Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tre aktier som kan vara bra att ha i portföljen vid en börskorrektion. Dessutom avslöjade han vilken aktie han senast köpte. Han berättade också vad han anser om turbulensen i Evolution. 

Micke: Hej Marcus! Det är alltid svårt att hitta vinnare i nedgångstider men om det blir en korrektion nedåt, vilka aktier anser du kunna prestera hyfsat bra ändå?
Marcus: Hej! Astra Zeneca, Axfood och Swedish Match är tre aktier som kan stå emot även om det blir coronakrasch eller konjunkturkross. Hade tagit med ICA också om det inte varit uppköpsbud där. Även Sobi kan bli en sådan aktie om budet faller, för då faller kursen tillbaka och aktien påverkas mer av bolagets konjunkturstabila läkemedelsförsäljning. Ta hem vinsten i Sobi om man har någon, men köp om budet och kursen faller.

Mats Moberg : Vad tycker du om creades som investmentbolag styrkor och svagheter
Marcus: Creades styrkor är tillväxtportföljen, som verkligen har god historik och lovande framtid. Svagheten är värderingen, men jag tror att Creades bara säljer sina innehav till klart högre kurser än vad de är bokförda till, ungefär som när de sålde Pricerunner till Klarna. Därmed finns det övervärden i portföljen som kanske av den anledningen inte är lika högt värderad på börsen som det ser ut. Jag har därför köpt aktier i Creades nu i veckan. Det är över tio år för sent, men även detta decennium tror jag blir bra för portföljen.

Jp: Hej Marcus. Du kommer översvämmas med frågor om EVO idag så du kanske kan ge din syn på hur småsparare bör agera idag, på kort sikt och på längre sikt? Tack!
Marcus: Hej! Håll fast vid din långsiktiga tro på bolaget så länge inget är bevisat. Hittills är det mest rykten och anklagelser. Evolutions kurstrend förskräcker just nu, så köp inte för alla dina likvider direkt. Var kall och vänta ut någon form av botten eller styrka i kurstrenden.

Fredrik: Vad tror du om Evolution? Läge att sälja med förlust för att rädda det som räddas kan?
Marcus: Det finns mycket hög värdering som kan fortsatt pysa ut där, men jag ser ännu inte hur bolagets framtid alls skulle vara hotad. Det har hänt förut att enskilda analyser/påståenden skrämt slag på marknaden.

Leffe: Hej Marcus! Kan du nämna 3 favoriter som är högutdelare? Vad definierar du som en högutdelare och varför?
Marcus: Hej! Högutdelande för mig är hög direktavkastning. Tre sådana aktier jag gillar och äger aktier i, är Tele2 B, SBB D och amerikanska Arbor Realty (där jag ökade nyligen).

Fredrik: Hej! Räknas Tesla som ett värdebolag?
Marcus: Hej! Det är definitivt ingen värdeaktie, däremot kan vi kalla det värdebolag då de skapar värden för sina kunder och för samhället. Bästa elbilen och att de släppte patenten fria för ett antal år sedan har skapat mycket värden. Aktiekursen har länge gött aktieägarna också, men det är en utpräglad tillväxtaktie med hög värderingsrisk.

MG: Hej, Estea omsorg vill fylla på är det något som lockar ?
Marcus: Hej! Ja, ett nischat fastighetsbolag som ger bra ränta på de börsnoterade kapitalandelsbevisen emitterar aktier några procent under substansvärdet. Estea lockar via börshandeln eller emissionskursen, ta det billigaste.

Peter: Hej! Du brukar ofta rekommendera diverse Brookfield. Jag har Brookfield Renewable Corp och Brookfield Renewable Partners. Vad är det för skillnad på dessa?
Marcus: Hej! I praktiken ingen som helst. Corp är som ett svenskt AB, medan Partners är mer som handelsbolag/kommanditbolag. Corp är med andra ord den normala bolagsformen, men den står därför lite högre i kurs och i praktiken är det lika bra att välja det som står lägst i kurs då de ger samma ekonomiska exponering mot verksamheten.

Jonas: Hej, ny ipo, Klara Bo – hur ser du på den? Teckna eller inträf alltså frågan?
Marcus: Hej! Klara Bo ser helt okej värderad ut och bostadsfastigheter är säkert fortsatt en bra placering. Jag tycker det är värt att teckna då chansen till en positiv start är god, även om börsnedgången gör det lite svårare de hela marknaden är svårare.

Crille: Hej, Marcus Har du tittat på Klara Bo IPO? Ansöka eller avstå?
Marcus: Hej! Kan vara värt en liten post, kan bli positiv kursstart. Andra fastighetsbolag är klart dyrare.

Niklas: Sägs ofta att långsiktighet är nyckeln till framgång med aktieinnehav. Men ska man inte ta hem vinster kontinuerligt ? Speciellt i konjunkturkänsliga bolag. Har ägt Ericsson i 15 år och procentuell årsavkastning är ingen höjdare…
Marcus: Utdelningar är ett bra sätt att ta hem en vinst. Enkelt, courtagefritt och det kommer regelbundet. Än viktigare är att alls välja rätt bolag och bransch och Ericsson må vara ett bra bolag men branschen är uppenbarligen svår. Konjunkturkänsliga bolag som t.ex. SSAB ska man absolut sälja av allt i efter ett bra börsår eller två. Helt passiv och långsiktig i alla aktier är inget jag rekommenderar.

