Aktiechatt I årets första aktiechatt listade Marcus sex aktier för en stabil portfölj på några års sikt. Dessutom avslöjade han att han är sugen på att köpa en något udda amerikansk aktie.

Mattias: Hej Marcus, om du skulle tipsa om 5 aktier på 3-5 års sikt i en relativt stabil portfölj, vilka skulle dessa vara då?
Marcus: Hej! Axfood, AAK, Investor B, Ework, Tele2 B och även uppköpskandidaten Dala Energi känns stabilt. Då får du dagligvaror, investmentbolag, IT & telekom samt ett elnät.

Jonas: Rekommendera en aktie, vilken som helst. En prisvärd aktie på dagens nivåer att lägga i byrålådan?
Marcus: Jag tror att Beijer Ref i samband med nyemissionen kan vara nere på intressanta nivåer. Strax innan eller tidigt under teckningstiden. Bolaget växer så det knakar och vinsten pekar uppåt. Stort förvärv som känns dyrt, men det öppnar upp för att sälja miljövänliga kylprodukter även i USA. Bra miljötema när sådant ska bytas ut mot renare varianter.

Sara: Hej! Vilka aktier är du köpsugen på nu? Behöver lite inspiration.
Marcus: Hej! Jag är sugen på Innovative Industrial Properties, ett fastighetsbolag som hyr ut till den reglerade cannabisindustrin. Det är det klart bästa valet för den som vill investera i den industrin. Bra direktavkastning som det ser ut också.

Johannes: Hej Marcus! Vad tror du om den rejäla uppstudsen här sen nyår? Är det en signal om långsiktig vändning på marknaden eller bara en tillfällig uppgång?
Marcus: Hej! Ja, det är en stark signal om uppgång. Troligen inte till kursrekord än på ett tag och sannolikt med en och annan rekyl. Vi har i alla fall fått se högre botten och toppen i börsindex nu så det förra nedgångsfasen är bruten. Nu återstår ”bara” att se om den långa stora uppgången verkligen är redan är här eller om det blir en ny körare nedåt senare i år. Jag är försiktigt optimistisk till börsen igen.

Gustav: Tjena Marcus, tycker du inte att det är fyndläge i Embracer på dessa nivåer 43-44kr?
Marcus: Hej! Det skulle kunna vara det. Problemet är att bolaget inte levererar ökad vinst per aktie över tid än. Att skapa det mervärdet per aktie krävs för att det ska vara fyndläge i Embracer och det återstår att se.

Johan : Hej Stillfront är ner väldigt mycket borde det inte vara ett grymt köpläge på dessa nivåer?
Marcus: Hej! Precis som i Embracer bygger det på att vinsterna förr eller senare kommer. Med dålig lönsamhet blir det sällan långvarig kursuppgång. Frågan är bara hur Stillfronts marknadsföring och spelefterfrågan kommer att gå, det ser osäkrare ut än på länge. Potentialen finns där och det är en framtidsbransch.

Benny : Hej, vad tror du om Sinch aktie framöver, köpläge eller ta ut vinsten?
Marcus: Hej! Jag skulle ta hem vinsten innan rapporten om jag vore det minsta kortsiktig eller ovillig att ta höga risker.

Jan: Hej, det här blir väl 5:e försöket att fråga om byggbranschen. Vad tror bygg som Skanska och Peab, dags att köpa?
Marcus: Hej! Trägen vinner. Även i byggbranschen där jag egentligen gillar båda bolagen du nämner. De är stabila i grunden och verkar öka vinsten över riktigt lång tid. Nu går de mot en djup lågkonjunktur inom vissa segment tror jag. Aktiekurserna kanske redan räknar in det även om det är frågan om det redan vänt upp där. Jag tvekar. Det känns lite för tidigt.

