Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tio trygga utdelningsaktier som tillsammans kan utgöra en utdelningsportfölj. Dessutom kommenterade han börsnykomlingen EQT som han anser är lite dyr just nu. 

Adam: Hej Marcus! Kan du tipsa om 10 trygga utdelningsaktier som tillsammans utgör en fin utdelningsportfölj? Trygghet går före kursdubblare.
Marcus: Hej! Hufvudstaden är längst utdelningstrend i fastighetssektorn och låg belåning. Heba är annars att annat mkt tryggt fastighetsbolag. ABB med tio år av höjningar i ryggen och Alfa Laval som aldrig sänkt utdelning i industrisektorn. Assa Aboly har inte sänkt på 24 år och tobaksbolaget Swedish Match trend är 22 år. Astra har inte sänkt på 19 år sen fusionen men värderingen är relativt hög nu. Axfood och Duni är två trygga bolag i stabila sektorner och de har klarat utdelningen i tio år nu. Investor är tryggaste investmentbolaget och deras utdelningstrend är llika lång.

Mikael: Hej Marcus! Kan du tipsa om fem troliga utdelningshöjare?
Marcus: Hej! Ja, bolagen på börsen med längst utdelningstrend enligt min lista är Hufvudstaden, Castellum, Vitec, Wihlborgs och Loomis/ABB på delad femte plats.

Marai: Varför ska man betala dyrt för ditt analysbrev när du tipsar här om dina utdelningsfavoriter?
Marcus: Alla favoriter jag har nämner jag inte här. Här i chatten skriver jag en rad eller två. I Hernhags utdelare får du hela analyser, genomgång av ett framtidstema för investeringar, fler tidlösa råd, etc. Du får mer och bättre saker, men det kostar en slant. 

Peter: Hej! Vad tycker du kring värderingen kring EQT? När man kollar i Börsdata ser man väldigt höga nyckel bla P/E-tal osv, är det rimligt om man nu tänkt behålla aktien på 5-10 års sikt?
Marcus: Hej! Jag tycker aktien är köpvärd runt 60-70 kr men lite för dyr nu. Äger du aktien och har en strategi där du är så pass långsiktig ska du behålla och inte kasta dig in och ut ur en aktie pga att den är tillfälligt dyr. Hög värdering säger en del om riskerna om bolagen inte lever upp till förväntningarna, men det säger mkt lite om hur kursen ska gå närmaste månaderna eller året.

DeeKay: Tjena Mackan! Har du några utdelningsfavoriter (har avanza) likt Brookfield Infra eller bolag som bygger mycket i låt oss säga New York och de större städerna som är månadsutdelare? Har en stabil lista på ett par favoriter jag researchat men känner att lite fler byggnadsbolag är intressant! Bra att lägga i dessa för en utdelningsportfölj? I stunden kikar jag på dessa: American Hotel Income Corp, Pizza Pizza Royalties Group, Transalta Renewables, Algonquin Power, Northland Power, Realty Income, Nextera Energy, ONEOK, Covanta Holding. Du får gärna hissa/dissa på de du vet! Superuppskattat!
Marcus: En favorit jag önskar jag köpt för länge sen är Brookfield Asset Management. Vissa bolag in om ren energi har gått upp mkt på börsen på sistone, men vid rekyler klart intressant sektor. Oneok är annars en favorit inom pipelines för gas. Covanta gillar jag också även om de behöver få upp kassaflödet för att täcka utdelningen.

Arto: Hej Marcus Vad tror du om fortsatt potential för Evolution Gaming och THQ? Finns det andra bolag inom deras respektive verksamhet som du själv tror på? Med vänlig hälsning, Arto
Marcus: Hej! Jag gillar båda bolagen. Tror på rätt många bolag inom respektive sektorn. T.ex. Kambi har potential som sportoddsleverantör, Paradox inom datorspel ska vi inte räkna bort än och Stillfront växer så det knakar. G5 skulle kunna vakna till liv från sin svacka, men där är risken/osäkerheten riktigt hög.

Christian: Hej! Tror du Sampo kommer att behålla eller höja utdelningen till våren? MVH Christian
Marcus: Hej! Jag tror Sampo ökar den en aning, en smula,men jag är inte alls säker. En bra högutdelare är det ävan om de sänker den lite. Lägre utdelning vore en svag signal, men öppnar för mer investeringar framöver så långsiktigt kan sånt jämna ut sig.

Annalisa: Hej Marcus! Jag har tre surdegar, Hansa Biopharma, Veoneer och Kindred, i en för övrigt väl diversierad och stabil portfölj. Vad hade du gjort med dessa? De utgör ingen majoritet i portföljen. Hälsningar Annalisa
Marcus: Hej! Jag ser inga problem med att de surdegarna mer tid. Såvitt jag vet har de potentialen kvar, men överväg att sätta en tidsgräns eller annat krav som att intäkter eller vinst senast ska börja bli vättre ett visst år. Främst Veoneer är ett case för den riktigt långsiktige. Kindred borde kunna vända inom ett år pga expansioner och mästerskap som driver upp intresse etc.

Toinon: Hej, hur ser du på Thule nu och framöver?
Marcus: Hej! Bra produkter och ett bolag att gilla om man gillar deras bransch. Har inte analyserat dem i detalj.

David: Hej! Hur resonerar du kring rapporten från Volati?
Marcus: Hej! Det var nedskrivningar som inte driver kassaflödet, vilket betyder att saker de investerat i nu är värde mkt mindre än vad de tidigare ansåg det var. Ingen god nyhet, men heller inget avgörande för bolag som helhet. Volatis fokus mot värdeaktier/bolag att köpa innebär ju risk för värdefällor, medan andra saker borde kunna vara fynd. Jag vill framöver se att Volati bevisar sig lite mer när det gäller vinsten per aktie och omsättningen per aktie för att jag verkligen ska tro på deras värdeskapande.

