I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag några svenska utdelningsklenoder som det kan vara läge att öka i. Dessutom pekade han ut tre "tråkiga" aktier som passar för en lågriskplacering. 

Karin: Hej! Finns det några svenska utdelningsklenoder att fylla på med i denna korrektion?
Marcus: Hej! Svenska utdelningsklenoder jag funderar på att själv öka i är Hexagon, som är en utdelningshöjare. Bahnhof börjar bli billiga nu, men där ökade jag tidigare i vintras. Axfood är mitt senaste aktieköp, för utdelningstrenden är nästan lika stabil som verksamheten och kursen har rekylerat. Jag möblerade om portföljen lite och köpte Axfood i måndags när jag ville sänka risken i portföljen en smula.

Martin: Hej Marcus Om man vill ha en säkrare placering och förhoppningsvis slå banksparande på 1-3 års sikt, vilka fonder, räntefonder eller aktier du rekommenderar.
Marcus: Hej! Då brukar jag rekommendera SBB D, Corem Pref och Telia. Riktigt tråkiga aktier. På fondsidan Spiltan Högräntefond med flera, det är ett lite säkrare kort än enskilda aktier.

Erik: Hej Marcus Jag köper lite Fortnox i småposter vad tror du om Fortnox.
Marcus: Hej! Bara bra som bolag, men aktien handlas fortsatt till hundra gånger årsvinsten så det är inte riktigt billigt än. Så länge bolaget växer snabbt är småposter i aktien ändå värda sin risk.

Robert: Hej Marcus! Hur ser du på Sinch? Det verkar ju inte finnas nån botten på deras ras. Rapporten var ju ändå ingen katastrof. Jag befarar att dom gör samma resa som Fingerprint tyvärr som också var övervärderade. Dom åkte ner i källaren o verkar aldrig komma i närheten av den värderingen dom än gång hade. Så frågan är hur ska man se på Sinch framåt. Tacksam för svar o ha de gött!
Marcus: Hej! Marknaden verkar ha panik för marginalpress, nästan oavsett varför. Sinch växer ännu fint och ska ta tag i marginalerna. Efter flera stora förvärv och annat kanske inte så konstigt att alla kvartal inte blir helt super där. Gårdagens ras var det största haktappet jag haft på länge, men jag är glad att jag alltid sprider riskerna och har endast en låg procent i Sinch. Det lindrar i tuffa tider.

JW: Hej, vill höra din åsikt. Var fallet på 25% motiverat i Sinch? Och hur ser du på Sinch framtid?
Marcus: Hej! Det hade varit normalare med 5-10 procent tänker jag, men många ville sälja samtidigt. Många andra avvaktar med köp tills de ser en vändning uppåt för marginalerna och tillväxttakten. Sett för de kommande tre till fem åren är jag positiv.

Mats: Hej Marcus hur tror du ett ryskt anfall på Ukraina påverkar aktie marknaden Ska vi ner 20-30% då?
Marcus: Hej! Jag tror det blir ras på 3-4 procent den dagen. Totalt sett tror jag inte det sänker börsen så mycket över tid.

Madeleine: Hej Marcus! Läste en artikel i Aftonbladet där ekonomen Harry Dent varnade för en ny börskrasch, ”den värsta sedan 1930-talet”. Vad tänker du om sådana profetior? Ska man oroa sig?
Marcus: Hej! Jag hör sådana då och då sedan slutet på 1990-talet när jag började följa börsen. Nästan alla rop om ”börsraset kommer” är fel eller åtminstone feltajmade med stor marginal. Jag bryr mig inte så mycket om dem. Ibland rasar det, men oftast inte. Vi hade just en börskrasch, våren 2020. Jag tror mer på tråkig börs än rasande börs.

Ben: Rekommenderar du att spara i räntor samt råvaror. Ifall detta är fallet vilken fond skulle du rekommendera för detta? Alternativt vilken råvaruaktie skulle vara av intresse? Tack!
Marcus: Jag gillar både Boliden och Lundin Mining. Två rätt olika gruvbolag med exponering mot några olika basmetaller och i Bolidens fall även guld. 2020-talet lär bli rätt bra för råvaror. Räntor är jag mycket mer tveksam till.

Johanna: Hej Marcus! Tror du botten på Nibe är nådd eller finns det mer fallhöjd?
Marcus: Hej! Ska Nibe ned till historisk värdering ska aktien halveras. Just nu handlas aktien till höga 50 gånger årsvinsten och 25 eller lägre vore mer genomsnittligt. Nu är räntorna lägre än förr i tiden, så jag tror inte Nibe faller så djupt utan en lång och hård ränteuppgång där börsen som helhet faller ihop ordentligt. Men en tid till kan nog Nibe falla. Trenden är så tydligt nedåt.

Toarullen: Vad tror du om PureFun Group över tid?
Marcus: Kanske kan bli bra, även om jag generellt föredrar de som levererar teknik och tjänster till e-handlare framför själva e-handlarna. Som Visa och Mastercard.

Robert: Hej Marcus. Du har alltid varit positiv om Storytel. Vad är din åsikt om aktien den faller 20-20% på morgonen.
Marcus: Hej! Långsiktigt är det säkert ett framgångsrikt bolag, men Storytels fallande kurstrend är precis som många andras något att försöka hålla sig undan eller ta det försiktigt med. Bolaget växte ändå 16% under fjärde kvartalet, men med kraftig ökad förlust blir marknaden rädd. Liksom i flera andra tillväxtbolag. Jag skulle inte rekommendera öka i nuvarande läge, utan avvakta med aktien tills kurstrenden börjar stabilisera sig.

