Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sju tillväxtaktier inför 2022. Dessutom avslöjade han sina tre favoriter bland utländska aktier. 

Maxi: Hej! Vilka blir dina tillväxtaktier som du skulle köpa inför 2022? Gärna 6-8 aktier. Tack!
Marcus: Hej! Embracer tror jag har bottnat nu, även om kursras kan komma i vågor. Jag gillar även Bico, som kanske inte fallit färdigt. HMS Networks och Hexatronic kan vi kasta in också. Heta sektorer. Mips att ett fantastiskt tillväxtbolag också med stora framgångar just nu. Liksom Fortnox. Evolution ska vi heller inte glömma.

Kjell: Vad händer under 2022, är vi i början av en lågkonjunktur? Dina bästa aktier för det kommande året ?
Marcus: Jag tror högkonjunkturen kommer att vara ett par år, men med vissa svackor. Mina bästa inför kommande året får bli de som ligger i stigande trend och som går bra som bolag. Det är aktier i bra bolag som Astra, Investor, SBB B och Hexagon för att nämna fyra.

Maria: Nämn tre av dina favoriter i utlandsportföljen.
Marcus: Bland favoriterna hittar vi grön energibolaget Brookfield Renewable som har stigande utdelning, begravningsbyrån Park Lawn som har stabil månadsutdelning och WP Carey som har stigande kvartalsutdelning.

Ville: Hej Marcus! Var lägger man pengarna om man vill ta största möjliga risk för största möjliga avkastning på minst 30 års sikt?
Marcus: Hej! Om krypto verkligen förändrar samhället och allt fler börjar spara i finansiella produkter mot bitcoin och annat kommer Coinshares att ha en mycket ljus framtid. Konkurrensen skulle hårdna, men de ligger bra till än så länge.

Isali: Hej! Du har pratat om Bico tidigare, tror du fortfarande på bolaget? Bra tillfälle att köpa på sig lite nu i så fall?
Marcus: Hej! Långsiktigt absolut, men fallande trender ska vi inte gå emot hur mycket eller hur snabbt som helst. Bico passar bra att öka med små poster i nu. Risken är hög, det visar kursfallet vi sett.

Peter: Hej, är kursen i Tele2 ok nu för att gå in långsiktigt?
Marcus: Hej! Ja, jag tycker 110-120 kr ungefär är bra nivåer i Tele2 långsiktigt. Stabil utdelning och hög direktavkastning till måttlig risk, men räkna inte med att slå börsindex över tid. Däremot riskjusterat kan avkastningen bli bättre än för index.

Lovis: Hej! Storytel/Acast? Har du någon favorit av dessa två? Tror du på sektorn på sikt?
Marcus: Hej! Jag tror på sektorn över tid, ja. Däremot är det inte lätt att veta när deras tillväxt och lönsamhet blir bra nog för att aktierna ska lyfta. Konkurrensen är hård.

Pelle: Hej Marcus ! Vad säger du om SBB. Hur länge uppgången håller sig ?
Marcus: Hej! Den har redan varit mycket större och varat längre än vad jag någonsin hade kunnat tro för ett fastighetsbolag. SBB har hittills lyft sitt substansvärde per aktie på ett imponerande sätt.

Azwadz: Vad tror du om Scandic Hotels fortsatta resa i år och nästa år?
Marcus: Fortsätt rätt svårt. Jag är lite skeptisk till sektorn. Scandic verkar i vart fall ha bottnat på börsen.

MM: Hur kan jag köpa den amerikanska META ETF???
Marcus: Vet inte. Är den bara noterad i USA går det nog inte.

Kim: Hej! Hur ska jag göra med mina Spiltan-aktier? Behålla dem i aktiedepån eller sälja och köpa tillbaka dem och ha på en ISK? Jag är långsiktig sparare. Häls. Kim
Marcus: Hej! Du kan flytta aktier in i en ISK utan att sälja/köpa tillbaka, men det räknas som en försäljning rent skattemässigt. Blir det väldigt mycket reavinst och därmed kapitalskatt då är det kanske inte värt det. Det är dessutom inte givet att räntorna förblir så här låga, dvs de kan stiga och göra ISK klart dyrare skattemässigt.

Försiktig general: Hej. Jag skulle vilja investera i framtidens elteknik för bilar tex Garo. Är de för dyra? Finns andra alternativ? Har tittat på norska Zaptec.
Marcus: Hej! Garo, CTEK och Zaptec i rekyler och små doser kan på sikt trots hög värdering bli bra injektioner för en långsiktig portfölj. Det är bra chansaktier så att säga, men viktigt hålla nere riskerna.

Jocke: Varför väljer du SBB D istället för SSB B? är det för sent att köpa in sig en liten post där?
Marcus: Jag köpte SBB D istället för räntesparande. Hög risk än sparkontot och räntefonden, men kan bli högre avkastning också. SBB B har högre risk och högre potential. Det är viktigt att veta vad man är ute efter i valet av aktier. D-aktien kommer att få stryk av börsindex över tid, men utifrån den låga risken kan kan vara minst lika bra som index och B-aktien i SBB.

