Den svenska föreningen och kryptosatsningen Ojfan lockade med 15 procents avkastning i månaden. Medräknat ränta på ränta-effekt innebär det mer än fem gånger kapitalet på ett år. På tio år blir det 19,2 miljoner gånger kapitalet. Att räkna på saken innebär att det blir lätt att inse att det är helt ohållbart. Ojfan kritiserades i september 2021 i Aftonbladet och strax därefter lades projektet i alla fall tillfälligt ned.
Spanienrelaterade Mind.Capital var ett annat känt kryptorelaterat bluffprojekt som runt 2020 även mot svenskar lovade 0,5-1,5 procent om dagen. Valutor handlas dygnet runt och 1 procent dagligen under ett år innebär att du nästan 38-faldigar kapitalet.
För skoj skull har jag räknat ut att det tack vare ränta på ränta-effekten på tio år innebär att du 5929448572069430-faldigar din ursprungliga insats. Det är 5929 biljoner gånger kapitalet. En satsad dollar har då gett dig en förmögenhet som är 70 gånger större än världens årliga BNP. Då krävs det med andra ord inte så oerhört mycket i startkapital för att du skulle äga mer eller mindre allt i hela världen. Även det här är föga trovärdigt om vi räknar och tänker efter.
Svenska Kambua lovade redan 2015 i det här sammanhanget måttliga 25 procent i avkastning om året. Även det är förstås för högt för en utlovad lägstanivå. Med noll i insyn om hur programvaran ska ha tjänat pengar på gambling online åt de som satsat pengar tog det hela skruv under 2020 med både brottsutredning och ett MC-gäng som kände sig bestulna av Kambua.
Om någon mot förmodan har ett framgångsrikt koncept för kasinon eller valutatrading, varför skulle de då behöva dina pengar? Det var ju inte så att någon av de tre ovan berättade att de ville ha ditt kapital för att tjäna på förvaltningsavgifter.
Det enda du kan garantera när det gäller avkastning är den så kallade riskfria räntan. Det är vad staten kan erbjuda dig. I den ekonomiska skolan är det statliga obligationer, men vi kan räkna in även vanliga sparkonton med statlig insättningsgaranti. Det är under 1 procent i årsavkastning med andra ord.
Nästan säker kan du vara med de säkraste företagsobligationerna som kan ge 1-3 procent och köper du via en räntefond får du sänka den avkastningen med förvaltningsavgiften.
Därefter kommer preferensaktier och d-aktier, som är ännu riskablare men ändå borde ge dig 5-6 procent om året. Fysiska råvaran guld har historiskt sett årligen gett 0,6 procent plus inflation. Börsens vanliga aktier har historiskt gett 8-10 procent årligen.
Passivt sparande borde inte kunna ge särskilt mycket mer än vad som är brukligt för respektive tillgångsslag. I alla fall finns det ingen garanterad avkastning.
Allt som ger mycket mer kommer med högre risk. Eller möjligen att du måste lära dig trendföljande trading och arbeta framgångsrikt med kapitalet. Lita därför aldrig på de riktigt höga målavkastningarna. Ambitioner är bra, men överambitioner är dåliga.