Hernhag: Svårtydda odds för gamblingsektorn

Publicerad 2017-08-07 07:25

Placera Regleringar på spelmarknaderna innebär fortsatt osäkerhet för gamblingbolagen. Det konstaterar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Jag har länge tyckt att sportspel och kasino på webben är lockande för investeringar. Orsaken är att det är en rätt konjunkturstabil bransch med långsiktigt bra tillväxtförutsättningar.

Regleringarna av gamblingmarknaderna innebär fortsatt stor osäkerhet. När väl den svenska marknaden blir reglerad och helt laglig blir det högre skatter för bolagen. Dessutom står fler länder på tur och frågan är om precis alla konkurrenter verkligen ansöker om svensk licens eller kör ändå. Gambling är trots allt lagligt i EU om du har EU-licens på till exempel Malta.

Ett exempel på skatterisker hittar vi i Mr Green. Speloperatörens tvist angående skatten i Österrike lär hålla på ett bra tag framöver. Branschkollegan Betssons viktiga holländska marknad ska regleras, men de nya reglerna för marknadsföringen i landet innebär en risk. Detta även om det inte känns helt givet då EU-rätten medger en hel del friheter i marknadsföring etc.

Innan en marknad reglerats och landets lagtext blivit klar vet vi inte exakt vilken marknadsföring som blir tillåten. Det gäller i både Holland och Sverige. Ett exempel är hur stora bonusar till nya kunder som bolagen får locka med och med vilka villkor.

Och framförallt vad tillåter EU:s direktiv vs lokala lagar om det prövas i domstol efteråt? Osäkerheterna är stora och det är frågan hur alla förändringarna påverkar försäljningen och marginalerna under de kommande åren.

Alla speloperatörer har mer eller mindre samma osäkerhetsmoment framför sig, men Kindred (f d Unibet) har lite större exponering mot redan reglerade marknader än exempelvis Betsson. En ganska liten del av intäkterna men en rätt stor del av vinsten kommer från Turkiet, där nätgambling inte är tillåtet.

Räkna därför inte med att speloperatörerna i allmänhet kommer att få särskilt hög värdering. Det är lägre risker för deras leverantörer Evolution Gaming och Netent och därför är värderingen där klart högre. Med den goda riskspridning du får via dessa gamblingleverantörer kan det trots höga p/e-tal vara bättre investeringar.