Krönika Ett sätt att få inspiration och uppslag för aktier att köpa är att titta på de största innehaven i aktiefonder. Att kopiera en aktiefond är inte alls nödvändigt, men det kan ge idéer till investeringar.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag investerar enligt egen utsago i investmentbolag samt bolag med investmentbolagskaraktär, inklusive konglomerat. Förutom de uppenbara inslagen som Investor och Industrivärden har fonden även satsat i ICA, Hexagon och Astra Zeneca.

Det är enligt mig inte mycket till investmentbolag, men bra långsiktiga investeringar. Du kan tolka deras existens i fondens innehav som en indikation på att verksamheten är bred inom deras respektive område.

Hexagons mätteknik och mjukvaror har jag i aktiechatten ofta framhållit som ett långsiktigt spännande innehav och det är min favoritaktie på OMXS30 när det gäller IT-bolag. Trots 14 procent i nedgång på en månad är Hexagon inte direkt billiga och kanske fortsätter den svaga kursutvecklingen ytterligare en tid.

ICA och Astra Zeneca är bolag av mer defensiv karaktär sett till den stabila efterfrågan på deras produkter. Sådant är skönt att ha i portföljen nu när börsen har haft en negativ månad. Två aktier med stabil utdelning som inte känns alltför dyra på nuvarande nivåer.

Inte heller riskkapitalbolaget EQT är ett investmentbolag, men deras affärsmodell att ta förvaltningsavgifter och få del av vinsterna som riskkapitalfonderna gör är långsiktigt lockande. De oväntat stora framgångarna de senaste två åren skapade vad som sannolikt var en aktiebubbla. Kommer EQT-aktien ner med ytterligare 20-30 procent skulle jag bli riktigt lockad.