Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag tio aktier som passar i en tillväxtportfölj. Dessutom pekade han ut fem aktier som gått ned oförtjänt mycket. 

Robban: Hej! Kan du ge tips på 10 aktier (5 svenska och 5 nordamerikanska) för en tillväxtportfölj 2023? Tack och ha en fin helg!
Marcus: Hej! Beijer Ref, Evolution, Fortnox, Hexagon, Lime, Vitec och Vitrolife är sju stycken svenska tillväxtaktier att hålla koll på. Det är lovande bolag. I USA känner jag mest till stora bolag som ännu växer bra, som Abbvie, Apple och Broadcom.

Johanna : Hej! Vilka 5 aktier anser du har gått ner oförtjänt mycket i år? Trevlig helg.
Marcus: Hej! Fem intressanta kursförlorare som kan vända upp igen är Enea, VNV Global, Swedencare, Addlife och Sinch. Riskerna är inte direkt låga, vilket kompenseras av att bolagen som jag bedömer det har en bra kärna att bygga verksamhet utifrån.

Kenta: Hej Marcus! Vilka branscher och aktier tror du på under 2023?
Marcus: Hej! Inför 2023 tror jag på investmentbolag för alla som vill få riskspridning. Läkemedel och dagligvaror för den placerare som söker trygghet. IT-bolag till överkomlig värdering för den som söker lite högre risk/potential. Rent aktiemässigt handlar det om aktier som kasinoleverantören Evolution, som är riktigt lovande så länge de presterar som de gjort de senaste kvartalen och åren. Bland teknikbolagen är även HMS Networks intressanta då kursen fallit tillbaka i detta långsiktigt lovande kvalitetsbolag.

Aktietanten: Hej Marcus. Tack för din finfina chatt. Readly International AB – Uppköp från Tidnings AB Marieberg?? Hjälp! Har 300 aktier som minskat med 80,42%. Hur skulle du hantera erbjudandet och aktien?
Marcus: Hej! Jag skulle inte kasta mig över budet utan fundera på bolagets långsiktiga förutsättningar. Troligen krävs det höjt bud för att det ska gå igenom.

S: Hej! Vilken fastighetsaktie skulle du byta Castellum mot i en utdelningsportfölj? Är Cibus en kandidat?
Marcus: Hej! Ja, det tycker jag. Cibus har en mer nischad portfölj där avkastningskraven är högre. De har också lägre slagsida mot obligationer.

Andreas: Vad är din åsikt om bankaktierna? Värda att gå in i? Vilka hade du valt om du skulle välja?
Marcus: Storbankerna är hyggliga kassakor även om tillväxten långsiktigt är riktigt trög. Direktavkastningarna är lockande och de gynnas av de lite högre räntorna. Min favoritbank långsiktigt är Avanza, som lär sänka utdelningen i vår men som över flera år tar marknadsandelar och växer.

PR: Hej, var hittar man Intrums obligation. Vilka belopp gäller?
Marcus: Hej! Intrums nya obligation ska listas i Luxemburg. Går kanske att handla via en Private Banking-avdelning, gissningvis handlar det om miljonbelopp i minsta post.

StaffanB: Hej, vad innebär utdelningen av Amasten för de som har blankat SBB?
Marcus: Hej! Det innebär att om jag förstått det rätt att det blir svårare att köpa tillbaka och täcka blankningspostionen under perioden där Amasten är utdelat men ännu inte handlas. I övrigt ska det inte ändra så mycket.

Steffe: Hej, Jag missade att svara på uppköpserbjudandet i somras gällande Hövding, och nu är aktierna låsta i ett traditionellt konto. Vad bör jag göra?
Marcus: Hej! Hövding är avnoterade så antingen inväntar du tvångsinlösen eller så kontaktar du bolaget och kollar om du kan tacka ja nu och få budkursen lite snabbare.

Kristoffer: Hej! Är du orolig för att utdelningen försvinner helt eller minskas i Intrum? Bibehållen på samma nivå skulle kännas som en vinst i sig efter det här raset.
Marcus: Hej! Jag är orolig för att den ska sänkas. Jag tror inte på att de ska dra in utdelningen helt. Utdelningsandelen räknat på vinsten eller kassaflödet justerad för engångsposter är relativt låg. Även med en måttlig sänkning är Intrum en aktie med hög direktavkastning.

