Chatt I fredagens aktiechatt avslöjade Marcus Hernhag hur han ser på analyshusens köprekar. Han varnade också för ett bolag som bör undvikas "på alla plan".

Olof: Min familj äger H&M:s aktie. Den har stor förlust. Hur tänker du? Vad ska man göra?
Marcus: Mitt stående råd är att långsiktigt undvika hela branschen på börsen.

Olof: Menar du att om man har H&M:s aktie så ska man sälja?
Marcus: Jag lutar åt att du ska det, ja, men timing är svårt.

JB: Hej Marcus! Kan du hjälpa mig och säkert många andra hur man ska tänka kring rekommendationskurser. Rekar går ut både upp och ner men känns som i flesta fall blir det en kort reaktion och kurserna är inte i närheten av reken. Analyshusens ständiga jobb ger ingen större effekt än att jag i många fall känner mig lurad som småsparare. Hur ska jag/vi tänka?
Marcus: Hej! Strunta i rekarna helt. Eller läs dem på rätt sätt, till exempel om det står något om branschens utveckling och konkurrensen kan det vara intressant. Inte för att det säger något om vi ska köpa eller sälja aktien, men hot och möjligheter bör vi känna till.

Magnus: Vad tror du om Prime Living Pref, klarar den utdelningen? W.P Carey Inc (WPC) ger hög utdelning, är det ett bra köp? Tack
Marcus: Undvik Prime Living på alla plan. Jag har hört oroväckande saker därifrån. WPC är ett globalt fastighetsbolag med stigande utdelningar sedan början av förra decenniet. Det är betydligt bättre grejer det.

Lars: Hej, Tack för en bra tidning och bra information! Jag vill minska risken i mitt aktieinnehav eftersom jag tror att en nedgång på börsen kan komma inom X antal månader. Jag har redan börjat genom att lägga över lite på bankaktier och Spiltan Högräntefond. Detta innebär ju bara en delvis sänkning av risken. Har du andra tips på fonder (och kanske annat) som kan vara vettiga alternativ med syftet just att sänka risken. Hedgefonder finns ju. Jag har under flera år tidigare testat Atlant men är inte så förtjust över resultaten. hälsningar
Marcus: Hej! Svårt att hitta något annat nu när till och med preffarna blivit dyra. Spiltan Högräntefond kan vara bästa alternativet för kapital utanför börsen. Hedgefonder vet vi ju inte vad de gör med våra pengar, men de tryggaste hedgefonderna är, om du står ut med dem, ett alternativ. Brummer Multi-Strategy kanske vore nåt.

Deeply: Nordea flyttar ju sitt huvudkontor till Finland. Om man vill investera i Nordea ska man då köpa den ”svenska” aktien och lägga den i ISK eller köpa den ”finska” aktien och lägga den i sin KF? Har det någon betydelse?
Marcus: Det blir mig veterligen källskatt på Nordea oavsett då bolagets skatterättsliga hemvist blir Finland. Köp aktien i KF av den anledningen, till exempel den svensknoterade aktien.

Aktiefarfar: God morgon Marcus! Har en ganska stor portfölj med utdelningsaktier med relativt stor spridning över olika branscher. Vad jag har letat efter ett tag och saknar är ett elenergibolag med stabil och gärna växande utdelning, har tittat på Fortum men tycker den känns lite dyr. Har du något förslag på något bolag som känns köpvärt i dagsläget?
Marcus: Hej! Fortum är på relativt höga kursnivåer, men det är lite av ett nytt bolag också efter de senaste årens strukturaffärer. Kanadensiska Brookfield Renewable Partners ger över 6 procent i direktavkastning och har elproducerande tillgångar i flera olika länder. Stigande utdelning sedan flera år.

Thomas: Hej. Vad tror du om Evolution Gaming och Hexatronic efter senaste tidens nedgångar?
Marcus: Hej! Evolution Gaming har kommit ned i värderingen en bit nu, vilket är intressant om bara vinsttillväxten håller i sig. I PA:s Hexatronic-analys i början av året sattes 70 kr som riktkurs.

Stal1: Varför störtdyker Sobi i dag?
Marcus: Säljrekommendation från Carnegie. Aktien är med andra ord ned utan att något blivit sämre för bolaget.

