Krönika Den mest grundläggande riskhanteringen är att sprida riskerna mellan flera olika bolag i olika branscher och att inte ligga för tungt i en enskild aktie. Nästa steg är att utifrån erfarenheter sortera bort det som inte funkar för dig.

För mig har det varit att lämna olika sektorer eller länder som jag inte kan, vill eller vågar investera i. Det kan handla om att sektorn ligger utanför min expertis eller att jag helt enkelt inte gillar att ta vissa risker.

Den senaste stora förändringen när det gäller att sänka och flytta riskerna i min portfölj var i coronakraschen i mars och april 2020. Jag ville inte äga bolag som skulle drabbas av nya hårda nedstängningar slår mer mot andra bolag än andra. När det begav sig visste vi inte hur lång och hård krisen skulle bli.

Jag har heller inga kinesiska bolag i portföljen, för trenden där är att det blir allt hårdare regler och skatter för många bolag. Däremot äger jag många aktier i bolag som har en hel del verksamhet i Kina och som påverkas av landet. Det räcker som riskexponering för mig, även om exempelvis First North-noterade Nordic Asia Investment med fokus mot kinesiska konsumenter är lite lockande trots allt.

Jag har länge undvikit ryska aktier och Rysslandsfonder och för en vecka sedan sålde jag allt i Fortum. Energibolaget har en hel del verksamhet i landet och jag vågade inte längre ta risken att det blir stenhårda sanktioner mot landet, kanske så att det slår hårt mot Fortums värmekraftverk och solenergiplaner eller möjligheterna att få kassaflödet ut ur landet. Plus att jag inte ville se min fina vinst från köpet våren 2020 sjunka ihop nu när aktiens kurstrend börjar falla.

Huruvida aktien får ligga kvar bland utdelningsfavoriterna i Hernhags Utdelare kan prenumeranterna se nu på tisdag kväll när nummer fyra mejlas ut. Det är också senast då den 22 februari som du ska ha tecknat en prenumerant för att få de återstående utskicken. Sen stänger vi anmälningarna för säsongen.

Det är viktigt att notera att det här med att sänka riskerna inte handlar om att slå ett börsindex, utan om att känna sig bekväm med portföljen så att vi inte låter känslor och börspsykologi spela oss ett spratt i eventuella nedgångar.

För där rädsla går in går rationalitet ofta ut och att sälja aktier först efter en lång eller djup nedgång och sen inte våga köpa tillbaka är den sämsta affären vi kan göra. Att permanenta förlusterna. Då får vi definitivt stryk av börsindex.

För just mig är de tre riskmomenten ovan något som fungerat. Du kanske behöver säkra din aktieportfölj på andra sätt. Du behöver lära känna dig själv som investerare och det du bara göra över tid. Nedgångar är bra lärdomar på så vis.