Krönika Humana-kraschen i veckan som gick påminner oss återigen om är att det säkrast att investera en bit bort från själva slutprodukten. För dig som vill investera i välfärdens stabila efterfrågan finns det flera intressanta aktier.

I guldruschens Klondike var det de som sålde utrustning, kläder och kringtjänster som var de säkraste vinnarna. Inte guldgrävarna, där var det mer vinna eller försvinna som gällde. Levi Strauss jeansmärke Levis säljs än idag, för att ge ett exempel.

Det finns bland leverantörerna många bra sätt att tjäna pengar på svensk vård, skola och omsorg. De säkraste vinsterna på börsen från välfärden gör exempelvis läkemedelsbolag som Astra Zeneca. Där har kursen nu rekylerat ned en bit igen. Troligen blir 2023 ett tuffare år, men långsiktigt växer bolaget säkerligen vidare. Sobi är mer en chansaktie i sektorn.

Även medicinteknikbolag som Getinge och Arjo har kunder inom välfärden utan att riskera alltför mycket från politiker. Sectras produkter för bildhantering inom vården och även mjukvaror från Raysearch har långsiktig potential. Sectra är tyvärr alltid en mycket dyr aktie.

När det gäller samhällets mest utsatta grupper bör det ställas hårda krav och regler som de som tar hand om gamla och svaga. Fastighetsägare som Estea Omsorg och SBB möjliggör istället det hela genom att se till att fastigheterna fungerar. Det innebär mycket lägre politisk risk, Trygg efterfrågan på omsorgsfastigheter och i SBB:s fall även utbildningsfastigheter.

Att tjäna pengar på våra barn går bra utan debatt och kritik om handlar om skolbyggnader. Det är fler hot från politiker när det gäller själva utbildningen och Academedia levererar stadiga vinster, men värderas ändå lågt. Troligen är de politiska riskerna en stor anledning till det.

En korg med aktier i bolag som tjänar pengar ett steg bort från själva utförandet av välfärden lönar sig sannolikt även framöver.