Björne : Lundin Energy (fd Lundin Oil) har hamnat i blåsväder för händelserna i Sudan. Kursen rasar, men hur långt, och ska man stanna kvar eller sälja innan den intjänade förtjänsten gått förlorad? Eller kanske rent av avvakta och köpa om bottennotering kommer inom kort?
Marcus: Jag tror inte rättsprocessen kommer att påverka bolaget så mycket, även om det inte är bra att Ian Lundin lämnar styrelsen. Sannolikt blir det friande dom, precis som när det gäller Ola Rollen och Mats Qviberg, för det känns lite som att det är en åklagare som vill göra karriär genom att försöka ”falla en stor”, dvs en finanskändis. Det mer än det finns underlag, även om jag inte är insatt i alla detaljerna i underlaget.

Elin: Hej!! Du som också gillar Swedish Match, är det nu man ska köpa fler eller avvakta./Elin
Marcus: Hej! Ja, jag skulle köpa fler i nuläget, om jag inte vore fullinvesterad där redan.

Björne: Hej Marcus. Senaste tidens kräftgång för Swedish Match, hur ser du på den? Sitta lugnt i båten, sälja eller vänta på att kursen bottnar mer och köpa? Tack för din synpunkt på förhand.
Marcus: Hej! Jag tror att kursen bottnar snart, även om vi inte ska tror att en fallande trend inte kan fortsätta. Swedish Match brukar vända upp så jag tror det är samma bra läge nu. Långsiktiga behåller, andra ökar. Skattehöjningen är bara ett förslag och det återstår en del turer där. En säljrek är en tillfällighet.

Emma: Vad är din syn på kryptovalutor? Kan du rekommendera några?
Marcus: Bitcoin, ether och ada via börshandlade produkter är lättillgängliga. Framförallt kanske bitcoin, risken är minst hög där trots allt. Kryptovalutor är värda en liten post i portföljen, för möjligheten att de förändrar hur vi överhuvudtaget skriver kontrakt och avtal på globala basis finns där. Jag vet inte hur sannolikt det är, men det kan vara lika revolutionernade som när internet rullades ut till allmänheten. Mycket spännande att vara med på ett hörn.

Axel: Tankar kring Embracer i dagsläget?
Marcus: En bra chansaktie som det börjar bli läge att öka i nu när kursen visar styrka. Långa kurstrenden ännu fallande, så risken är hög.

Nille: Hej Marcus! Måste fråga om Sinch. Har aldrig sett en liknande omsättning i någon aktie! Vad är det som händer? Varför kommer ingen analytiker med sälj- eller köprekommendationer eller med någon riktkurs? Vad säger du om aktien?
Marcus: Hej! En favorit på sikt, men höga förväntningar gör att kursen ibland dyker, som på rapporten senast. Många vill ändra sina positioner nu, men så länge bolaget kan växa snabbt med hyggliga marginaler är det lovande.

Handlarn: ICA köps ut från börsen. Sälja nu eller vänta på bättre bud?
Marcus: Jag har mycket svårt att se ett högre bud komma. Å andra sidan är det nog inte bråttom att sälja heller.

Agneta: Hej Hernhag! Bör jag sälja Ctek aktierna? Eller läge att köpa fler? Vad tycker du?
Marcus: Hej! Kortsiktigt kanske det är säljläge, men när rekylen är över köpläge igen. För långsiktiga lika bra ligga kvar tror jag.

Gustav: Hej Marcus! Upplevs vara delade meningar om E-lux. En av de mest blankade aktierna samtidigt som vissa ser betydligt mer positivt på aktien?
Marcus: Hej! Electrolux totalavkastning har varit sämre än börsindex på tio år och det tror jag kommer att hålla i sig. De är dessutom svängiga i takt med konjunkturen. Det är en överlevera i sin bransch men ingen favorit hos mig.

Timmy: Hej vad tror du om Swedish Match och Alrtia efter senaste i USA?
Marcus: Hej! Under press just nu, men det politiska har inte stoppat branschen förut. En extra risk är att det är Zyn som ska beskattas enligt ett förslag, det är nytt. Men det är märkligt för det är ju mig veterligen bra att komma bort från tobaken.

Sam : Hej Marcus, hur ser du på Oatlys värdering? Tror du de kommer bli lönsamma inom en snar framtid?
Marcus: Hej! Oatlys produkter har miljövänlig hälsostämpel på sig nu, men frågan är hur bra de egentligen är. Jag har hört lite olika. Jag håller mig undan den här typen av aktier.

Karin: Hej! Vad säger du om HM på dessa nivåer? Kan de hinna med index på 5-10 års sikt?
Marcus: Hej! Det finns en rimlig chans till det. Lite svår bransch, men ett i grunden riktigt bra bolag. Om H&M håller sig undan politisk reklam framöver och lockar konsumenter med kläder istället kan det nog bli bra.

Tjongimedaljong: Kort fråga; vad hände med Investor idag?
Marcus: A-aktien kommer med i ett globalt index, men troligen är det en engångseffekt på kursen när investerare ska hinna köpa innan vissa indexfonder gör det. Sen försvinner det köptrycket och då normaliseras kursen.

Egzon: Tankar kring VEF i dagsläget?
Marcus: Bra tillväxtaktie på sikt, men kursen borde ha toppat för den här gången. Paus nu, kanske till och med rekyl framöver innan uppgången kan fortsätta. Gissar jag.

Anders: Hej, Hur klarar sig Spiltan Högräntefond om räntan stiger? Hur stor är risken? Trevlig helg!
Marcus: Hej! De kan ha placerat en del i FRN, floating rate notes, där löptiden är lång med där räntan är kort. Annars påverkas de negativt i viss utsträckning på kort sikt. Jag har inte kollat vad de placerat i. Risken tror jag år måttlig och fonden känns som en av de bättre i sin bransch.