Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag inte mindre än sju intressanta värdeaktier med hög direktavkastning. Dessutom avslöjade han vilka fastighetsbolag och investmentbolag han rekommenderar i dagsläget.

Anders: Hej Marcus. Har du några förslag på värdeaktier med god direktavkastning utan att nämna några investmentbolag?
Marcus: Hej! Ja, jag har en del sådana favoriter. Inkassobolaget Intrum känns överkomligt värderade. Finska Sampo delar ut frikostigt. Amerikanska läkemedelsjätten Abbvie har hög direktavkastning de också, men en hel del besvär med den stora fusionen de ger sig på. När konjunkturen vänder är Bilia en värdeaktie som lär gynnas. Annars gillar jag fortsatt Nobina som är konjunkturstabilare. Utdelningstrendmässigt är Castellum en gammal fin trotjänare. Boliden börjar se ut som en värdeaktie nu och kursen handlas nära gamla bottennivåer.

Lena: Vilka fastighetsbolag och investmentbolag rekommenderar du i dagsläget?
Marcus: De flesta investmentbolag och fastighetsbolag är bra. Substansrabatterna är rätt stora i Investor och Kinnevik nu. Mycket inom fastigheter ser dyrt ut nu, men långsiktigt lär bolagen växa in i värderingskostymerna. Förslag på aktier är SBB och Stendörren, som ser ut att utvecklas som de ska.

Fredrik: Hej Marcus, tack för en bra chatt! Du rekommenderar ofta investmentbolag men förutom Sampo så är det svenska investmentbolag som brukar rekommenderas. Har du några utländska (danska? norska) att rekommendera för att sprida riskerna? Hälsningar Fredrik
Marcus: Hej! Det finns få bra investmentbolag i andra länder. Ofta blir det mer konglomerat eller försäkringsbolag som likt Sampo gör investeringar, som kanadensiska Fairfax. Amerikanska Berkshire Hathaway är ett alternativ också. I Norden finns norska Akastor och danska Schouw.

Peg: Är inte P/E-tal på mellan fem och åtta extremt låga för stora stabila företag? Varför kastar sig inte folk över dessa aktier?
Marcus: Ofta handlas aktier till så låga p/e-tal för att det finns en anledning. Risken för fallande vinster eller i vart fall inga resultatförbättringar är vad det handlar om. Det är misstänksamt låg värdering för storbankerna just nu. Rätt eller fel är en annan fråga, men tydligen finns det mycket oro för framtiden just nu och utmaningarna är knepiga för bolagen.

Moderator: God förmiddag allesammans! Marcus är redo så vi kör igång. Vi håller som vanligt på fram till kl 11.

Frida: Jag är sugen på att ta in en månadsutdelare i min portfölj. Jag har tittat åt både Realty Income och EPR Properties. Den sistnämnda lockar mer med tanke på utdelningen. Problemet är bara att de känns för dyra. Är det dumt att hoppa på dessa nu?
Marcus: Det är riktigt goda tider nu för fastighetsbolagen, men de fallande räntorna har lyft kurserna. Troligen är man lite sen på bollen om man köper nu, men trenderna pekar fint uppåt så det är inget säljläge heller. Köp om du vill, men bli inte fullinvesterad direkt kanske.

Aros: Hej. Fredag igen framför dator och väntar på dina expert svar. Varför har Oliro rasat15%?. fins det någon ljusning i kikarn? Ha en trevlig helg.
Marcus: Hej! Helt bra går det inte för dem, de tjänar knappt några pengar än. Sakta men säkert verkar det gå åt rätt håll för Qliro, men det är ingen enkel match att tajma kursrörelserna där.

COP : Hur ser du på Swedbanks framtid nu med den nya VDn? Finns det fortfarande möjlighet att komma tillbaka till sin fornstora glans?
Marcus: Utifrån hur länge penningtvättmisstankarna hängt över Danske Bank och pressat kursen kan det ta lång tid. Något år någon gång kommer Swedbank att kunna fokusera på annat, men det kan dröja. Jag tycker fortsatt att vi bör undvika aktien tills vidare.

Arne i Lidköping: Hej Hernhag EQT planerar börsintroduktion och har ju Investor som största ägare. Bedömer du att Investoraktien kommer att påverkas och i så fall hur?
Marcus: Hej! Går introduktionen av EQT bra lär det gynna Investor. Med det sagt är jag lite osäker på exakt hur stor del som ska börsintroduceras av förvaltningsbolaget och vilket pris. Alla riskkapitalfonderna där de har en hel del andra bolag/partners som investerat får vi indirekt exponering mot via EQT.

Janvobb: Hej har sålt en fastighet fått 2 miljoner för investering i aktier.Hur Placera dessa? Är pensionär
Marcus: Hej! Placera en del rätt försiktigt och resten mer offensivt. Dela upp portföljen på olika tidshorisonter, där den korta tidshorisonten är värdebevaring och den ändra värdeökning på lång sikt men med med kurssvängingar.

Sohrab: Hej, Det här med mest sålda/köpta aktier, hur går det till? Om en aktie skall bli såld då ska ngn köpa den. Dvs. Antal sålda aktier i ett bolag ska vara lika med antalet köpta aktier.
Marcus: Hej! Ja, fast hos en nätmäklare kanske de flesta kunderna säljer och då är den månadens mest (netto)sålda aktie. Hos någon annan bank måste kunderna därmed ha köpt, för som du skriver om någon säljer är det någon annan som köper.