Kerstin: Hej och god fortsättning! Önskar få dina synpunkter. Sålde hela Castellum posten saknar den dock, anser du att man bör vänta tills man åter ser om beslut tas om utdelning, alt. vågar man överhuvudtaget åter köpa post. Intrum känns den skakig eller är det oförskämt nedskrivet. Hoppas på åsikter.
Marcus: Hej! Har man sålt allt i Castellum kan man lika gärna vänta och se hur branschen klarar sig i år och se när utdelningarna börjar komma tillbaka respektive stiga igen. Intrum känns även de billiga, men det är nog bra att inte ligga för tungt där heller. Jag tror att 2023 är ett år där det är värt att syna korten innan man höjer insatserna.

Ulrika: Hej! Jag sålde av en hel del inför årsskiftet för många trodde på nya nedgångar. Sitter nu med stor kassa. Vet inte hur jag ska agera, fylla på portföljen nu eller avvakta? Har en ganska defensiv portfölj med utdelningsaktier. Tacksam för dina kloka tankar.
Marcus: Hej! Har du defensiva aktier kanske de inte gått upp så mycket? I alla fall kommer det under året säkert rekyler eller goda nyheter som kan göra det värt att öka i olika aktier.

Håkan: Hej vad tror du om VNV Global och Creades på några års sikt .
Marcus: Hej! Både VNV och Creades är bra chansaktier på några års sikt.

Janne: Hej Markus, Hur ser du på Tele 2 på längre sikt? Kan de fortfarande generera en bra direktavkastning framåt?
Marcus: Hej! Ja, men jag tror de sänker utdelningen lite grann. Direktavkastningen blir ändå ganska bra.

Elena: Hej och God Fortsättning! Vad säger du om Southern Copper Corp och deras uppgång i år? Någon specifik anledning eller FOMO?
Marcus: Hej! Förhoppningar om lite bättre efterfrågan på koppar antar jag. Kopparpriset är upp 20 procent på tre månader. Jag sänkte riskerna lite grann i aktien tidigare men håller hårt i den majoritet av mitt innehav som jag har kvar. Enligt grafer jag sett går världen mot ett stort underskott på koppar om några år och under lång tid därefter.

Bengt : Godmorgon! Varför är du så avig mot svenska storbanker? De gick ju bra förra året och har bra utdelning!
Marcus: Hej! Det beror på den svaga intäktstillväxten på lång sikt. Just nu när räntorna stiger från låga nivåer är det ett bra investeringstema, men för den som siktar mot att slå börsindex över många år är jag mer tveksam. Vill man ha kassakor som ger utdelningar för att kompensera för att man har ett bolån som blir dyrare via högre ränta kan man hedga/säkra sig med lite storbank.

Stefan: Tja Hernhag! När du tittar på trendlinjen för köp hur många månader har du inställt på då? 1-12 mån?
Marcus: Hej! Jag tittar på toppar och bottnar. Tittar jag på någon trendlinje är det MA200. Något bra system för tajming eller kortsiktig handel har jag inte.

Ulf: Hej Marcus! De s k analytikerna spår aktieutvecklingen det kommande året i alla möjliga riktningar. Från tvåsiffrig tillväxt till katastrof. Vilket tyder på att de inte har en aning. Vi vet att utdelningarna sannolikt blir minst lika bra som ifjol och att börsen ligger ett år före utvecklingen. Är alla dåliga nyheter nu inhämtade i kurserna?
Marcus: Hej! Hur börsen går mellan två datum kan ingen veta så mycket om. Däremot de långa utdelningstrenderna, som du skriver lär många av dessa stå sig bra i år. Långsiktiga investerare ska fokusera mot långsiktiga faktorer och trender, inte kortsiktigt nyhetsbrus. Efter det senaste kursrallyt på börsen vet jag inte längre om det mesta är inräknat.

Hans: Hej Markus! Inte bara den svenska aktiemarknaden följer den amerikanska. Varför handla på den svenska då den oftast får mer stryk än den amerikanska?
Marcus: Hej! Över tid har båda gått riktigt bra. De svenska storbolagen gick väl bättre än de amerikanska ifjol? Stark dollar gynnar exportbolagen vi har.

