Chatt I fredagens aktiechatt föreslog Marcus Hernhag sju aktier för den som sparar långsiktigt, upp till tio år. Han tipsade även om en underskattad gamblingoperatör och om fyra chansaktier som det blir köpläge i ju sämre börsen går.

Peter: Hej Marcus, om du fick månadsspara i endast tre stycken aktier under låt säga tio år, hur skulle du resonera och vilka skulle du valt i dag?
Marcus: Hej! Då väljer jag Lundbergs, Latour och Investor för att få allt från industribolag till fastigheter. Kinnevik vore en bra kandidat också. Tre aktier är väldigt få aktier och då blir det investmentbolag för riskspridningen. Annars om vi pratar potential på lång sikt är Tomra, Cellavision och Hexagon tre kandidater.

Fredrik : Börsen har svajat senaste månaden och framtiden ser väl inte ut att bli stabilare heller. Har du några förslag på bolag att äga i dessa lite osäkrare tider?
Marcus: Nej på kort sikt är det svårt att se vinnare så länge börsen backar, däremot finns det många bra bolag att köpa på sig i oron inför kommande års bättre börstider. Ju sämre det går på börsen nu desto bättre långsiktiga köplägen blir det. Om du vill ha chansaktier som Vitrolife och Sectra eller lite cykliskt som Beijer Alma och Alfa Laval beror ju helt på din strategi och portfölj i övrigt. Annars lär ju dagligvarubolag som Swedish Match, Axfood, ICA och lågbelånade Heba Fastigheter falla mindre än börsen i orostider, men givna vinnare i börsoro är enbart de bolag oavsett bransch som kommer med så positiva nyheter att kursen stiger ändå.

Henrik: Hej Marcus, funderar på att utöka min portfölj med ett spelbolag och har tittat på Kindred. Är det ett ”stabilt” val eller finns det bättre?
Marcus: Hej! Om du vill ha en gamblingoperatör är Kindred ett bra val. Det kan vara en underskattad aktie nu när kursen är så pressad, men hela sektorn har inte fallit utan anledning. Kanske överdriver marknaden, kanske inte. Kindred har bra riskspridning mellan olika länder som reglerat spelandet.

Lars: Hej Marcus, vad tror du om Skanskas framtidsutsikter? De har gått ner en hel del på sista tiden.
Marcus: Hej! Skanska blir nog bra på sikt, de omfokuserar verksamheten något och har bytt ledning de senaste åren. Sedan 2018 har kursen pendlat i intervallet 135-180 kr. Troligen blir aktien kvar där ett tag till.

Murre från Skogstibble: Snälla Marcus, ge din syn på den aktuella börsnedgången! Är det bara utför som gäller eller finns det grader i helvetet?
Marcus: Just nu ligger börsens prisindex i det kursintervall vi sett sedan maj 2017. Än går det upp, än går det ned. Inräknat utdelningar ser det bättre ut med mer tendens till långsiktigt positiv avkastning. Vi blir nog kvar i intervallet ett tag till, vilket betyder att det finns nedsida om oron består. Väljer du bara rätt bolag är det ingen fara sett över flera år.

Morgan: Hej Marcus, vad tror du om eyetrackingbolaget Tobii? Bolaget bör ju ha oerhörd potential, men någonting tycks konstant tynga ned aktien.
Marcus: Hej! Ja, Tobii borde ha enorm potential men de tjänar inga pengar så de är svårvärderade. Intäkterna pekar uppåt år för år så behåll innehavet om du tror på tekniken.

Peppe: Hej Marcus! Vad är det som händer med Nobina? Har fallit brant den senaste tiden men några dåliga nyheter har inte kommit, snarare tvärtom.
Marcus: Hej! I dag handlas Nobina utan utdelning på 3,80 kr per aktie så aktien faller med utdelningsbeloppet och tydligen lite till också. Känns mer som att aktien följt med börsen ned och nu ligger kring nivåer där aktien bottnat tidigare senaste 18 månaderna. Långsiktigt tycker jag att allt ser ljust ut för Nobina.

Kurt: Finns det någon preff som kan anses vara köpvärd nu trots de generellt sett höga kurserna?
Marcus: Knappt någon nu, men Sdiptech Pref om den backar 1-3 kr är överkomlig. Klövern Pref under 330 kr är också okej, men just precis i dag köper jag inga preffar.

Alice: Hej! Bör man tacka ja till budet på Oriflame?
Marcus: Hej! Med viss tvekan, ja. Budet på Oriflame är snålt, men värderingen före budet luktade värdefälla och framtida utmaningar lång väg. Avvakta ett tag och ta sen budet eller sälj över börsen.

Jan Ericsson: Varför går Nobina ner så mycket i dag?
Marcus: I första hand på grund av att den handlas utan utdelning. I andra hand dras de med i börsfallet.

