Aktiechatt I veckans aktiechatt föreslog Marcus Hernhag tio basaktier till en miljonportfölj. Dessutom listade han några stabila amerikanska utdelare för långsiktiga investerare. 

Stefan: Jag kommer inom kort ha 1,5 miljoner tillgängligt. Hur ska jag tänka och gå in med ett sådant belopp på börsen. Och vilka skulle basaktierna vara i portföljen?
Marcus: De basaktier jag brukar utgå från att börja titta på är AAK, Alfa Laval, Astra Zeneca, Castellum, Hexagon, Essity B, Investor B, Lundbergföretagen, Stora Enso R och Tele2 B. Köp då och då och fundera över vilken strategi du vill ha.

Nicklas : Hej Vad kan du rekommendera för stabila amerikanska utdelare på 10 år?
Marcus: Hej! Läkemedelsbolagen Abbvie och JNJ lär fortsatt gå bra. Fondbolaget T. Rowe Price har lång trend av utdelningshöjning och skulle gynnas om börsen vänder. Chiptillverkaren Broadcom gör allt från mjukvaror till en del innehåll i iPhones. Konglomeratet 3M kanske vänder på kurstrenden då de ändå nog är stabila i grunden.

Yvonne : Hej, är det köpläge för aktier nu?
Marcus: Hej, långsiktigt tror jag det. Kortsiktigt räknar jag med mer eller mindre trist kursutveckling.

Charles: Hej! Vilka utdelningshöjare är dina favoriter just nu?
Marcus: Hej! De stigande kurstrenderna i Astra och Axfood lockar kortsiktigt, men bolagen är inga tydliga utdelningshöjare som vissa andra bolag. Mer långsiktigt är är uppsidan nog större om man går mot strömmen och satsa på Castellum och Cibus, även om fastigheter kan ha de tufft året ut. Inom teknik och tillväxt gillar jag som vanligt Hexagon, Fortnox och Evolution. Särskilt EVO har en intressant situation där aktien går svagt medan vinsten bara stiger snabbt. Någon av de trenderna måste brytas, förr eller senare.

John : Godmorgon! Vad är dina tankar om att köpa Mærsk, fin fin direktavkastning (16 procent)
Marcus: Hej, troligen ett bra bolag men i fel bransch för mig. Aktien har alltid låg värdering då vinsten svänger så kraftigt. Passar bra för kortsiktiga som är redo att följa kurstrenden.

hoj: Varför faller Teliaaktien?
Marcus: Kursen är oförändrad i år, men är ner lite på slutet. Jag tror det är mest marknadsbrus som fått aktien att backa lite på sistone.

Bengt: Hej Marcus! Vilken fond skulle du investerat i 5+ års sikt?
Marcus: Hej! Valet skulle nog stå mellan Rhenman Healthcare och Strand Småbolagsfond. Möjligen också TIN Ny Teknik.

Göran: Hej jag är villrådig när det gäller Swedish Match sälja nu eller vänta och se om det kommer ett högre bud ? Vad händer om man inte accepterar det pris som erbjuds av PM och det blir tvångsinlösen? Kan de betala vad som helst då och fungerar en tvångsinlösen ? Banken hjälper ej till om man inte accepterar budet innan tiden går ut. Vore tacksam för lite information kring detta. har 1100 aktier som gått upp rejält sedan köp. Hälsningar en villrådig novis.
Marcus: Hej! Tvångsinlösen sker alltid till budkursen och det tillkommer lite ränta också under processen. Tackar du nej och budet dras tillbaka eller det inte blir tvångsinlösen så kommer kursen att falla hårt. Chansen till budhöjning finns, kanske 112 kr gissar jag på.

Kalmar Uffe: Tele2 en rätt så tråkig aktie men med bra utdelning. På 10 års sikt bra eller dåligt?
Marcus: Aktien är bra som trygg kassako i portföljen. Inget som slår index i långa och branta uppgångar, men väl i nedgångsfaser. En stabilisator i portföljen.