 

Investeraren Ragnar: Hej Marcus! Trumps agerande med hot om handelstullar överallt har ju bland annat gjort att dollarn stärkts mot omvärlden och en superstark utveckling på USA-börsen, även om det just nu stangnerat och gått ner lite från en mycket hög nivå. Kommer USA-börsen att fortsätta upp om handelstullarna införs och är det läge att fortsätta och investera i aktier eller aktiefonder med inriktning på USA-börsen? Hur ser du det på kort sikt och hur ser du det på lite längre perspektiv?
Marcus: Hej! Så länge konjunkturen är starkare än handelshinder kan börsen fortsätta upp. I bästa fall lyckas Trump få till avtal med Kina om rättvisa investeringar i de båda länderna, så de både kan handla mer och även investera mer fritt. Men riskerna gör att vi får vara vaksamma.

Fredrik: Hej Marcus. Både AC Group och Byggmax har ju haft en tråkig utveckling i år, vad är dina tankar kring dessa aktier på sex till tolv månaders sikt?
Marcus: Hej! Jag skulle hålla mig undan ett tag till.

Marcus: Hej! Jag håller på att försöka skapa en portfölj med utländska utdelningsaktier, portföljen innehåller för närvarande Boston Pizza, Starbucks, Brookfield Renewable, Realty Income, JnJ samt Coca Cola. Jag undrar vad du tycker om portföljen samt vad du tycker om EPR Properties/WP Carey samt Unilever/Kraft Heinz?
Marcus: Hej! Bra bolag du valt. WPC gillar jag bäst av fastighetsbolagen om du ska köpa något mer.

Gunilla W: Sålde Akelius och Klövern preferens, tänkte Ica eller Axfood? Eller har jag tänkt helt fel? Köpte lite Midsummer på 52 kr, behålla? Tack för en enormt bra chatt!
Marcus: Ica har kommit ned en hel del i kurs och borde bottna snart. Ingen rolig kurstrend i och för sig, men attraktivare aktie nu. Midsummer är en intressant chansning, men hoppas du har endast en liten andel av portföljen där.

Martin: Hej Marcus – när man tvivlar på sin strategi, vad ska man då göra? Svälja stoltheten och ”bara” köpa fonder och investmentbolag? Målet är att leva på utdelning i många år men slår knappt index nu så kanske bättre att bygga kapital i fonder i stället?
Marcus: Hej! Om du inte placerar som börsindex varför jämföra dig med börsindex? Har du valt aktier med lägre risk än börsindex borde du tappa mot index i uppgång men slå index i nedgång. Att komplettera med investmentbolag och eventuellt fonder behöver inte vara fel heller. Blir bra riskspridning. Vilken mix du mår bäst av får du testa dig fram till över flera år.

Mats: Hej. Har 300 000 på ISK med 27 procent preffar. Ska jag minska antal preffar?
Marcus: Hej! Ja, på de här kursnivåerna tycker jag du borde vikta ned andelen preffar.

Kristoffer: Kursen i Angler Gaming har kommit ner rejält den senaste tiden. Är det köpläge?
Marcus: Avvakta så länge kurstrenden är nedåt. Angler har annars stor potential, men jag har svårt att se deras underliggande utveckling och risker. Vet inte exakt varför kursen faller långsiktigt nu.

Erika: Hej Marcus! Skulle du säga att Investor och Kinnevik är bra aktier för en nybörjare som annars endast har fonder, och som sparar mycket långsiktigt?
Marcus: Hej! Ja, definitivt.

Aktiefarfar: Hej igen! Tittade som hastigast på Brookfield Renewable Partners LP. Vad menas med att det är ett LP-bolag? Några nackdelar, tänker på källskatt och annat? Mvh Aktiefarfar
Marcus: Kanadensiska LP är enkelt uttryckt som vilket utländskt bolag som helst. Det dras källskatt från utdelningarna, så ha aktien i en KF där du kan få tillbaka skatten så småningom.

Sam: Tobii verkar gå från klarhet till klarhet. De verkar göra allt rätt men stora designwins har hitintills uteblivit. Har du någon uppfattning om bolaget?
Marcus: Aktien ser ut att ha bottnat, men det är svårt att veta när deras teknik lyfter.

