Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag sex tillväxtaktier för riktigt långsiktiga placerare. Dessutom pekade han ut fem aktier med god utdelningstillväxt.

Petter: Hej Marcus! Har du några investeringstips på 20 års sikt?
Marcus: Hej! Svenska tillväxtbolag som Hexagon, Bahnhof, MIPS, Fortnox och Nibe lär kunna fortsätta växa bra på 20 års sikt. Värderingen och enstaka svackor kan det närmaste året skapa kurssvackor och så, men sett över längre tid kan mycket positivt hända för bolagen. Titta även närmare på finska Neste, som tillverkar bl.a. flygbränsle från återvunnet material.

Mikael: Hej! Kan du tipsa om fem svenska aktier med god utdelningstillväxt?
Marcus: Hej! Evolution, Lime, Fortnox, Vitec, Bahnhof har tydligen stigande aktieutdelning, men i regel ganska låg direktavkastning.

Johan: Hej, Vilka investmentbolag rekommendationer du köp i. Ska köpa på lång sikt.
Marcus: Hej! Substansrabatt och bra historik är ledorden här. Investor, Lundberg och nog även de mer tillväxtbetonade Creades och Bure som är lite dyrare.

Jojje: Vill ”lämna” börsen och dumpa pengarna in i något stabilt bolag/fond och bara ”glömma”. Bara låta åren gå i innehavet/innehaven. Om du känt som mig, vad hade du gjort?
Marcus: Jag hade antagligen satsat på Investor B eller Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Anton: Vad lockar med Exchange Income Corp? Ser du den som en kassa ko?
Marcus: Ett flygbolag som klarar utdelningen även i kriser kan jag ha som kassako. Sen är det ingen bransch som kanske kommer att växa så oerhört, men känns ändå stabila med hög direktavkastning.

Hagman: Hej Marcus, H&M har kommit ner mycket i kurs efter bl.a. sänkta riktkurser från många banker. Samtidigt Har de gjort återköp av egna aktier, hög direktavkastning och de flesta nyckeltal ser ganska bra ut. Anser du att det nu är köpläge i H&M eller bör man fortsätta avvakta?
Marcus: Hej! Det borde vara ett långsiktigt bra läge i H&M tycker jag. Kurstrenden nedåt är lite förvånande och alarmerande. Värderingen börjar se lockande ut. Att köpa småposter då och då är en lagom början.

Jojo : Hej Tankar kring läkemedelsaktier. Har Astra och Novo vilka gått väldigt bra. Köpa/behålla/sälja?
Marcus: Hej! Jag skulle säga behåll. Rid med i de uppgående kurstrenderna så länge de varar. Hälsovård lär kunna stå emot eventuell börsoro ganska bra ett tag till.

Paljukka: 31 augusti är första handelsdag för Alleima. Jag får 1 Alleima för varje 5 Sandvik. Vad ska jag göra med de Alleimaaktier jag blir tilldelad? Sälja direkt, avvakta eller behålla?
Marcus: Jag lutar åt att det är bäst att behålla. Kortsiktigt kanske vissa säljer av så det blir lite kurspress, men sett över tid brukar avknoppningar gå bra. Sen får du fråga dig om bolagets bransch passar in i din portfölj eller om du nöjer dig med resterande Sandvik och ev. andra industribolag.

Mats: Hej Marcus. Vad händer med HM? Är vi under 100kr innan årsskiftet?
Marcus: Hej! Jag tror inte det, men vi ser ut att kunna få ett test av botten från den 18 mars 2020 på ca 106 kr. Senast där borde det studsa upp och jag ser inte varför bolaget skulle värderas så lågt.

Stefan: Hej Marcus, Ryktades tidigare att Cevian skulle gå in igen i AB Volvo. Tror du det var bara rykten?
Marcus: Hej! De tittar säkert på det, men de behöver inte slå till bara för det. Sannolikt letar de nya jaktmarker istället.

Ante: Hur hade du investerat 1 miljon kronor som i dagsläget ligger på ett konto med låg ränta?
Marcus: Jag hade investerat ca hälften i aktier direkt och sen ökat då och då under kommande året, upp till åtminstone 75 procent i aktier. Hur stor andel aktier man ska ha är individuellt, vissa behöver mer i likvider för att känna sig trygg när det går ned. En kassa öppnar för köplägen i nedgångarna.

