Placera Politiska risker är svåra att bedöma. Värst är det med utländska bolag där jag numera har som tumregel att undvika alla aktier med tydliga politiska risker.

En politisk risk kan dels hota i bakgrunden rent latent innan något hänt och dels kan den ha dykt upp efter att en skandal etc är ett faktum. Exempelvis tänkte jag aldrig tanken att investera i Volkswagens aktie efter emissionsskandalen 2015. Utgången och de totala kostnaderna efter en sådan händelse är omöjligt att ha någon aning om så jag gör det lätt för mig och undviker aktien.

Av alla spännande aktier man kan chansa på varför göra det i bolag som har problem av arten? I Sverige och Norden undviker jag därför att investera i de med pågående rättsprocesser och andra stora problem med myndigheterna. Se bara hur illa det gick för skalbolaget HQ som de sista åren som marknadsnoterad aktie drev rättsprocesser mot Qviberg & Co.

Bland de större finansiella aktörerna hittar vi Danske Bank och i veckan nu Swedbank. Om det skett något fel och i så fall vad straffet blir för Swedbank har jag ingen aning om. Det kan vara värt att avvakta tills vi vet mer. Danske Bank tuggar sig sedan ett år tillbaka i tiden stadigt nedåt på börsen medan andra storbanker inte har lika uppenbart betungande utredningar och risker hängande över sig.

I den tidigare så heta kasinosektorn hittar vi Betsson, som i och för sig är en helt okej chansaktie men som ändå möter stor osäkerhet i Nederländerna. Deras tidigare bötfällda dotterbolag i landet kan innebära käppar i hjulet när det gäller att få licens direkt från start när den nederländska marknaden regleras. Och om den latenta/potentiella smällen i Turkiet eventuellt kommer har jag ingen aning om heller.

Det är sannolikt lättare i längden att i rätt branscher satsa på chansaktier där det bara handlar den vanliga verksamhetens framtid och aktiens värdering.