Amel: Hej, Jag har fått erbjudande om uppköp av Readly, som har varit riktigt usel investering. Vad händer om jag tackar nej? Tycker budet är dåligt. Tack för bra chat/A-M
Marcus: Hej! Är budet för dåligt ska du tacka nej. Antingen faller budet och med det kursen en bit och allt blir som vanligt, eller så går budet igenom och du tvingas du sälja ändå om budgivaren har över 90 procent av aktierna.

Anne: Hej! H&M är nere på historiskt låga nivåer – tycker du den är köpvärd eller ska man avvakta lite?
Marcus: Hej! H&M må se billiga ut, men deras bransch är svår. Jag skulle hålla mig undan sällanköpsvaror.

Bodil: Hej Marcus! Tack för din chatt som jag med spänning följer varje fredag! Mina frågor: Midsona gör nu en nyemission. Idag ligger aktien på 8,25 kr och vid emissionen ska man betala exakt lika mycket. Varför teckna då?? F ö undrar jag hur du ser på mina surdegar Arjo, BTS, Bure, Castellum, Creades, Kinnevik, Svolder, Sweco och VNV Global?
Marcus: Hej! Midsona kan vara ett av börsens sämsta bolag. Knappt någon intäktstillväxt per aktie sedan 2010 och vinsten per aktie står i bästa fall och stampar. Undvik aktien, eller undvik åtminstone att öka. Dina övriga surdegar är i mer eller mindre bra bolag så de kan du generellt sett behålla.

David: Hej! Med tanke på vad som händer i BICO, tror du att blankarna drar örnen åt sig i andra hårtblankade case? Typ SBB m.fl?
Marcus: Hej! Inte direkt, jag vet inte i vilken utsträckning som de hunnit täcka sina positioner. Alla började inte blanka samtidigt och alla är inte kvar. I någon aktie, tror jag.

Kalle: Hej Marcus! Tror du Sinch har vänt? Vilka nivåer tror du den hamnar runt ?
Marcus: Hej! Ja, det tror jag. Kursresan lär med det sagt bli svängig.

Daniel: Hej Marcus! Vad är dina tankar kring Intrum? Bra köpläge eller dags att slänga ut och köpa något bättre?
Marcus: Hej! Jag tycker kursen överreagerat på nedsidan. Aktien är nere på 2013 års nivåer och så illa kan det inte vara långsiktigt. Intäkterna per aktie pekar stadigt uppåt och får bolaget bara ordning på marginalerna igen borde det bli bra.

Matte: Hej! Tänkte köpa Apple och Microsoft. Är det dumt med tanke på den höga dollarkursen? Vad händer med värdet i min portfölj om kronan stärks mot dollarn?
Marcus: Hej! Har du inget i USA kan du börja köpa lite trots hög dollar. Om dollarn försvagas minskar värdet på dina aktier i kronor räknat. Å andra sidan brukar en svagare dollar göra att alla amerikanska exportbolag och globala bolag tjänar mer i andra länder omräknat till dollar. Ju starkare krona desto mer omräknat i dollar tjänar Microsoft och Apple här, för att ta Sverige som exempel. Det brukar gynna aktiekurserna. Valutaniåver är svåra att handla aktier utifrån.

Mats: Hej Marcus! Hur ser du på Ericsson aktien på 5 års sikt? Köpa eller avvakta ett tag till? Hälsning Mats
Marcus: Hej! Så länge Ericsson inte får upp sina intäkter och sin vinst per aktie sett över flera år, undviker vi med fördel bolaget.

bolund: Köpa obligationer? Vad och hur köper man då? Som är någorlunda säkert.
Marcus: Finns knappt något utbud av obligationer för oss vanliga privatpersoner. Via rätt bankkontakter går det att köpa, då ofta i miljonklassen och uppåt på posterna. Ett fåtal är listade och handlas dagligen även för småsparare, men jag håller inte koll på de.