Jessie: Hej, Har 20- 25 procent av min portfölj i energisektorn och då främst BIP, BEP, ENB men även lite i INE och NEE. Ökar just nu i andra sektorer för att minska energisektorn. Vad anser du är en lämplig andel energi i en utdelningsportfölj?
Marcus: Hej! Energiproduktion och infrastruktur som pipelines och elnät kan totalt stå för max 10-20 procent tycker jag. Du gör rätt som minskar på andelen för att sprida riskerna.

Gunilla N: Vad tror du om Peckas Naturodlingar? Fisk och tomater i samodling.
Marcus: Omsättningen stiger från låga nivåer, men jag har svårt att se storskaliga lyft även om verksamheten gynnas av samhällstrenden mot hälsa och grönt. Inget bolag jag analyserat i detalj i och för sig, men unga bolag som gör förlust är i regel något jag undviker.

Uffe: Hej Marcus! Vad tror du om Lundin Petroleum? Har gått ner ganska kraftigt sista tiden och straffas hårdare än övriga oljebolag i dag när oljepriset går ner. Även med ett lägre oljepris kommer ju Lundin fortfarande kunna göra en bra vinst speciellt när de startar ny JS-fältet
Marcus: Hej! Ja, det är intressant att aktien går ned inför starten av jättefältet. Direktavkastningen är lockande, men oljepris och annat kanske oroar marknaden kortsiktigt.

Maja: Hej, jag ska teckna John Mattson via Nordnet. De erbjuder då vanlig depå alternativt kapitalförsäkring som konto, inte ISK. Vad skulle du ha valt av dessa två alternativ och varför?
Marcus: Hej! Jag skulle välja KF då jag räknar med att kunna få mer avkastning på börsen än schablonräntan som ligger till grund för beskattningen. Då lönar det sig skattemässigt.

Sebastian: Hej, vad är din syn på SAS efter den stora nedgången?
Marcus: Hej! SAS överlever som alltid, men flygbolag i Europa är inget jag någonsin lär investera i.

Peter z: Amazon är bästa aktien närmsta 25 åren. Kursdubblare, enorm tillväxt och monopolmarknad?
Marcus: Med stor sannolikhet är största delen av Amazons lyft avklarat, men fortsätter de dominera kan kursen fortsätta upp men i måttligare takt än de senaste tio åren.

Britta: Hej! Har köpt lite aktier i Nobina under våren, att behålla på lång sikt. Nu är jag ändå lite fundersam över att den gått ner en del strax innan utdelningen, verkar som att någon/några stora investerare säljer ut. Vet du om det kommit några dåliga nyheter eller resultat som jag kan ha missat?
Marcus: Känner inte till några dåliga nyheter, men lite oroande är alltid kursnedgångar. Det är mänskligt. Och ibland faller aktier för att marknaden befarar negativa nyheter som sen kommer, men Nobinas konjunkturstabilitet och långa kontrakt gör att de borde stå stadigt.

Freddie: Hej Marcus. Tack för intressant och bra läsning. Har en post med Veoneer som ligger närmare 50 procent back. Hur ska jag tänka med dessa? Portföljen är långsiktig!! Med vänlig hälsning, Fredrik
Marcus: Hej! Veoneer blir säkert bra på tio års sikt, men det blir säkert en skakig resa. Då du är långsiktig tycker jag du ska behålla.

Sacco: JnJ har rasat en smula senaste dagarna på grund av någon kommande rättstvist. Vad är din tanke kring det?
Marcus: Svårt att bedöma, ofta förlorar de i första instans och sen vinner de. Har jag fått för mig. JNJ är inget bolag jag skulle ha tyngst i portföljen, men rättegångar eller inte så tror jag utdelningstrenden kommer att hålla i sig.

DK: Hej, Tänkte köpa aktier i studentpresent till min syster, är investmentbolag det bästa eller ska man satsa på bolag som Hexagon, Ica, Axfood, Nobina, etc? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Investmentbolag ger bäst riskspridning, men vanliga aktier i branscher som studenten känner till kan ha sin pedagogiska fördel det också. Oavsett är aktier en bra studentpresent!

Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Börsen
Börsveckan avslutades på minus
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Krisen
Historiskt BNP-ras i euroområdetVärsta siffrorna någonsin
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Rapport
Scaniaägarens orderingång rasade
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia slog resultatförväntningarna
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Krisen
Historiskt BNP-ras i USA
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen
Analys
Analyshus ser 30-procentig uppsida i Scandic
Foto: Janerik Henriksson/TT
Insider
Persson fortsätter att tanka H&M-aktierNytt köp för 420 miljoner
Sektor
Citi köpstämplar flera nordiska bankerSer goda förutsättningar för återhämtning
Analys
Bernstein: Fantasiscenarier räcker inte för Teslas värdering
Analys
SEB: Stigande silverpris tynger danska smyckesjättenSlopar köprek för Pandora
Sektor
ECB uppmanar banker att hålla inne utdelningar