Peo: Hej. Jag är uppe på plus i H&M äntligen. Skulle du behålla ett tag till pga direktavkastningen, eller finns det någon annan likvärdig aktie som du tror mer på?
Marcus: Hej! I den sektorn (butikskedjor sällanköp) finns det inget bolag jag direkt tror mer på. H&M är ändå ingen favorit totalt sett, jag undviker sektorn helt. Du kan behålla för utdelningen om du vill.

Jonas: Hej! Det borde vara vettigt att köpa Telia på dessa nivåer du får en hel årsavkastning på bara utdelningen det är inte illa.
Marcus: Hej! Telia lär sänka den ordinarie utdelningen en bit, men visst är direktavkastningen ändå väldigt hög. Frågan är bara om inte deras strategival straffar sig i längden. Sälja av delar av mobilnät och äga mediabolag.

Fredrik: Hej. Vill ha exponering mot alla Brookfield bolag. Är det rätt att köpa Brookfield Corp (BN) (USA) då?
Marcus: Hej! Ja, de investerar kapital i övriga Brookfieldbolag och investeringsfonder. Personligen gillar jag Brookfield Asset Management lite bättre, de är inte kapitalintensiva utan tjänar på att förvalta kapitalet istället för att investera själva.

Stefan: Hej Marcus, Äntligen fredag och dags för årets första ”Veckans Höjdpunkt”, aktiechatten kl 10 här på Privata Affärer. Har efter dina tips de senaste 2-3 åren byggt en stabil portfölj med 10-12 investmentbolag och tänkte nu under Q1 försöka mig på att sätta ihop en utdelningsportfölj! Har knappa 100 000 kr att fördela ut under kommande månader, men vad och när? Söker spännande bolag med bra historik och goda framtidsutsikter snarare än ”bra utdelning/direktavkastning enstaka år”. Är det rimligt att sätta ihop en utdelningsporfölj- med 5-7 procent direktavkastning? Hur? Ser fram emot och dina tips och förslag.
Marcus: Hej! Ja, det är det. Exempelvis Softronic, Tele2 B och XACT Norden Högutdelande ger dig stabil direktavkastning.

Erik: Hej! Har Du gjort några förändringar inför nya året?
Marcus: Hej! Jag har minskat i Cibus Nordic (hög belåning men bra fastighetsnisch) och ökat i Brookfield Management (gillar affärsmodellen och utdelningen).

GrowthPicker: Tjena Marcus, har mest förtroende för dina tips/åsikter, du är grym! Känner du till Nexam och Phase Holographic? Skulle uppskatta din åsikt, de är enligt mig löjligt lågt värderade men har produkter med stor potential…
Marcus: Hej! Nej tyvärr. De känner jag inte till. Båda går med förlust så de är svårvärderade känner jag så här spontant.

Daniel: Hej Marcus! Hur ser du på bettingbolagen Kindred och Betsson? Hur ställer du dig till sektorn?
Marcus: Hej! Jag har alltid föredragit systemleverantörer som Evolution (och Netent innan EVO köpte dem). Speloperatörerna är lite svårare, men jag har inget emot sektorn. Hellre aktieägare än kund!

Stefan: Hej! Jag läser alltid chatten men det är väldigt sällan det skrivs om Volvo AB. Det är en aktie med bra direktutdelning och spännande framtid. Vadan detta ointresse för Volvo?
Marcus: Hej! En stort och stabilt bolag. Lite svängig utdelningstrend bara.

Göran: Hej Köpte för något år sedan sk. Gröna aktier, Azelio, Cellimpact samt Climeon. Har sedan dess fallit som en Sten. Finns det skäl att tro på en framtid för dess? Hälsning Göran
Marcus: Hej! Så länge inte intäkter per aktie och vinst per aktie stiger över tid har jag svårt att göra det. Riskerna är för höga innan försäljningen verkligen kommit igång. alltför många bolag lyfter aldrig.