Krönika När börsen rasar och kurserna störtar de flesta dagar gäller det att försöka må bra ändå. Framför allt ska vi försöka se det hela rationellt, menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika.

Rent praktiskt tycker jag det kan vara en fördel att inte titta för ofta inte på kurserna på aktierna vi äger. Det må låta enkelt och banalt, men har du investerat på flera års sikt och kan avvara ditt kapital så länge ska nedgångsperioder inte få dig att må dåligt.

Håll koll på börsbolagens nyhetsflöden och agera eventuellt utifrån det, men stirra inte på de kortsiktiga kursrörelserna. Det gör dig bara mer stressad och känslosam. Minns istället att alla nedgångar genom historien förr eller senare vänts till uppgång igen.

Överväg att följa de aktier du inte äger något i, men alltid velat köpa. Äntligen kan du pusta ut och se hur kursen faller under den nivån du tänkte köpa men inte kom dig för.

Mer praktiskt användbart är det att fokusera mot direktavkastningarna. I takt med att kurserna fallit har dessa nu stigit till attraktiva nivåer. Jag tror att bolagen som klarade finanskrisen utan utdelningssänkning klarar att behålla utdelningen även denna gång.

Du har högre direktavkastningar i din aktieportfölj nu efter nedgångarna och det innebär att du får mer för pengarna när du återinvesterar utdelningen. På så vis är nedgången bra.

När det är rea på börsen ska vi inte kasta in allt vi har, men däremot kan vi då och då köpa bolagen som bör klara av att behålla utdelningen. Exempelvis industribolag som Alfa Laval, Atlas Copco, Assa Abloy, fastighetsbolag som Castellum och Hufvudstaden, samt klädjätten H&M klarade alla utdelningarna genom finanskrisen 2008-2009. De lär klara sig nu också. Och plötsligt är aktierna klart billigare.