Roffe: Var kan man se utdelningen för XACT Högutdelande?
Marcus: Bland fondens nyheter http://www.xact.se/Nyheter/2018/Faststalld-utdelning-i-XACT-Hogutdelande/

Hans: Swedish Match har gått väldigt upp och ner på senaste tid. Vad tycker du, kan man köpa in sig eller man ska invänta ytterligare kursfall? Tror du de kommer splitta?
Marcus: Aktien är fortsatt dyrare än vanligt, men de har å andra sidan mer lovande produkter än tidigare också. Långsiktigt lovande bolag trots allt.

Kjell: Hej Marcus! Har i veckan läst om Samhällsbyggnadsbolagets hybridobligation. Den vänder sig tydligen bara till stora och institutionella investerare. Har du någon uppfattning om varför man inte går ut med en nyemission där även vi småsparare skulle kunna vara med? Mvh Kjell Ö.
Marcus: Hej! Det är så oerhört mycket enklare att ta in stora mängder kapital från professionella investerare. Det ställs mycket mindre informationskrav från myndigheter då och allt kan gå snabbare. Hybridobligationen har evig löptid men vissa inlösendagar, tydligen. Ingen bra småspararprodukt kanske, även om vi alla hade velat låna ut pengar till Stibor +6,35 procent till ett tryggt bolag som SBB.

Eson: Vad är certifikat?
Marcus: Ett certifikat är en skuldsedel.

Ullis: Hej Marcus! Vad tror du om ett bolag som MyFc?
Marcus: Hej! En lottsedel jag inte kan rekommendera.

Buickmannen: Hej. Vad tror du om Clas Ohlson? Kursutvecklingen och direktavkastning?
Marcus: Hej! Jag ogillar branschen långsiktigt. Analytikergenomsnittets prognos är att utdelningen sänks till 5,33 kr per aktie för år 2020, alltså den utdelning som betalas ut våren 2021. Jag är böjd att hålla med om det. Hög direktavkastning är det för att utdelningen inte kommer att höjas inom överskådlig tid. Luktar lite värdefälla på så vis, även om aktien har en rätt lockande värdering och nog bottnar kring 70-80 kr.

KH: Hur står det till med Netent? Kursen har rasat men stora insiderköp senaste tiden. Har du någon åsikt om bolaget och dess framtid?
Marcus: Netent är precis som Clas Ohlson ett av mina före detta innehav som kom jag kom ur i någorlunda vettig tid. Även Netent har misstänkt hög direktavkastning, men bolagets försäljning i euro backade något under andra kvartalet. Efter alla nya avtal och kunder är det riktigt oroande. Det borde gå så mycket bättre för Netent nu, men magin verkar ha försvunnit. Undvik bolaget.

Steffe: Hej Marcus. Varje morgon kan man läsa ”Ledande terminer visar på en öppning för börsen…” Vad menas mer specifikt för ”ledande terminer”?
Marcus: Hej! En termin är ett avtal om att köpa något. Vissa börser kan man spekulera i innan de öppnat genom att titta på handeln i terminerna (lite beroende på var och hur terminerna handlas). Ibland ger de en tydlig indikation på hur börsen kommer att öppna, men börshandeln är så mycket större än terminshandeln att de ledande terminerna (de som följer ledande börsindex) inte säger hela sanningen.

Pg: Hej Marcus! Kan man se din portfölj någonstans?
Marcus: Hej! Ja, den finns på https://hernhag.se/yrkesmoral-och-sparportfolj/ och sist i Privata Affärer och Placeringsguiden.

Pelle: Hej Marcus, något att säga om Boston Pizza Royalties och den tråkiga utvecklingen på aktien? Själv har jag den sedan ett år och gillar utdelningen.
Marcus: Hej! Om sommarförsäljningen varit trög lär kursen bli trist ett tag till. En utdelningshöjning är långt borta, men Boston Pizza köper man för den trygga efterfrågan på pizza och den höga stabila utdelningen.

Elias: Vad tror du om Karo Pharma? Deras kvartalsrapporter verkar ju alltid överträffa förväntningarna och bolaget verkar må bra men kursen vill inte lyfta. Tankar?
Marcus: En helt okej chansaktie, men frågan är när det verkligen lyfter mer långsiktigt för aktien.

SÅB: Hej igen! Vad har du för åsikt om Stendörren och om Alfa Laval? Passar de in i en långsiktig portfölj?
Marcus: Hej! Gillar båda bolagen. Alfa Laval känns lite dyr bara.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas