Det innebär fortfarande en låg beskattning så länge ränteläget är så lågt som det är. Däremot tycker jag att det är orättvist att Vänsterpartiet och regeringen höjer en skatt på redan beskattat kapital. Å andra sidan är det ganska väntat, då vi som sparar och investerar har större nettoförmögenhet än de som inte sparat något och därmed finns det ju olika ekonomiska samhällsklasser.
Om vi lämnar den politiska diskussionen kan vi konstatera att även om det nu blir höjd skatt på ISK och KF finns det sätt att parera detta. Som det ser ut nu kommer låneräntorna att fortsatt vara avdragsgilla. Att låna för att köpa aktier är inget jag rekommenderar i normalfallet, men det kan ha sina fördelar.
Schablonintäkten från ditt ISK kommer i deklarationen att kvittas mot räntekostnaderna för ditt bolån. För dig med KF dras avkastningsskatten direkt från likviderna du har i depån, men har du underskott av kapital när du året efter deklarerar så ger det kapitalunderskottet skattereduktion. Även här kan alltså högre belåning ge lägre skatt.
Det jag rekommenderar om du ska belåna din bostad eller dina aktier är att köpa de tryggaste aktierna som du kan hitta. De ska också ge god direktavkastning, så att utdelningarna är större än dina räntekostnader. Då blir du kassaflödesmässigt positiv, vilket sänker riskerna.
Trygga aktier gav jag exempel på i en aktiechatt rätt nyligen och även börshandlade fonden Xact Högutdelande passar i sammanhanget.
Både hög och säker utdelning får du från preferensaktier som exempelvis Volati Pref och Oscar Properties Pref B. En anledning till att jag tycker preferensaktierna har en extra fördel är att deras kurser sannolikt svänger mindre än vanliga stamaktier. Blir det börsras vill du inte sitta högbelånad och ha svängiga aktier.
Högbelånad tycker jag inte du ska vara oavsett. Försök hålla belåningen av bostaden åtminstone under 70 procent och eventuell belåning av dina aktier betydligt lägre.