MOB: Hej Marcus. Vad jag förstår så sitter du med en del likvider nu. Vilka indikatorer letar du efter för att minska andelen likvider och köpa aktier?
Marcus: Hej! När svaga rapporter med fallande orderingång kommer från de stora industribolagen är lågkonjunkturen över oss. Då borde börsen kunna bottna och marknaden se framåt mot bättre tider under slutet av 2023 eller så. Två andra faktorer är stigande konjunkturdata och stabilare kurstrend för börsindex.

Mats: Hej Marcus! Hur ska man göra med Securitas? Delta i nyemissionen är väl det enda rätta eller….. Vad är risken med att behålla och se ”vad som händer” med bud osv? Ha en go fredag Mats
Marcus: Hej! Utgångspunkten är att ägare i Securitas tecknar aktier, dels för det i grunden är ett ok bolag och dels för att inte bli utspädda. En mellanväg är annars att sälja en del av teckningsrätterna och använda likviderna från den affären till att teckna nya aktier med. Riskspridning är som bekant bra och lite fastigheter i portföljen är inte fel heller.

Annika : Hej! Vad tror du att råvarubolagen typ Boliden framöver? Ska man sälja eller behålla? Jag har funderat på att sälja, den är mitt största innehav just nu. Mvh Annika
Marcus: Hej! Långsiktiga behåller Boliden och inväntar nästa högkonjunktur. Är det ditt största innehav och du ligger tungt i bolaget ska du kanske sälja en liten del av aktierna och behålla resten.

Annette: Hej Marcus! Tycker du att man fortfarande ska ”sitta still i båten” eller köpa på sig mer? Börjar bundna sparkonton bli ett alternativ i dagsläget, lär ju bli bättre efter Riksbankens höjning nästa vecka……!
Marcus: Hej! För likviderna börjar de locka allt mer att ha de på sparkonton. Annars ska man ha majoriteten av sitt kapital investerat, det är svårt att tajma börsen och flytta hela kapitalet fram och tillbaka.

Värdeletare: Hej Marcus! AstraZeneca har ju nu tappat en hel del på sistone efter att dessförinnan gått klart bättre än börsen i övrigt. Känns ju ändå som att det är en väldigt bra aktie att äga i detta klimat. Har du någon känsla för om det börjar bli dags att köpa in sig eller om det är bättre att avvakta ett tag till? Vad tror du om den på några års sikt? Det jag söker är något stabilt som ju gärna får ge positiv totalavkastning sett över några år men inte nödvändigtvis behöver utklassa börsen i övrigt.
Marcus: Hej! Jag tror Astras stigande kurstrend kan hålla i sig ett tag till. Bolagets vinst stiger nu fint.

Thomas: Hej Marcus. Kan du förklara vad som är orsaken till att Revolution Race tappat så mycket i värde?
Marcus: Hej! Kvartalsvinsten pekar nedåt under senaste halvåret, liksom intäkterna per aktie. VD-bytet gjorde också marknaden orolig. Bäst att ta det försiktigt med aktien en tid till.

Roger Eriksson: Hej Marcus! Sitter på en del Telia idag, något som är troligt men tryggt. Kan ett ev byte till Tele2 och Bahnhof passa bättre i en utdelnings orienterad portfölj på lång sikt?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag definitivt. Tele2 och Bahnhof är mer renodlade och Bahnhof har klart bättre tillväxt än Telia.

Eric: Är det dags att sälja SWMA nu?
Marcus: Försiktiga placerare tar hem vinsten!

Berka47: Vad tror du om Sinch? Ligger för närvarande -36 procent. Köpa fler eller sälja och ta förlusten, men i så fall vad ska jag köpa istället?
Marcus: Köp i vart fall inte mer så länge bolaget inte presterar när det gäller tillväxt av egen kraft och marginaler. Trenden där är fel än så länge. Långsiktigt är Sinchs verksamhet mycket spännande att följa.

