Krönika Det finns några lägen på börsen där läget verkligen är uppenbart. Du ska köpa den ena aktien och sälja den andra – på sikt lönar det sig nästan garanterat. Här är några av börsens enda säkra tips. Du kan få fler aktier i framgångsrika storbolag i princip gratis. 

Det som gör dessa affärer nästan garanterade är att aktierna är i samma bolag, men prissätts helt olika. På lång sikt vill du ha den aktie som står lägst i kurs under förutsättning att handeln i aktien är tillräckligt stor.

Första givna affären är göra är i en storbank. Handelsbanken A är både billigare och mer omsatt än B-aktien. Det borde vara tvärtom att den mest omsatta aktien och den med flest röster på bolagsstämman prissätts högst, men här är det tvärtom.

SHB B kostar obegripligt nog 20 procent mer än A-aktien. Säljer du B-aktien och köper A-aktien får du fler aktier i samma bolag utan att du gått in med mer kapital. Sett över många år borde det löna sig, då vi utgår från att börsen och bankaktier stiger på så lång sikt.

Även om börsen inte gör det får du mer utdelning ju fler aktier du har. Genom att byta till den billigare A-aktien höjer du utdelningen. Det ska mycket till för att ett bolag ska dela ut olika mycket på vanliga stamaktier.

Flera affärer som för långsiktiga investerar ger större exponering mot bra bolag utan att vi ökar aktiekapitalet kan vi göra i Investor. Båda aktierna är bra omsatta och den ena aktien kostar nästan alltid lite mindre än den andra. Just nu lönar det sig för de allra flesta placerare att byta från Investor A till den något billigare Investor B. Endast om du har väldigt högt courtage lönar det sig inte.

Det tredje givna vinstaffären för tioårsinvesteringar kan vi göra i Atlas Copco. B-aktien är 11 procent billigare än A-aktien. Vi får alltid samma utdelning på båda aktierna. Ett byte till den tillräckligt handlade B-aktien ger dig fler aktier, förutom courtage är det i princip gratis.

För dig som inte äger någon av aktierna ovan vet du nu i vart fall vilken aktie du ska välja om just det bolaget lockar dig.