Glenn S: Hej Marcus! Nordic Asia, teckna avstå eller avvakta? Ha det gott!
Marcus: Hej! Jag avstår, mycket för att teckningsintervallet är en sådan förolämpning. Det kan bli 7,50 kr i teckningskurs, det kan bli 40% dyrare. https://www.privataaffarer.se/har-ar-villkoren-i-nordic-asias-notering/ Helt otroligt. Vore helt ok om vi småsparare kunde sätta en kurslimit precis som de stora aktörerna kan när de är med i anbudsförfarandet som sätter kursen. Nu däremot är det bättre att chansa på något annat. Jag tror dessutom Kinas regleringsiver, maktutövande och skattetryck lär fortsätta, även om det trots det går att hitta riktigt bra bolag i Kina med omnejd.

Fredrik : Vad tror du om Chargepanel? Teckna eller avstå?
Marcus: Jag är lite fundersam över varför deras tillväxt inte varit bättre på sistone, ifjol föll nettoomsättningen och även om det finns anledningar så är hack i tillväxtkurvan aldrig uppmuntrande. Annars känns det som en aktie som borde kunna vara het. Jämn teckningskurs, ankarinvesterare, elbilsladdning, stora tillväxtplaner. Teckna en liten post på chans, sälj direkt eller behåll länge om du är riskvillig.

Matte: Hej Marcus! Tror du att AegirBio kan komma tillbaka nu med den befarade nya coronavågen/mutationen av viruset och förmodade behov av ökade coronatester? Eller är det game over med tanke på vad som händer i bolaget nu? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Omöjligt att veta, jag tycker man ska undvika den här typen av bolag.

AG: Hej! Vad tycker du om Investmentbolaget Spiltan som nyligen öppnades upp för handel i ISK på tisdagar? Stor slagsida mot Paradox kan tyckas
Marcus: Hej! Jag är generellt sett positiv till aktien när det finns substansrabatt.

Robert: Hej Marcus! Du har säkert fått massor med frågor om det här men vad i hela friden var det som hände i Retail and Brands (RNB)?
Marcus: Hej! Rnb ändrade verksamhet och blev Coala-Life. Jag förstod inte varför kursen rusade så mycket och förstår heller inte varför den är ned 90% på tre månader. Ibland är marknaden svår att tolka. Det jag förstår är att Rnb:s verksamhet gick dåligt de flesta år under en mycket lång tid och den typen av bolag ska vi undvika. Nu helt andra förutsättningar med ny verksamhet.

G: Hej köpte Oncopeptides hur ska man tänka där? sälja med förlust eller vänta? dom kanske gör konkurs och man förlorar allt Mvh Gunnar
Marcus: Hej! Kortsiktigt vet jag inte, men efter en kursdubbling på en månad är det nog långsiktigt läge att undvika aktien. Stora delar av hoppen är utraderad, men kanske inte allt. Satsa bara på aktier i bolag där intäkterna växer stadigt varje år eller där lönsamheten är god. Onco och den typen av bolag skulle jag aldrig rekommendera någon, utan godkända och beprövade produkter är det för svårt.

Ove: Teckna adtraction? Eller vad anser du?
Marcus: Snabbväxare under lönsamhet är vara värd att teckna en chanspost i.

Pontus: Morgen! Såg ett mail från Avanza i morse om något som heter Adtraction som ska noteras. Kan detta vara värt en chanspost? Läser man den lilla infon som ingick i mailet låter det bra. Jag har ju 8’000 kr över eftersom jag inte fick tilldelning i signup :p
Marcus: Hej! Ja, det är ännu ett tillväxtbolag med jämnteckningskurs, ankarinvesterare och bra tillväxt. Kan vara värt att chansa, då värderingen inte ser alltför dyr ut heller.

Fredrik: Mycket uppköpsrykten kring Swedish Match nu efter att de avvecklat de sista rökdonen. Tror du ett uppköp blir av snart? SEB höjde prognosen till mycket trolig.
Marcus: Det tror jag inte, avknoppningen blir först nästa sommar och efter över 20 år av uppköpsrykten är jag skeptisk.

Marcela: Det är black friday på börsen, vad ska man köpa idag? vad är verkligen billigt?
Marcus: Evolution är verkligen billiga om vi jämför p/e-talet med vinsttillväxten. Frågan är bara hur länge den håller i sig.

David: Vad tror du om Embracer? Lönsam på två års sikt?
Marcus: Ett tillväxtbolag som nog får upp ångan på börsen igen under vintern.

Virre: Vad tror du om Tobii efter avknoppningen av dynavox? Sälja eller behålla?
Marcus: Tobii har fortfarande framtidsteknik och är en uppköpskandidat. Behåll, även om det blir fortsatt svängig resa.

Bn: Hej Tycker du att Boliden är något att satsa på? Bn
Marcus: Hej! Råvaror i portföljen tycker jag definitivt att man ska ha. Råvarupriserna står högt och Boliden har via de reala tillgångarna ett inflationsskydd. Boliden runt 300 kr är en rimlig nivå långsiktigt och aktien ser inte alls dyr ut.