Max: Hej Marcus, är det någon speciell aktie du tror på kortsiktigt?
Marcus: Hej! Alla aktier med stigande kurstrender kan man chansa på ska fortsätta upp lite till. Kanske är det dags för nästa uppgångsfas i Astra nu, men ingen uppgång varar på evigt så om den stigande kurstrenden bryts behöver kortsiktiga vara redo att sälja.

Mormor: Gammelmormor har skänkt 20000 var till sina barnbarnsbarn att spara/ investera under ca 15 år. Har du förslag på vad de kan investera dessa pengar i.
Marcus: Investmentbolag är alltid en bra start, som Lundbergs, Svolder, Investor och Bure.

Ove: Vad anser du om Volvo B? Bra utdelning senast 13 kr tror jag.
Marcus: Volvo Lastvagnar är en konjunkturkänslig kassako. Allra bästa köpen görs ofta när orderingången faller pga svag efterfrågan och sista sucken av kurspress kommer. Sen vänder det med kraft i nästa högkonjunktur. Just nu ännu lite tidigt att köpa kanske, men inte direkt fel heller.

Daniel: Vad tror du om taktiken att köpa aktier i bolag där man själv är kund för att på så sätt få återbäring på det man har köpt genom deras vinst och utdelning? Exempel: Nordea (bank/kortavgifter), Tele 2 (mobil/bredbandsabonnemang), Fortum (elräkning), Kopparbergs (ölkonsumtion). Om det går bra för bolagen – tjänar man på det eller tänker jag fel? Kallas taktiken för något? Tacksam för svar
Marcus: Jag har inget namn på den strategin, men är du kund är det alltid lite trevligt att vara ägare också. Så att du handlar av dig själv. så att säga. Det ger ingen överavkastning på börsen, såvida du inte är mkt nöjd kund och det av anledningar som sannolikt gäller även alla andra kunder. Nordea har länge haft missnöjda kunder (vilket nog går ut över intjäningen i längden) och Fortums exponering mot rysk gas och fjärrvärme har kostat dem dyrt, så jag skulle rekommendera din taktik endast med kriterierna nöjd kund och med rätt fokus för bolaget.

Patrik: Dags att ge upp Sinch, aktien är ju helt bottenlös?
Marcus: Märkligt hur kursen faller, men tittar vi på värderingen är börsvärdet klart under försäljningen. Ett P/E-tal på långt under 1. Det betyder att aktiemarknaden tror på svaga marknader och klen tillväxt framöver, men om Sinch skulle börja leverera goda siffror igen är uppsidan enorm. I princip är fallande intäkter (och/eller ingen vinst att tala om) redan intäknat i kursen. När det börjar vända för bolag är det läge att köpa, inte än. Marknaden kan vara något än värre på spåret. Ha liten eller ingen position i aktien.

KS: Hej! Har Xact Norden Högutdelande samt Spiltan Investmentbolag fond. Är det o k att fortsätta månadsspara nu?
Marcus: Hej! Ja, det är det.

Carl: Vad finns det för risker med att bara äga Investor och köpa mer Investor för den årliga utdelningen? Investor i sig äger ju över 10 bolag vilket gör att Investor borde räcka??
Marcus: Ja, så kan man göra. Av principskäl rekommenderar jag alltid mer än en aktie, inte ens Investor behöver ju gå bra i evigheter. Men ska man bara satsa på en aktie för det är enkelt etc är Investor B bra.

David: Hej! Hur kommer det sig att ett defensivt bolag som Tele2 är 20 procent back i år? Hjälp mig förstå, tack:)
Marcus: Hej! De har delat ut 16:40 kr per aktie, vilket motsvarar drygt 15 procent av aktiekursen just nu. Totalavkastningen (utdelning plus kursförändring) är därmed klart bättre än börsindex.