Bosse: Hej! Varför går SHB så dåligt. De verkar inte varit med i några peningtvättsafärer
Marcus: Hej! Nä, men de har det lite kärvt i Storbritannien inför Brexit och hela banksektorn värderas dessutom ned i år. Oklart exakt vad marknaden fruktar för bankerna, men helt klart är negativa räntor något som pressar marginalerna/vinsterna.

Gröngölingen: Hej Marcus? Jag är aktienewbie och har äntligen vågat ta steget att köpa nåt annat en investmentbolag. Det blev SCA. Men vilka skogsaktier rekommenderar du?
Marcus: Hej! Jag gillar även Stora Enso på de här kursnivåerna. Lockande utdelningar.

Fred: Har en miljon att investera! Tänkte mig dela den på två, vad tror du om hälften swedish match och andra hälften resurs? Båda billiga just nu och delar ut samt potentiell kursuppgång? Hade du lagt investeringen annorlunda? Trevlig helg
Marcus: Min utgångspunkt generellt är att man inte bör ha mer än ca 5% i någon av de aktierna. Riskspridning är viktigt, även om jag gillar båda aktierna. Är din miljon enbart en liten del av din portfölj kan du ju satsa allt på två aktier, annars tycker jag investmentbolag och tillväxtbolag och allt däremellan borde finnas när du väljer delikatesser på smörgåsbordet.

John: God morgon och trevligt fredag på dig, Skägget! Jag har en fråga, vad tror du om IT-bolag som ProactIT och Vitec i en utdelningsportfölj ?
Marcus: Hej! Jag gillar verkligen båda IT-bolagen på sikt, kanske främst Vitec imponerar med sin stabila långa utdelningstrend. Proact är en en svacka nu, men borde kunna komma tillbaka i gott slag nästa år eller så.

Danne: Hej, om du tvungen att bara välja en av dessa fonder för ett långsiktigt sparande till barn (20 år) vilken hade du valt och varför? Avanza global eller Spiltan aktiefond investmentbolag
Marcus: Hej! Spiltan aktiefond investmentbolag alla dagar i veckan! Globalindex är en massa bolag vi inte har koll på och de mest uppspekulerade aktierna väger allt tyngre, ibland är det rätt för det går bra för bolagen, men ibland blåses index upp av aktiebubblor. Investmentbolagen har en helt annan filosofi och är mer fokuserade mot lite färre bolag som de arbetar med och ibland säljer på topp.

Dennis: Godmorgon Marcus. Jag gick in i Millicom och Recipharm för några veckor sedan. Hur ser din syn ut på dessa två bolag?
Marcus: Hej! Båda bolagen har en bra grund i framtidsbranscher att stå på, men verkar också ha sina utmaningar från tid till annan.

Roger: Hej. Vad ör det som gör att Avanza och Nordnet inte delar ut pengar från ex Realty income och EPR på utdelningsdagen då ex Swedbank kan göra så?
Marcus: Hej! Det har något med deras så kallade depåbanker att göra. Nätmäklare har ofta en sorts mellanhand(?) på utländska börser, oklart för mig exakt hur det fungerar. Ibland får man vänta en vecka extra på utdelningen, men i övrigt ingen skillnad.

Lisa: Hej Marcus! Om du skulle välja mellan Stora Enso R och SCA B vilken skulle du föredra är det idé att ha båda eller räcker en av dem vilka är skillnaderna dem emellan
Marcus: Hej! I en bred portfölj kan man ha båda. Jag har alltid gillat SCA bättre då historiken är mycket bättre där, men just nu har Stora Enso så stora skogsinnehav och så pass hög direktavkastning att jag gillar dem minst lika mycket.

Patrick: Hej Markus, en viktig regel inom aktier som du har sagt är riskfördelning. Hur är det med fonder? Bör man riskfördela till någon grad där också?
Marcus: Hej! Ja, fast då aktiefonder ofta innehåller 30-500 aktier får man bra bolagsmässig riskspridning direkt. Däremot mellan olika regions- och branschfonder samt tillväxtfonder kan man sprida riskerna, dvs det handlar då inte om att få exponering mot ännu fler bolag utan istället mellan olika förvaltningsstilar och inriktningar.

Hilding: Hej Markus! Tacksam om du kan förklara lite om hur fonder, som t ex XACT Högutdelare fungerar. Jag har följt den en tid, men kan inte se att det är någon större kursuppgång över tid. Hur fungerar det t ex med utdelningen? Hur stor är den och hur ofta får man utdelningen? Hur stor är den? Kan inte hitta något skrivet om detta. Fonden lär vara ett av dina större innehav. Varför?
Marcus: Hej! Du får 4,5% i direktavkastning som betalas ut i maj/juni varje år. Sist jag tittade hade XACT Högutdelande gått lite bättre än börsindex. Jag gillar fonden pga riskspridningen mellan många olika nordiska utdelningsbolag.

Simon: Kan du rekommendera några utländska etfer som har fokus på preferensaktier?
Marcus: Känner inte till någon sådan som vi fortfarande för handla. Inom EU är handeln stängd för USA-ETF:er.

Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Powercell rasar kraftigt på börsen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Börsen
Börsen nära nollan
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt för Actic
Foto: AP/TT
Wall Street
Lätt uppåt i New York
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Rapport
Något sämre för Elekta
Rapport
Catena Media: I linje med vinstvarningen
Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser