Krönika Alphabet blir sakta men säkert sämre och sämre. Stora IT-jättar kan också få långa svackor och det finns andra storbolag som lockar mer.

En gång i tiden tog Alphabets sökmotor Google stora delar av den globala annonskakan genom att vara ledande sökmotor och att satsa hårt på textannonser. Därmed inget som blinkade eller störde läsaren.

Numera är grafisk reklam det vanliga på sajter med bolagets Adsense-annonser. Problemet uppstår när dessa har rörliga delar för då stör det i alla fall mig som läsare. Ingen gillar väl saker som rör på sig eller blinkar mitt i en text.

Sakta men säkert är det dessutom allt fler textannonser ovanför de organiska ”riktiga” sökmotorresultaten. Det blir med andra ord allt fler som köper sig förbi sökrankingen.

Mina erfarenheter av att byta företagsuppgifter på Adsense förskräcker, de klarade helt enkelt inte av det tekniska längre när det gällde att uppdatera ett bankkonto. Häpnadsväckande svagt, men ändå inget som säger så mycket om resten av Alphabet.

Det som är det stora hotet för Alphabet är istället en chattrobot. Enligt olika uppgifter råder det högsta prioritet för att möta hotet från den uppmärksammande chattroboten ChatGPT.

Jag har provat denna virtuella assistent och svaren på mina frågor är ofta rätt bra. Däremot fick jag inget svar alls när jag frågade vem Marcus Hernhag är. Inget svar på en hel timme, men jag väljer att inte ta det personligt. Oavsett är det möjligt att många googlingar framöver flyttar hit eller till något motsvarande.

För att travestera ett känt citat faller bolag ihop först gradvis och sedan plötsligt. Riskspridning är därför viktigt även inom IT-sektorn och bland de mest framgångsrika storbolagen.

Med Apple och Microsoft har jag inte upptäckt något motsvarande hot. Att de aktierna gått bättre än Alphabet under senaste tolv månaderna är kanske inte så konstigt. Microsoft har till och med investerat uppskattningsvis 10 miljarder dollar i bolaget bakom ChatGPT.

Googles långa svit av riktigt snabb tillväxt tror jag är över, men inte koncernens storhetstid. Någon krasch behöver det inte bli bara för att det kärvar lite nu.

Min favorit när det gäller amerikanska teknikbolag är annars Broadcom, som både tillverkar halvledare och säljer mjukvaruprogram. Teknik till Applemobiler och säkerhetslösningar till företag. Det lockar fortsatt så mycket mer än Alphabet-aktierna.