Pekka: Hej Marcus, Kan Cibus vara en stabil aktie på lång sikt? Dålig koll på fastigheter i Finland..
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Aktien har värderats upp rätt mycket en tid nu, men man får fortfarande en hel del för pengarna. Jag skulle vänta på rekyl, 39% i uppgång bara i år och det är ju inte så att substansen eller framtiden blivit så mkt ljusare på så kort tid. Frågan är bara om trenden kommer att vända ned alls de kommande åren. I tider av högre värdering kan man köpa lite mindre än man tänkt sig för att kompensera.

Hans: Hej! Har du ngn uppfattning Oak Tree Capital Group? Gillar Howard Marks och hans försiktiga hållning. Finns tydligen noterad i New York sedan drygt 1 år tillbaka. Mvh Hans P
Marcus: Hej! Jag gillar hans fondbolag och kanadensiska förvaltaren Brookfield Asset Management köpte in sig där tidigare i år. Affärsmodellen har sina klara fördelar, fondbolag tar ofta en fast avgift i % av ett förvaltat kapital som ökar i takt med att börsen går upp. Nästan bättre att vara aktieägare i ett fondbolag än att vara kund där.

Amatören: Hej, Varför skriver Investtech ner Tomra? Vad tror du om H&D Wireless vilken har gått ner 68% sen jag köpte?
Marcus: Hej! Alla bolag möter ibland lite svagare efterfrågan, kanske märks det en svacka för Tomra nu. När kurstrenden väl vänt ned är det många som vill hinna sälja efter alla år av uppgångar så rekylen blir rätt stor. Värderingen är fortsatt hög för Tomra-aktien så kraven är stora. Långsiktigt är det ett favoritbolag.

Eva: Hej! Hur ska man göra med Hembla? Sälja nu för 216 kr eller hoppas på högre bud?
Marcus: Hej! Det går bra att vänta lite utifall det kommer högre bud. Kolla när anmälningstiden är och tacka ja i slutet av den om det inte kommit något högre bud. Aktien handlas runt budkursen så marknaden verkar inte tro på högre bud just nu. Jag håller spontant med marknaden där.

Daniel: Hej Marcus! Har du tittat på prospektet för Trancendent group som noteras kommande vecka? Om ja: Ser du något som sticker ut och vad tycker du om värderingen?
Marcus: Hej! Verkar vara ett rätt intressant tillväxtbolag, en hygglig chansaktie. Har inte tittat i detalj och är inget jag tecknar själv.

Daniel: Hej Marcus! Tack för en bra chatt. Jag funderar lite kring bank-aktierna. Idag har jag 3 av de stora bankerna i portföljen, Swedbank, Nordea samt Handelsbanken. Alla ligger på minus. Hur skall jag tänka när de kommer till dessa aktier. Känns som om jag har för stor andel ”storbank”. Ska jag sälja av nån/några och ta den förlusten. I så fall vilken? Eller vad anser du är bra i detta läget?
Marcus: Hej! Eller så säljer du lite i alla tre bankerna. Max 5-10 procent av en portfölj i svenska storbanker tycker jag, visst är det kassakor med utdelningar men branschen står inför stora förändringar långsiktigt.

Ronnie: Hej Marcus Jag skulle vilja ha din syn på vilken bank man väljer för sina aktieaffärer,jag har i dag en traditionell bank för alla mina affärer med allt vad det innebär i kostnader..sen finns ju tex: Avanza som har ett billigare koncept vad säger du om alternativa banker och kan du berätta vilken bank du använder?
Marcus: Hej! Jag har Avanza för bolånet och till allra största delen för sparandet. Nordnet lite grann. Nätmäklarna är ofta men inte alltid bäst. Nordea har på senare tid åstadkommit en del trevliga saker på aktiesidan, courtagemässigt och att betala tillbaka källskatt på utdelningar i KF snabbt.

Fjällräven: Hej, Skanska har gått bra, är det för sent att hoppa på tåget nu ?
Marcus: Hej! Problemtiderna verkar vara borta nu om man får tro marknaden. Frågan är om det verkligen är så. En trendföljande placerare köper och behåller så länge kurstrenden pekar uppåt. Övriga placerare bör ta det försiktigare. I grunden är Skanska ett bra bolag, men det är en svängig bransch där bolagen ofta tvings skriva ned värdena på vissa projekt, vilket gör resultatutvecklingen ryckig. Frågan är när eller om Skanska får skriva ned något igen.

Tompa: Hej Du har rekommenderat isk/kapital försäkring för de flesta placeringar men inte för Företags obligationer. Hur låg/hög bör utdelning/ tillväxt vara för att isk ska löna sig?
Marcus: Hej! Vid högre avkastning än schablonräntan lönar sig ISK/KF. Lägsta nivån är numera satt till 1,25%, så minst det behöver man få i avkastning. Det är inte lätt att få det från de tryggaste räntepapperena i nuläget.

B.S.: Hej Marcus! Du rekommenderar ofta utländska utdelningsaktier, men försvinner inte mycket av utdelningen i skatt? Är det inte bättre med ett svenskt bolag även om utdelningen är mindre?
Marcus: Hej! Vi skattar i de länder där vi är skatteskrivna. Alla aktier i ISK eller KF beskattas därför i princip lika. Endast källskatten på utdelningarna är annorlunda för de utländska aktierna, men den skatten kan man få tillbaka.