Martin igen: Storytel rasar. Är kursreaktionen adekvat? EQT finns bland storägarna. Har dom missbedömt bolaget?
Marcus: Nej, men marknaden på kort sikt kanske. EQT har köpt in sig på fem års sikt och siktar mot exit eller strukturaffär då antar jag. Under tiden arbeta med bolaget och få upp värdet. Sen vet inte ens EQT när marknadsvärdet på börsen till slut tar fart uppåt.

Axel: Hej Marcus, Vill bara säga att chatten är väldigt uppsakttad! Undviker att jobba fredagsförmiddagar för att sitta med här. Hoppas den fortsätter och utökas över tid, precis som börsen.
Marcus: Hej! Tack, aktiechatten kommer att rulla på ett tag till. Vid tioårsjubileet i november 2019 sa jag att jag kör på i max tio år till. Någon form av nedtrappning senast i november 2029 alltså. Det är så jag känner efter att ha svarat på ca 13000 frågor på 13 år bara här i aktiechatten.

Uffe: Hej! Vad tror/tycker du om Batljans SBB? Han har ju varit lite kaxig och gått ut och sagt att han ska öka utdelningen år efter år och att kursen ska upp betydligt över tid. Är han verkligen trovärdig?
Marcus: Hej! Jag förstod inte varför SBB steg så oerhört mycket på slutet i uppgången och jag förstår inte varför aktien rasar så tvärt och intensivt. Från 50 kr till 70 kr till 43 kr. Många miljarder kr i börsvärden som dyker upp och försvinner. Marknaden verkar väldigt styrd av kapitalflöden på kort sikt, mer än bolagens egentliga utveckling. Ingen kan ta ifrån Batljans värdeuppbyggnad i betydelsen substansvärdets ökning per aktie under de senaste fem åren. Det ger honom en hel del trovärdighet.

Bengt: Hej Marcus! Hur ser du på Bure nu? Varför har dom sjunkit så mycket? Kommer dom igen snart?
Marcus: Hej! Bure faller för att de har ca 40% av portföljen i Vitrolife som faller. Även där verkar marknaden ha skräck för sämre marginaler, trots att det beror på förvärv. På sikt lär marginalerna där ordna upp sig. Även Bure lär återhämta sig över tid. Uppgången 2019-2020 var rätt våldsam.

Marie: Hej Marcus, Borde inte börsen vända upp snart eftersom många vinster är fortsatt goda? Gör så ont när det bara rasar.
Marcus: Hej! Om vinsterna försämras framöver, säg i höst, lär börsen inte återhämta sig så lätt och snabbt. Jag är hyggligt optimistisk ändå och tror på långsiktigt stigande bolagsvinster ett par år nu, men vi får se. Försök se kursnedgångarna som köplägen och öka då och då under resten av året.

Johan: Hej Marcus, VNV Global är orosmomentet i portföljen, katastrofutveckling och en ledning som är mest intresserad av nya extremt förmånliga optionsprogram (en aktie matchas med 30(!) st gratisaktier). Ser du fortfarande VNV som intressanta och andra frågan blir vad är deras förvaltningskostnad? Har inte hittat den i rapporten, men med tanke på att VD ensam plockade ut motsvarande 1,5% av det förvaltade kapitalet i bonus 2019 och nu är sugen på mer måste det vara betydande.
Marcus: Hej! Jag gillar bolagets inriktning och portfölj, men just nu har den höga risken visat sig med full kraft. I goda tider är det säkert mycket höga förvaltningskostnader pga bonusar/aktieprogram. Faller kursen blir det desto billigare.

Stefan: Hej! Vad tror du om Readly framöver? Tack för bra chatt!
Marcus: Hej! Jag tror inte alls på Readly just nu, inte bara för att kursen faller och de byter ledning utan för att deras marknadsföring verkar delvis ofördelaktig för deras varumärke.

Per: Varför går Ctek ner så mycket? Ser du några speciella anledningar.
Marcus: Hög värdering och höga förväntningar.

Niklas: Hur stor uppgång på 10 års sikt tror du VNV respektive VEF kommer få?
Marcus: Jag vet inte vad jag ska tro riktigt, men VNV:s vd trodde/hoppades på 500 kr i aktiekurs inom fem år sa han i Investerarens podd ifjol.

Morgan: Hej Marcus! Vad tror du börsen kan prestera 2022 i sin helhet?
Marcus: Hej! Runt nollan kanske.

Lennart: Hur ser du på Ferronordic? Antar att de tappat i aktievärde pga Ukrainakrisen. Köpvärd?
Marcus: För farlig just nu, men stor potential om det blir nedtrappning framöver och bättre tider.

Marianne: Hej! Har ärvt cirka 1,7 miljoner att investera för ett sparmål på cirka 5 år då jag går i pension. Är idag 62 år. Har i dagsläget en låg inkomst som arbetssökande. Tacksam för tips då jag hoppas på en värdeökning under närmsta åren.
Marcus: Hej! Som vanligt tycker jag att man ska börja med Investor B och investmentbolag. På fem års sikt blir det nog bra.

Motzi: Hej, hur står sig företagsobligationer i en räntemarknad som går upp? Någon/några fonder som lämpas sig bättre?
Marcus: Hej! Bäst går nog de fonder som har placerat i FRN, alltså rörlig ränta så den kan stiga om marknadsräntorna gör det. Kolla med fonderna och leta i deras informationsmaterial.

Kristoffer: Hej Marcus! Avanza aktien har tappat rätt kraftigt sista tiden. Tror du på höjning kort/lång på den.
Marcus: Hej! Lite tveksam på kort sikt, men för 2020-talet som helhet finns det mycket potential kvar i Avanza.