Oliver: Hej Marcus! Jag ska vara med i en Aktiekamp under 3 månader med en kassa på 10 000. Har du några tips hur jag kan tänka? Och några bolag att satsa på?
Marcus: Hej! Välj högriskaktier i stigande kurstrend och hoppas att de ska fortsätta upp.

Hjalmar : Hur noga tycker du att en utdelningsinvesterare behöver följa index?
Marcus: Det är inte alls nödvändigt att titta på börsindex. Placerar du helt annorlunda och sprider dina risker väl, så får du bra avkastning jämfört med risken. Vilket index som egentligen är relevent vet man kanske inte. Jag placerar mkt även utanför Sverige så en blandning av de nationella indexen eller ett globalindex kanske vore mest relevent, jag vet inte riktigt.

Stefan: Hej Marcus, Av det jag sett så är du ingen fan av Storskogen. Har lite svårt att förstå detta då det är otroligt många väldigt fina bolag som ligger i deras portfölj. Är det för att det är onoterade bolag samt väldigt spridda verksamhetsområden som gör att du dissar bolaget?
Marcus: Hej! Det är lite för många olika branscher, ja. Expansionen gick snabbt. Fast visst ger aktien mkt god riskspridning. Tids nog börjar jag kanske gilla dem.

Erik: Hej! Jag har tyvärr en ganska dystopisk bild av Sverige och världen i framtiden. Jag vet att det alltid kommer finnas bra bolag att investera i, men hur ska jag tänka när framtiden på många sätt ser så mörk ut?
Marcus: Hej! Ha alltid en del kassa redo för kursnedgångar. Fokusera mot stabila bolag som klarat tidigare kriser i samhället. Undvik bolag med politisk risk, i alla fall utländska sådana. Tänk på att börsindex alla gånger tidigare alltid återhämtat sig, förr eller senare. Vissa nedgångar och kriser vara i månader, andra i flera år eller i värsta fall något decennium.

Len: Hej Marcus, Vad anser du om Thule och Husqvarna? Skall man bita i det sura äpplet och sälja med förlust eller ”sitta stilla i båten”? Kan man gissa något om när de kommer tillbaka?
Marcus: Hej! I nästa konjunkturuppgång återhämtar sig säkert aktierna. Det är ju inte över för evigt. Elux är en annan sådan aktie som alltid går bra när högkonjunkturen stiger, men sen rasar den tillbaka igen. Kapitalvaror av olika slag brukar röra sig cykliskt och svänga lite mer än börsindex.

Anders: Hej Marcus! Hur ser du på Orrön Energi?
Marcus: Hej! En bra chansaktie inom vindkraft.

Peg: Vad tror du om Ericsson på några års sikt?
Marcus: Ericsson verkar aldrig riktigt komma igång. Går det inte bättre nu under utrullningen av 5G vet jag inte när det stora lyftet ska komma.

Gisela: Vad är din åsikt om att man ska sälja allt man har på börsen, som en del experter tycks mena?
Marcus: Håller jag inte alls med om. För de flesta placerare är det för svårt att tajma börsen och därför ska vi alltid ha det mesta (men inte nödvändigtvis allt) kapital investerat.

Uffe: Hej, några tankar om 3M och byteserbjudandet? Har försökt sätta mig in i det men blir inte riktigt klok på hur jag ska agera
Marcus: Hej! Det är en avknoppning, men jag har ingen superkoll på bolaget de ska knoppa av.

Jörgen : Vad tror du om Xact Högutdelande om börsen går ner ännu mer. Det är ju väldigt många fina bolag i fonden, är den något att satsa på?
Marcus: En bra basplacering i en utdelningsportfölj.

Agneta: Följer m intresse dina svar varje vecka. Kan du rekommendera några norska aktier: olja, gas, lax?
Marcus: Oljebolaget Aker BP är en bra kassako med fin utdelning.

Anton: Vad tror du om Intrum? Tror du den tar fart när ONE intrum blir färdig? Vad tror du man kan förvänta sig?
Marcus: Jag tror fortsatt på Intrum långsiktigt. Förvånad över hur hård marknaden är mot bolaget på börsen.