkter och förmågor egentligen är, för deras bransch borde ha guldläge.

Erik: Hur tror du framtiden ser ut för vätgasaktier?
Marcus: Det borde se ljust ut, men många har nästan inga eller inga intäkter alternativt bara förluster. Etablerade spelare är det ont om. Det är ändå värt att hålla koll på Permascand för deras produkter för elektrolys av vatten. Vätgas behöver nämligen utvinnas från vatten via elektrolys.

Mats: Hej. Skatten på ISK/KF har höjts. Hur mycket måste värdet på depån öka för att man inte ska gå back nästa år?
Marcus: Hej! Gränsen går vid schablonräntan på 2,94 procent. Högre avkastning än det så lönar sig ISK och KF jämfört med kapitalbeskattade depåer.

Jonas: Hej Marcus! Jag har grävmaskin och 98 procent av maskinerna i Sverige har Tiltrotator. Effektiviserar grävandet något enormt samtidigt som det spar bränsle då man slipper flytta maskinen lika ofta. I övriga världen har endast 3 procent tiltrotatorer. Så till min fråga vad tror du om Engcon på 10 års sikt. De har 45 procent av världsmarknaden. Har börsen som hobby sedan många år tycker detta bolag verkar spännande. Trevlig Helg Jonas
Marcus: Hej! Helt klart värt att hålla koll den aktien. Fast bolaget har inte särskilt mycket intäktstillväxt per aktie för tillfället.

Curt W: Hej Marcus, Med tanke på ägarförhållanden , Skall man köpa Industrivärden eller Lundbergs?
Marcus: Hej! Lundbergs, helt klart.

Thomas: Hej Marcus? Vad tror du om Telia är dom köpvärda på den här nivån? Tror du det är möjligt att de delar ut TV4 till aktieägarna?
Marcus: Hej! Det skulle kunna bli en avknoppning av mediadelen. Om inte Telia lyckas sälja den, vilket kanske är svårt nu när konjunkturen och därmed annonsefterfrågan viker.

Tore: God morgon! Sedan några år utgör Hufvudstaden ca 10 procent av min portfölj, resten är investmentbolag och fonder. Hur ser du på aktien, sälja eller behålla på låt oss säga 3 – 5 år? Tacksam för råd!
Marcus: Hej! Hufvudstaden är i vart fall mycket lågt belånade och är därmed ett tryggt alternativ i fastighetsbranschen. Gillar du bolaget kan du behålla.

Benny : Hej, tror du att Sinch blir uppköpt av annan bolag framåt?
Marcus: Hej! Nej, det tror jag inte även om det finns en teoretisk chans förstås.

Roggen : Jag har fått erbjudande om att byta mina Sampo aktier till Svenska depåbevis. Vad är meningen med det? Det verkar dessutom vara mindre omsättning av de svenska depåbevisen på Stockholmsbörsen än av Sampo aktien i Helsingfors.
Marcus: Den lilla handeln är det negativa med de svenska depåbevis i Sampo. Om fler konverterar blir handeln större. Fördelen är att om du handlar med aktien i Sverige slipper du valutaväxlingsavgiften.

Nicklas: Hej Marcus, VNV har vänt uppåt vad tror du om aktien på sikt?
Marcus: Hej! En bra chansaktie, troligen fortsätter den upp om börsindex gör det.

Gert: Med tanke på dom snabba räntehöjniningarna som vi inte sett konsekvensen av ännu, är det inte lite för optimistiskt att tro att botten redan är nådd?
Marcus: Risken finns för en ny stor sättning på börsen, men oftast ligger aktiemarknaden 6-12 månader före och har ofta ganska rätt. Jag har svårt att tro att det bara blir brant uppgång framöver, men långsiktigt kan det trots allt ändå ha bottnat.

Mikael : Hej Marcus. Tror du att Park Lawns aktie stiger i närtid (<1 år)? När ger förvärven effekt på lönsamheten? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Kursen borde ha bottnat i alla fall. Undrar hur mycket stordriftsfördelar de har egentligen.

Hagman: Hej Marcus, Vilken av följande preffar/D-akter hade du helst köpt i dag? Volati Pref, Heimstaden Pref eller SBB D. Volati har klart lägst risk men de övriga två lockar med mycket hög direktavkastning.
Marcus: Hej! Ja, Volati Pref är helt klart den tryggaste av de tre. Heimstaden vågar jag inte satsa på, de är så högt belånade. SBB D känns okej nu efter SBB:s fastighetsförsäljningar.

Thomas: Hexatronic. Jag köpte precis innan kursen steg mot skyarna och i dagsläget har värdet ökat med 1100 procent. Det har gjort att aktien blivit mitt största innehav. Sälja av eller hoppas på mer? Enligt er experter finns det ännu mer att hämta
Marcus: Kanske du ska ta hem lite vinst genom att sälja 10 procent av dina aktier?! Hyvla av lite grann åtminstone. Hexatronic går bra som bolag och kursen har stigande trend. Det är inte bråttom att då sälja allt man har.

Uffe : Hej! Coca Cola är ju en säker utdelningshöjare, men det pratas aldrig om den?
Marcus: Hej! Den långsiktiga tillväxten ser ut att ha stannat av en del och kursen står rätt högt. Annars ett bra bolag.

DK: Äntligen fredag och snart måndag! Vad tror du om våra investmentbolag kommande 10-15 åren? De har ju fin historik men tror du att Investor, Latour, VNV mm kan vara lika starka framöver?
Marcus: Det finns hyggliga förutsättningar för det.

EMMA: Hej Marcus! Vad tror du om Storskogen under en lågkonjunktur? Är de köpvärda i förhållande till risk?
Marcus: Hej! De är ganska stabila sett till bredden. Däremot verkar det inte gå helt bra för själva verksamheten. Jag håller mig undan.