Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sina favoritaktier för en basportfölj. Dessutom berättade han hur han agerat i börsrallyt.

Bosse: På grund av ålder skulle jag vilja sänka risken i portföljen till cirka 10 lågriskaktier, kan du ge exempel på sådana?
Marcus: Exempel på lågriskaktier är Axfood, Heba och Telia. Det är uppenbarligen inte givet att aktiekursen är stabil ens när bolaget i sig innebär låg risk. De tio basaktier jag brukar rekommendera är AAK, Alfa Laval, Astra Zeneca, Castellum, Hexagon, Essity B, Investor B, Lundbergföretagen, Stora Enso R och Tele2 B. Det är stabila bolag som borde överleva kriser.

Philip: Hej! Har du sålt av några aktier efter gårdagens rally? Vilka typer av aktier tycker du att man borde passa på att sälja av nu?
Marcus: Hej! Jag sålde faktiskt amerikanska Realty Income, trots att det är ett bra bolag som jag gillar och trots deras stabila utdelning. Jag vill vikta ned i dollar medan dollarn står högt. Istället har jag ökat i Park Lawn, Alfa Laval, Tele2 B, Cibus och Evolution. Främst de två förstnämnda, resten är mer osthyvlingar där enstaka skivor flyttas från likvider till aktier. Mer svenskt nu när kronan ännu är svag. Jag ser inga uppenbara säljlägen.

Jonas: Hej M ! En klar överreaktion igår, eller vad tycker du?
Marcus: Hej! Det var en oväntat stor kursrörelse trots att inflationen i USA ändå var hög. Fast en lägre inflationstakt hade kanske skrämt i form av risk för djup lågkonjunktur.

Motzi: Hej Marcus, har det vänt nu?
Marcus: Hej! Får vi en högre topp jämfört med den i augusti så går jag från försiktigt neutral till försiktigt positiv. Det är oavsett läge att nettoköpa nu och framöver.

Eric: Mornings, Ser du någon anledning att ändra din investeringsstrategi i närtid p.g.a. den lägre inflationssiffran från USA ?
Marcus: Hej, inte mer än att jag blir lite mer positiv till börsen. Lägre inflation dämpa ränteuppgången.

Ulf: Är botten nu nådd? Skall man börja vikta om till mer tilväxtbolag i portföljen?
Marcus: Det kan man göra successivt. Ränteläget lär vara högt ett tag till så det kanske inte är bråttom.

Ulle: Hej Marcus! Vad tror du om börsen resten av året? Känns som det stigit för mycket på för kort tid… Tror du vi får en ny, lägre botten när bolagens vinster revideras nästa år? Har en del likvider, men vågar man gå in med mer just nu?
Marcus: Hej! Gå inte in med allt än. Riskspridning i tid är enklaste sättet att hantera tajmingfrågan.

Fredrik : Kommer börsen stå på högre eller lägre vid årets slut?
Marcus: Jag tror att börsen står högre vid årsskiftet.

PEA: Hej Marcus! Tror du inte att Fortnox kan få det jobbigare om vi hamnar i en lågkonjunktur? Jag tänker mig att de har många småbolag som kunder och att det kan bli svårare för dem i ett sådant läge. Vad är din tanke? Trevlig helg!
Marcus: Hej! I viss mån kanske, men redovisningsystemen är inget man byter hur som helst. Däremot antalet fakturor som skickas via Fortnox kanske sjunker.

The Gunner: Hej! Vilka amerikanska aktier med hyfsad utdelning kollar du på i nuläget? Undrar även vad du tycker om Sibanye Stillwater på nuvarande nivåer.
Marcus: Hej! Att öka i mobilmastuthyraren Crown Castle känns lockande. Även serverhallbolaget Digital Realty nu när fastighetsaktier backat. Sibanye blir nog bra om råvarupriser och konjunktur går bra framöver. Känns som mer av en chansaktie.

Magnus: Hej Hur ser du på Volvo B som en del i en långsiktig utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! I avdelningen hög direktavkastning men med lite svängig utdelning kan du ha Volvo B som en basaktie i din utdelningsportfölj.

Martin: Hej Marcus Vad anser du om Brookfield Renewables senaste rapport? Och hur kommer det sig att du har BEP istället för BEPC?
Marcus: Hej! Jag tycker det är bra att kassaflödet går åt rätt håll långsiktigt, för vinsten i den här typen av bolag svänger och är svårtolkad. Jag har BEP då jag köpte aktier långt innan BEPC fanns, sen fick jag BEPC via aktiesplit/utdelning men jag sålde de aktierna för att ta hem lite vinst och inte ligga för tungt.

Johan: Hej! Vilka vindkraftsbolag är köpvärda i nuläget?
Marcus: Hej! Svårt att säga, den nya regeringens politik är inte lika enögd mot gröna energislag. Skulle jag köpa ett nordiskt vindkraftsbolag skulle jag ta danska Orsted.

Janne: Hej Marcus! Vad säger du om SBB? Har haft aktien från början, sålt och tjänat in en slant, men undrar nu hur jag ska göra med de 2000 jag har kvar. Har läst om en stundande kris för fastighetsbolagen. Kommer den också att drabba SBB?
Marcus: Hej! Ja, fast frågan är hur stora fastighetsvärden som kommer att skrivas ned jämfört med vad som redan är inräknat i aktiekursen. SBB och andra aktier i sektorn kanske har bottnat långsiktigt. Osäkerheten kvarstår ändå.

