Notering När tidskrifternas motsvarighet till Spotify och Storytel ska till Stockholmsbörsen är intresset stort. Teckna aktien om du har plats för en tillväxtaktie i din portfölj och är redo att ta lite risk. 

Readly är marknadsledare i Europa inom digitala magasin. Huvudmarknaderna är Sverige, Tyskland och Storbritannien. Innehållet kommer från 800 olika tredjepartsförlag som exempelvis Privata Affärers ägare Bonnier och läsarna kan nå allt digitalt via en app. Det är totalt cirka 5.000 tidskrifter som säljs via Readly.

Affärsmodellen är abonnemangsbaserad. Digitala produkter där kunderna låter prenumerationen löpa på är generellt sett en attraktiv modell som gett många unga IT-bolag snabb tillväxt. Readly har ännu inte bevisat sin lönsamhetsförmåga, men bolaget gasar hårt.

Tillväxten mätt från 2017 var 44 procent om året upp till 2019 års intäkter på 265 miljoner kr. Rörelsemarginalen är rejält negativ, lägre än -50 procent varje år. Förlusterna räknat efter finansnetto ökade samtidigt från -69 miljoner till -146 miljoner kr.

Readly gynnades rejält av coronakrisen och enligt en artikel i Di Digital ökade nedladdningarna av appen med 21 procent från februari till mars. Jämfört med mars 2019 var apptillväxten 62 procent i mars i år.

På intäktssidan var tillväxten under andra kvartalet 33 procent. Kassaflödet var samtidigt -59 miljoner kr från rörelsen, vilket innebär att det går åt en hel del kapital på årsbasis.

Satsningarna på marknadsföring är stora och sker inte bara för att få in nya kunder utan även för att stärka varumärket. Rörelsemarginalen var därför hemska -60,5 procent under andra kvartalet. Å andra sidan krävs det att bolag som Readly satsar ordentligt på att växa och bli störst först för att nå skalfördelar och kunna tjäna pengar först senare. Bland annat har numera Apple gått in på marknaden.

Vid finansieringsrundan 2019 värderades Readly till cirka 900 miljoner, men till teckningskursen 59 kr är värderingen av bolaget 2 168 miljoner kr. Den uppvärderingen på relativt kort tid kan med lite tvekan motiveras av investeringarna och den fortsatta tillväxten, även om aktien förstås är svårvärderad.

Inför börsnoteringen säljer befintliga ägare aktier för cirka 270 miljoner samtidigt som Readly emitterar nya aktier för cirka 450 miljoner kr. Det nya kapitalet ska gå till geografisk expansion och marknadsföring, men också till forskning.

Åtta ankarinvesterare har åtagit sig att teckna aktier för 390 miljoner kr, motsvarande 47 procent av alla aktierna i erbjudandet innan eventuell övertilldelningsoption. Det är allt från Tredje AP-fonden till Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur Fonder och Tin Fonder.

Det institutionella intresset imponerar och att teckningskursen är jämna och fina 59 kr är också ett plus. Lägger vi till hur heta tillväxtaktier inom digitalisering är talar mycket för att det blir en lyckad börsintroduktion.

Teckna aktien om du har plats för en tillväxtaktie i din portfölj och är redo att ta lite risk. Readlys expansion är värdeskapande på sikt och aktiemarknaden gillar verkligen digitala tillväxtsatsningar just nu. Det är rätt stor sannolikhet för att det blir brist på aktier och att alla inte får tilldelning.

Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Notering
Hernhag: Teckna heta Readly
Foto: istockphoto
Bostad
Mäklarstatistik: Bopriserna fortsatte uppåt i augusti
Börsen
Nedåt i inledningen
Försäljningsstatistik
Ica-butikerna höjde försäljningen 5 procent i augusti
Foto: Johanna Norin /TT
Analys
Nordea: Starkare återhämtning än väntat för Sandvik
Pandemin
Fitch reviderar upp global BNP-prognosMen det blir ingen V-formad återhämtning
Asien
Nedåt i Kina efter Trumps utspel
Krönika
Hernhag: Ligg inte för tungt i de hetaste techaktierna
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Återhämtningen ger stöd åt cykliska bolagChans för industri och bank att komma ikapp
Analys
Carnegie köpstämplar CantargiaBioteknikbolagets aktie stiger tvåsiffrigt
Skog
Danske Bank spår högre timmerpris i höstMen större osäkerhet efter årsskiftet så avverka nu
Analys
SEB: Volvo står inför stora utmaningarSlopar köprekommendation
Aktie
Analytiker: Tesla den farligaste aktien på Wall Street"Ett gigantiskt korthus på väg att falla"
Hållbarhet
Beslik: ESG-fonder bör agera fältdetektiver
Notering
Här är villkoren i Readlys noteringHandelsstart den 17 september
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Aktier
Norska daytraders favorit är svensk
Analys
DNB: Vinst för Scandic redan nästa årMen årets förlust blir betydande
Analyser
Här är måndagens aktierekarFlera nya köpstämplar
Aktietips
Två köpvärda bostadsutvecklareOch en IT-konsult du ska teckna
Aktietips
DI ser köpläge i Inwido
Aktietips
AFV: Ratos ännu långt ifrån dyr
Foto: istockphoto
Bostad
SEB: Boprisförväntningarna nu helt återhämtade
Foto: Shutterstock
Riksbanken
Morgan Stanley: Riksbanken kommer att behöva agera igenMinusränta troligare än ytterligare lättnader