Carl: Hej! Jag har 5000 aktier i Investor och noterar att jag klarat mig igenom många ras på ett bra sätt och slagit börsen över tid utan att göra något alls förutom att köpa mer Investor för utdelningen. Borde jag sprida mina risker mer eller räcker det med de 10 bolag plus Patricia industries som Investor äger aktier i?
Marcus: Hej! Du kommer långt med enbart Investor-aktier. Rent teoretiskt ska man ha fler aktier än en i portföljen, men funkar det för dig med bara en aktie fortsätt så.

Annette: Hej Marcus, tror du fastigheter nått nära botten, vissa har ju gått ”rätt” bra sista månaden…?
Marcus: Hej! Jag tror botten är nådd och att det blir en svängig kursresa mer än stabil uppgång. Hot kvarstår och vi får se vilka bolag som ens föreslår oförändrad eller höjd utdelning nästa år.

Sebastian: Är en småsparare som undrar om du känner till något om vad som pågår i Empir ? En emission på 0:-. har man ju aldrig hört talas om. Kan man få en överraskning längre fram om man tar emot teckningen ?
Marcus: Nej, det är ovanligt. Empir emitterar när jag tittar så här spontant i hasten inte aktier nu utan teckningsoptioner (TO), som kan tillföra kapital i framtiden. TO har en teckningskurs, men aktieägarna kan bara ta emot de units som i praktiken delas ut nu. Det finns inget tvång att utnyttja optioner för teckning, men det är fördelaktigt om teckningskursen för de är lägre än aktiekursen när det blir dags.

Signe : Hej jag undrar vad du tror om Swedish Match. Har ganska många av dem. Ska man sälja dem? Vad skulle du ha gjort?
Marcus: Hej! Sälj till budgivaren genom att tacka ja eller sälj direkt över börsen.

Mike: Hur ser du på SAAB-aktien?
Marcus: Tror det är ett bra köpläge i Saab långsiktigt, även om bolagets räkenskaper ännu inte imponerar.

Geandersson: Tack för en bra chatt! Kan man sälja aktier på ISK konto innan nyår för att undvika skatten, för att senare köpa tillbaka på nyåret??
Marcus: Ja, om du har kapitalet utanför ISK över två kvartalsskiften i följd så lönar det sig. Kvartalsvisa avläsningar och även insättningar ingår i kapitalunderlaget.

Siv: Ska man ta del av Fingerprints nyemission ?
Marcus: Som aktieägare bör man ju tro på sitt bolag och göra det. I Fingerprints fall tvekar jag om man ska äga den aktien tills de fått ordning på intäktstillväxten och marginalerna.

Manne: hej, jag är en kille på 17 år som fått pengar av min farmor att spara på ett ISK konto under 10-15 år. Hur ska jag tänka.. aktier, fonder. Ge mig råd om vilka fonder, aktier du skulle rekommendera. Tack på förhand.
Marcus: Hej! Börja med investmentbolag som Investor, Latour och Lundbergs. Xact Norden Högutdelande är en börshandlad fond som ger utdelning. Den gillar jag också.

Åsa: Hej! Hur ska jag tänka kring ISK kontra aktiedepå? Är det dags att börja köpa i aktiedepå igen? Alla typer av aktier eller bara vissa och vilka i så fall? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Så länge du har högre avkastning än schablonräntan så lönar sig ISK. Just nu ser det ut att bli drygt 3 procent för nästa år.

Benny: Truecaller – köpa eller inte ?
Marcus: Jag skulle hålla mig undan aktien en tid till.

Pierre: Vad anser du om bolag som Ctek och Garo som rasat i värde behålla sälja eller öka
Marcus: Garo är min favorit av de två på sikt. Deras verksamhet för laddstolpar verkar bra. Kortsiktigt pressas aktien av kostnadsinflationen för byggnationer, så många andra elinstallationer som de säljer kan möta sämre efterfrågan.

Jenny: Från en nybörjare: Om jag har en långsiktig portfölj med utdelningsaktier (15-25 år), hur många aktier rekommenderar du att jag har, minst och max.
Marcus: Sikta mot tio stycken inom något år. Sen är det enligt mig individuellt hur många man trivs med och vill följa. Jag som hållit på ett tag har i nuläget 29 utdelningsaktier och sju tillväxtaktier i min stora börsportfölj.

Dansken : Vad händer med de resterande aktierna utöver de 86 procent som PM sitter på nu?
Marcus: Resten kan bli kvar på börsen om inte budgivaren kommer över 90 procent av ägandet, vilket jag tror de gör tids nog.

Daniel: Hej! Vad är så bra med AAK? Tror du bolaget kommer växa på bra långsiktigt?
Marcus: Hej! Stabil efterfrågan och de ökar stadigt vinsten i vått och torrt.

Mats: Gomorron! Vad tror du om aktieutdelning från storbankerna under 2023? Hälsning Mats
Marcus: Hej! Den blir troligen oförändrad eller något höjd, om inte Finansinspektionen skrämmer eller tvingar bankerna till återhållsamma utdelningar.

Calle: . Tja Marcus Vad anser du om Nyfosa
Marcus: Hej! Lite för spretigt bolag för att jag ska gilla dem. Föredrar mer fokuserade fastighetsbolag.

David: SAAB och Mildef har gått framåt stadigt. Finns det fler aktier som kan gynnas av stärkta försvarsbudgetar?
Marcus: Inga stora svenska bolag. Däremot amerikanska som Raytheon.

Mathias: Hej Marcus, vad tror du om ingångsläge i Brokfield Infrastructure samt Brookfield Asset Management när kurserna ev. rekylerar nedåt lite efter senaste veckans uppgång i en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej! Jag gillar verkligen bolagen. Tajmingfrågan är svårare. Köp då och då eller i rekyler.